KOSGEB Esnaf Beyannamesi Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır? (Faizsiz Kredi İçin)

Konular:
- Kosgeb Kobi Beyannamesi Nedir?
- Beyanname için Gerekli Evraklar
- Kosgeb Beyannamesi Nasıl Doldurulur?
- 1. Aşama Beyanname Doldurma (Veritabanı Kaydı)
- 2. Aşama Beyanname Doldurma ve Güncelleme
- 3. Aşama İşletme Bilgilerinin Doldurulması
- 5. Aşama Kobi Adres Bilgilerinin Kaydedilmesi
- 6. Aşama Beyanname Kontrol ve Kayıt Aşaması
- 7. Aşama Beyanname Raporlarını Çıktı Alma Sayfası
- Esnaf Beyannamesi Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır?
- Kobi Beyannamesi Kayıt Güncelleme İşlemi
- Kobi Beyannamesi Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
2020 yılında Sıfır faizli kredi desteğine veya yeni girişimciler için Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında verilecek olan desteklerden yararlanmak isteyen ayrıca 13 farklı proje programından herhangi birine başvurmak isteyen esnaflarımızın KOBİ beyannamesi doldurması şart koşulmaktadır. Her ne kadar verilen sıfır faizli Kosgeb kredisi için bu şart öne sürülmese de, başvuruların tamamlanarak sonuçların açıklanmasını müteakiben, kredi almak isteyen herkes mecburen KOBİ kaydı yapacak. Bu içeriğimiz de sizlere KOSGEB KOBİ Beyanname doldurma ve güncelleme, dikkat edilmesi gereken konular ve aşamalarını tüm işlemlerini anlatacağız. Bu iş için size danışmanlık hizmeti vereceğini söyleyen, Para talep eden kurum ve kuruluşlara itimat etmeyiniz sizse en kolay yoldan bu işin nasıl yapılacağını anlatacağız.
Kosgeb Kobi Beyannamesi Nedir?
Beyanname kuruluşun KOSGEB’e firmasını, vizyonunu, çalışmalarını, kazandığı parayı, şirket sahibini, iletişim bilgilerini ve benzeri kriterleri tanıtmasıdır. Hem KOSGEB, hemde tüm bankalar kredi verirken beyanname talep etmektedirler. Kosgeb desteklerinden yararlanabilmeniz için Kobi Beyannamesi formunu ve eklerini internet üzerinden doldurarak çıktısını almalısınız. Kaşe ve imzalı olarak istenen belgeler ile beraber bağlı olduğunuz birime teslim etmeniz gerekir.
Beyanname için Gerekli Evraklar
- Ticaret Sicil ve Esnaf Sicil Gazetesi
- İmza Beyannamesi
Kosgeb Beyannamesi Nasıl Doldurulur?
Kobi beyannamesi doldurmak için ilk olarak kosgeb veri tabanına kayıtlı olmanız gerekir. Beyannamenin sebebi, KOSGEB’ e firmayı, vizyonunu, çalışmalarını, kazanılan parayı, şirket sahibinin iletişim bilgilerini ve tüm gerekli kriterleri tanıtmasıdır. Hem Kosgeb hem de tüm bankalar kredi verirken beyanname talep ederler. Nasıl doldurulur şimdi bunlara bir göz atalım.
1. Aşama Beyanname Doldurma (Veritabanı Kaydı)
İlk aşamada kosgeb’ e beyanname verecek olan vatandaşın öncelikle veri tabanına kayıtlı bir Kobi olması gerekir. Eğer hiç kayıt yaptırmadıysanız beyanname doldurmanız mümkün olmaz. Bu nedenle öncelikle veri tabanına kayıt olmanız gerekir. Bu işlemi Veri tabanı kayıt işlemi bölümünden yapabilirsiniz.
2. Aşama Beyanname Doldurma ve Güncelleme
Bu aşamada KOSGEB internet sitesinin ana sayfasına giriş yaparak e- Kobi linkine tıklayınız. Burada kayıt işlemlerini yapacağınız kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek giriş yapınız. Sonrasında KOBİ BEYANNAMESİ linkine tıklayarak beyanname yılınızı seçin. Yıl seçimi yaptıktan sonra ileri butonuna tıklayarak devam edin.

Esnaf Beyannamesi Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır?
