İlk Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar? 2023 Ödeme Tarihi

Devletin belirlediği şartları yerine getiren kişiler emekli olma hakkına sahiptir. İnsanlar emekli olmak için belirli şartları yerine getirdikten sonra dilekçe vererek günü bekliyor. Emeklilik için başvuranların en sık sorduğu soruları yanıtladık.

Emeklilik dilekçesi nereye ve nasıl verilir, emeklilik dilekçesinden sonra maaş ne zaman ödenir? 2023, 4A, 4B ve 4C hangi bankadan nasıl alınır, ilk emekli maaşı ne zaman ödenir, SGK ve sandık ödeme günleri, e-Devlet emeklilik başvurusu ve maaş sorgulama, ilk emekli maaşı ne zaman ödenir? 2023 ile ilgili sık sorulan tüm soruların cevaplarını alabilirsiniz.

Emeklilik Dilekçesi Nereye Verilir?

Emeklilik dilekçesinin verilmesi gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Online olarak da başvurabilirsiniz. Emekli olmak için internet üzerinden veya SGK’ya giderek bu dilekçeyi vermeniz yeterli olacaktır.

Emeklilik Dilekçesi Nasıl Verilir?

Emeklilik dilekçesinde bazı maddeler yer almalıdır. Dilekçede yer alması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Emeklilik başvurusu yapan kişilerin 4/A, 4/B, 4/C sigorta kapsamının hangisinde bulunduğu
  • Sigortalı kişilerin hizmet yılı
  • Görevden ayrıldığı tarih
  • Emeklilik yaşının tamamlandığı tarih
  • T.C kimlik numarası
  • Emekli sandığında olan kişiler için sicil numarası.

Emeklilik başvurusunun onaylanabilmesi için, başvuru sahibinin bu bilgileri eksiksiz olarak emeklilik dilekçesine yazması gerekir. Bilgilerden herhangi birinin eksik olması durumunda onay süresi uzatılacaktır.

Emeklilik Başvurusu Yaparken Hangi Evraklar Gerekir?

Emeklilik başvurunuzda yanınızda bulundurmanız gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Yerleşim belgesi
  • Vukuatlı nüfus kaynağı
  • Kuruma ait resmi kimlik
  • Tahsis ve talep belgesi
  • Erkek emekliler için askerliği tamamladığını gösteren resmi belge
  • Eğer askerlik borçlanması yapılmış ise bunu kanıtlayan resmi belge
  • Kişinin emekli aylığını hangi bankadan almak istediğini ve eğer önceden hesabı varsa onun hesap bilgilerinin yer aldığı dilekçe ile emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.

Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emeklilik başvurusu için öncelikle emekli olabilmeniz için gerekli belgeler şunlardır:

  • Gelir belgesinden muafiyet belgesi
  • İşten ayrılış belgesi
  • Tahsis ve talep beyan belgesi

Belirtilen belgeler her türlü emeklilik için geçerlidir ve kişilerin sahip oldukları sigorta türüne göre farklı belgeler hazırlamaları istenebilir. Yaşınızı ve prim durumunuzu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz ve belgelerin tam olarak hazırlanması durumunda başvuru sürecine başvurmanız gerekecektir.

Başvuru sonrasında tahsis talebi ve beyanname taahhüt belgesini çıkış belgesi ile doldurmanız gerekmektedir. O zaman SGK tarafından yaşlılık tahsis numarası olan bir kart almalısınız. Emeklilik başvurunuzu bu kart ile takip edebilirsiniz.

Başvurunuzun değerlendirilmesi ile sonuçlar hakkında bilgilendirilirsiniz. Emekliliği hak eden insanlar gerekli kosgebkredisi.com yerine getirdiğinde, maaşları bağlanır. Emekli maaşı bağlanan kişilerin emekli kağıtları belirtilen ay içerisinde posta yoluyla kişiye teslim edilir. Tüm bilgileri gönderilen bu belgede bulabilirsiniz.

