En Verimli Küçükbaş Hayvanlar (Koyun ve Keçi Cinsleri)
Koyun çiftliği kurmak, küçükbaş hayvancılık yapmak ve bankalardan hayvan kredisi çekmek isteyenler ile devlet destekli koyun ve keçi almak isteyenler için en önemli koyun verimli küçükbaş hayvan cinsleridir. Son dönemlerde devletimizin yapmış olduğu maddi destekler sonucunda ve aynı zamanda hibe kredi imkanları sayesinde bir çok genç vatandaşımız hayallerindeki işletmeyi kururken bir çok genç çiftçimizde hayalini kurmuş olduğu hayvan çiftliklerini rahat bir şekilde işletebiliyor ve üretime geçirebiliyorlardır. Bu sebeple genç çiftçilerimiz için kısa bir araştırma yaparak En Verimli Koyun ve Keçi Cinsleri hakkında bilgiler topladık ve toplamış olduğumuz bu bilgiler doğrultusunda siz değerli okurlarımızın işini kolaylaştırmayı hedefledik.
En verimli küçükbaş hayvanlar;
Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalara göre küçük baş hayvancılık işletmeciliğinde oldukça artış görülmüştür. Bu sebeple Keçi ve Koyun İşletmesi açmayı düşünen vatandaşlarımız için en verimli olan hayvan cinslerini araştırdık. Tabi ki en verimli hayvan cinsinden bahsetmeden önce alını çizmek de fayda görmüş olduğumuz bir konu hakkında bilgi vermek istiyoruz. Kurmuş olduğunuz işletme türüne göre hayvanın verimlilik oranı değişiklik gösterecektir. Örneğin, Kurmuş olduğunuz işletme türü keçi sütü üzerine ise sizin için önemli olan konu en verimli keçi sütünü veren hayvanın cinsi olacaktır. Bu sebeple siler için en verimli olan keçi ve koyun cinslerini aşağıdaki yazımızda maddeler halinde paylaşacağız.
En Verimli Olan Keçi Türleri Hangileridir?
Dünya çapında ve özellikle ülkemizde en verimli olan küçük baş hayvan türlerinden keçi cinsleri hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Ülkemizde bulunan en verimli keçi türleri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
- Türk Saanen Keçisi
- Kıl Keçisi
- Damaskus bir diğer adı ile Şam Keçisi
- Ankara Keçisi
- Malta Keçisi
- Kilis Keçisi
- Norduz Keçisi
- Etçi Boer Keçisi
- Honamlı Keçisi
En Verimli Koyun Türleri Hangileridir?
Ülkemizde en çok verimli olarak görülen koyun türlerinin isimlerini aşağıda maddeler halinde sizler ile paylaşacağız. Paylaşmış olduğumuz bu koyun türleri genel olarak etçi koyun ırkı olarak da bilinmektedir.
- Orta Anadolu Merinosu
- Karacabey Merinosu
- Alman Siyah Başlı Et Koyunu
- Menemen
- Asaf
- Bafra
- Dorper
- Columbıa
- Targhee
- Corrıedale
- Suffolk
- Shrophire
Türk Saanen Keçisinin Özellikleri
Bu keçi türü ülkemizde çok fazla tercih edilen keçi türleri arasında yer almaktadır. Sebebi ise oldukça fazla süt ve döl vermiş olması ile alakalı görülmektedir. Saanen keçileri kısa kılları ve küçük ama dik kulakları ile dikkat çekerken kremden beyaza geçen renkleri ile de tanınmaktadır. Ergin keçi ağırlığı 50 ile 60 kg aralığında değişiklik gösterirken Ergin teke canlı ağırlığı ortalaması 60 ila 80 kilogram olurken 100 kilograma kadarda çıkabilmektedir. Türk Saanen keçilerini 8 ile 10 aylık arasında damızlık olarak kullanabilirsiniz. Laktasyon süt verim oranları 500 ile 650 litre arasında değşiklik gösterirken laktosyon süresi ise 250 ile 280 gün arasında değişmektedir.
