Tavukçuluk, ülkemizde yıllardır çiftçilerin ve girişimcilerin gelirlerinin bir kısmını oluşturmaktadır. Kuracağınız çiftliğiniz için en çok yumurta veren tavuk cinslerin hangileri olduğunu, renkleri, yıllık yumurta sayısı, soğuğa dayanıklı, hastalıklara en dayanıklı, çift yumurta sarılı, ligorin, ataks, en iri, pleymut, australorp, köy tavuğu ve gezen tavuklar hakkında tüm merak edilen konuları detaylandırdık.
- En Çok Yumurtlayan Tavuk Cinsleri ve Fiyatları 2023 Güncel
- En İri Yumurta Yapan Tavuk Cinsi Hangisidir?
- Ligorin Tavuk Fiyatları 2023 YılındaNe Kadar?
- Lohman Tavuk Cinsi Fiyatı 2023Güncel
- Australop Tavuğu (Yılda 330-365 yumurta)
- Lohman Brown Tavukları Yılda 300 Yumurta
- Atak-S Tavukları Yılda 270 Yumurta
- Bielefelder Tavuk Yılda 230 Yumurta
- Nick Brown Tavuğu Yıllık 300 Adet Yumurta
- Amrock Tavukları (Çilli)
- Rhode Island Red Irk Tavukları
- Appenzeller Verimli Tavuk Cinsi
- Rhode Island Red Tavukları
- Ameraucana Tavuğu (Mavi Yumurtlayan Tavuk)
- En Çok Yumurta Veren Atabey Cinsi
- Krem Legbar Tavuk
- Marans Tavuk
- Sussex Tavukları Yıllık 280 Adet
- Plymouth Rock Tavukları
- Tinted Yumurta Tavuğu
- Brahman Tavuğu
- Fizan Tavuğu Cinsi
- Araucanas (Yeşil Yumurta)
- Easter-s Egger Tavuğu (Paskalya)
- 365 Günde 364 Yumurta Veren Tavuk En çok Yumurta Veren Tavuk Cinsidir
- Hastalıklara En Dayanıklı Tavuk Cinsleri
- Soğuğa En Dayanıklı Tavuk Cinsleri
- Çift Sarılı Yumurtlayan Tavuk Cinsi Var mı?
- En İri Tavuk Cinsi
- Tavuk Ortalama Kaç Yumurta Yapar?
- 1000 Tavuktan Günde Ne Kadar Yumurta Alınır?
- Nadir ve Değerli Tavuk Türleri
En Çok Yumurtlayan Tavuk Cinsleri ve Fiyatları 2023 Güncel
En çok yumurtlayan tavuk cinsleri: Ligorin, Australop, Lohman Brown, Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları yılda 320-365 adeti aşan yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Bu tavukların yanında Ancona, Brown, Atak-S tavukları da 300 üzerinde yumurta yapan en verimli tavuk ırklarıdır.
Yıllık ortalama 200 ve üzerinde yumurtlayan ve et verimi oldukça fazla olan cinsleri detaylandırdığımızda En çok yumurta veren verimli tavuk cinsleri aşağıdaki gibidir:
- Ligorin cinsi tavuk fiyatı: 45 TL-50 TL
- Australorp cins tavuk fiyatı: 120 TL-200 TL
- Lohman Brown tavuk cinsi fiyatı: 50 TL-60 TL
- Atak-s ve Atak Tavuk fiyatı: 70 TL-100 TL
- Ameraucana (mavi yumurtlayan) fiyatı: 300 TL-500 TL
- Appenzeller tavuk fiyatı: 150 TL-300 TL
- Susex tavuk fiyatı: 100 TL-200 TL
- Atabey tavuk fiyatı: 80 TL-200 TL
- Avustralop Orman tavuğu fiyatı: 170 TL-200 TL
- Barnevelder tavuk fiyatı: 250 TL-350 TL
- Brahman tavuğu fiyatı: 200 TL-300 TL
- Cuchin tavuğu fiyatı: 450 TL-750 TL
- Denizli tavuk ırklarınin fiyatları: 175 TL-450 TL
- Gerze Hacı Kadı Tavuğu fiyatı: 3.000 TL-3.500 TL
- Nick Brown Tavuk
- Amrock Alman tavuğu En Çok Yumurta Yapan Tavuk Cinsi
- Araucanas tavuğu
- Bielefelder tavuk
- Welsummer tavuk
- Bresse tavuğu
- Dorking tavuğu
- Easter Eggers (Paskalya) tavuğu
- Fayoumi tavuğu
- Krem Legbar tavuğu
- Langshan asya ırkı tavuğu
- Marans ırkı tavuk
- New Hamshire
- Orpington melez ırk
- Plymouth Rock
- Rahibe Fizan tavuğu
- Rhode Island Red Tavukları
- Sussex tavuğu
- Sasso tavuğu
- Tinted yumurta tavuğu
- Wyondate En çok yumurta veren tavuk cinsleridir.
