Arıcılık Hibe Desteği 2021 Başvuru (GERİ ÖDEMESİZ)
Arıcılık hibe destekleri 2021 yılında da devam ediyor! Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen üreticiler Arıcılık Hibe Desteği başvuru şartlarını taşımaları durumunda 50 kovanlık arıcılık projesine arıcılık hibe desteği başvuru formu ile müracaat edebilecek. Bunun yanı sıra TKDK arıcılık desteklemeleri, KOSGEB hibe destekleri, Finansbank ve Ziraat Bankası arıcılık kredileri de bulunmaktadır. En güncel arıcılık hibe destekleri ve kredi hesaplamaları hakkında hemen bilgi alabilirsiniz.

Arıcılık hibe desteği 2021 yılında da kanatlı sektöründe arıcılık ile uğraşan kişilere % 50 hibe olarak verilecektir. Kanatlı sektöründe yer alan Arıcılık sektörü için devlet tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden bu yılda kovan başına destek teşvik parası 10 TL, ana arı için 15 TL, damızlık ana arı başına 80 TL olarak verilmektedir. Bunun yanında Ziraat bankasından düşük faizli arıcılık kredisi finansman desteği verilirken aynı zaman da Tarım ve orman bakanlığı tarafından arıcılık yatırımlarına teşvik etmek amacıyla verilen %50 hibe desteği ve TKDK ve Kosgeb kurumları tarafından da arıcılık hibe desteği verilmektedir.
- 1. Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık Desteği Miktarı 2021
- 2. Arıcılık Hibe Desteklemeleri 2021-2022
- 3. Arıcılık Hibe Desteği 2021 Başvurusu Nasıl Yapılır?
- 4. Arıcılık Hibe Desteği Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?
- 5. Arıcılık Hibe Desteği 2021 Şartları Nelerdir?
- 6. Arıcılık Hibe Desteği Değerlendirmeleri Nasıl Yapılır?
- 7. Arıcılık Projelerine %50 Alet Ekipman Hibe Desteği de Verilmektedir!
- 8. TKDK Arıcılık Desteklemeleri 2021
- 9. TKDK Arıcılık Destekleme Oranları
- 10. KOSGEB Arıcılık Desteği 2021
- 11. Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi Nasıl Alınır?
- 12. Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi Faiz Oranları
- 13. Finansbank Arıcılık Kredisi 2021
Arıcılık hibe desteği almanın şartlarını öğrenerek arıcılık hibe başvurusunun tamamlanmasının ardından ödenecek olan destekler ne zaman verilecek, destekleme tutarlarına gelen söz konusu artışın tutarı ne kadar? TKDK arıcılık desteklemeleri, 50 kovanlık arıcılık projesi, , ORKÖY arıcılık hibeleri dahil arıcılık hibe desteği 2021 başvuru adımlarını tüm detaylarını içeriğimizde inceleyerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık Desteği Miktarı 2021
Devlet tarafından büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinden kanatlı yetiştiriciliğine kadar birçok alanda hibe ve faizsiz kredi desteği verilmektedir. Arıcılık alanında hizmet veren çiftçilere de kredi ve arıcılık destekleme ödemeleri verilmektedir. Arıcılık destekleme ödemeleri miktarları Bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Desteklemeden faydalanacak yetiştiricilere arıcılık ile uğraşanlara kovan başı destek tutarı da arttırıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen arıcılık destekleme ödemeleri miktarları aşağıdaki gibidir:
- Arıcılık Arılı kovan desteği miktarı 10 TL
- Ana Arı desteği miktarı 15 TL
Devlet arıcılık desteklemeleri
- Kovan başına destek teşvik parası 15 TL
- Damızlık Ana arı başına destek parası 80 TL‘dir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen 2021 arı desteklemesi kovan başına 15 TL olarak ödenmektedir. Bu kapsamda 100 kovan arısı olan çiftçiler 2021 yılında 150 TL, 500 kovan arısı olanlar ise 7.500 TL destekleme tutarı alacaktır. Devlet arıcılık hibe desteğinden faydalanmak için, başvuru şartlarını taşıyor olmanız durumunda müracaat edebilirsiniz.
