Hastanelerde Acil Servis Ücretleri (DEVLET- ÖZEL)
Hastanelerin acil servislerine giriş yapan hastalar ücret öder mi, ne kadar? 2021 Acil servis ücretleri hakkında tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.
Hastların, acil bir şikayeti var ise özel hastanelerin acil servis ücreti alması yasa dışıdır. Acil servislerde yapılan değişiklikler ile Sağlık Bakanlığı tarafından acil servislerde yaşanan yoğunluğun önüne geçmek için yapılmış olan Yeşil Alan uygulaması genelgesi, sarı alan ve kırmızı alan uygulamaları için bilgi alabilir bunlarla birlikte özel hastane acil ücreti alıyor mu, acilde muayene ücreti ne kadar, özel ve devlet hastanelerinde acil servis ücretleri 2021 hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz. Acilden giriş yapan hastaların sağlık durumlarının hafif, orta ve ağır olmasına göre yeşil alan sarı ve kırımızı alan uygulamalarına göre tedavi altına alınmaktadır.
Hastanelerde Yeşil Alan Uygulaması 2021
Hafif yaralanmalar, ayaktan tedavi edilen hastalıklar veya doktor muayenesi gerekli olsa da uzun bir süre bekleyebilecek hastalara müdahale edilen alandır.
Acilde Yeşil alan hastalıklarının özellikleri:
- Subakut veya kronik,
- Hayatı tehdit etmeyen,
- Ekstremiteleri tehdit etmeyen,
- Morbiditeden korunmak için 24 saat içinde değerlendirme ve yaklaşım gerektirmeyen,
- Basit hastalık ve yaralanmalar.
Sağlık Bakanlığı Yeşil alan Uygulaması Genelgesine buradan ulaşabilirsiniz.
Hastanelerde Kırmızı Alan Uygulaması
Acil servislere başvuru yapan kişilerin hastalık dereceleri tespit edilmektedir. Ücret talep etmeden kişilerin, hayatı tehdit eden ve hızlı agresif yaklaşım acil olarak değerlendirilir ve tedavi gerektiren durumlardır. Ambulans ile getirilen bu hastalar, trafik kazları, kalp krizi ve beyin kanaması şüphesi ile gelen hastalar gibi aciliyeti yüksek hastalar kırmızı alanla alınarak tedavi edilmektedir.
Kırmızı alan hastalıklarının özellikleri:
- Akut,
- Hayatı tehdit eden,
- Ekstremiteleri tehdit eden,
- Mortalite ve morbiditeden korunmak için acil değerlendirme ve tedavi gerektiren,
- Ciddi seviyedeki hastalıklar ve yaralanmalar.
Hastanelerde Sarı Alan Uygulaması
Hastanelerde belirlenen alanlarda kişilerin acil tedavi edilmesi için sarı alan oluşturulmuştur. Sarı alanlarda, hayatı tehdit etme olasılığı yüksek olanlar, uzuv kaybı riski ve önemli morbidite oranı olan durumlar. Kırık vakaları ve karın ağrısı çekenler gibi müdahalesi beklemeye müsait olan hastalar bu alana alınmaktadır. Muayenelerin ve müşahedelerinin 2 saati geçmeyecek şekilde planlanması ve 2 saatten fazla acil gözlem veya talip gerektiren hastaların acil servislerdeki yataklı servislerde gözlem ve tedavisinin devam etmesi sağlanacaktır.
Sarı alan hastalıklarının özellikleri:
- Akut,
- Hayatı tehdit etme potansiyeli olabilen,
- Ekstremiteleri tehdit edebilecek,
- Morbidite veya mortaliteden korunmak için birkaç saat içinde muayene ve tedavi gerektiren yakınmalar,
- Orta seviye hastalık ve yaralanmalar.
Acile Gelen Hastalardan Para Alınıyor mu?
Yönetmeliğe göre acil servise gelen, başvuran hastalardan para alınmamaktadır. Bunun için bazı sağlık sorunlarını kişide mevcut olması gerekmektedir. Aynı şekilde özel hastaneden ambulans talebinde bulunan kişilerden de ücret alınmamaktadır. Gideceğiniz hastaneden bilgi alabilir veya ücret talep edildiğinde şikayet birimini kullanabilirsiniz.
Acilde Muayene Ücreti Ne Kadar? 2021
Acil servislerde ücret alınıyor mu? Hayır. Sağlık Uygulama Tebliği’nin katılım payı alınmayacak hizmetleri düzenlendi. Acil durumlarda hastaneye gittiğinizde hastaneler tarafından herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Bu maddeye göre Kurumla sözleşmeli yada sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden ilave ücret ve katılım payı alınmayacaktır. Bilgisi verilmiştir.
Özel Hastaneler Acil Hastalardan Ücret Alabilir mi?
