KosgebKredisi.com

KOSGEB Faizsiz 100 Bin Lira Kredi Destek Başvuruları Başladı

04.07.2022

Kosgeb kadın, genç ve yeni mezunların istihdamına destek vermek amacıyla Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programının 4. Dönem için başvurularını başlattığını duyurdu.

KOSGEB Faizsiz 100 Bin Lira Kredi Destek Başvuruları Başladı

Kosgeb Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ”Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” 4. dönem başvuruları başladı.

KOSGEB yaptığı duyuruda iş yeri sahipleri için her bir yeni istihdam için sıfır faizle, 2 yıl geri ödemesiz 100 bin TL kredi verilecek olup, sahibi kadın olan veya kadın personel istihdam eden işletmelere 10 bin lira fazladan destek sağlanacak.

10 Ağustos 2022 tarihine kadar başvurular devam edecek.

Yeni (Dördüncü) Başvuru Dönemi İlan Edildi (2022 Temmuz)

Programın yeni (dördüncü) dönemi başvuruya açılmıştır. Önceki (üçüncü) başvuru dönemine göre, başvuru takvimi dışında değişiklik yoktur.

İstihdam edilen personel için 28 Eylül’e kadar ödeme talebi gerçekleştirilmelidir.

Kosgeb tarafından Pandemi’den etkilenen mikro ve küçük işletmelere (MKİ) yönelik olarak; “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” başvuru şartları belli oldu.

KOSGEB Faizsiz 100 Bin Lira Kredi Destek Başvuruları Başladı
KOSGEB Faizsiz 100 Bin Lira Kredi Destek Başvuruları Başladı

KREDİ BAŞVURU ŞARTLARI

Mikro ve küçük işletmelere Faizsiz Teminatsız 100 Bin Lira Destek Ödemesi 4.Dönem kredi Başvuru Şartları aşağıdaki gibidir.

KOSGEB tarafından paylaşılan bilgiler doğrultusunda istihdam edilecek kişilerde aranan şartlar şöyle;

  • 1981 ve sonra doğumlu olması, daha önce hiç çalışmamış olması veya son 3 yılda 6 aydan fazla çalışmamış olanlar.
  • İstihdam edilecek kişilerde aranan eğitim kriterleri şöyle; 2 veya daha fazla yıllık üniversite, meslek lisesi, teknik lise veya mesleki ve teknik lise mezunu olmaları.

İstihdam alanları ise şöyle;

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge, konaklama ve yiyecek hizmetleri, toptan ve perakende ticaret, mesleki ve teknik faaliyetler, bilgi iletişimi ve diğer bazı hizmet sektörleri.

Program kapsamında; son 12 aylık ortalama istihdamını koruma ve son üç yılda SGK 4A kapsamında 180 prim gününden fazla çalışmamış üniversite ya da mesleki / teknik lise mezunu yeni personeli 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdü karşılığında, yeni istihdam edilecek her bir personel için MKİ’lere 100 Bin TL faizsiz ve teminatsız geri ödemeli destek verilecektir.

Mikro ölçekli işletmeler 2, küçük ölçekli işletmeler de 5 kişiye kadar bu destekten yararlanabilecektir.

KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı’nın amacı; MKİ’lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.

KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 5 milyon liraya kadar destek verecek.

KOSGEB, kimlerin istihdam edilebileceği, program kapsamındaki sektörler ve eğitim kriterleri hakkında da bilgiler paylaştı.

Proje özeti için tıklayınız.

KİMLER İŞE ALINABİLİR?

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere:

  • 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,
  • “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile;

Yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir.

İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “Yeni” kabul edilecektir.

Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.

Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir. Bütçe imkanları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.

Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektör listesi www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.

Destek ödemeleri, 6 ay+6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir.

6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.

Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir.

Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecektir.

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.

İmalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile COVID-19 salgını etkilerinin nispeten yüksek olduğu bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerini sağlamaktır.

Önceki (Üçüncü) Başvuru Dönemi Ödeme Talebi Süresi Uzatıldı

2021 Aralık–2022 Mart tarihleri arasında başvuruları alınan üçüncü başvuru döneminde program başvurusu onaylanan ancak başvuruda taahhüt ettiği personel sayısına ulaşamayan işletmeler; yeni program başvurusu yapmalarına gerek olmaksızın, mevcut (onaylı) program başvuru formunda taahhüt ettikleri personel sayısını tamamlayacak şekilde yeni personel istihdam ederek 1 Ağustos 2022’den itibaren ödeme talebinde bulunabilecektir.

Üçüncü başvuru döneminin, ödeme talebi süresi revize edilmiş başvuru ve uygulama işlemleri takvimine erişmek için tıklayınız.

Verilen oy post

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

KosgebKredisi.Com sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve görsellerin her türlü hakkı saklıdır. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.