Hangi kooperatife üye olduysanız, desteklemeler için şartları taşıyanlar Kooperatiflere dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilirsiniz. e-Devlet T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Arılı Kovan Desteği Başvurusu ekranı müracaatlara açıktır. Arılı Kovan Desteklemesinden faydalanmak için başvurabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı Arılı Kovan Desteği Başvurusu için TIKLAYINIZ!
Arıcılık Hibe Desteklemeleri 2021-2022
5 Aralık 2020 tarihli ve 31325 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesine ilişkin uygulama esasları tebliği mevzuatı kapsamında Arıcılık desteklemeleri 2021 yılı itibariyle de verilmeye devam edecektir.
Bu Tebliğ kapsamında Bakanlıkça belirlenecek illerde, Arı Yetiştiricileri Birliğine veya Bal Üreticileri Birliğine üye, başvuru tarihi itibariyle en az 3 yıl boyunca AKS’ye (Arıcılık Kayıt Sistemi) kayıtlı, 50 ve üzeri arılı kovan varlığına sahip ve arı ürünleri üretimi yapacak üreticiler desteklemelerden faydalanabilecektir.
50 Kovanlık Arıcılık Projesi ile; arı ürünleri üretiminde kullanılacak olan makine, alt, seyyar arıcı barakası alımı ve diğer ekipmanlar bulunmaktadır.
Arıcılık Hibe Desteği 2021 Başvurusu Nasıl Yapılır?
Arıcılık Hibe Desteği 2021 yılında Başvurular, 04/01/2021- 22/01/2021 tarihleri arasında merkezde İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, ilçelerde ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılacaktır. Makine, alet – ekipman alımı için yatırımcılar, başvuru formu (EK-1) ve ekinde yer alan belgeleri iki takım olarak hazırlayacaktır.
Arıcılık hibe desteği başvuruları, her yıl Bakanlık tarafından açıklanan başvuru tarihleri arasında yapılmaktadır. Arıcılık hibe desteği şartlarını tamamlayan kişiler, gerekli olan evrakları hazırlayarak, arıcılık hibe desteği başvuru formu üzerinden müracaat edebilmektedir. Arıcılık hibe desteği başvurusu yapmak için:
- Belirlenen tarihler arasında merkezlerde İl Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne, ilçelerde ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne başvuru yapılmalıdır.
- İşletme sahipleri gezginci arıcılık faaliyeti ile uğraşıyorlar ise gittikleri yerin İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından işletme incelemeleri yapılacaktır.
- Desteklemelerden faydalanacak olan yetiştiriciler üyesi olduğu örgüte belirlenen başvuru tarihlerinde bir dilekçe yardımı ile başvuru yapabilecektir.
- Makine, alet ve ekipman alımı için üreticiler, EK-1 başvuru formu ve ekinde yer alan diğer belgeleri de iki takım olarak hazırlayacaktır.
- Başvuru esnasında istenecek olan belgelerin tamamı başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
- İşletmecilerin üyesi olduğu birlikler başvuru süresi bitimindeki tarihi takiben 10 gün içerisinde başvuru gerçekleştiren üyelerin listesini İl veya İlçe Müdürlüğüne ulaştıracaktır.
- Üye bilgilerinin bulunduğu liste birlikler tarafından doğru bir şekilde kontrol edilmelidir.
- Herhangi bir sorunda birlikler sorumlu tutulacaktır.
- Destek konusu olan arılı kovanların Arıcılık Kayıt Sisteminde kayıtlı bulunan bilgileri göz önünde bulundurulacak, İl ve İlçe Müdürlüklerince belirlenen tarihlerde yetkilendirilmiş minimum iki personel tarafından gerekli incelemeleri yapılacaktır.
- Daha sonra, tespit edilen kovanların sayısı AKS’de belirtilmiş olan sayıdan fazla ise ya da kovanların plakalarının değişik olması halinde Arıcılık Kayıt Sisteminde bulunan verileri göz önünde bulundurulur.
- Ancak incelemelerde arılı kovan sayısı AKS’de belirtilmiş sayıdan az ise incelemelerde belirlenen sayılar esas alınacaktır.