Kıl Keçisi;
Kıl keçisi bir diğer adı ise Kara Keçi olarak bilinen bu tür en yaygı olarak Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan illerde yetiştirilmektedir. Türkiye de en fazla görünen keçi türü ise kıl keçisi yani kara keçi olmaktadır. Kıl keçileri genellikle siyah bir renge sahipken kahverengi, beyaz, gri ve alaca renklere de sahiptirler. Kıl keçileri genellikle boynuzlu olarak bilinmektedir. Erkek keçiler 65 ile 90 kilogram aralığında olurken dişi keçiler ise 45 ile 65 kilo ağırlığa sahiptirler. Her türlü iklim koşuluna ayak uydurabildiği için daha fazla yetiştirilmektedir. Öncelikli verimi et olarak tercih edilirken süt ve kıl üretimi içinde oldukça tercih edilmektedir. 80 ile 120 litre süt veren bu keçi türü %3 ile %4 oranında yağlı bir süte sahiptirler.
Damaskus Keçisi (Şam Keçisi);
Şam keçisi ülkemizde çok fazla tercih edildiği gibi aynı zamanda Kıbrıs, Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün de de yetiştirilmektedir. Damaskus keçisinin en verimli kaynağı süt olarak bilinmektedir. Bu keçi türü genellikle kahve rengi olarak bilinse de siyah, gri ve alaca renklerine de sahiptirler.
Vücudu uzun kıllarla örtülü olan bu türün laktosyon süresi 200 ile 290 gün olarak bilinmektedir. Şam keçisinin ortalama süt oranı 250 ile 550 kilogram olarak bilinmektedir.
Eğer küçükbaş hayvancılık işinde ısrarlı değilseniz, son yıllarda popüler olan Salma tavuk yetiştiriciliği sektörünü önerebiliriz. İyi bir fizibilite raporu hazırlanarak başlanan kanatlı sektörü iyi para kazandırmaktadır.
Ankara Keçisi;
Tiftik keçisi başta Ankara da olmakla birlikte Mardin, Siirt ve Bitlis illerinde daha fazla yetiştirilmektedir. Tiftik keçisi ülkemizde en çok tercih edilen cinsler arasında ikinci sırada yerini almaktadır. Ankara keçileri Orta Asya kökenli olan bir keçi türüdür. Ergin canlı erkeklerde 35 ile 55 kilo ağırlığında olan bu cins keçilerin dişisi ise 30 ile 40 kilo ağırlığında gelmektedir.
Ankara keçileri tiftik için çok fazla tercih edilirken etinden ve sütünden de faydalanılabilir. Özellikle tekstil alanın da tercih edilen tiftik türü tekstil sanayilerinin vazgeçilmezi olmuştur. Ankara keçilerinin erkeklerinden 3*4 kilo ağırlığında tiftik alınırken dişilerinden ise 4 ile 6 kilo ağırlığında tiftik alınmaktadır.
Malta Keçisi;
Malta keçileri iri bir yapıya sahiptirler. Bu keçi cinsi kırmızı, siyah, alaca, kahve rengi gibi renklerden oluşmaktadır.İlginç kulak yapıları ile dikkat çeken bu tür keçiler 40 ile 60 kilo ağırlığında gelmektedir. Oğlak verimi 1,9 ile 2,4 oranında değişiklik göstermektedir. Laktasyon süt verimleri 275 ile 330 litre arasında değim göstermektedir.
Kilis Keçisi;
Gaziantep, Hayat ve Kilis bölgelerinde oldukça sıklıkla karşılaşacağımız keçi türlerinden biri olmaktadır. Kilis keçileri kahve rengi, alaca ve gri renklerine sahip olurken aynı zamanda uzun kulak yapıları ve uzun kılları ile bilinmektedir. Bu cins keçilerin kas ve kemikleri oldukça iyi gelişmektedir. Kilis keçileri genellikle sütleri için tercih edilirken süt verimleri 200 ile 300 kg arasında değişmektedir.
