Devlet Destekleri

Küçükbaş mı Karlı Büyükbaş mı? Kar Maliyet Hesaplama

Küçükbaş mı Karlı Büyükbaş mı? Kar Maliyet Hesaplama

Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyen çiftçimizin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi hangi sektörün daha çok kazandıracağıdır. En karlı olan işin büyükbaş mı küçükbaş mı olduğu çiftçilerimiz tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi olmuştur. Hayvancılık yatırımları ile yüksek meblağlarda kar elde edebilirsiniz. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa nasıl başlanacağı, üretim faaliyetleri, verilen destekleri ve kar oranlarını içeriğimiz de bulabilirsiniz.

Küçükbaş mı Yoksa Büyükbaş mı Hangisi Kazançlı?

Yetiştiricilerin sorduğu Küçükbaş mı Yoksa Büyükbaş mı Hangisi Kazançlı? tüm merak edilenler yazımızda.

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

Büyükbaş hayvancılık her an emek getiren bir iştir. Bu işe başlamadan evvel iyi bir sektör araştırması yapmak gerekmektedir. İşletme kurularak faaliyetlerin nasıl yapılacağı, kurulum, avantaj, dezavantaj vs. tüm noktaların iyi araştırılması gerekmektedir. Bunun için fizibilite raporunun hazırlanması gerekmektedir. Şayet böyle bir işletme kurmak istiyor ancak mesleki olarak yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız bir sürü yöneticisi ile anlaşabilirsiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yıllık olarak verilen 5 bin TL çoban desteğine de başvuru yapabilirsiniz.

Büyükbaş hayvancılıktan verim alabilmek için genetik faktörlerin çok önemli olduğunu belirtelim. Yapılan bir araştırmada genetiğin en az çevresel faktörler kadar önemli olduğu söylenmektedir. Süt verimi almak için beslenen hayvanların yetiştirilmesinde en önemli etkenleri su ve toprak oluşturmaktadır. Büyükbaş hayvanların yetiştirilmesi için gerekli olan yıllık yem miktarı şeklinde ifade edilen kavram 4,5 ton olarak belirlenmiştir. Ayrıca hazır yemlerin yanı sıra hayvanlara doğal otların yedirilmesi gerekmektedir. Yem üretimi çiftçiler tarafından da yapılabilecektir. Bu amaçla şahısların en az 5 dönüm arazilerinin olması gerekiyor. Yem üretiminin çiftçi tarafından yapılması işletmenin yem maliyetlerini de düşürecektir.

Yem üretimi için devlet tarafından verilen pek çok destek bulunmaktadır. Aynı zamanda arazisi ya da tarlası olmayan işletmelerin de kısa ömürlü olacağı öngörülmektedir. Bu sektörden kar elde etmek isteyenlerin toprak, yem üretimi ve hayvan üçlüsünü iyi ayarlamaları gerekmektedir. Hayvanların yiyeceği otların belirlenmesi gerekiyor. Dışarıdan farklı otların yenmesi ile hayvan kayıplarının yaşandığı çok sık görülmektedir.

Hayvanların temini bu açıdan en önemli olan konulardan bir tanesidir. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği amacı ile kurulmuş olan derneklerden hayvan temini yapılabilmektedir. Ayrıca bakımı yapılacak hayvanların cinsleri de önem arz etmektedir. Hayvan alımlarında cinslerin yanı sıra, yaşlarına, hastalık durumlarına da dikkat etmek gerekmektedir. Hayvanların veteriner kontrollerinin de zamanında yapılması yaşanacak olan kayıpların önüne geçecektir. Hayvan barınaklarının da iklim şartlarına uygun olması gerekiyor.

Büyükbaş Hayvancılık Karlı Mı?

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en çok merak edilen konulardan bir tanesi maliyet olmaktadır. Bu anlamda uzman kişiler, hayvancılık sektörüne yeni girecek olanlara ilk olarak küçükbaş hayvancılık ile başlamak, daha sonra büyükbaş hayvancılık ile devam etmeleri gerektiğini söylemektedir. Büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenlerin hayvanların etinden, sütünden, derisinden vb. yararlanabilir. Bahçecilik faaliyetlerinde ise hayvanların gübreleri kullanılmaktadır.

büyükbaş-hayvan-yetiştiriciliği-karlı-mı
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği karlı mı?

Genel olarak hayvancılık için kullanılan iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi mera, bir tanesi de ahır hayvancılığıdır. Ahır hayvancılığı modern yöntemlerden bir tanesidir. Bu tür hayvancılık faaliyetlerinden yüksek verim alınmaktadır.

Mera hayvancılığından alınacak verim ise hava durumu ile doğru orantılı olmaktadır. Çayırların geniş olduğu yerler büyükbaş hayvancılık için uygun olmaktadır. Ancak meralarda et ve süt verimi düşük olmaktadır. Hayvan alımlarında dikkat edilmesi gereken konu, hayvanlardan nasıl bir gelir sağlanacağıdır. Çok süt yapan hayvan ırkları olduğu gibi, kasaplık faaliyetleri yapmak isteyenle için de et önemli olmaktadır.

Çok süt veren büyükbaş ırklarından Holstein ırkının fiyatları 6 bin TL civarında, gebe olanların fiyatları ise 10 bin TL olmaktadır. 10 başlık bir çiftlik kurmak istediğinizde 10 adet gebe inek aldığınızı farz edelim, 100 bin TL yatırım yapmanız gerekiyor. Ancak doğum sonrası hayvan fiyatlarınız iki katına çıkacaktır. Bu inekler maksimum 30 kilogram süt vermektedir. En az 20 kilogram süt aldığınızı farz edersek kilosu 2 TL’ den günlük 400 TL kazanırsınız. Ancak hayvan işletmelerinin en önemli maliyetlerini yem giderleri oluşturmaktadır. Hayvanların günlük silaj yem tüketiminde 30 kilogramı aşmaması gerektiği bilinmektedir. Bir inek kolay bir hesaplama ile günde 42 TL’ lik yem yiyecektir. Yani 10 inek günde 420 TL’ lik yem yer. Ancak ekeceğiniz yem bitkileri ile bu maliyeti yarı yarıya düşürebilirsiniz.