Arıcılık hibe başvurusunda gerekli olan belgelerin hazırlayarak başvuru formu ile Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne teslim edilmelidir. Yapılan incelemeler sonucunda tutulan tutanaklar kayıtlı olunan il müdürlüğüne gönderilecektir. Arılarının taşınma ve konaklama ile ilgili işlemlerini kosgebkredisi.com belirlenen mevzuattaki kurallara göre gerçekleştirmemiş ise gezginci arıcıların inceleme işlemleri yapılmayacaktır. Değerlendirmeler sonucunda başvurusu onaylanan kişilere ödemeleri belirlene tarihler arasında verilmektedir.
Arıcılık Hibe Desteği Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?
Arıcılık hibe başvurusu esnasında başvuru sahiplerinden bazı belgeler istenmektedir. Açıklanan hibe desteği başvuru tarihleri arasında, müracaat edecek olan vatandaşlardan istenecek olan belgeler ve bilgiler şu şekildedir:
- Hibe Başvuru Formu (Ek-1)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi (Gerçek kişiler için aslı başvuru esnasında görülüp, onaylanacaktır.)
- Tahmini Sabit Yatırım Tutarı ve Termin Plan Tablosu (Ek-4)
- Adli sicil kaydı
Hibe başvuru formu, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne hitaben düzenlenir. T.C. kimlik bilgileri, adres, eğitim durumları, Arıcılık AKS kaydı, arıcılık eğitim belgesi, kovan sayısı, üretimde bulunacağı arı ürünleri ve diğer tüm bilgiler doldurularak ıslak imza ile imzalanır ve ek belgeler ile teslim edilir.
Arıcılık hibe desteği 2021 Başvuru Formu Örneği EK-1

Arıcılık Hibe Desteği 2021 Şartları Nelerdir?
Arıcılık hibe desteğinden faydalanabilmek için, yetiştiricilerin bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Hibe alabilmek için belirlenen arıcılık hibe desteği şartları:
- Arıcılık yapan işletme sahibinin minimum 50, maksimum 1.000 adet arılı kovan sahibi olanlar,
- Arı Yetiştiricileri Birliği veya Bal Üreticileri Birliği bünyesinde üye olanlar,
- AKS yani Arıcılık Kayıt Sistemine başvuru tarihi itibariyle en az 3 yıldır kayıtlı olanlar,
- Bu kayıt sistemindeki aktif kovan sayısı 50 ve üzeri arılı kovana sahip,
- Bal üretimine ilaveten bulunduğu bölge ve ekotip dikkate alınarak diğer arı ürünlerinden arı sütü, polen, propolis, arı ekmeği (perga), arı zehiri, apilarnil’den en az ikisini üreteceğini taahhüt eden arıcılar başvurabilecektir.
Arıcılık hibe desteği konusunda aynı haneden karı-koca, kardeş, anne-baba olması durumunda asil listeye giren veya puanı en yüksek olan tek bir proje değerlendirmeye alınacaktır. Ayrıca işletmede bulunan arılı kovanların bilgi ve sayıların Arıcılık Kayıt Sisteminde kayıt bulunan verileri göz önünde bulundurulur. Bu bağlamda 2021 yılında en fazla 2.500.000 TL destekleme alınabilecektir.
Arıcılık Hibe Desteği Değerlendirmeleri Nasıl Yapılır?
Arıcılık hibe desteği başvurularının alınmasının ardınsan, hibe desteği değerlendirmelerinde izlenen adımlar şu şekildedir:
- İl ve İlçe Müdürlükleri tarafınca yapılan incelemelerin sona ermesinin ardından Arıcılık Kayıt Sistemi’ne veri girişi yapılarak İcmal-1 listesi hazırlanır.
- Listeler belirlenen tarihleri takiben 10 günlük zaman dilimi içerisinde İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından askıya asılır.
- Bu aşamada yapılacak olan itirazlar İl ve İlçe Müdürlüklerine yapılacaktır.
- Askı süresinin bittiği tarihi takiben 5 gün (iş günü) içerisinde müdürlükler tarafından değerlendirilir ve karar verilir.
- Askı süresi boyunca kimse tarafından bir itiraz yapılmaz ise hazırlanmış olan icmaller kabul görecektir.
- Desteklemeye göre İcmal-2 listesi hazırlanır ve onaylanır.