Norduz Keçisi;
Bu keçi türü Van ili Gürpınar ilçesi civarında yer alan bölgelerde sıklıkla görülen ve o bölgelerde daha çok yetiştirilen bir keçi cinsidir. Norduz keçilerinin sütleri oldukça verimli olduğu gibi aynı zamanda keçilerden alınana sütlerden yöreye ait olan otlu peynirinin üretimi de yapılmaktadır. Son yıllarda bu keçi türü yok olmaya yüz tutacak kadar azalmıştır. Bu sebeple yetkililer Norduz keçilerini koruma programı oluşturarak bu keçi türünün yok olmasının önüne geçmiştir. Norduz keçilerinin süt verimi 138.5 ile 347,2 kilo gelmektedir.
Etçi Boer Keçisi;
Boer Keçisi 1900 yılında Hollandalı bilim adamları tarafından et üretiminin fazla olması amacıyla üretilen bir keçi ırkıdır. Bu keçi türü tüm dünya’da tanınmıştır. Hızlı büyüme özelliğine sahip olan bu cins keçiler oldukça verimli ete sahip oldukları için çok fazla tercih edilen sebepler arasında yer almaktadır. Boer keçisinin özellikleri ise aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
Boer Keçisinin özellikleri;
- Kaslı geniş ve uzun bir bele sahiptirler.
- Geniş gögüs yapısına ve etli omuzlara sahiptirler.
- güçlü bir baş yapıları vardır.
- Kahve rengi gözleri ve geniş bir yutağa sahiptirler.
- Vücut uzunluğuna orantılı bir orta boyun uzunluğuna sahiptirler.
- Esnek kaburgaları vardır.
- Derin ve geniş bir vücut yapısı vardır.
- Oldukça iyi bir but dolgunlukları vardır.
- Bacakları oldukça kuvvetlidir.
- Tırnak yapıları oldukça sert ve siyah bir renge sahiptir.
- Baş ve kulak kısımları kırmızıya yakın ve kahve rengi tonlarında olurken vücudun geri kalan kısımları beyaz renktedir.
Honamlı Keçisi;
Akdeniz bölgesi, Toros dağları eteklerinde bulunan bölgelerde, Antalya, Isparta ve Konya yörelerinde yetiştirilmektedir. Dışbükey bir burun yapısının yanı sıra kısa üst dudak yapıları ile de oldukça dikkat çekmektedir. Bu cins genellikle siyah renkte olurken alın ve ayaklarında ise beyaz beyaz leker görülmektedir. Honamlı Keçisinin günlük süt verimi 537 ile 1505 gram olmaktadır. Honamlı keçi cinsleri de oldukça tehtit altında olduğu için yetkililer tarafından korunma projeleri devreye girmiştir.
Bu tür keçi ve koyun cinslerinden satın almak istiyorsanız sahibinden sitene girerek kolay bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.
Orta Anadolu Merinosu;
Orta Anadolu Merinosu 1952 yılında Konya Bölgesi tarafında oluşturulmuştur. Bu koyun türü %80 Alman et merinosu %20 Akkaraman genetiğine sahiptir. Orta Anadolu Merinosunun özellikleri aşağıda maddeler halinde yer alacaktır.
- Koç ve koyunları boynuzludur.
- Kuyrukları ince, uzun ve yağsız bir yapıya sahiptir.
- Genellikle beyaz renge sahiptirler.
- Akkaraman ırkından daha iri bir vücut yapısına sahiptirler.
- Canlı ağırlıkları 55 ile 70 kilo gelmektedir.
- Laktasyon süresi 150 gündür.
- Süt verimi 60 litre
- Kuzu doğum ağırlığı 4 ile 4,5 kilo
- Kirli yapağı 3,6 kilo
- Temiz yapağı oranı %54 ile %58 olarak belirlenmiştir.
Damızlık düve işine girmek istiyorsanız eğer lütfen sitemizde daha önce yayınlamış olduğumuz yazılarımızı yakından takip ediniz.
Karacabey Merinosu;
1935 yılında Bursa Karacabey civarlarında Alman et merinosları ve Kıvırcık melezleme ile oluşturulmuştur. Oluşturulan melezleme sonucunda %95 Alman et merinosu %5 Kıvırcık melezidir. Karacabey merinosunun özellikleri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
Karacabey Merinosu’nun Özellikleri;
- Karacabey merinosunun baş ayak ve vücudu beyaz renge sahiptirler.