Besi hayvancılığı için kullanılan Simental ırklarının da iyi bakılması gerekmektedir. Dişi Simental ırkları inekler için 600 kilogram olmaktadır. Boğalar ise 700 kilogram civarındadır. İnekten alınacak olan et randımanı ise yüzde 60 civarlarında olacaktır. Yani hayvanlardan 360 kilogram et alınmaktadır. Büyükbaş hayvan alımlarında et fiyatları 17-18 TL civarında olmaktadır. Yani toplamda etten 6 bin 480 TL kazanabilirsiniz. 

Gerçekten yüksek meblağlar öyle değil mi? Geçimini sütçülükten  sağlayan pek çok aile bulunmaktadır. Bir de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine bakalım.

Hayvan Çiftliği Kurulum Maliyeti (ANAHTAR TESLİM)

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

İşin ehilleri tarafından en çok gelir getirici işlerden bir tanesinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliği olduğu söylenmektedir. Ancak büyükbaş hayvancılıkta olduğu gibi bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılıktan kazanç elde etmek isteyenler için önemli olan iki faktör bulunmaktadır. Bu faktörler hayvanların yayılabilmesi ve çoban olmaktadır. Küçükbaş hayvancılık yapılabilecek alanların bozkır olması gerekmektedir. Aslında bu faaliyetlerin yapılmasını belirleyen en önemli etkenlerden bir tanesi iklim şartları ve meranın durumu olmaktadır. Çayırlar büyükbaş hayvanlar için  elverişli olurken bozkırların küçükbaş hayvanlar için elverişli olduğunu söylemek mümkündür. 

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparken 3-5 hayvan ile yola çıkmanın gelir getirici olduğunu söylemek mümkün olmayacaktır. Küçükbaş hayvancılıkta da en önemli işletme giderinin yine yem maliyetleri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Hayvan ırklarının seçilmesi de en önemli konulardan bir tanesidir. Hayvanlardan hangi konuda verim alınacağı da en büyük sorunsal olarak karşımıza çıkmaktadır. En verimli küçükbaş hayvan cinsleri bu içeriğimizden inceleyebilirsiniz.

Sakız, Sardinya ve İvesi ırkları süt verimi için kullanılırken et verimi almak için de kullanılan ırklar bulunmaktadır. Et yetiştiriciliği için kullanılacak olan cinsler ise Karakaya, Kıvırcık, Hampshire ırkları da et üretimi için elverişli olacaktır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin belirli bir alanda yapılması gerekmektedir. Meralar yetiştiricilik için oldukça önemli olmaktadır. İklim koşullarının da çok sert olmaması gerekmektedir. Ancak ağıla yapılacak havalandırma sistemine de dikkat etmek gerekmektedir. Ortamın çok fazla sıcak olması koyunlar açısından elverişli olmayacaktır. Çünkü yağlı hayvanlar olduklarından dolayı soğuğa dayanıklıdırlar.

Küçükbaş Hayvancılık Karlı Mı?

Bu işten de kar elde edebilmek için otlak, su ve hayvancılık yapmak için uygun arazinin olması gerektiğinden bahsederek söze başlamak doğru olacaktır. Tabi kar elde etmek için gerekli şartların sağlanması gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılık büyükbaşa göre daha zahmetlidir. Çünkü kuzular ile tek tek ilgilenmeniz gerekecektir. Bakımları iyi yapılmış ve sağlıklı olan koyunlardan yıllık 3 ya da 4 adet kuzu alınabilmektedir. Tabi çoban masraflarının da hesaba katılması gerekir. Yem masraflarının düşmesi amacı ile kendi yeriniz olmalıdır. Buraya ekeceğiniz yem bitkileri ile bu masrafları azaltabilirsiniz.

Gebe koyunlar 1000 TL ile 1250 TL arası bir tutardan satılmaktadır. 50 koyun alsanız 1 TL’ den 50 bin TL ödemeniz gerekir. Ancak yıl sonunda sahip olduğunuz koyun sayısı iki kat artacaktır. Et için yetiştiricilik yapılması durumunda 30-35 kilograma sahip bir hayvandan çıkacak olan et miktarı 17-18 kilogram olmaktadır. Ayrıca bu hayvanların sütleri de satılabilir. Koyun sütünün çok kıymetli olduğu bilinmektedir. Peynir vs. yapılarak bu anlamda gelir elde edebilir.

Koyun gübresi de en çok gelir getiren konulardan bir tanesidir. Çünkü hayvanlar arasında en çok verim alınan gübrenin koyun gübresi olduğu bilinmektedir. Bu anlamda hayvancılık faaliyetleri yapmak için el verimli olan sektörün küçükbaş hayvancılık olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Hayvancılık faaliyetleri ile ilgilenmek isteyenlerin hayvan, ağıl ve ahır konularında bilgisi olması gerekmektedir. Her iki konuda da gerekli olan finansmanın devlet destekleri kanalı ile verildiğini bir kez daha hatırlatalım. İş ile bilgisi, ilgisi ve tecrübesi olanların tavsiye ettiği yöntemler arasında küçükbaş hayvancılık ile başlayıp daha sonra büyükbaşa geçilmesi gerektiği söylenmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

KosgebKredisi.Com sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve görsellerin her türlü hakkı saklıdır. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.