canta astroloji arti yorum bilim egitim1 power kalem istatistik gozluk at ayar duyuru ok bitcoin nota moda mercek ates saat kalp wifi eglence kadin oyun tamir alinti kullanici dunya whatsapp sinema basketbol saglik windows iletisim takvim yildiz yemek egitim bilgi xbox ev gulenyuz yorum1 video soru futbol menu1 foto ucak kahve apple mouse menu2 ps klasor monitor ceptelefonu rastgele yaprak araba

Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Destekli Hibe Kredi (Kosgeb)

Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Destekli Hibe Kredi (Kosgeb)

Mantar yetiştiriciliğine verilen destek ve krediler hızla devam ediyor. Mantar yetiştiriciliği yapmak için kursuna gitmeniz işletmenizi daha hızlı ve planlı bir şekilde büyütmenizi sağlayacaktır. Bu işi yapmak için yeterli sermayeniz bulunmuyor ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan, Kosgeb’den veya Ziraat Bankasının verdiği mantar kredisine başvuru yapabilirsiniz. Kültür mantarı, istiridye mantarı gibi ürünlerin kursları bulunmaktadır. Mantar yetiştiriciliği ve verilen destekler ile ilgili bütün detaylar haberimizde..

Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Destekli Hibe Kredi İmkanı

Devlet tarım ve hayvancılık sektöründe verdiği kredi ve desteklerine devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığınca mantar yetiştiricilerine de, teşvik, destek ve hibeler belirlenen programlar dahilinde verilmektedir. Bu programlara başvurmak isteyen çiftçilerimizin ve üreticilerimizin mantar yetiştiriciliği sektöründe destek alabilmeleri için, öncelikle Çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmaları ve hibenin ilan edilmesini müteakiben başvuru da bulunması gerekmektedir.

Beyaz şapkalı mantar yetiştirenlere 30 bin TL. hibe veriliyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kültür Mantarı Nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Kültür mantarı, Türkiye’de bütün market ve pazarlarda gördüğümüz standart mantar türüdür. Mantar yetiştirmek istiyorum diyenlerin ilk durağı şüphesiz ki kültür mantarı yetiştiriciliğidir. Çünkü bu mantar, diğerlerinden farklı olarak, işçilik gerektirmeyen ve verimli bir mantar türüdür. Kültür Mantarı yetiştiriciliği için ayrıca Tarım ve Kredi Kooperatifleri de destek vermektedir.

Kültür Mantarı Yetiştirme Tesisi Nasıl Kurulur?

Profesyonel olarak kültür mantarı yetiştirmeyi amaçlıyor iseniz, mutlaka bu işi profesyonel anlamda yapan ve hazır kurulum ile anahtar teslim mantar çiftliği hazırlayan profesyonel bir firma ile görüşmenizde fayda bulunmaktadır.  Sahibinden sitesinde birçok satılık hazır mantar tesisi de bulabilirsiniz. Bir mantar çiftliği tesisi kurarken veya kurdururken dikkat etmeniz gerekenler önemli kriterler şunlardır;

Kültür Mantarı Çiftliği Kurulumu
  • Tesisin yerleşim yerlerine mesafesi; Bağlı bulunduğunuz belediye ile görüşerek ruhsat konusunda bilgi alınız.
  • Tesisin bulunduğu bölgede elektrik ve su kaynağının olup olmadığı; Bir elektrik trafosu kurdurmak veya su çektirmek tahmin ettiğinizden çok daha maliyetlidir.
  • Tesisin yolunun ulaşıma müsait olması; Dağın başına bir tesis kurarsanız, her açıdan problem yaşarsınız.

Bu üç hususun yerine getirilmesi sonucunda, isterseniz ufaktan başlayıp küçük bir tesis kurun, veya mantarhane kurulumu yapan firmalar ile anlaşarak büyük bir tesis kurdurun. Ekonomik durumunuza göre ve alabileceğiniz Mantar yetiştiriciliği için Devlet destekli hibe ve teşvik kredisine göre tesisinizi büyütebilirsiniz.

Sahibinden sitesinden satılık mantar çiftliklerini görüntüleyebilirsiniz.

Yukarıda yer alan videoda hızlı mantar üretim tesisinin kuruluşunu izleyebilirsiniz. Bu bilgiler ışığında kültür mantarı üretimi için Devlet destekli tesis kurabilmeniz amacıyla 2 yöntem izleyebilirsiniz. Birincisi halen faal olan tesisleri inceleyerek, kullandıkları malzeme ve edevatları görüntüleyebilir, bu tesislerde bulunan malzemeleri perakende olarak temin edebilir ve bu yöntemle tesis kurabilirsiniz.