Emeklilik Dilekçesi Ne Zaman Verilir?

Emeklilik dilekçesinin verilmesi gereken süre, kişinin yaşına ve çalışma süresine bağlıdır. Bu duruma göre değişir. Kişi emekli olması gerektiğinden eminse SGK’ya giderek emeklilik dilekçesi vererek süreci başlatabilir. Uygun şartlara sahip vatandaşlar, başvuruda gerekli tüm bilgileri doldurarak işlemlerine başlayabilirler.

Emeklilik Onayı Kaç Günde Gelir?

Emekli maaşınızın bağlandığını size gönderilen belgeden öğrenebilirsiniz. Ya da e-Devlet sisteminden sorgulama yaparak maaşınızın bağlı olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne giriş yapınız. 4A / 4B / 4C emeklilik bölümünüzü seçin, sorgulamayı bu şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca en yakın SGK Müdürlüğüne giderek emekli maaşınızın bağlı olduğunu öğrenmek için kişisel bir sorgulama yapabilirsiniz.

Emekli adayların işlemlerinin tamamlanması 15 gün ile 3 ay arasında değişmektedir. Bu süre zarfında emekli maaşınız bağlanacaktır. Sorgulama işlemlerinizi SGK Müdürlükleri veya e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

İl SGK merkezinin uyguladığı yoğunluğa göre, bireylerin emeklilik bağlama günü değişmektedir. Birden fazla sosyal güvencesi olan kişinin tüm teminatları birleştirilir ve bu süre uzatılabilir.

Emeklilik Dilekçesi Verdikten Sonra Ne Zaman Maaş Bağlanır? 2023 Güncel

Bir emeklilik dilekçesi verdikten sonra, işlemler giriş tarihini takip eden aydan itibaren başlar. Yani haziran ayında emekli aylığı almaya hak kazanan bir vatandaş, ay sonuna kadar başvuruda bulunması halinde Temmuz ayında maaşını almaya hak kazanacak.

Temmuz ayında emeklilik dilekçesi verenler Ağustos ayından itibaren almaya başlarlar. Yani emekliliğe hak kazanan vatandaşlar bulundukları ay içerisinde hemen başvuruda bulunurlarsa emekli aylıklarını bir sonraki ay içerisinde alabilirler. Dilekçe 2023 yılında verildikten sonra, emekli maaşınız bir sonraki ay içinde hemen bağlanacaktır. Ancak o ay içerisinde başvurmadan beklerseniz zaman kaybı olur ve paranızı geç alırsınız.

İlk Emekli Maaşı Ne Kadar Yatar?

Emeklilik dilekçesi verildikten sonra maaş ilişare süresi, kişilerin alacağı emekli maaşı miktarına göre değişmektedir. Gün sayısına ve kişinin prim ödemesine göre değişiklik gösteren maaşlar, ilk mevduatta depozito gününe ve sigorta kapsamına göre değişiklik göstermektedir.

Bu durumda bu kadar maaş alacağınızı söylemek doğru olmaz. Hesaplamalarınıza göre, ne kadar para yatırılacağı belli olacaktır. Ay ortasında yatırılan bir maaş da emeklilik başvuru durumuna göre 1 buçuk ila 2 ay esasına göre yatırılır. Emeklilik başvuru tarihinden itibaren kişi emekli aylığı almaya hak kazanır. Bu tarihten itibaren, insanların emeklilik dönemlerine göre maaşlarını bağlamaları uzun zaman alabilir.

İlk Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Emekli olduğunuzda bağlanacak ilk emekli maaşınız, emekli maaşınızı dilekçenizle birlikte sigorta kurumuna iletmeniz sonrasında SGK maaşınıza bağlanacaktır.

