KOSGEB Gerekli Evraklar ve Belgeler (2020 Güncel Liste)

Konular:
Kosgeb için gerekli evraklar ve belgeler bir nevi bu sürecin başlangıcı demektir. Talep edilen belgelerin tam anlamı ile hazırlanmaması ve gerekli kayıt işlemlerinin doğru bir şekilde yapılmaması halinde desteklerden yararlanmak için başvurunuz tam anlamı ile oluşmamış olacaktır. Biz de bu yazımızda sizler için Kosgeb hakkında geniş kapsamlı bir bilgi vereceğiz. Kosgeb kaydının nasıl yapılacağı, kursların nasıl olduğu ve 2020 yılında verilecek olan Kosgeb destekleri hakkında detaylı bilgi için yazımızı inceleyeceğiz.
KOSGEB Nedir? Kimlere Kredi Verir?
Kosgeb kendi işini kurmak isteyen, ancak yeterli sermayesi bulunmadığı için faaliyete geçemeyenlerin önünü açan ve destek sağlayan bir kurumdur. Kendi işinin patronu olmak hepimizin en büyük isteklerinden biridir. Ama maalesef ki sadece hayal kurmak, iş fikri düşünmek, kendi aklınızda dizayn yapmak bu iş için yeterli değildir. Eğer öyle olsa şimdiye kadar patron olmuştum.. 🙂 Bu iş için en büyük gereksinim sermayedir. Sermaye yoksa ancak düşünce gücü ile patron oluruz. 🙂 İşte Kosgeb tam da bu hususta insanları yalnızca hayallerinin patronu olmaktan kurtarıyor, birçok farklı seçenekle destek ve faizsiz kredi imkanı sağlıyor. Kosgeb tarafından verilen desteklerden yararlanmak için izlemeniz adımları ve gerekli evrakları aşağıda detayları ile açıklayacağız.

KOSGEB Nedir? Kimlere Kredi Verir?
KOSGEB Desteklerinden Yararlanmak İçin İzlenilmesi Gereken Adımlar
Birçok tanıdığınız veya tanımadığınız insanlardan Kosgeb destekleri ile iş kurduklarını duymuşsunuzdur. Bu kredi desteği elini kolunu sallayan herkese verilmiyor maalesef ki. Bu desteklerden yararlanmak için bazı koşulların sağlanması ve Kurum tarafından hazırlanan iş kurma danışmanlığı eğitimini veya uygulamalı olarak hazırlanan kurslardan eğitim desteği almanız ve bu yerlerden başarılı bir şekilde ayrılmış olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra Kurum tarafından belirlenen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na katılım sağlamanız, mezun olanlar ve İŞGEM bünyesinde bulunan girişimcilerden son bir yıl içerisinde işletme kurmuş olan kişiler yararlanmaktadır. Kosgeb desteklerinden yararlanmak isteyenlerin aşağıdaki adımları izlemesi gereklidir;
- Destek programlarından yararlanmak isteyen işletme, işletici kuruluş veya meslek kuruluşlarının KOSGEB Veri Tabanında yer alması gereklidir. Veri Tabanı Kaydı yapmak için Kosgeb resmi internet sitesini kullanabilirsiniz. Orada belirlenen usuller gereğince başvurunuzu yapabilirsiniz. Kosgeb veri tabanı kayıt linkine tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Daha sonra işletmelerin KOBİ niteliğinde olup olmadığının tespit edilmesi adına beyanname doldurması talep edilir. KOBİ Beyannamesi işlemleri için tıklayınız. Doldurulan Kobi Beyannameleri çıktı alınmalı, imzalanmalı, kaşelenmeli ve gerekli olan diğer belgeler ile birlikte bulunduğunuz bölgedeki hizmet merkezlerine teslim etmeniz gereklidir.
- Destekten faydalanacak işletmeler tarafından doldurulan beyannameler Kosgeb Kurumu tarafından belirlenen uzmanlarca kontrol edilir, olumlu ve olumsuz sonuç hakkında başvuru yapan kişiye geri dönüş sağlanır.
Kosgeb destekleri hakkındaki tüm yönetmelik hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Kosgeb Başvurusu İçin Gerekli Belgeler ve Evraklar Nelerdir?
İşyerinizi kurmak için Kosgeb desteklerinden faydalanmak istiyorsanız ilk olarak projenizin desteklenen sektörler arasında olup olmadığına bakmanız gerekecektir. Bunun için Kosgeb nace kodları bulunmaktadır. Eğer açacağınız işletme bu kodların içerisinde yer almıyor ise verilen desteklerden faydalanamazsınız. Kosgeb tarafından desteklenen sektörleri inceleyebilirsiniz. Kosgeb girişimcilik destekleri için gerekli şartlar ve hazırlanması evraklar şu şekildedir;
- Belirtilen zaman dilimleri içerisinde programlara başvuru yapmış olmak gereklidir. Başvuru tarihlerinden sonra gerçekleştirilen başvurular kabul edilmeyecektir.
- Program kapsamında istenilen belgeleri eksiksiz olarak düzenlemek.
- Kosgeb desteklerinden yararlanmak için ilk olarak Kurum tarafından belirlenen 32 saatlik ücretsiz kurslara katılmalısınız. Bu kurslar birçok ilde gerçekleştirilebiliyor. Desteklemelerden yararlanmak için ilk olarak bu kurslardan başarı ile ayrılmanız ve verilen eğitimlerde aldığınız bilgiler neticesinde kuracağınız iş hususunda bir iş planı hazırlamanız gerekecektir. Uzaktan eğitim sistemi ile online olarak ta eğitimlere katılabilirsiniz.
- Başvuruyu gerçekleştirdiğiniz sektörde, başvuru tarihini takiben son bir sene içerisinde kendinize ait bir işyerinizin olmaması gereklidir.
- Aynı proje ve iş planı ile daha evvel aynı destek programı üzerinden üç kere red kararı almamış olmak gereklidir.
- Program tarafından belirlenen diğer koşullara da sahip olmak gereklidir.