Detaylarını yukarıda verdiğimiz bilgilerden yardım alarak hemen yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Genellikle en çok yumurta verimliliği yüksek olan bu türlerin genel özellikleri aşağıdaki gibidir:
- Ağırlıkları diğer kümes hayvanlarına göre az olmaktadır.
- Gurk olma yani yumurta inkübe etme olasılığı düşüktür.
- Daha az yem yiyerek daha çok yumurta verirler.
- Yaklaşık 7. aydan sonra yumurta yapmaya başlarlar.
- Daha çok yumurta vererek besinlerini hemen üretime dönüştürürler.
- Vücutları az yağlıdır.
Yukarıdaki tavuklar hakkında tüm bilgileri aşağıda fiyatları, en çok yumurta veren tavukların yumurta sayıları, ağırlıkları, kiloları, ve cins özelliklerini detayları ile görebilirsiniz.
En İri Yumurta Yapan Tavuk Cinsi Hangisidir?
Ligorin Tavukları Dünyadaki en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta üretimi oldukça fazladır. Yılda ortalama 300 yumurta yumurtlayabilen bu tavuğun zaman zaman 340 yumurta yaptığı gözlemlenmiştir. Günümüzde yumurta üretimi en yüksek tavuk olarak bilinmektedir.
Ligorin Tavuk Fiyatları 2023 YılındaNe Kadar?
1 yaşına gelmiş ligorin tavuklarının fiyatları 45 TL ile 100 TL arasında olabiliyor.
Ligorin cinsi 300-340 arasında daha az yem tüketen ve en çok yumurta bırakan tavuktur. En yaygın olarak beyaz tüylerle beslenen ırklardan biridir ve dünyada en yaygın olanıdır. İtalya kökenli bu çeşit, en çok yumurta üreten tavuk türlerinden biridir.
Yıllık verimi çok iyi olan yumurta tavuğu Leghorn 300 -340 beyaz yumurta verir. 65-70 kg arasındadır. Yem tüketimi çok düşüktür. 100 gramdan fazla tüketmez. 16. -20. Bir hafta içinde üretime başlar. Ancak ülkemizde pek sevilen bir tür değildir. Et üretimi için ideal bir cins değildir ve ağırlığı 2 kilograma yakındır. Bu kanatlı ligorin tavuğun ortalama fiyatı 30 TL’dir. 15 çeşidi vardır. Kuluçkalık, bereketli, damızlık yumurtalar satışa sunulmaktadır.
Lohman Tavuk Cinsi Fiyatı 2023Güncel
Lohman Brown tavuk cinsi fiyatı ortalama olarak 100 TL ile 150 TL arasındadır. Yılda 330-350 adet yumurta vermektedir.
