Yeni Asgari Ücret Sonrası Tüm Çalışanlara 2022 Maaş Rehberi! AGİ Kalktı mı? Yüksek Maaş Alanlar Nasıl Vergi Ödeyecek?
Asgari ücret 2022 ve 2021 yılı enflasyon rakamlarının kesinleşmesinin ardından bütün maaşlar arttı. Kamuda işçi ve memurların gelirleri yükselirken özel sektörde de asgari ücret artışıyla birlikte çalışanların ücretlerine zam geldi. Öte yandan Türkiye’de birçok ilkin yaşandığı bu yeni maaş döneminde çalışanların merak ettiği sorular yanıt buldu; ‘AGİ kalktı mı, Vergi iadesi olacak mı, yüksek maaş alanlar nasıl vergi ödeyecek, brüt-net maaş ayrımı nasıl yapılacak.
Asgari ücret 2022 ve memur zammı netleşti. Bununla beraber Ocak ayı ile birlikte çalışanların maaşları arttı. Yeni memur zammı ile kamuda işçilerin ve memurların gelirleri yükselirken özel sektörde de asgari ücret artışıyla birlikte çalışanların ücretlerine zam geldi.
Bu yıl yapılan düzenleme ile tüm çalışanların maaşlarında asgari ücret kadar kısım vergiden muaf tutuldu. Peki bu ne getirecek, Vergisiz ücret nasıl uygulanacak? Yeni dönemle ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı…
En Düşük Emekli Maaşı 2.500 TL Oldu
Bu arada Aralık ayında yine Başkan Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücretteki rekor artış da bu ay itibariyle maaşlara yansımaya başladı. Bu açıklamalara göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı yüzde 25,47 olurken taban maaş 2.500 TL’ye çıkartıldı.
Asgari Ücret 2022’de Net 4.253,40 TL Brüt 5.004 TL Oldu
Memur ve memur emeklilerinin ise toplu sözleşme zammı 5’ten 7,5’a yükseltilirken enflasyon farkıyla zam oranı yüzde 30.95 oldu. Bu konuda hazırlanan yasa tasarısı da TBMM’de komisyondan geçti. Yasalaşmasıyla oranlar bu ayki maaşlarda uygulanacak. Asgari ücret ise bu aydan itibaren net 4.253 lira 40 kuruş, brüt 5.004 lira olarak uygulanmaya başladı.
Bu yıl asgari ücrette verginin kaldırılmasıyla yeni bir dönem de başladı. Sadece asgari ücret değil tüm çalışanların maaşındaki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna sayıldı. Bu da AGİ dediğimiz vergi iadesinde değişikliğe yol açtı. Çalışanların AGİ ödemeleri ortadan kalkmış oldu.
PEKİ VERGİSİZ ÜCRETLER NASIL UYGULANACAK? İŞTE TÜM SORULARIN CEVAPLARI…
1) Yeni Asgari Ücret Nasıl Arttı?
Aralık ayında yapılan komisyon toplantıları sonrasında Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücret brüt 5004 TL net ücret ise 4.253 lira 40 kuruş oldu. Böylece 2022 yılında uygulanacak en düşük ücret de belirlenmiş oldu. Bu yıl asgari ücretten vergi kaldırılırken sadece prim kesintisi yapılacak. Üstelik vergi istisnası tüm çalışanların maaşlarındaki asgari ücret kadar kısma uygulanacak. Bu yıl vergi dışındaki değişiklik brüt ve net üzerinden yapıldı. Brüt asgari ücret yüzde 39.9 artarken net ücret yüzde 50.4 yapıldı. Böylece ödenecek sigorta primleri 10 puan düşürülerek işverene katkı sağlandı.
Bu yıl vergi alınmadan asgari ücretin hesabı şöyle yapılacak:
- ASGARİ ÜCRET 2022
- 5.004,00
- SGK PRİMİ% 14
- 700,56
- İŞSİZLİK SİG. PRİMİ % 1
- 50,04
- KESİNTİLER TOPLAMI
- 750,60
- NET ASGARİ ÜCRET
- 4.253,40
- İŞVERENE MALİYETİ (TL / AY)
- ASGARİ ÜCRET 2022
- 5.004,00
- SGK PRİMİ% 15.5 (İşveren Payı) (*)
- 775,62
- İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTA PRİMİ % 2
- 100,08
- İŞVERENE TOPLAM MALİYET
- 5.879,70
2) Yeni Asgari Ücret Ne Zaman Uygulanacak?
Asgari ücrete yapılan rekor zamla birlikte yeni rakam net olarak 2.825,90 liradan 4.253,40 TL’ye yükseldi. Yeni maaşlar 1 Şubat itibariyle işçilerin hesabında olacak. Bu aydan itibaren bu rakamın altında maaş olmayacak.
