Emekli İlaç Kesintisi Yüzde Kaç? 2023 Net Sorgulama

Emekli vatandaşlar, ilaç kesintisi parasının ne kadar olduğunu ve maaşlarındaki kesintilerin nedenini merak eder ve bu kesintilerin nedenlerini öğrenmek ister. Emekliler muayene için sağlık kurumlarına gittiklerinde ve doktor ilaç yazdığında emeklilerin maaşlarından belli bir oranda katkı payı kesiliyor. Katkı payına genel olarak ilaç ve muayene katkısı denilmekte olup, ilaç katkı payı emeklilerden %10, çalışanlardan %20 oranında kesilir.

Emeklilik İlaç Kesintisi Yüzdesi nedir, emeklilerden alınan ilaç parası, reçeteli ilaçlara ödenen para ne kadardır, emekli maaşından kesinti hangi koşullarda yapılır, nasıl öğrenilir, içeriğimizden emekli ilaç katkı payı ile ilgili tüm detayları öğrenebilir, emekli ilaç kesintisi yüzdesi nedir? net sorgulama 2023 hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Emekli İlaç Katılım Payı Nedir? (Muayene)

Katkı payına ilaç katılım payı ve muayene katılım payı denir. İlaç katkısı emeklilerden %10, çalışanlardan %20 olarak alınmaktadır. Emeklilerin ilaç katkı payları emekli maaşlarından kesilirken, çalışanların ilaç masrafları eczanelerden karşılanmaktadır. Hastanelerde Muayene ücreti ve ilaç ücreti alınır.

Emeklilerden İlaç Parası Alınıyor mu?

Emeklilerden ilaç parası yani muayene katılım payı alınmaktadır. Bunların dışında devletin karşılamadığı ve raporunu ödemediği ilaçlar için emeklilerden belirli bir miktarda ilaç parası alınır. Ayrıca muayene ve karşılanan ilaçlardan ise %10 katılım payı maaşlarından kesilerek alınmaktadır.

Emekli Maaşından Hangi Şartlarda Kesinti Yapılır?

Emekli maaşları belirli koşullar altında kesilebilir. Bu koşullar aşağıdaki gibidir.

  • Muayene ücretleri, ilaç katılım payları gibi her türlü sağlık masrafı emekli maaşınızdan kesilir.
  • Ayakta hasta tedavisi için %10 katılım payı alınıyor.
  • Bunlarla birlikte tıbbi malzemeler için ise %10 katılım payı alınır.
  • 4A, 4B ve 4C kapsamında emekliyseniz muayene katılım paylarının hastane koşullarına göre ne kadar kesintiye uğradığını e-devlet sistemi üzerinden tüm maaş bilgilerinizi ve geçmiş işlemlerinizi görebilirsiniz.
  • Emekli iseniz ancak sigortalı bir işyerinde çalışıyorsanız, emekli maaşınıza sosyal güvenlik destek prim kesintisi de yapılır.
  • Bunların dışında nafaka borcunuz varsa veya dava açılırsa, yeterli başka mal varlığınız ve paranız yoksa devlet maaşınızdan keser.

Emekli Maaşından İlaç Kesintisi Ne Kadar?

İlaç katkısı emeklilerden %10, çalışanlardan %20 olarak alınmaktadır. Emeklilerin ilaç katkı payları emekli maaşlarından kesilirken, çalışanların ilaç masrafları eczanelerden karşılanmaktadır.

Emeklilerin ilaç ve muayene katılım payları aylıklarından kesilmektedir. Çalışanların ilaç masrafları eczanelerden karşılanmaktadır. Bunlara ek olarak katkı payından sonra yazılan reçeteler için de ücret alınır.

Emekli İlaç Kesintisi Yüzde Kaç?

Emekli ilaç kesintisi yüzdelik oranları aşağıdaki gibidir:

  • Devlet Emeklilerden ilaç katılım payı %10 kesinti yapar.
  • Çalışanlarda ise %20 olarak yapılmaktadır.
  • Emeklilerin ilaç katılım payı emekli maaşlarından kesintiye uğrar.
  • Çalışanlar ise ilaç bedeli ise eczanelerden ödenmektedir.

Ayakta tedavide kullanılan ilaçlar ve her reçete için emeklilerin aylıklarından %10 oranında katkı payı alınır ve alınan diğer ücretler şunlardır:

  • 3 kutuya kadar alınan ilaçlar için 3 TL
  • 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç ise 1 TL

Tıbbi malzemelerden kesilen katkı payı ise aylık olarak protez ve ortezlerden, SGK gelirlerinden ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden %10 oranında alınmaktadır.

Emekli muayene katılım payı için alınan ücretler aşağıdaki gibidir:

Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan hekim ve diş hekimi muayenelerinden katkı payı alınacaktır. Diğer sağlık hizmetleri için doktor muayenelerine katılım oranları aşağıdaki gibidir;

  • İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 TL
  • Özel sağlık hizmeti sunucularında 12 TL

Bu tutarlar emeklilerin aylıklarından kesilmektedir. Ayrıca diş tedavisi için muayene olan emeklilerin yılda kaç kez dişlerini yaptırabileceğini ve devletin diş ücretini kaç yıl karşıladığını öğrenebilirsiniz.