İlk emekli maaşınızı almak için izlemeniz gereken diğer adımlar şunlardır:

  • Sonrasında bağlandığına dair size yazı gönderilir.
  • Gönderdikleri yazıda ise aylık tutar ile birikmiş aylık tutarı yazar.
  • Maaşınızı ne zaman alacağınız ve tarihi gönderilen belgede belirtilir.
  • Yazan tarihte belirtilen banka şubesine giderek maaşınızı çekebilirsiniz.
  • Daha önce maaşınızın  yatacağı banka da hesabınız olmayabilir.
  • Mevcut bankaya giderek T.C bilgileriniz ile paranızı çekebilir ve dilerseniz hesap açtırabilirsiniz.

Emekli Olanın Maaşı Hangi Bankaya Yatar?

Emeklilik talebinde bulunduktan sonra dosyanız incelemeye alınır. Herhangi bir durum yok ise aylığınız süreç tamamlandıktan sonra bağlanacaktır. Eğer SGK tahsis talep formunda maaş almak istediğiniz bankayı belirttiyseniz maaşlarınız formda belirttiğiniz bankaya gönderilir. Eğer formda herhangi bir banka talebiniz yok ise bu durumda ilk emekli maaşınız Ziraat Bankası’na gönderilir. Daha sonra emekli maaşınızı başka bankaya taşımak isterseniz e-Devlet sistemi üzerinden ve dilediğiniz bankaya evraklarınız ile giderek taşıma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

İlk Emekli Maaşı Bankadan Nasıl Alınır?

Eğer SGK’ya verdiğiniz başvuru dilekçesinde maaş almak istediğiniz bankayı form üzerinde belirttiyseniz ilk maaştan itibaren emekli maaşınızı belirttiğiniz banka üzerinden alabilirsiniz. Eğer herhangi bir banka belirtmediyseniz ilk emekli maaşınız Ziraat Bankası’na gönderilir. Bankaya giderek T.C kimlik bilgileriniz ile paranızı alabilirsiniz.

4/C İlk Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar?

5510 sayılı Kanuna göre 4/C İlk Emeklilik Emekliliği, yetkili makamdan alınan emeklilik sevkinin onayı ile görevlerinin kesildiği tarihi takip eden ayın başından itibaren 4/C Emekli Sandığı kapsamındaki çalışanlara bağlanır. Dilekçeden sonraki ilk aydan itibaren maaşları belirtilen banka hesabına yatırılır.

Memur İlk Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Emeklilik dilekçesini verdiği tarihten itibaren memura peşin olarak ödeme yapılır. Yani bir memur emeklisi dilekçe verdiği ay içerisinde 15 -20 gün bekledikten sonra aylık ödemelerini almaya başlar. Bir sonraki ay ise belirtilen tarih aralığında düzenli olarak maaşını alabilir.

e-Devlet Emeklilik Başvurusu 2023 ve Sonuçlanma

e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapma adımları aşağıdaki gibidir:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ana sayfadan e-hizmetler menüsüne giriş yapınız.
  • Kurumlar içerisinden Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına giriniz.
  • Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi başlığına tıklayınız.
  • Mevcut talep kaydının olması durumunda açılan sayfada gösterilmektedir.
  • Yeni emeklilik başvurusu yapacak olanlar Yeni Başvuru butonunu seçiniz.
  • Tahsis talep türü yaşlılık aylığı olarak seçiniz.
  • Sigortalı türü belirleyiniz.
  • Bağ-Kurlu olanlar için, Bağ-Kur numaralarını yazmayı unutmayınız.
  • Son olarak aşağıda bulunan Başvur butonuna tıklanmalısınız.
  • Bu şekilde e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu ve sonuçlarını görebilirsiniz.

Emekli Maaşı Sorgulama

Emekli maaşı sorgulama işlemleri şu şekildedir:

  • Emekli maaşlarınızın durumunu sorgulamak için dilerseniz e-Devlet sistemini 4A, 4B ve 4C hakkında sorgulama yaparak bilgi alabilirsiniz.
  • Bunların dışında SGK resmi sitesi üzerinden https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sitesine giriş yaparak,
  • T.C kimlik numarası, SSK sicil no, baba adı, nüfus il ve doğum tarihinizi girerek maaşınız için sorgulama yapabilirsiniz.