- 5 iş gününde İl Müdürlüklerine ulaştırılır.
- Gönderilen İcmal-2 listeleri denetlemeye alınır.
- Ödemelerin belirlenmesi adına İcmal-3 listesi hazırlanır ve onaylanır.
- Onaylanmasının ardından 10 iş günü içerisine Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Destekleme kapsamında yapılacak olan ödemeler ise arıcı birliklerince, belirlenen tarih aralıklarında yetiştiricilerin hesaplarına yatırılmaktadır.
Arıcılık Projelerine %50 Alet Ekipman Hibe Desteği de Verilmektedir!
Arı sütü, propolis, polen gibi arı ürünlerinin üretiminde kullanacağınız alet, ekipman, makine, seyyar arıcı barakası için devlet %50 hibe desteği vermektedir. Başvuru şartları arıcılık desteklemesi koşulları olarak yukarıda belirtilmiştir. 50 üzeri arı kovanı olan, en az 3 yıldır Arı Kayıt Sistemine kayıtlı olan, Arı Yetiştiricileri veya Bal Üreticileri Birliğine üyeleri talep edilen azami ve asgari miktarda makine alet ve ekipmanları alabilir.
Hibe verilecek arıcılık yatırımı makineleri, alet- Ekipman Listesi!
- Arı Ekmeği Hasat Makinesi (1 adet)
- Arı Sütü Toplama Makinesi (1 adet)
- Arı Sütü Üretim Malzemeleri (1 takım)
- Arı Zehri Toplama Ekipmanı (3 adet)
- Arıcı Barakası (1 adet)
- Bal Dinlendirme Tankı (1 adet)
- Bal Sağım Çadırı (1 adet)
- Bal Süzme Makinesi (1 adet)
- Boş Kovan (50 adet)
- Çıta Delme Makinesi (1 adet)
- Dondurucu (1 adet)
- Güneş Paneli (1 adet)
- Güneş Panelli Çit (1 set)
- Mondirin Takımı (1 takım)
- Mum Eritme Teknesi (1 adet)
- Propolis Tuzağı (50 adet)
- Seyyar Tuvalet (1 adet)
- Sır Alma Bıçağı (2 adet)
- Sır Alma Teknesi (1 adet)
- Sır Sıkma Presi 1 adet)
- Şurup Karıştırma Makinesi (1 adet)
- Şurupluk (50 adet)
- Tel Zımba Makinesi (1 adet)
- Temel Petek (50 kg)
TKDK Arıcılık Desteklemeleri 2021
TKDK arıcılık destekleri çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinde yatırımların oluşturulması, genişletilmesi ve yeniden inşa edilmesi amacı ile verilmektedir. TKDK Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretilmesi, İşlenmesi ve Paketlenmesi faaliyetleri, bal ve arı ürünleri için yatırımdan faydalanabilmek için arıcılık kayıt sistemine kayıtlı en az 30 aktif kovanın bulunması gerekmektedir. En fazla ise kayıt sistemine kaydı olsun olmasın aktif kovan sayısının 500’ü geçmemesi gerekmemektedir.
TKDK arıcılık desteklemelerine başvuru yapmak için:
- Kurum tarafından ”Başvuru Çağrı İlanı” yayınlanmasının ardından, yatırımın uygulanacağı ilde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü’ne bizzat yapılmaktadır.
- Müracaat esnasında gerekli olan başvuru formu, ekleri, teknik proje ve iş planı, çağrı ilanında belirtilen şekilde doldurularak İl Koordinatörlüğü’ne teslim edilmelidir.
TKDK arıcılık desteklemeleri için yetiştiricilerde aranan şartlar ise şu şekildedir:
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- 65 yaşından büyük olmamak
- Başvuru sahibinin vergi sistemine kayıtlı olması
- Yetiştiricinin devlete ödenmemiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının bulunmaması
- Belirtilen formata uygun olacak şekilde iş planı hazırlamaktır.
Çiftçi veya çiftlik hane halkının ise başvuru sırasında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan belgeler ile kanıtlamalıdır. Gerçek kişiye ait ise ”Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi”ne göre kırsal alanda ikamet etme şartlarını sağlamalıdır. Tüzel kişilikte olan başvuru sahipleri ise mikro ve küçük işletme ölçeğinde olmalıdır. Belirtilen şartların sağlanması durumunda yetiştiriciler başvurularını gerçekleştirebilirler.