- Kuyruk yapıları ince ve uzundur.
- Koçları boynuzlu olurken dişileri boynuzsuzdur.
- Yılda iki kuzu verebilirler.
- Koyunları yılın 9 ile 10 ayı boyunca kızgınlık gösterir
- Temiz yapağı oranı %48 ile %54 oranında değişiklik göstermektedir.
- Kirli yapağı oranı 3,9 ile 4,5 kilo oranındadır.
- Laktasyon süt verimi 70 ile 80 litre olmaktadır.
- Laktasyon süresi 140 gün olarak belirlenmiştir.
- Kuzu doğum ağırlığı 4,5 ile 5 kilo gelmektedir.
- Bankalara hayvan kredisi için başvurmadan önce Küçükbaş hayvan kredisi için gerekli evrakları hazırlamalısınız.
Alman Siyah Başlı Et Koyunu;
Çok uzun yıllardır ülkemizde çeşitli melez türleri için genleri kullanılmaktadır. Yerli koyun türlerimizin et, hızlı büyüme ve döl oranlarının artışını sağlaması için yardım alınan bir koyun cinsidir. Siyah başlı et koyunu, bandırma koyunu ve kıvırcık koyun çevirme melez türlerindendir. Alman siyah başlı et koyunun özellikleri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
- Doğum ağırlıkları 4,8 kilo gelmektedir.
- 60 gün boyunca sütten kesim süresi vardır.
- Koyununun canlı ağırlığı 23,7 kilo gelmektedir.
- Besi sonu ağırlığı 39,1 kilo gelmektedir.
- Olgun koçlar 90 ile 140 kilo arasındadır.
- Olgun koyunlar 65 ile 80 kilo arasındadır.
- Sürü koyunculuğuna oldukça uyum sağlayan bir cinstir.
Menemen Koyunu;
Menemen koyunu genellikle Batı Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Et ve yapağı açısından oldukça zengindir. Hızlı gelişme özelliğine sahip olan bu koyun türünün et kalitesi de oldukça yüksektir. Hem erkek hem de dişileri boynuzsuz ve beyaz renktedirler.
Menemen koyun türünün özellikleri;
- Laktasyon süresi 120 gün
- Laktasyon süt verimi 150 kilo
- Canlı ağırlıkları 60 ile 70 kilo arasındadır.
- Erkeklerde canlı ağırlıkları 80 ile 100 kilo gelmektedir.
- Yapağı verimi 4 ile 5 kilodur
Asaf Koyunu;
Batı ve İç Anadolu Bölgelerinde yetişen beyaz renkli bir koyun cinsidir. Etçilik olarak bakıldığında oldukça verimlidir. Süt açısından ise zengin olan koyun cinslerinin başında yer almaktadır.
Asaf koyununun özellikleri;
- Canlı ağırlığı 60 ile 70 kilo arasındadır.
- Erkeklerinde canlı ağırlığı 80 ile 100 kilo gelmektedir.
- Kuzu doğum ağırlığı 4 ile 5 kilo arasında gelmektedir.
- İkiz doğum oranı %25 olarak belirlenmiştir.
- Yapağı verimi 4 ile 5 kilo arasındadır.
- Laktasyon süresi 180 ile, 200 gün arasında değişiklik göstermektedir.
- Süt verimi 200 ile 250 kilo gelmektedir.
Bafra Koyunu;
Bafra koyunu yüksek et kalitesi ile bilinen koyun türlerinin başında yer alırken aynı zamanda döl ve süt verimi de oldukça yüksek olarak belirlenmiştir. Bafra koyun cinsinin özellikleri ise aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
- Koyunlarda canlı ağırlık 60 kilo
- Koçlarda canlı ağırlık 70 kilo
- Laktasyon süt verimi 40 ile 45 kilo
- Döl verimi %178
- Bir batımda kuzu sayısı ise 1.8 ile 2.2 olarak belirlenmiştir.
