KOSGEB Oto Yıkama İş Planı Örneği 2023 (Ücretsiz)

Kosgeb, otomotiv sektöründe iş yeri açmak isteyen vatandaşlarımıza nace kodları dahilinde destek, hibe, teşvik ve iş yeri açma kredileri sağlamaktadır. Halı yıkama fabrikası, restoran, fırın, oto yıkama ve oto aksesuarları gibi projeler için Kosgeb destekleri verilmektedir. Ancak bu alanlarda faaliyet göstermek için Kosgeb desteği almak istiyorsanız bir iş planı hazırlamanız gerekiyor. Kosgeb oto yıkama desteği, oto yıkama açılış maliyeti, oto tamir iş planı örneği ve proje çizimi üzerine araştırma yaptık. Oto sanayinde oto yıkama dükkanı açmak istiyorsanız bu kapsamda KOSGEB’den hibe ve kredi desteği alabilirsiniz.

KOSGEB Oto Yıkama Dükkanına Destek Veriyor mu?

KOSGEB internet sitesinde yayımladığı nace kodları içerisinde bulunan kayıtlı tüm ticari faaliyetlere destek vermektedir. Daha önce oto yıkama veya halı yıkama açmak isteyen birçok girişimci KOSGEB’den kredi desteği almıştır.

Bu kapsamda oto yıkama açmak için KOSGEB tarafından verilen destekler aşağıdaki gibidir:

  • Kuruluş desteği; gerçek kişi işletme için 5.000 TL
  • Sermaye şirketi işletme için 10.000 TL
  • Performans desteği olarak toplamda 40.000 TL
  • 5.000 TL sertifika desteği olarak toplamda 60.000 TL hibe verilmektedir.
KOSGEB Oto Yıkama İş Planı Örneği 2023 (Ücretsiz)Pin
KOSGEB Destekleri ve Destek Tutarları

Yukarıdaki hesaplama cetvelinde görüldüğü üzere KOSGEB Oto Yıkama Dükkanı açmak isteyenlere 60.000 TL hibe desteği verilecektir. Daha detaylı bilgi almak için KOSGEB Girişimcilik Destekleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Eğer oto yıkama açma konusunda kararlı değilseniz ve başka alternatif sanayi iş fikri ve desteği arıyorsanız, KOSGEB oto sanayi destek kredi desteklerini inceleyebilir ve ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

KOSGEB Oto Yıkama Kredisi Nasıl Alınır?

Oto yıkama dükkanı açmak isteyen girişimci esnaf adayının öncelikli olarak KOSGEB girişimci kursuna müracaat etmesi gerekmektedir. Girişimcilik kursuna katılacak olan vatandaşların KOSGEB kurs tarihlerini takip etmesi gerekmektedir. Bunun için ikamet edilen şehirdeki anlaşmalı kurumlar ile hizmet merkezlerine başvuru yapılması gerekmektedir. Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi online olarak uygulanmaktadır ve 8 ders kategorisinden oluşmaktadır. Kosgeb e-Akademi üzerinden e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak siz de hemen Uygulamalı Girişimcilik sertifikasına sahip olabilirsiniz. Sertifikasını alan girişimci, oto yıkama dükkanı açmadan önce KOSGEB’e ilk başvurusunu gerçekleştirecek ve başvuru esnasında iş planını sunacaktır. Kurum tarafından sunulan KOSGEB oto yıkama iş planı incelenecektir. Ardından uygun görülür ise girişimciye ön onay verilecektir.

Bu safhadan sonra girişimci esnaf adayı, oto sanayide, organize sanayi bölgesinde (iş planında neresi belirtmiş ise) oto yıkama dükkanını kuracak ve yaptığı tüm harcamaları faturalandıracaktır.

Oto yıkama dükkanı açmak için boş proje örneği indirin!

Oto yıkama sahibi, faturalandırılmış olan giderler, dosya halinde sunacak ve bu giderleri belirtilen yüzde oranları dahilinde KOSGEB’den geriye alacaktır.

  • 1. ve 2. bölge için %60 (kadın girişimcilere %80)
  • 3, 4, 5 ve 6. bölge içinse %70 (kadınlara %90) oranında hibe verilmektedir.