Kaç Para Emekli Maaşı Alırım? 2023 Güncel Hesaplama

Emekli olacak vatandaşlar primlerine ve maaş tutarlarına göre ne kadar emekli maaşı alacaklarını hesaplamaktadır. Sizlerde kaç para emekli aylığı alacağınızı merak ediyorsanız hemen Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesine giriş yaparak https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ gerekli bilgileri doldurabilir ve buradan primlerinize karşılık ne kadar emekli maaşı alacağınızı hesaplayabilirsiniz. 4/A, 4/B, 4/C emekli maaşı hesaplama için ise e-Devlet SGK hizmetlerine giriş yapabilir ve oradan emekli aylık bilgilerinizi ve hesaplamalarını öğrenebilirsiniz.

İlk Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar? 2023 Ödeme TarihiPin
Emekli Maaşı Sorgulama

Emeklilik Dilekçesi Verdikten Sonra Sağlık Haklarından Yararlanma

SGK’dan emeklilik talebinde bulunan vatandaşların hizmetlerini birleştirerek emekli olmaları durumunda, hizmetlerinin birden fazla ilde geçmiş olması ve yaşanan sorunlar nedeniyle kosgebkredisi.com emeklilik süreci bazen uzun sürebilmektedir. Kayıt numaraları ile. SGK’ya emeklilik dilekçesi veren vatandaşlar, emeklilik dilekçesi verdikten sonra emeklilik nedeniyle işine son vermeleri halinde aktif sigortaları nedeniyle SGK’dan sağlık yardımı alamazlar.

5510 sayılı kanunun 67. maddesine göre, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten önce ki 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, dilekçe verilen tarihten itibaren 100 gün başka hiç bir koşula gerek olmadan SGK’dan sağlık yardımı alabilmektedirler.

Emeklilik Tahsis Numarası Ne Zaman Verilir?

Emeklilik tahsis numarası, emekliliğe hak kazanan bireylerin bilgilerinin tek bir numara üzerinden kolayca takip edilebilmesi için SGK tarafından verilen bir numaradır. Tahsis numaranızı öğrendikten sonra son rakamdaki rakama göre aylıklarını ne zaman alacaklarını öğrenebilirler. Aylıklar, kişinin tahsis numarasını aldıktan sonra 1 buçuk veya 3 ay içinde ödenir.

Emekli Maaşları Ayın Kaçında Yatar? 2023 Güncel Liste

Kamu personeli, SSK ve Bağ-Kur’lu vatandaşların maaşları sicil numaralarına göre ödenmektedir. 4/A, 4/B, 4/C ve Bağ-Kur, Emekli Sandığı maaş günleri tahsis numaralarının son rakamına ve doğum tarihlerine  göre değişiklik göstererek yatar. Devam ederek günleri ve numaraları öğrenebilirsiniz.

4/A, 4/B ve 4/C Aylığı Hangi Gün Yatar?

SGK emekli maaş ödeme günleri şu şekildedir:

  • Tahsis numarasının son rakamı 0 olanlara her ayın 26’sında yatar.
  • Son rakamı 1 olanlar ise her ayın 21’inde
  • Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar her ayın 25’inde
  • Son rakamı 3 olanlar ise her ayın 20’inde
  • Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ise her ayın 24’ünde
  • Son rakamı 5 olanlar her ayın 19’unda
  • Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar her ayın 23’ünde
  • Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ise her ayın 18’inde
  • Son rakamı 8 olanlar her ayın 22’sinde
  • Tahsis numarasının sonu 9 olanların ise her ay 17’sinde emekli aylıkları yatar.

Bağ-Kur Emekli Aylığı Ödeme Günleri

  • Tahsis numarası son rakamı 1 ve 3 olanlar her ayın 26’sında
  • Tahsis numarası son rakamı 0 ve 2 olanlar her ayın 28’sinde
  • Son rakamı 4,6 ve 8 olanlar her ayın 27’sinde
  • Son rakamı 5,7 ve 9 olanlar her ayın 25’inde emekli maaşlarını alırlar.