Küçükbaş hayvan kredisi nasıl alınır adlı yazımızı da inceleyerek krediler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Dorper Koyunu;
Dorper cinsi koyunların genellikle vücutları beyaz renk olurken kafaları siyah renk olmaktadır. Yünleri çok uzun değildir kısa bir yapıya sahiptir. Yılda ortalama iki kuzu verebilen bir cins olarak bilinmektedir. 12 aylık erişkin olan bir Dorper koyunu 80 ile 90 kilo civarında olurken erişkinleri 120 ile 130 kilo civarında olmaktadır.
Columbia Koyunu;
Amerika’da geliştirilmiş olan ilk koyun ırkıdır. Hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir. Yüzü hariç tüm vücudu yapağı ile kaplıdır. İri yapılı bir ırk olan Columbıa koyunları beyaz renge sahip olurken dişi ve erkek türleri boynuzsuzdur.
Columbia Koyunun Özellikleri;
- Canlı ağırlıkları 70 ile 130 kilo arasındadır.
- Temiz yapağı oranı %45 ile 55 oranına denk gelmektedir.
- Kirli yapağı 4,5 ile 7,3 oranına denk gelmektedir.
- Lüle uzunluğu 8,9 ile 13 cm oranındadır.
Corriedale koyunu;
Yüzü kulakları ve ayakları beyaz orak bilinen bu koyun türü geniş, yuvarlak ve derin bir gögüs yapısına sahiptir. Koç ve Koyunları boynuzsuzdur. Süt ve Döl bakımından oldukça verimli olarak bilinmektedir.
Corriedale koyun cinsinin özellikleri;
- Temiz yapağı oranı %50 ile %60 civarındadır.
- Canlı Ağırlığı 60 ile 120 kilo arasındadır.
- Kirli yapağı oranı 4,5 ile 7 kilo arasında gelmektedir.
- Lüle uzunluğu 9 ile 15 cm civarındadır.
Targhee Koyunu;
Zor kış şartlarına dayanıklı olan bu koyun cinsi iri yapıları ile bilinirken erkek ve dişilerinde boynuzlarının olmaması dikkatleri çekmektedir. Etçi bir yapıya sahip olan Targhee koyunları genellikle beyaz renkte olurken siyah ve kahverengine sahip olan cinsleri de bulunmaktadır.
Targhee Koyunun Özellikleri;
- Lüle uzunluğu 7,5 ile 11 santim arasındadır.
- Canlı ağırlıkları ortalama 55 ile 130 kilo arasında gelmektedir.
- Temiz yapağı oranı %50 ile % 55 oranındadır.
- Kirli yapağı oranı 4,5 ile 6,3 kilo gelmektedir.
Shrophire Koyunu;
Et ve yapağı açısından oldukça zengin olan bu koyun ırkının verim özellikleri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
- Ergin koyun canlı ağırlı 55 ile 80 kilo arasında gelmektedir.
- Ergin koç canlı ağırlığı 80 ile 110 kilo arasında olmaktadır.
- Kirli yapağı oranı 4 ile 4,5 kilo arasındadır.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi ve destekleri hakkında bilgi almak için lütfen linke tıklayınız.
Suffolk Koyunu;
Baş ve ayakları siyah yapağısı beyaz renk olan bu koyun cinsi oldukça etli bir yapıya sahiptir. Yapağısı ne çok kalın ne de çok incedir. Orta kalınlıkta bir yapağıya sahiptir. Suffolk koyunun özellikleri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
- Canlı Ağırlığı 75 ile 80 kilo arasındadır.
- Bir batındaki kuzu sayısı 1.5 oranındadır.
- Yapağı verimi 3 ile 3,5 arasındadır.
- Lüle uzunluğu 6 ile 8 santim oranındadır.
Not: Vermiş olduğumuz bu kısa bilgilerin arkasından genç çiftçilerimiz ve girişimci kardeşlerimiz kuzu veya keçi çiftliği kurarak üretim yapmak istiyorsa en verimli keçi ve koyun cinslerini sizlerle paylaştık bu doğrultuda ilerleyen girişimciler Devlet Desteklerinden desteklerinden de yararlanarak oldukça avantajlı bir işe giriş yapmış olacaklardır.