TKDK Arıcılık Destekleme Oranları
Yatırım kapsamında destek tutarının belirlenmesinde kriter olacak harcamalar; ekipman ve makine alımı, yapım işleri ve hizmet alımı harcamalarıdır. Başvuru sahipleri yatırımlarını, destekleme bitiminden itibaren 5 yıl süre ile çalışır vaziyette olacak şekilde hazırlamalıdır. TKDK arıcılık destek oranları ise şu şekildedir:
- Ağrı, Ardahan, Balıkesir, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, Isparta, Karaman, Kars, Mersin, Muş, Tokat ve Yozgat illerimizde %65
- Afyonkarahisar, Amasya, Aksaray, Ankara, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Elazığ, Giresun, Kahramanmaraş, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Nevşehir, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Trabzon, Uşak, Van illerinde %55
- Tüm illerde başvuru sahibi bir üretici örgütü ya da üretici örgütüne ortak olduğu bir tüzel kişilik ise %65 oranında arıcılık desteklemesi verilmektedir.
TKDK arıcılık desteklemelerine aynı çağrı döneminde birden fazla proje için başvuru yapılamaz. Ancak yatırımın sona ermesinden sonra yeniden başvuru yapılabilmektedir.
KOSGEB Arıcılık Desteği 2021
KOSGEB arıcılık hibe başvuruları için girişimcilerin uygulamalı girişimcilik eğitimi almaları gerekmektedir. Bu eğitim 2021 yılında online olarak düzenlenmektedir. Eğitim sürecinde katılımcılar nasıl iş planı hazırlanacağını öğrenir ve girişimcilik alan kişiler KOSGEB’e başvuru yapmaları durumunda Girişimcilik destek programı hibe kredisi alabilirler. İşletmelerinin birinci senesi dolması halinde yine arz etmeleri durumunda hibe desteği ile bu işe başlayabilirler.
KOSGEB arıcılık destekleri kapsamında:
NACE KODU | SEKTÖR ADI | NACE TİPİ |
---|---|---|
28.30.11 | Kümes hayvanı makineleri, arıcılık makineleri ve hayvan yemi hazırlama makinelerinin ve donanımlarının imalatı (kuluçka makineleri dahil) | C |
46.61.02 |
Tarım, hayvancılık ve ormancılık makine ve ekipmanları ile aksam ve parçalarının toptan ticareti (traktör, tarımsal römork, pulluk, gübre yayma makinesi, mibzer, biçer döver, süt sağma makinesi, kümes hayvanları makineleri, arıcılık makineleri vb.) | G |
77.31.01 |
Tarımsal makine ve ekipmanların operatörsüz olarak kiralanması ve leasingi (tarımsal traktör, pulluk, biçerdöver, süt sağma makinesi, arıcılık makinesi vb. dahil, çim biçme makineleri hariç) | N |
Bu girişimcilik destek programları dahilinde 60.000 TL ile 360.000 TL hibe desteği sağlanmaktadır. KOSGEB engelli, kadın girişimci, gazi ev şehit yakınları için de %80 geri ödeme imkanı sunmaktadır. Bu miktarlar ülkemizde bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Siz de 1 yıl geri ödemesiz arıcılık desteğinden faydalanarak, finansal ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi Nasıl Alınır?
Ziraat Bankası; büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı hayvanlar ve su ürünler, sektörü gibi pek çok alanda kredi desteği sağlanmasının yanında arıcılık kredisi de vermektedir. Ziraat Bankası arıcılık kredisi başvurusunda üreticilerden bazı belgeler talep edilmektedir. Bunlar:
- Başvuru yapacak kişiye ait nüfus cüzdanı fotokopisi
- Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi (ÇKS)
- Çiftçilik Belgesi evrakları
- Tarımsal işletmesini teşvik edici belgeler (Tapu kaydı, kira kontratı gibi.)
- Krediye karşılık gösterilecek teminatların belgeleri
- Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son 3 yıla ait bilanço ve gelir tablosudur.