Emekli İlaç Kesintisi Sorgulama 2023 Yöntemleri

Emeklilere ilaç, sınav indirimi sorgulamak için takip etmeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • İlk olarak e-Devlet sayfasına girerek giriş bilgilerinizi yazınız.
  • Daha sonra sorgulama kısmına 4a, 4b ve 4c hangi emekli sorgulamasını istiyorsanız belirtin.
  • Sistem kesintilerinizi, maaş bilgilerinizi karşınıza çıkaracaktır.

Bir diğer yöntem ise:

e-Devlet sistemini kullanmıyorsanız size en yakın SGK kurumuna giderek T.C. Tüm belgelerinizi bilgilerinizle birlikte alabilir ve kesintilerinizi inceleyebilirsiniz.

SGK internet sitesine kimlik bilgilerinizi girerek ‘Emeklilik Sorgulama’ araması yaparak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Raporlu İlaçlara Para Ödenir mi?

Emeklilerin raporlarında yazan ilaçları devlet karşılıyorsa, maaşlarından katkı payı dışında herhangi bir kesinti yapılmaz. Bunların dışında raporu ve ilaçları devlet tarafından karşılanmayan emekli vatandaşlar, raporlarında yazan ilaç parasını ilaçlarını aldıkları eczaneden öderler.

Emekliler Aile Hekimine Katkı Payı Ödenir mi?

Birinci basamakta ifade edilen sağlık kuruluşlarından herhangi bir ücret alınmaz. Sağlık ocağına veya aile hekiminize muayene olduğunuzda herhangi bir ücret ödemeden tedavi olabilirsiniz. Hastanelerde ücret alınmasının bir sebebi de yoğunluk problemidir. Bu ücret, ciddi hastalığı olmayan rahatsızlıklar için hastanede kalmamak için alınır.

İlaç almak için eczaneye gittiğinizde muayene ücretleri ortaya çıkar. Doktorun yazdığı ilaç kurum tarafından karşılanmıyorsa veya eczane yoksa aynı madde ve dozda farklı ilaçlar tavsiye edilir.

Bu ilaçların etken maddesinin aynı olduğuna dikkat edilmelidir. Farklı ilaçlar alınırsa belli bir miktar ödenebilir. Hastane yerine aile hekimlerine gittiğinizde muayene olabilir ve herhangi bir ücret ödemeden ilaç yazabilirsiniz.

Emeklilik Maaşından Kesinti Yapılmadığına Dair Kanun Şartı 2023 Güncel

Emekli maaşı kesintisine ilişkin resmi gazete ve mevzuatta yazılı açıklamalar yapıldı. 5510 Sayılı Kanun hükümleri için bu mevzuatı incelemek için tıklayınız.

4C Emekli Aylık Ödeme ve Kesinti Bilgileri

4C emeklileri, birçok işlemin yapıldığı e-Devlet kapısından aylık bilgilerini ve kesintilerini sorgulayabilirler. 4C Emekli Aylık Ödeme ve Kesinti Bilgileri aşağıdaki adımları takip ediniz:

  • Öncelikle eDevlet resmi sitesine giriş yapın.
  • Bu linke tıkladıktan sonra kimlik doğrulamasını doğru bir şekilde tamamlayın.
  • Eğer e-Devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden alabilirsiniz.
  • Sizden istenen bilgileri doğru girdikten sonra sorguya 4C emekli aylığı ödeme kesintisi bilgilerini yazarsanız otomatik olarak sayfaya yönlendirileceksiniz.
  • Buradan tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Birikmiş Emekli Maaş Sorgulama 2023 Yöntemi

Birikmiş emeklilik sorgulamanızı e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Aşamaları ise aşağıdaki gibidir:

  • e-Devlet sisteminde ilk olarak giriş bilgilerinizi doldurarak giriş yapın.
  • Daha sonra sisteme giriş sağlanır.
  • Sistemde ID numarası ve şifre istenir.
  • Bunları girdikten sonra arama çubuğuna “emeklilik aylık bilgileri” yazarak emekli maaşı sorgulama yoluna erişebilirsiniz.
  • Tüm bilgiler artık önünüzde!

Ancak burada birikmiş emekli maaşınızı sorgulamanız mümkün değildir. Bunu SGK kurumlarına başvurarak veya maaşınızın yatırıldığı bankadan öğrenebilirsiniz.

Ayrıca emekli maaşınızdan kesilen ilaç, rapor ve muayene katılım paylarını e-Devlet sistemi üzerinden görebilir ve kontrol edebilirsiniz.

Ayakta Tedavi Sağlanan İlaçlar İçin Katılım Payı Oranı yüzde Kaçtır?

Masrafı Kurumca karşılanan ilaçlar için Kurum geliri ve aylık alıcıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden %10’u, diğer kişilerden %20’si alınır.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
2