İkinci olarak internet üzerinden araştırma yaparak, en uygun fiyatı veren firma ile görüşebilir, detayları yüz yüze görüşerek bir sözleşme imzalayabilir, sözleşmede talep ettiğiniz her detayı ayrıntısı ile belirtebilirsiniz.

Kültür mantarı tesisini Devlet hibe kredisinden de faydalanarak kendinizin kuracağını değerlendirerek sizlere, tesis kurulumunda ihtiyaç duyulan gerekli malzemeleri ve başvuru yapmanız gereken makamları anlatacağız.

  • İlk olarak yazılı izinleri alın. Bunun için Bağlı bulunduğunuz Belediye Başkanlığına müracaat ederek, tesis kurmanız için gerekli evrakları ve ruhsat şartnamesini öğrenin.
  • İkinci olarak Tarım ve Orman Müdürlüğe giderek talebinizi dile getirin. Burada almanız gereken belgeler, sertifikalar, kayıtlar hakkında net bilgi alın.
  • Vergi dairesine giderek işletmenizin açılışını yaptırın. Şirket veya Tarım Kuruluşu olarak ticaret hanenizin vergi levhasını alın. İşyeri açılış bildiriminde bulunun.

Eğer Devlet destekli sıfır faizli kredi veya geri ödemesiz hibeden yararlanmak istiyor iseniz, profesyonel anlamda bu işi yapıyor olmanız için Resmi prosedürleri yerine getirmelisiniz.

Çiftçiye Tarım Kredisi Veren Bankaların büyük bölümü de mantar üretim tesisi kurulumu için kredi desteği sağlamaktadır.

Kültür Mantarı Çadırı Mantarhane Kurulumu

Piyasada sadece çadır satan firmalar olduğu gibi mantarhanelere özel çadırlar üreten firmalarda mevcuttur. Aşağıda ki görselde görüntülenmekte olan çadır örnek bir mantarhane çadırıdır.

Mantar Çadırı

Çadırın seçiminde Mantarhanenin kurulduğu bölgeye göre ısı yalıtımlı olması, İçine üretimi yapılacak mantar türüne göre kurulması gereken raf sistemini taşıyabilecek kapasite de olması önemli kriterler arasındadır. Tesisin kurulumu bir yana kompost hazırlama işlemini siz yapacaksanız, bu işin nasıl yapıldığını öğrenmelisiniz. Ancak kompostu hazır satın alacaksanız, yine internet ortamından hazır kompost satışı yapan firmalar ile irtibat kurmalısınız.

Unutmayın! Mantar üretimi ayrı bir iştir. Kompost hazırlamak ayrı bir iştir. Eğer sağlam ekibiniz var ise kompost işinide düşünebilirsiniz. Ancak bu işe yanlız giriyorsanız, belirli bir müddet hazır kompost almanızı tavsiye ederiz.

MANTAR ÇADIRINDA BULUNMASI GEREKEN DİĞER MALZEMELER

  • Isıtma ve soğutma için yüksek wat gücüne sahip klimalar,
  • Havalandırma fanları,
  • Soğutma ve nemlendirmeyi sağlayan petekler,
  • Tarım için dijital kantar
  • Sisleme makinesi,
  • Zaman ayarlı aydınlatma sağlayan elektrik ünitesi,
  • Polen filtreli maske,
  • Su basımı için su motor ve pompa düzeneği,
  • Termometre ve kompost ölçümünü sağlayan çubuk termometre cihazları

Yukarıda anlatılan malzemelere ilaveten, günümüzün teknolojik imkanları dahilinde yeni cihazlar eklenebilir. Bu cihazların seçiminde özellikle klimaların az elektrik tüketerek ortamı soğutmak için yeterli olması önem arz etmektedir. Düşük güçlü ve yetersiz bir klima ortamı soğutmayacağı gibi, fazla elektrik tüketimine de sebebiyet verecektir.

Devlet Destekli Hibe İle Mantar Üretim Tesisi Kurulumu

2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren genç çiftçi projesinde Kültür mantarı üretimi projeleri için 30 bin lira hibe desteği verilmişti. Şuan 30 bin lira civarında Devlet desteği ile birçok firma hazır mantarhane kurulumunu gerçekleştirmektedir. Kültür Mantarı Yetiştiriciliğine Hibe Kredi Desteği aşağıdaki alanlarda verildi.

