Motorine Büyük Bir Zam Daha Geliyor Neden Hep Motorin Zamlanıyor İşte Sebebi!
Akaryakıt fiyatlarında yapılan 3 büyük indirim sonrası motorin ve benzine zam gelmeye devam ediyor. Bu gece yarısında yapılması beklenen zammın ardından motorin fiyatı 25 TL’ye yaklaşacak. Benzin bu süreçte çok daha az zamlanarak motorinin gerisinde kaldı. Peki sebebi ne biliyor musunuz, motorin benzinden daha pahalı hale neden geldi? İşte sebebi..
Benzine gelen zamların daha az olmasının iki farklı sebebi var. Birincisi uluslararası piyasadaki motorin fiyatları. Diğeri ise Türkiye’deki üretim tesisleri ile ilgili sıkıntı.
Son 6 Ayda Yüzde 212 Zam Geldi
Son Altı Ayda Benzine Yüzde 162 Motorine Yüzde 212 Zam Geldi. Altı ay önce benzin 7,76, motorin ise 7,30’dan satılıyordu. Dün gece gelen son zamdan sonra motorin 22,22 TL’ye benzin fiyatları ise 19,78’ye yükseldi. 25 Mart 2022 cuma günü itibariyle motorine 1 lira 36 kuruş daha zam gelecek. Motorin fiyatı İstanbul’da 24 lirayı bulacak Anadolu’da 25 liraya ulaşacak.
Motorin Neden Daha Pahalı?
Motorinin daha pahalı olmasının nedeni, ulusal pazarlardaki yüksek motorin fiyatlarıdır. Türkiye’de motorine benzin ve LPG’den daha yüksek fiyat artışı var. Dizelin benzinden daha pahalı olmasının başka bir nedeni daha var. Türkiye’de de üretim tesisleri bulunmaktadır. Motorin tedariğini karşılayan firmaların tesislerinin yetersiz olduğu biliniyor.
Küresel Piyasalarda Benzin Arz Fazlası Var
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında yüksek benzin üretim kapasitesine sahip rafineriler bulunmaktadır. Motorin üretimi talebin gerisinde kalıyor. Türkiye ve bölgesinde dizelde arz açığı var. Bu sebeplerin akaryakıt fiyatlarında artışa neden olduğu bilinmektedir.
Dizel ve benzin aynı makineden elde edilemez. Dizel sanayide, ulaşım araçlarında, bazen enerji üretiminde, tarımda kısacası her yerde kullanılmaktadır. Motorin fiyatlarının düşmesi için petrol fiyatlarının düşmesi gerekir. Ancak motorin fiyatlarının düşmesi için maliyetinin de düşmesi gerekiyor.
Maliyet Kalemlerinin Düşürülmesi
Motorin veya benzinin tüketiciye ulaşana kadar geçtiği aşamaların maliyet kalemlerinin de azalması gerekir. Örneğin rafineriden çıktığında tüketiciye ulaşmak için taşınır. Rafineri, ayrıştırma için elektrik tüketir. İşçilik maliyeti, çevreyi korumak için yapılan bazı işlerin maliyeti, yağı ayrıştırmak için kullanılan çeşitli kimyasalların maliyeti de düşmelidir. Bütün bunlar olmadan akaryakıtta tam bir düşüş beklenemez.