Kosgeb Oto Yıkama Destek Oranları Ne Anlama Gelmektedir?

Eğer 1. bölgede iş yeri açacaksanız ve erkek girişimci iseniz faturalı olarak, harcadığınız paranın %60’ını geri alacaksınız. 100.000 TL’lik bir harcama yaptıysanız bu harcamanın 60.000 TL’sini KOSGEB geri ödeyecektir.

Eğer 3. bölgede bir oto yıkama dükkanı açacaksanız ve bayan girişimci iseniz KOSGEB tüm harcamalarınızı %90 oranında karşılayacaktır.

KOSGEB Oto Yıkama İş Planı Örneği Hazırlama 2023 Tavsiyeler

İş planı hazırlamak için 2 farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki projeyi 32 saatlik kursta öğrendiğiniz şekilde hazırlamak, diğer bir yöntem ise danışmanlık firmalarına başvurmaktadır. Eğer bilgisayar bilginize güveniyor ve proje geliştirme kabiliyetiniz var ise, danışmanlık firmasına başvurmadan da iş planınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. KOSGEB iş planı örneklerini inceleyerek size en uygun olan oto yıkama projesini seçebilir ve iş planınızı hazırlayabilirsiniz.

Diğer bir alternatif yol ise, bu sektörde hizmet evren ve oto yıkama bayiliği veren firmalar ile iletişime geçmektir. Devlet hibesi ve hibe destekleri için ücretsiz danışmanlık hizmeti veren franchise firmasını da tercih ederek bilgi alabilir ve sürecin detaylarını öğrenebilirsiniz.

Fakat böyle bir firma bulamazsanız, iş planı hazırlama işi yapan diğer firmalar ile görüşebilir, oto yıkama için uygun olan projeyi hazırlatabilirsiniz. Ortalama olarak proje planı için 500 TL-1.000 TL aralığında bir tutar ödemeniz gerekecektir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken husus ise firma ile en başta projenin onayı için anlaşma yapmaktadır. Eğer hazırlanan oto yıkama proje çizimi onaylanmaz ise para ödemeyeceğinizi sözleşme ile imza altına almalısınız.

Elinizde hiç sermayeniz yok ise, oto yıkama dükkanı açmanız oldukça zor olacaktır. 4-5-6. bölgede olup kadın girişimci olsanız dahi KOSGEB tarafından verilecek destek miktarı %90 oranında olacaktır. 20.000 TL-30.000 TL aralığından bir iş yeri bile açsanız gerekli olan malzemelerin ödemesini, hibeden sonra yapacağınız konusunda anlaşmanız ve elinizde en az 5.000 TL ile 10.000 TL bulunması gerekecektir. Bir oto yıkama işletmesi kurmak istiyorsanız, KOSGEB planınızı yukarıda yer alan örnek iş planları ile hazırlayabilirsiniz.

Oto Yıkama Açma Maliyeti 2023

Oto yıkama açma maliyeti 2023 yılında ortalama 50.000 TL başlangıç sermayesi gerekmektedir.

Oto yıkama ‘da ihtiyacınız olacak malzeme listesi ve fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • Hava kompresörü fiyatı: 3.000 TL
  • Koltuk yıkama makinesi fiyatı: 8.000 TL
  • Ahtapat koltuk kurutma makinesi fiyatı: 4.000 TL
  • Köpük Püskürtme makinesi ve tankı fiyatı: 3.000 TL
  • Lastik parlatıcı fiyatı: 300 TL
  • Oto Yıkama Köpüğü fiyatı: 500 TL
  • Özel temizlik solüsyonları fiyatı: 490 TL
  • Jant temizleme solüsyonu fiyatı: 300 TL
  • Torpido temizleme sütü fiyatı: 1.480 TL
  • Oto parfüm fiyatı: 320 TL
  • Devir ayarla pasta cila makinesi fiyatı: 700 TL
  • Cam bezleri fiyatı: 100 TL
  • Detaylı temizlik tabancası fiyatı: 900 TL
  • Bez sıkma merdanesi fiyatı: 1.000 TL
  • Yüksek Bar soğuk yıkama makinesi fiyatı: 5.000 TL

Toplamda malzemeler için ortalama 30.000 TL bütçe ayırmanız gerekmektedir.