Emekli Sandığı Maaş Ödeme Günleri (Ziraat Bankası)

Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında aylık alan birinci grup:

  • 00-40 doğum tarihleri arasında olanlar 1. gününde
  • 41-46 doğum tarihleri arasında olanlar 2. gününde
  • 47-49 doğum tarihleri arasında olanlar 3. gününde
  • 50-53 doğum tarihleri arasında olanlar 4. gününde
  • 54-99 doğum tarihleri arasında olanlar 5. gününde almaktadır.

Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında aylık alan ikinci grup:

  • 00-22 arasında olanlar 1. günde
  • 23-28 arasında olanlar 2. günde
  • 29-48 arasında olanlar 3. günde
  • 49-54 arasında olanlar 4. günde
  • 54-99 arasında olanlar ise 5. günde aylık alırlar.

Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylık alan üçüncü grup:

  • 00-33 doğum tarihleri arasında olanlar 1. gün
  • 34-37 arasında olanlar 2. gününde
  • 38-40 doğum tarihleri arasında olanlar 3. gününde
  • 41-43 arasında olanlar 4. gününde
  • 44-99 arasında olanlar 5. gününde aylıklarını alırlar.

Birikmiş Aylık Nasıl Çekilir?

Bireylerin aylıklarının birikimi, emeklilik başvurusu tarihi ile ilk maaşlarını aldıkları gün arasında geçen miktar ve süre ile ilgilidir. Maaş, kişinin emeklilik için başvurduğu ilk ayın başında ödenir. Burada önemli olan maaşın ödendiği tarihtir.

10 ocak tarihinde başvuru yapan kişiler maaşlarını ayın 26’sında aldığı düşünülür ise, bu kişi ocak ayında yaptığı başvuru için maaş almayacaktır. Ocak girişi 1 şubat olduğu için ilk maaşını 26 nisanda alacaktır. Ocak ayında geçen süre ise şubat ayında aldığı maaşa dahil edilecektir.

İlk emekli maaşı ile beraber çekileceğinden Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelen yazıdan sonra verilen tarihte birikmiş maaş tutarınız ile ilk emekli aylığınızı aldığınız bankanın gişesinden toplu olarak alabilirsiniz.

Birikmiş Emekli Maaşı Sorgulama

İlk emekli maaşı ile birikmiş ödeme tutarlarını e-Devlet sisteminden emeklilik sorgulama menüsünden yapabilirsiniz. T.C kimlik numaranız ile giriş yaparak maaşınızı sorgulayabilir ve öğrenebilirsiniz. Ayrıca PTT, emekli maaşı yetmeyen ve kredi çekmek isteyen vatandaşlara da yeni kredi desteği sağlıyor.

Sadece emeklilere özel PTT kredisi hakkında bilgi alabilir ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Emekli Maaşı Kesintileri Nelerdir?

Bu kesintilere ek olarak, destek primi kesintileri olabilir. Çalışan vatandaştan emekli olmasına rağmen SGK primi kesilir. Kesintilerinizi e-Devlet üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz.

Bu kesintiler aşağıdaki gibidir:

  • Emekli olmanız durumunda çalışmaya devam ediyorsanız, emekli maaşınızdan Sosyal Güvenlik destekleme primi kesintisi yapılır.
  • Nafaka borunuz bulunuyor ise dava edilmeniz durumunda emekli maaşınızdan nafaka bedeli kadar kesinti yapılır.
  • Devlet kurumlarına vergi borcu sebebi ile borçlu olmanız ve bu borcun icra takibine düşmesi sonucunda maaşınızın 1/4 oranında kesinti yapılır.
  • Reçete, muayene ücretleri ve ilaç katılım payları kesilmektedir.

Emekli maaşınızdan kesilecek olan kesintiler arasında yer almaktadır.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
2