Yaşayan Kültür Mirası İşletmelere 250 bin TL’ye Kadar Destek
Kosgeb Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı kapsamında ülke genelinde Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde olan 450 işletmeye 250 bin TL’ye Kadar Destek verecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı protokolü imzalandı. Bu kapsamda Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler Kosgeb ile yeniden hayat buluyor. Usta çırak ilişkisi ile yeni zanaatkarlar yetişiyor.
Kosgeb’ten 250 Bin Liraya Kadar Destek
Kültürel miras unsuru olarak icrası ustalık/zanaatkârlık becerisi gerektiren, özgün, icra edilen mesleğin değerlerini, felsefesini, inceliklerini gelecek kuşaklara aktarılmasını teminen usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yürütülen; geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmelerin güçlendirilerek hayatta kalmalarını ve bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı 250 bin TL’ye Kadar Destek veriliyor.
İşletmelere hibe şeklinde geri ödemesiz olarak:
- İşletme ve yetiştirme desteği,
- Makine teçhizat gideriyle,
- Tanıtım desteği
- Pazarlama desteği olmak üzere dört tür destek verilecektir.
Destek programı sayesinde hem derneğimizdeki usta çırak ilişkisinin canlandırılması ve sanatçıların iş gücü ile desteklenerek atölyelerinin geliştirilmesi hem de kişilerin meslekleri yerinde öğrenerek yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank imza töreninde:
Gençlerimizin dışarıdan dayatılan kültürlerle yetişmesini değil. Kendi kültür ve medeniyetimizin değerleriyle yetişen şahsiyet sahibi üreten, güçlü bireyler halk olmasını amaçlanıyor.
Elbette gençlerimiz dünyayı tanıyacak, farklı kültürleri keşfedecek, evrensel bir bakış açısına sahip olacak. Ancak farklılıklar karşısında özgüven sahibi olabilmeleri için önce üzerine bastıkları toprağın sağlam olması gerektiğini de asla unutmayacağız. Bu toprakların ustalarının ve sanatkarlarının tarihi birikimlerinin olan yeteneklerin yaşatılması, kültürel mirasın korunması adına elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz”
dedi.
Bu listede 31 farklı ham maddeyle üretim yapan meslekler yer alıyor.
Belki çoğumuzun hiç duymadığı bir kısmımızın da unuttuğu meslekler var. Sedef kakmacılık, şimşir tarak yapılmalı. Çeşme bülbülü, hebbahlık, kök boyacılığı, dantel örme, hallaçlık, kalpkavi, kazaziye yapımı diye uzayıp giden bir listeden bahsediyoruz. İşte biz de programı kurgularken bu listeyi esas aldık. Mesleklerin bu listede yer alan ustalarımız vereceğimiz destekten yararlanacak ve böylece yeni insanların yetişmesini önü açılmıştır.
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın sanatçı tanıtma kartına sahip olanlar veya yaşayan insan vazifeleri ulusal envanterinde yer alanlarda bu programdaki desteklerden faydalanabilecekler. Tüm unsurlarıyla birlikte 250 bin liraya kadar çıkabilecek bir hibe desteğinden bahsediyoruz. Ben biraz önce bakanımıza söyledim. Eğer bu rakamın revize edilmesi gerekiyorsa buna da hazırız.
Bu hususta adım atabiliriz.” dedi.
Başvurular Başladı
Ön Başvuru süreci 24 Haziran 2022 tarihinde başvuruları alınmaya başlayan destek programına başvurular 22 Temmuz 2022 tarihinde sona erecektir.
Başvurular 15 Ağustos 2022-02 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.
Detaylar.
Ön Başvuru Şartları:
- İşletmenin, başvuruda bulunacak kişiye ait şahıs işletmesi olması.
- Geleneksel el sanatları alanına dahil dallardan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kayıtlı “sanatçı tanıtma kartı sahibi” somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının ve aynı dallarda faaliyet yürüten Yaşayan İnsan Hazinelerinin sahibi olduğu imalata yönelik işletmelerin yanı sıra Ticaret Bakanlığının “Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları Listesi”nde yer alıp imalata yönelik faaliyet gösteren işletmeler ön başvuru yapabilecektir.
Başvuru şartları:
- Ön başvuru sürecini geçmiş olmak,
- Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi statüsünde olmak,
- Kobi bilgi sistemi KBS’de kayıtl ve aktif durumda olmak,
- Kobi bilgi beyannamesinin güncel olması gerekmektedir.
- Ön başvuru sürecini geçmiş olmak,
- Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi statüsünde olmak,
- Kobi bilgi sistemi KBS’de kayıtl ve aktif durumda olmak,
- Kobi bilgi beyannamesinin güncel olması gerekmektedir.
Program süresi: 1 Yıldır.
Başvuru yapmak için tıklayınız.
Başvuru formu için tıklayınız.
başvuru yapabilecekler listesi görüntülemek için tıklayınız.
PROGRAM KAPSAMINDAKİ DESTEK TUTARLARI
Başvuru Formu ve Ek Belgelerinde Dikkat Edilecek Hususlar
- Başvuru formunda istenen bilgiler; başvuru sahibi ve yürüttüğü faaliyet hakkında yeterli değerlendirmenin yapılabilmesi adına gerektiği şekilde doldurulmalıdır.
- Başvuru ekinde yer alacak video kayıt; başvuru sahibinin sanatını icra ederken net olarak görüldüğü, atölyenin her bölümünü ve ürün örneklerini gösteren en az 10 (on) en fazla 15 (on beş) dakikalık MP4 (MPEG-4) formatında olmalıdır.
- Başvuru ekinde yer alacak fotoğraflar; en fazla 10 (on) adet olmalı ve yalnızca eserlerin tamamlanmış halini gösteren birbirinden farklı fotoğraflardan oluşmalıdır.