Özel hastanelerin acil durum ile gelen hastalardan ücret alması mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı ‘Acil Sağlık Hizmetleri’ uygulama kapsamında sıfırdan uygulama çağrısı yapmaktadır. Hastalar özel hastanelerin acil servislerine ilk kez başvurduklarında değerlendirmeye alınarak acil durumda olup olmadıkları belirlenir. Bu sonuç ile ücret alınıp alınmayacağı ve acil durumu belirlenir. Acil durumlar ise;
- Tıbbi müdahale vakaları
- Gözlem altındaki hastalar
- Travma vakaları
- Acil servise geldikten sonra hastaneye kaldırılan hastalar
- Başka bir hastane veya başka bir sağlık kuruluşundan sevk edilen hastalar acil durumlardır.
Kişilerin acil olarak gördüğü her durum uluslar arası tıbbı standartlara göre acil görülmeyebilir. Vatandaşlar gün içerisinde hastanede sıra beklememek ve hissettikleri hafif hastalıkların bir an önce geçmesini istedikleri için acil servisleri tercih etmektedirler. Bu tercihler ise acil servis çalışma şartlarını olumsuz etkilemektedir. Vatandaşlar tarafından özel hastane muayene ücretlerinin yüksek olduğu bilindiği için, acil servis fiyatları da merak edilmektedir. Acil servislerde alınan sağlık hizmetlerinde ücret alınmamaktadır.
Devlet Hastanelerinde Acilde Muayene Ücreti 2021
Devlet hastanelerinde bulunan acil servislerde, Sağlık Bakanlığının yayınladığı yeni genelgeye göre herhangi bir sağlık güvencesi olmayan bütün hastalara ücretsiz tedavi sunulmakta ve muayene ücreti alınmamaktadır.
Bakanlığın yayınladığı genelgeye göre acil durumlar ise;
- Ani gelişen hastalık,
- Kazalar,
- Yaralanma,
gibi benzeri durumlar, olayın meydana gelmesinden itibaren 24 saat içinde tıbbı müdahale gerektiği halde tıbbı müdahale yapılamadığında veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerçekleştirildiğinde, hayati ve sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Bunlar gibi acil servis müdahalesi gerektirecek durumlar oluştuğu zaman SGK’nız olmadan da ücretsiz muayene olabilirsiniz.
Yeşil Alan Muayene Ücreti 2021
Devlet hastanelerinde acil girişleri yeşil, sarı, kırmızı alanlardan gelen hastalardan ücret talep edilmemektedir. Özel hastanelerin ise beklenmedik durumlarda acile gitmeleri gereken zamanlarda ise Yeşil Alan Uygulaması kapsamındaki kişilerden ise herhangi bir ücret talep edilemez. Bu kapsamda ise acilden giriş sağlayan ve yatış yapılan hastalardan herhangi bir ücret talep edilmemesi gerekir.
Hastane Sekreteri Nereye Şikayet Edilir? hemen bilgi alabilir ve şikayet talebinizi oluşturabilirsiniz.
Devlet Hastanesi Acil Servislerde Hasta Kabul ve Yatış İşlemleri
Kişilerin, kendileri başvuruda bulunduğu veya ambulans ve sevk gerektiren tüm acil vakalara ödeme gücüne ve sağlık güvencesinin olup olmadığına bakmadan ambulans tarafından getirilecek vakalar talimatlara göre acil servislere hazırlamak ve ilk tıbbi müdahaleyi yapmak ile acil servisler yükümlüdür. İleri tetkik ve tedavisi gereken hastaların, diğer sağlık kuruluşlarına sevk edilecek kişilerin durumuna uygun sağlık tesisinin belirlenmesi ve nakil işlemlerinin uygun olarak yapılması gerekmektedir. Acil servise başvuran hastalar nöbetçi doktorlar tarafından ilk müdahale yapıldıktan sonra yatış kararı verilmesi durumunda hasta, yatacağı serviste bulunan hasta kabul birimine yatış işlemini yaptırır. Yatış kararı acil serviste verildiyse, yatış işlemleri hasta kabul biriminden yaptırılmaktadır.
- Serviste bulunan hastanın ön değerlendirmesini yapar,
- Doktor tarafından hastanın tedavisi düzenlenir,
- Sosyal güvencesi olan veya olmayan hastalardan hiçbir ücret alınmaz,
- Kimsesiz hastaların herhangi bir birime yatışı durumunda sosyal hizmet uzmanına ilgili birim sorumlusu tarafından haber verilir.
Acil Serviste Kendisinden Ücret Alınan Hastane Ne Yapmalı?
Yeşil Alan Uygulaması ile başvuru yapan hastalardan ücret alınması engellenmiştir. Kişilere sunulan acil servis hizmetlerinden herhangi bir ücret talep edilmesi durumunda sosyal güvencesi olanlar, illerinde bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne, sosyal güvencesi olmayanlarda Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüklerine Müracaat etmeleri gerekmektedir.