Ziraat Bankası arıcılık kredisi başvurusunda bu belgelere ek olarak farklı evraklar da talep edilebilir. Arıcılık kredisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak için size en yakın bulunan Ziraat Bankası şubelerini ziyaret edebilirsiniz.
Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi Faiz Oranları
Ziraat Bankası arıcılık kredi desteğinin en üst limiti 2.500.000 TL’dir. Arı yetiştiriciliği ile uğraşanların krediden faydalanarak işletmelerini büyütmelerini ve geliştirmelerini sağlamak adına işleme döneminde ve yatırım döneminde %50 faiz oranı ile kredi kullanımına olanak vermektedir. Bu kredilere ilave %10 faiz indirimlerin uygulanması için organik tarım ve iyi tarım uygulamaları, genç çiftçi ve girişimci kadın özellikli kriterlere uyan çiftçiler yararlanabilecektir
2021 yılı için de geri ödemeleri de 1 ile 7 yıl vadeli olarak devam etmektedir.
Ziraat Bankası’ndan arıcılık kredisi almak isteyenlere yıllık %17,04 cari faiz oranı uygulanmaktadır. Arıcılık sektörüne %50 sübvansiyon uygulanacağından bu faiz oranı yıllık %8,5 olacaktır ve bu da aylık olarak %0,71 faiz oranına denk gelecek olup geri ödeme planı oluşturulacaktır.
2021 yılı için de geri ödemeleri de 1 ile 7 yıl vadeli olarak devam etmektedir. Uygulanan faiz desteği ise en fazla yatırım için %70 işletme dönemi için de %80 olmaktadır. Böylece yıllık Ziraat bankası %17,04 cari faiz oranına göre en düşük olarak %3.40 senelik faizli kredi kullandırılır. Aylıkta ise sübvansiyonlu kredinin faiz oranı en düşük olarak 3.40/12= %0.28 olacaktır
Organik Tarım, Genç Çiftçi, Kadın Girişimci gibi faktörler bu faiz indirimine ilave edilince
- YATIRIM: dönemi için en fazla %70 faiz desteği ile senelik %5.10 aylık ise; %0.42 faizli kredi kullanabilirsiniz
- İŞLETME: dönemi için ise %80 faiz desteği ile yıllık %3.40 aylık ise %0.28 faizli kredi kullana bilirsiniz.
07.09.2026 tarihine kadar yani 7 yıl vadeli Ziraat Bankası’ndan 100.000 TL arıcılık kredisi ödeme planını hesapladık. Tablo üzerinden inceleyebilirsiniz.
Ziraat Bankası arıcılık kredisini 100.000 TL üzerinden Ziraat Bankası YATIRIM DÖNEMİ Arıcılık Kredisi %0.42 Faizli Hesaplama tablosu;
Miktar 100.000 TL VADE | Aylık Taksit | Toplam Maliyet |
---|---|---|
12 Ay | 8.562,58 TL | 102.750,98 TL |
24 Ay | 4.388,93 TL | 105.334,33 TL |
36 Ay | 2.998,89 TL | 107.959,89 TL |
48 Ay | 2.304,74 TL | 110.627,60 TL |
60 Ay | 1.888,96 TL | 113.337,39 TL |
72 AY | 1.612,35 TL | 116.089,15 TL |
84 AY | 1.415,27 TL | 118.882,78 TL |
100 bin lira tutarında Ziraat Bankası İŞLETME Arıcılık Kredisi %0.28 Faizli Hesaplama ödeme planı ise;
Miktar 100.000 TL VADE | Aylık Taksit | Toplam Maliyet |
---|---|---|
12 Ay | 8.485,78 TL | 101.829,33 TL |
24 Ay | 4.314,06 TL | 103.537,51 TL |
36 Ay | 2.924,01 TL | 105.264,47 TL |
48 Ay | 2.229,38 TL | 107.010,21 TL |
60 Ay | 1.812,91 TL | 108.774,70 TL |
72 AY | 1.535,53 TL | 110.557,92 TL |
84 AY | 1.337,62 TL | 112.359,86 TL |
Ziraat Bankası düşük faizli hayvancılık kredisine başvurmak ve krediden faydalanabilmek için; başvuru sahibinin Arıcılık Kayıt Sistemi’ne üye olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra minimum 50 tane arılı kovanın bulunması şartlı da mevcuttur. Bu kredi arılı kovanlarını 50 tanenin üzerine çıkartmak isteyen yetiştiricilere sağlanmaktadır.