30 Bin Lira Hibe Verilen Kültür Mantarı Projesi

30 bin TL hibe verilen kültür mantarı projesi;

  • En az 100 metre kare alana sahip olması,
  • En az 25 ton kompost bulunması,
  • 3 katlı ranza sistemine sahip olması,
  • Sulama sistemi, sırt pompası, vantilatör, aspiratör, higrometre (nem ölçer), termometre bulunması,
  • Beyaz şapkalı adı verilen agaricusbisporus diğer adıyla kültür mantarı yetiştirilmesi,

30 Bin Lira Hibe Kredi İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

30 bin lira hibe kredi İstiridye mantarı yetiştiriciliği;

  • Bu projede pleurotusostreatus adı verilen istiridye mantarı veya kaya mantarlarının yetiştirilmesi için verilmektedir.
  • En az 1.000 metre kare alan gerekmektedir. Bu alanın üstü kapalı olması şarttır.
  • Bu alanda 20 ton kompost içerikli üretim yapmak gerekmektedir.

KOSGEB Mantar Üretimi İçin Hibe Kredi Veriyor Mu?

KOSGEB Mantar Üretimi İçin Hibe Kredileri;

  • 01.13.21 Mantar Ve Yer Mantarları (Domalan) Yetiştirilmesi
  • 46.31.06 Nace Kodu ile Kültür Mantarı Toptan Ticareti
  • 47.21.01 Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda taze sebze ve meyve perakende ticareti (manav ürünleri ile kültür mantarı dahil) nace kodları ile mantar sektörüne destek verdiği bilinmektedir.

KOSGEB esasen tarım sektöründe sadece tesis kurulumu, paketleme ve satış için gerekli makine ve teçhizatların alımı için kredi, hibe ve desteklerine devam etmektedir.

TKDK Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Mantar Üretimi Destekleri

TKDK ismiyle bilinen Kırsal kalkınmayı destekleme kuruluşu,  mantar üretimi ile uğraşan çiftçi ve üreticilerimize sınırsız destek ve hibe vermektedir.

TKDK Mantar Yetiştiriciliği Hibe Kredi Başvuru sayfasına buradan ulaşabilirsiniz!

Bu kuruluştan Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Destekli Hibe Kredi alabilmek için IPARD adı verilen destek programlarının proje başvuru tarihleri takip etmek ve şartlarını yerine getirmek gerekmektedir. Ipard projesinde yapılan desteklerde bildirildiğine göre;

Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlardan ”Mantar yetiştiriciliği ve kültür balıkçılığına yönelik sabit yatırımlara 1.000.000 Türk Lirasını geçmemektedir” denilmektedir.

Bu kapsamda TKDK’dan projeniz için uygun miktarda hibe ve kredi desteği alabilir, Devlet destekleri ile mantarhanenizin kurulumunu yapabilirsiniz. Mantar yetiştiriliği için verilen desteklerin 2020 yılında da devam edeceği söyleniyor. Bakanlık’tan bu husus ile ilgili bir açıklama geldiğinde sizlerle paylaşacağız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 23 YORUM
  1. suat diker dedi ki:

    çok faydalı bilgi

  2. Emine Kabacaoglu dedi ki:

    Ben de mantar yetistiriciligi yapmak istiyorum bana da bi yardimci olabilir misiniz acaba??Nasil bir yol izlemem gerekiyor??

  3. Durmuş yildiz dedi ki:

    Mantar çadırı kurmak için nereden başlamalıyım şu an kirada ben bu işi yapiyom

  4. perihan dedi ki:

    3300 metrekare tarlam var .profosyenel anlamda istiridye mantari isi yapmak istiyorum.sistemin biri 110 metrekare .bu sekilde kac tane sistem yapabilirim .devlet bu tarlaya kactane kurmama izin verir.ayrica devlet destegide alabiliyormuyuz bilgilendirirseniz sevinirim.

  5. pınar dedi ki:

    Merhabalar,
    Mantar yetiştiriciliği için 2020 yılında hibe veriliyor mu?

  6. İSMAİL dedi ki:

    KOSGEBIN DESTEKLEDIGI MANTAR YETISTIRICILIGI ICIN BANA YOL GOSTERECEK BIR ARKADAS ARIYORUM .KENDIM SU URUNLERI TEKNIKERIYIM .ANCAK BU ISIDE YAPMAK NIYETINDEYIM .SARTLAR HAKKINDA KURULUS VS PZARLAMA KONUSUNDA .DANISMANIM OLACAK BIRI VARSA BURDAN YAZABILIRMI …

  7. Habip dedi ki:

    Ben de mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum nasıl destek alabilirim yardımcı olurmusunuz

  8. Sefer dedi ki:

    Ben yaklaşık 1 senedir amatör olarak istiridye mantarı yetistiriyorum yerim var yaklaşık 110 metre kare işi profosyenellige dökmek istiyorum yardımcı olur musunuz

  9. İlkiz dedi ki:

    Ben mantar yetiştiriçiliği yapmak istıyorum yerim var ama mazeme için desteğe ihtiyacım var banada yardımcı olurmusunuz

KosgebKredisi.Com sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve görsellerin her türlü hakkı saklıdır. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.