3) Apartman Görevlileri de Aynı Maaş mı Alacak?
Daha önce asgari ücret hesabı iki kere yapılıyordu. Normal çalışanlar için vergili asgari ücret, apartman görevlileri için vergisiz asgari ücret hesaplanıyordu. Dolayısıyla apartman görevlilerinin maaşı diğer asgari ücretlilere göre daha yüksek oluyordu. Ancak apartman görevlileri vergi ödemediği için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasından yararlanamıyorlardı. Bu yıl herkes için vergi kalktığından apartman görevlileri de farklı ücret almayacak. Onlarda bu aydan itibaren en az 4.253,40 TL’lik yeni asgari ücrete tabi olacak.
4) Asgari Ücretten Vergi Kalkması Maaşları Değiştirdi mi?
İşçiler daha önce bir kısmını AGİ olarak geri alsa bile gelir ve damga vergisi ödüyorlardı. Şimdi bu vergileri ödemekten kurtuldular. Bu durum asgari ücretin netini artırırken İş verenlere de destek getirdi.
5) Asgari Ücretin Üzerinde Maaş Alanlara Vergi Katkısı Var mı?
Asgari ücret üzerinde maaş alanların da ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna edildi. . Çalışanlardan asgari ücret brüt tutarından sigorta primleri düşülecek, kalan tutara vergi matrahı ve damga vergisi matrahı kadar istisna getirilecek. Örneğin, 10 bin lira maaş alan bir çalışanın, asgari ücrete kadar olan geliri vergiden muaf olacağı için 636 liralık bir gelir vergisi muafiyeti söz konusu olacak. Devlet bu kadar vergiyi almaktan vazgeçecek. Bunun bir kısmı AGİ ile iade ediliyordu. Bu göz önüne alındığında çalışanlar açısından 300 lirayı bulan bir katkı olacak.
6) Vergi Kalktığı İçin AGİ de Kalktı mı?
Asgari geçim indirimi (AGİ), çalışanların ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyor. Yani devlet aldığı verginin bir kısmını çalışana medeni durumu ve çocuk sayısına göre iade ediyordu. Asgari ücret vergi dışında tutulduğundan, ücretler üzerinden herhangi bir vergi alınmayacağından; asgari ücretli çalışana AGİ de ödenmeyecek.
7) Asgari Ücretten Yüksek Alanlar AGİ Alacak mı?
Bilindiği gibi maaş ne olursa olsun daha önce AGİ miktarları asgari ücret üzerinden hesaplanıyordu. Yani tüm çalışanlar ücretleri yüksek de olsa asgari ücretteki verginin iadesini alıyorlardı. Şimdi memurlar dahil tüm çalışanların ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna oldu. Dolayısıyla AGİ de ortadan kalktı. Bu yüzden yüksek ücret alanlar da AGİ alamayacak. Ancak iade dışındaki vergiden kaynaklı artıştan yararlanabilecek.
8) Çalışanın AGİ Kaybı Nasıl Önlenir?
Çalışanlar vergi ödemeyeceği için yukarıda da söylediğimiz gibi AGİ dışındaki destek 300 lirayı bulacak. Bu durum aslında onların maaşlarına da yansıtılabilir. İşverenler bu vergi istisnasını yansıttıkları gibi daha önce hesaplanan AGİ’yi de hesaplayıp bir aile yardımı gibi sosyal ödeme olarak çalışanlarına verebilirler. Ancak hukuken devletin bir vergi iadesi olarak AGİ ödemesi ortadan kalkmış oldu.
9) İşveren Zam Yapmak Zorunda mı?
İş Kanunu işçilere her yıl zam yapılmasıyla ilgili bir hüküm içermiyor. Bu konu sözleşmelerle ya da toplu sözleşmelerle çözülüyor. Eğer sözleşmede her yıl zam yapılması yönünde bir madde varsa İş verenin buna uyma zorunluluğu bulunuyor. Uymadığı takdirde işçiye haklı fesih ile tazminat yolu açılıyor. Sözleşmede yoksa işveren isterse zam yapmayabiliyor. Ancak işçiler arasında ayrım yapılması da yine işçiye ayrımcılık tazminatı hakkı veriyor.
Bu arada işverenin uymak zorunda olduğu kural asgari ücret ile ilgili. İşveren belirlenen asgari ücretin altında maaş ödeyemiyor.
10)Yüksek Maaşı Asgari Ücretten Gösterilenler ne Yapmalı?
Bazı firmalar çalışanların asgari ücretten bildirip kalan maaşı elden ödüyor. Böylece hem devletten vergi ve prim kaçırılıyor hem de çalışanın geleceği çalınıyor. Buna razı olmamak gerekiyor. Böyle bir durum olduğunda hemen ALO 170’i arayarak durumu bildirebilirsiniz.