3. Aşama İşletme Bilgilerinin Doldurulması
bu bölümde işletmenize ait olan bilgileri doldurmanız gerekecek. İş yeriniz ile ilgili sorulan soruları doğru bir şekilde kaydedin. Yanlış ve hatalı bir kayıt oluşturduğunuz da tüm sorunlar size ait olacaktır. Seçimlerinizi yaptıktan sonra tekrar ileri butonu ile ilerleyin. Kosgeb beyanname güncellemesinde işletme bilgilerinin doldurulması safhasını 3. aşamanın alt maddeleri olarak belirteceğiz.
- Yetkili Personel Ekranı Doldurma: Bu bölümde işletmeye başvuran işyeri sahibine ait bilgiler doldurulur. Yetkili personel ekleme işlemi için ise siyah okun işaret ettiği alana tıklayarak yetkili ekleyelebilirsiniz.
- Yetkili personel eklerken silme ve düzenleme işlemi de yapmanız mümkün olacaktır. ekleme sırasında yetkilinin cep telefonu numarası, T.C. kimlik numarasını sisteme kayıt etmek zorunludur. Kaydetmez iseniz sistem sizi kabul etmeyecektir.
- İşletme Faaliyet Konusu Bilgilerinin Doldurulması: Beyanname doldurma aşamalarında işletmeye ait faaliyet konusu bilgilerinin girilmesi ekranına ulaşmış olacaksınız. Sayfada çıkan faaliyet konunuzu seçmek için tıklayın. Bu bölümden sonra karşınıza bir faaliyet listesi gelecektir. Bu ekranda nace kodları ve açıklama bölümü görüntülenecektir. Buradan kuruluşuna uygun olan faaliyet konusunu seçin ve kaydedin.
5. Aşama Kobi Adres Bilgilerinin Kaydedilmesi
Bu aşamaya gelen işletme sahibi bu aşamada işyerinin adres bilgilerini görecektir. Otomatik olarak ekrana yansıtılan bilgiler veri tabanına kayıt sayfasından çekilmektedir. Eğer işletmenizin adresi değiştiyse, iş yerinizi taşımış iseniz, bu ekrandan adres ekle ve adresi düzelt seçeneği ile adres değişikliğini yapabilir ve bilgilerinizi kaydedebilirsiniz.
6. Aşama Beyanname Kontrol ve Kayıt Aşaması
Burada tüm bilgileri kontrol edip, eğer hatanız var ise düzeltmeler yapabilirsiniz. Beyannamenizde ki bilgilerin doğru olması önemlidir. Gerekli tüm düzeltmeleri yaptıktan sonra kaydederek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bu aşamayı atlamak için ileri butonuna tıklayabilirsiniz.
7. Aşama Beyanname Raporlarını Çıktı Alma Sayfası
Bu aşamaya kadar başarılı bir şekilde geldiyseniz artık KOSGEB KOBİ BEYANNAMEniz sisteme kaydedilmiş ve fiziki çıktı sayfalarını alma işlemine başlamış olmaktasınız. Kayıt ekranı sayfasında 2 adet doküman mevcuttur. Bunlardan biri kobi bilgi dokümanı diğeri ise tüm bilgilerin yer aldığı kobi beyannamesidir. Ekranda yeşil ok işareti ile gösterilen Microsoft Word programına ait ikonlara tıklayarak bilgisayarınızın indirilenler klasörüne kaydedebilirsiniz. Yazımızın devamında kobi beyannamesi doldurma ve güncelleme işlemlerini anlatacağız. Devam ederek bilgi alabilirsiniz.
Esnaf Beyannamesi Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Kosgeb tarafından Kobilere sağlanan 50 bin lira işletme sermayesi kredi faiz desteği gibi farklı KOSGEB desteklerinden yararlanmak için gerekli olan Veri tabanı kaydı işleminin ardından kobi ve esnaflar ayrı ekran üzerinden Kobi beyannamesi doldurması gereklidir. Kosgeb veri tabanına kayıtlı ve kobi beyannamesi güncel olan tüm Kobi ve işletme sahibi esnaflar Kosgeb tarafından Kobilere verilecek olan işletme sermayesi kredi faiz desteği uygulamasından yararlanmak için bilgilerini hiç kayıt olmamışsa ilk kayıt işlemlerini yapmalı, kaydı mevcut ise kobi beyannamesi işlemlerini güncellenmelidir. Daha önceden Kosgeb şifresi alarak kobi beyannamesi doldurmuş ama kredi almayanlar Kobi beyannamesi güncelleme işlemi için aynı şifre ile giriş yaparak kaydını yenileyebilirler.