Ziraat Bankası Düşük faizli Arıcılık kredisi ile ilgili 25 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren kredinin uygulama usul ve esasları şu şekilde;
Arıcılık
MADDE 9 – Karar kapsamında; Bakanlık Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı, asgari elli adet arılı kovanı olan işletmeler, mevcut arılı kovan sayısını 50 ve üzerine çıkarmak isteyen işletmeler ile Bakanlıktan bombus arısı ön izinli veya izinli işletmeler arıcılık kredisinden yararlandırılır.
Arıcılık kapsamında kullandırılacak yatırım kredileri; arılı kovan, polen kapanlı yeni kovan (boş), elektrikli çit sistemi, bal süzme makinesi, bal dolum ve paketleme makinesi, polen kurutma ve temizleme, kek hazırlama makineleri alımı, iki yüz adet ve daha fazla sayıda arılı kovan ile gezginci arıcılık yapan üreticiler için jeneratör, güneş enerji sistemi, arıcı barakası veya karavanı alımı, yüz adet ve daha fazla sayıda arılı kovana sahip ana arı üretimi yapmak isteyen arıcılara; ana arı üretimi için jeneratör, güneş enerji sistemi, çiftleştirme kovanı veya kutusu (en az bin adet) ve arıcı barakası veya karavanı alımı, bombus arısı yetiştiricileri için, bina yapımı ve tadilatı, raf sistemleri, ilgili alet ve ekipman alımı ile diğer yatırım giderlerini kapsar.
Arıcılık faaliyetleri kapsamında kullandırılacak işletme kredileri; arıcılık malzemeleri (maske, körük, el demiri, pürmüz, mahmuz, çıta delme ve biz gibi) şeker, temel petek, kek, ruhsatlı arı ilacı alımı, gezginci arıcılık yapan arıcılara, işçilik dahil arı nakliye giderleri, ana arı üretimi yapan işletmelere ise şeker, temel petek, kek, ana arı üretim malzemeleri (larva transfer kaşığı, yüksük kalıbı, zımba tabancası, mum cezvesi, larva çantası, ana arı nakliye kafesi ve ana arı ızgarası gibi), bombus arısı üretimine yönelik ihtiyaç duyulan (polen, şeker, plastik kap ve ambalaj malzemesi gibi) alımları kapsar.
Arıcılık (bal arısı) yatırım ve işletme kredilerinde, Arıcılık Kayıt Sistemine kaydedilmiş kovan ve sayılarını gösterir belge istenir. Bombus arısı yatırım ve işletme kredilerinde, il müdürlüğünden alınacak ön izinli ya da izinli olduğuna dair yazı istenir.
şeklinde belirlenmiştir.
Finansbank Arıcılık Kredisi 2021
Finansbank arıcılık kredisi sayesinde arı yetiştiricileri; ahşap kovan, balmumu, koruma ekipmanı, ana arı veya arı kolonisi temininde ve nakliye giderlerinde ihtiyaç duyduğu desteği karşılayabilmektedir. QNB Finansbank arıcılık kredisi ile üretim maliyetinin tam %75’ini karşılayabileceksiniz. Ayrıca kredi karşılama oranı üretim maliyetinin %85’ine kadar yükselmektedir. Finansbank arıcılık kredisi ödemeleri senelik hasat dönemlerinde yani 1, 3, 6, 12 ve ayda bir olacak şekilde ayarlanmaktadır. Bunun yanı sıra 2 yıla kadar da taksitlendirme seçeneği bulunmaktadır.
QNB Finansbank arıcılık kredisi başvuruları esnasında istenen belgeler ise şu şekildedir; kimlik fotokopisi, Arıcılık Kayıt Sistemi belgesi veya Arıcılar Birliği’nden alınacak olan arıcı kimlik belgesi, proforma fatura/satış teklif makbuzu/alım satım tutanağıdır.
Başvuruda bulunmak için Finansbank internet sayfasında yer alan işletme kredileri başvuru formunu doldurabilir veya size en yakın Finansbank şubesini ziyaret edebilirsiniz.