Gerekli olacak malzemelerden bazıları bu şekildedir. Liste dışında ihtiyacınız olacak ürünler ve ekipmanlar mutlaka olacaktır. Ürünlerin fiyatlar ürünlerin kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Oto yıkama açma maliyeti 2023 yılında 50.000 TL ile 250.000 TL aralığındadır. Bu maliyet tutarı ortalama ve tahminidir. Sizin sermayenize, aldığınız destek kredilere, dükkanınızda vereceğiniz hizmetlere ve kullanacağınız ürünlerin kalitesine göre oto yıkama dükkanı açma maliyeti artacaktır. Kosgeb oto aksesuar alımlarınızı da etkileyecektir. Böylece devlet tarafından verilen destekler ile yıkama dükkanınızı daha kolay açabileceksiniz.

Oto Yıkamada Ekipman Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Oto yıkama dükkanı açmadan önce, oto yıkama iş planı yapmanız gerekmektedir. İş planından sonraki en önemli detaylardan biri ise müşterilerinizin araçlarını yıkarken kullanacağınız malzeme özellikleridir. Malzeme kalitesini iyi seçmeniz ve ucuza kaçmamanız dükkanınıza olan ilgiyi ve güveni artıracaktır. Sabun, fırça, elektrikli süpürge gibi ihtiyacınız olan ekipmanları sürekli olarak kullanacağınız için, kaliteli ürün olmasına dikkat etmelisiniz. Herhangi bir oto yıkama malzemesi satan toptancı ile anlaşırsanız, bu sizin için daha karlı bir alışveriş olacaktır. Kariyerinizi ve iş planlarınızı oto yıkama dükkanı üzerinden planlıyor iseniz bu önerilerimizi dikkate almanızı öneririz.

Oto Yıkamada Mekan Seçimi

Oto yıkama dükkanında mekan seçimi çok önemlidir. Oto yıkama ya da tamir dükkanının şehir içinde yer alması daha fazla kişi tarafından görüleceği için, müşteri sayınızı artıracaktır. Seçeceğiniz mekan araç giriş çıkışları için serbest ve uygun olmalıdır. İnsanların yoldan geçerken fark edebilecekleri bir yer olması sizler için iyi olacaktır. Önemli olan şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde oto yıkama dükkanı açmaktır. Mekan seçimi, diğer esnaf dükkanlarında olduğu gibi oto yıkama dükkanlarında da önem arz etmektedir.

Oto Yıkamacı Türleri

Oto yıkama türlerinden en çok tercih edileni iç dış yani her şey dahil olan yıkama türüdür. Oto yıkamacı açmadan önce hangi türde çalışacağınızı planlamanız ve doğru seçimleri yapmalısınız. Aynı zamanda seçeceğiniz tür sizin yatırımınızı da bağlıdır. Bünyenizde yer alacak eleman sayınıza, mekanınızın büyüklüğüne göre yatırım oranınızda da değişiklikler olacaktır.

Her Şey Dahil (İç Dış) Yıkama

İç dış yıkama yapacaksanız aracın, içinde ve dışında yer alan tüm detaylara dokunmanız gerecektir. Bunlara araç içi süpürme, araç içi temizleme ve araç içi koltuk yıkama da dahildir. Her şey dahil oto yıkama yapmanız, sizi geliştirecek ve bulunduğunuz şehirde en çok tercih edilen oto yıkama dükkanı haline geleceksiniz.

Kosgeb gelinlik iş planı örneği için Giyim mağazası açanlara Kosgeb açılış destekleri adlı içeriğimize göz atabilir ve bilgi alabilirsiniz. Ayrıca temizlik şirketi iş planı örneklerine ulaşmak için de danışmanlardan ya da bilgisayar bilginizden destek alabilirsiniz.

Oto Yıkama Vergisi Yüzde Kaç?

Oto yıkamacılar araçların yıkanması, cilalanması ve yağlanması hizmetleri ile birlikte koltuk ve döşemelerin onarılması ve bakım hizmetleri hariç diğer hizmetler için %15 vergi vermektedir.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
5