Kobi Beyannamesi Kayıt Güncelleme İşlemi
- Kobi beyannamesi ilk kayıt işlemlerinin ardından belirli bir süre geçtikten sonra Kosgeb tarafından verilecek farklı desteklere başvurmak için gerekli olan güncelleme işlemlerinin yapılması gereklidir.
- Kosgeb Kobi beyannamesi doldurmak ve kaydını yenilemek için link verdiğimiz adrese giriniz, ve E-KOBİ‘ ye tıklayınız, Karşınıza gelecek ekranda kullanıcı adı ve şifrenizi girerek (Veri tabanına kayıtta işletme adına verilen şifre ve kullanıcı adını) ardından gelen sayfadaki kutucuğa tıklayınız.
- Kobi beyannamesini güncelleme ve ilk kayıt işlemlerinde bu işlemlerden sonra giriş yapmak istediğiniz Kobi beyannamesi yılını seçerek butona tıklayınız. Sonraki gelen ekranlardan işletme ile ilgili doldurulması gereken bilgileri ve işletme ile ilgili sorulan sorulardan size uygun olan seçimleri yaparak butona tıklayınız.
Kosgeb Veritabanına Kayıt nasıl yapılır? isimli yazıdan KOSGEB VERİTABANI KAYIT işlemini öğrenebilirsiniz.

Esnaf Beyannamesi Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Kobi Beyannamesi Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Güncelleme işlemlerinde de işletme sahibi kişi ve yetkili kişinin imza sirküsünün teslim edilmesi gerekliliği açısından imzaları ve onayı işletmeyi temsile yetkili olan kişi tarafından yapılması önem arz etmektedir. Esnaflara verilecek olan 50 bin lira faizsiz kredi desteğinden yararlanmak için Kobi ve esnafların Kosgeb birimlerine teslim etmeleri gereken belgelerden olan Kobi bilgi dokümanının doldurulması sırasında bazı hususlara dikkat edilmesi gereklidir. Esnaf beyannamesi güncelleme işleminin öncesinde kobi beyannamesi doldurulurken işletme temsile yakın olmayan kişilerce beyannamenin imzalanması halinde ilgili beyanname hükümsüz kılınmaktadır. Bu nedenle Veri tabanına kayıt olduktan sonra doldurulması gereken kobi beyannamesi bilgi dokümanının çıktısının alınarak kaşelenip imzalanması aşamasındaki işletmeyi temsile yetkili kişi yada kişilerce imzalanarak onaylanmalıdır.
İşletmelerin Kobi beyannamesi onayını ve güncelleme işlemlerini sorunsuz bir şekilde yaptırmaları için Kosgeb birimlerine teslim edilerek destekten yararlanabileceğiniz için Kobi bilgi dökümanı ekinde belgelerin eksiksiz olarak temin edilmesi gereklidir. Bu belgeler ise KOBİ bilgi beyannamesi (İşletme yetkilisi tarafından onaylanmalıdır), İmza sirküsü, Şahıs işletmesi ile imza beyannamesi, Son 6 ay içinde alınmış Oda onaylı Ticaret Sicil Gazetesi, İlgili yıla ait Kurumlar vergisi beyannamesi, SGK tahakkuk fişi, Bağkur hizmet dökümü gibi evrakların teslim edilmesi güncelleme ve kayıtlarda sorun yaşanmaması için hazırlanması gereken belgelerdir. Bu belgeler ile Kosgeb Birimlerine başvuru yaparak Kobi beyannamesini onaylatıp, kaydı olanların kayıtlarını yenileyip güncellemeleri sayesinde Kosgeb 2020 desteklerinden yararlanmak mümkündür. Kurum tarafından verilen 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi desteği 2020 yılından itibaren güncellenerek 60 bin lira ve360 bin lira olarak değiştirilmiş ve Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile destekler verilmeye devam edilecektir.
Bekir Evirgen güncelleme