Kosgeb desteklerinden yararlanmak için gerekli evraklar ve belgeler ile başvuru yapabilirsiniz.
Bu koşulları sağlayan kişiler talep ettikleri Kosgeb programına başvuru yapabilirler. Desteklerden yararlanmak ve başvuru yapmak için gerekli evraklar ve belgeler ise şu şekildedir;
- Başvuru sahibi eğer esnaf ise E-KOBİ ve beyanname kaydı,
- Başvuru sahibi girişimci ise kursa katılım yapmak için başvuru formu,
- Sistem üzerinden doldurulması gereken Kosgeb taahhütnamesi,
- Başvurulacak sektöre göre hazırlanacak olan iş planı,
- Eğer kişi esnaf ise Kobi Ticari Kredilerinde istenen bütün evraklar gereklidir.
Kosgeb kurslarına katılıp başarılı bir şekilde ayrılmanız halinde bu evrakları bölgenizde bulunan Kosgeb Kurumlarına ibraz etmeniz gerekecektir. Hazırladığınız İş Planı Kosgeb tarafından onay aldı ve işletmeniz için gerekli harcamaları yapmanız ve faturalandırmanız gerekecektir. Bu faturaları Kosgeb Kurumlarına teslim ederek gerekli ödeneği alabilirsiniz.
Kosgeb Destekleri Nelerdir?
Kosgeb; gerek iş kurmak isteyenlere, gerekse de mevcut işletmesini geliştirmek isteyenlere hibe, faizsiz kredi ve kredi faiz desteği sağlamaktadır. Desteklemeler 2019 yılında da devam etmekte olup, güncel ve yeni desteklemeler de eklenmiştir. Girişimcilik Desteği kapsamında Girişimciliği Geliştirme Destek Programı hazırlanmış olup başvurular 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile başlamıştır. Destek kapsamında;
- Geleneksel Girişimcilere; 60 bin TL‘ye kadar,
- İleri Girişimcilere ise; 360 bin TL‘ye kadar destek verilecektir.
*Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelerin, kuruluş desteği kapsamında hibe olarak verilen desteklerden faydalanmaları için başvuru yapılan tarihi takiben işletmelerini son bir sene içerisinde kurmuş olmaları gerekmektedir.
Geleneksel ve İleri Girişimcilere kuruluş desteği kapsamında destekler sağlanacaktır. Destek kapsamında;
- Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelere; 5 bin TL,
- Sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmelere ise; 10 bin TL destek sağlanacaktır.
Geleneksel ve İleri Girişimcilere kuruluş desteğinin yanı sıra Performans Dönemlerine göre Prim Desteği de sağlanacaktır.
- Birinci Performans döneminde toplam prim gün sayısı; 180-539 olan işletmelere 5 bin TL, 540-1079 olan işletmelere 10 bin TL, 1080 ve üzeri olan işletmelere ise 20 bin TL destek sağlanacaktır.
- İkinci Performans döneminde toplam prim gün sayısı; 360-1079 olan işletmelere 5 bin TL, 1080-1439 olan işletmelere 15 bin TL, 1440 ve üzeri olan işletmelere 20 bin TL destek sağlanacaktır.

Kosgeb 2020 Destekleri Nelerdir?
*Asgari prim gün sayısına ulaşmış olan girişimcilerin; engelli, şehit yakını, gazi, kadın ve genç olması halinde belirlenen destek tutarlarına ek 5 bin TL daha ilave destek verilir.
İleri Girişimcilere, Geleneksel Girişimcilerden farklı olarak Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği sağlanacaktır. Sağlanacak destek oranı yüzde 75 oranında olacaktır. Destek kapsamında;
- Düşük Orta ve Düşük Teknoloji düzeyi için; 100 bin TL,
- Orta Yüksek Teknoloji düzeyi için; 200 bin TL,
- Yüksek Teknoloji düzeyi için ise; 300 bin TL destek sağlanacaktır.
*Destekleme kararı verilmiş olan makine, teçhizat ve yazılımın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Resmi Gazete’de yayımlanan kurallar çerçevesinde Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınanları ve faturalandığı tarihleri takiben güncel yerli malı belgesi ile ayrılması durumunda verilecek olan yüzde 75 destek oranına yüzde 15 daha ilave destek yapılır.
İleri Girişimcilere bir de Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği sağlanacaktır.
- Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği kapsamında; 10 bin TL destek verilecektir. Sertifika desteği 5 bin lira verilecektir.
Kosgeb tarafından verilecek olan güncel destekler hakkında bilgi almak için Kosgeb 2020 yılı destek programları yazımızı inceleyebilirsiniz.
Desteklerden faydalanmak için Kosgeb Veri Tabanına kayıt olabilir, siz de hayallerinizdeki işin patronu olabilirsiniz.