Insallah balikesir bolgesinde yapacagim
Faaliyetlerini bulunmaktayız bugün sizlere koyunlarda küçükbaş hayvanlarda döl verimini artırma yönelik temel bazı bilgileri aktarmaya çalışacağım burada temel amaç döl verimi artırmak eşittir Sizler açısından karşılığı kârlılık ne kadar çoktur veriniz olursak aldığınız o kadar çok olacaktır diye genel bir kanı ile başlayıp bu noktada önemli olan sizin mevcuttur Üzerinizde bütün kontrol ve kontrol yetkisini sizde olmasıdır. Bence en iyisi targhee koyunudur.
Bence özel nişastaya sahip bir mısır silajı ondan bahsediyorum yani bir besi hayvanına 6 kilo vermeniz durumunda içerisinde en az 1,5 kilo mısır tanesi olan bir silaj dan bahsediyorum Eğer bunlar varsa sağlıklı beslenmenin bir anlamı var. Tabii bu programı yapabilmek için hayvanların önünde bir miktar yarım kalmıştı Biz üzerine döktük Normalde doğru olan bir uygulama değil her öğün önlerinin tertemiz süpürülmesi ne ve yeni yemin özellikle dökülmesinden taraftarım besi hayvanlarında günde iki öğün verilmesi normaldir süt hayvanlarında özellikle sıcak aylarda havanın en az 35 40 derecelere geldiği dönemlerde 4’ünde yemleme yapabilirsiniz fazladan öğün yenilemeler her zaman için 5 litre sütte de hayvanların yem tüketim alışkanlıklarını arttıracak uygulamalardır fakat bize getirdiği artıları eksileri mukayese yapacağız artı lan fazlaysa Biz fazla öğün hayvanlarını beslemeye gayret edeceğiz 4 oyun hayvanlara yem döküyorum daha fazla tüketiliyor ama ama mazot 5 lira Kardeşim işçi gece yarısı nasıl kaldıracağım gibi sorunlarınız varsa bu defa öğün sayısını kısalta bilirsiniz Hatta Özellikle bu şekilde entansif yani yemin hayvanların önüne taşındığı sistemlerde Özellikle de kış dönemlerinde yemin açıkta bozulmayacak dönemlerde tek öğünle bile hayvan besleyebilirsiniz ama en şartlarımızı var nedir yemi dökücüler saymanın önüne üzerinden 24 Saat geçmesine rağmen hayvanın önündeyim olacak sizde Mütemadiyen periyodik aralıklarla bu yemi hayvandan önüne gitmiş olacaksınız bu arada hayvan biri poşet yiyecek de gördük aldık ve bu poşetler nereden geldi işte silaj paketleme poşetleri elemanlarımız Bu yemeği yaparken olağanüstü gayret ve dikkat göstermediler. 20 22 protein yüzde 35 40 kuru maddedeki Yonca silajı var yulaf silajı var. içerisinde 500 gram buğday samanı var bir süre sonra buğday samanı yemden çıkaracağım buğday samanı neden rasyon içerisinde kullanıyorum. Hayvanların dışkısını kontrol ediyorum eğer dışkıda yem çıkıyorsa yediğimden sindirilmemiş olarak dışkıdan çıkıyorsa yeterli miktarda selüloz vermiyorum demektir hayvanlara gelişmektedir. Zira yem kredisi çekmeden önce bunları bi düşünün. Ne kadar yem vermeniz gerektiğini benim gibi bir uzmana danışın. Yoksa yaz var kış var Allah büyük diyip girerseniz zorluk çekersiniz. Benden söylemesi
Mikemmel bi site hayvancılık sektörünün en güzel ırklarımın kredisinden tur hibeler ödeme şartları banka kredileri inşaallah sakız koyunu düşünüyorum sakız koyunu seviyorum burdaki kampanlayalar bir insanın hayalinden büyük
hayvancilik acisinda bilgisahibi olmak önunu görerek dogru degerlendirme dugru karar verme acisinda iyi bir hizmet tesekurler