Halk arasında en çok tercih edilen ve en çok yumurta vermesi beklenen gezen tavuklar yumurtaları da oldukça fazla satılıyor. Diğer adıyla salma tavukçuluk olarak bilinen sektör hakkında bilgi alabilir, salma tavukçuluk nasıl yapılır? içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Australop Tavuğu (Yılda 330-365 yumurta)
Australop Tavuğu yılda 330-365 adet ile en çok yumurta veren tavuk cinsi olarak bilinmektedir. En fazla yumurta yapan tavuk cinsi Australorp cinsi tavuk 330 tavuk ile 340 yumurta yapan tavuk ligorin tavuklardır ve bu tavuklar yıllık yumurta üretiminde rekor kırmaktadır.
Avustralya kökenli bu tür, verimini her gün orta irilikte kahverengi yumurta veren, bu özelliğini yaklaşık yıl boyunca sürdürebilen soğukta bile veriminden düşmeyen türdür. Beyaz, siyah ve mavi renkleri olan, sık yumuşak tüylü, 2 ile 3 buçuk kilo ağırlığa sahip, horozları ise 3 ile 4 kilo arasında ağırlıktadır. Genellikle, organik kümes hayvanı yetiştirenler tercih ederler. Tavuk, horoz, civciv ve kümesler ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Lohman Brown Tavukları Yılda 300 Yumurta
Salma tavukçuluk denince akla gelen ilk cins Lohman Brown Tavukları Yıllık ortalama 300 kahverengi yumurta üretimi ile maksimum seviyelerde yumurtlayarak en çok yumurta yapan tavuk cinsleri arasında 3. sıradadır. Anavatanı Almanya olan bu cinsin ülkemizde bir çok çiftlikte yetiştirilmektedir.
Yumurtlama dönemleri 6 ile 7 ay arasındadır. Kahverengi yumurtalayan bu türün ömürleri ise ortalama 2 yıldır. Bir gün içerisinde 90 gr- 100 gr yem tükettikleri için tercih edilirler. Et açısından da oldukça fazla tutulur. Yumurtaları ortalama 70 gramdır. Yeşillik tüketmesi protein bakımından oldukça önemlidir. Kendi ağırlıklar 2 kg- 2,5 kg arasındadır. Ülkemizde salman ve organik olarak gezen tavuk olarak 27 TL-30TL arasında satışı yapılmaktadır. Organikte yetiştirilir daha çok.
Atak-S Tavukları Yılda 270 Yumurta
Anavatanı Türkiye olan Ataks tavuk cinsi, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde 10 yıllık çalışma ile geliştirilmiştir. Yaklaşık 15-16. hafta sonra yumurta veren bu türün yıllık yumurta verimi ortalama 250- 280 adettir. Salma ve organik yetiştiricilikte kullanılıyor. Kendi ağırlığı ise 1.7 kg ile 2.5 kg arasında, yumurtasının ağırlığı ise 65 grama kadar çıkabilmektedir. Yaşam süreleri ortalama olarak 3 ile 3 buçuk yıl arasında değişiklik gösterir. Tam bir bahçe tavuğu olan bu tür verim miktarını mevsime ve bakım şartlarına göre değişiklik göstererek yumurta verir.
Her gördüğünüz siyah tavuk ataks tavuğu değildir. Bu yüzden alırken tavuğun 1. kandan olmasına özen gösterin. Günlük olarak 120- 130 gram yem tüketir. Türkiye Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş olan Atak ve Ataks tavukları kötü hava şartlarına dayanıklıdırlar. Koşullara uygun olduğunda L boy ve çift sarılı üretim yapabilmektedirler. Ayrıca krem ile pembemsi renklerini görmek mümkündür. Yaklaşık 30 TL’ye satılmaktadır.
Bielefelder Tavuk Yılda 230 Yumurta
Almanya’da yerli tavuk olarak bilinmektedir. 2,50 ile 3,25 kg arasındadır. Yıllık ortalama 200- 230 adet yumurta vermektedir. Yaşam süreleri 8-12 yaşına kadardır. Yumurtlama dönemleri 6 aylık gibi bir sürede başlar. Ağırlıkları 6 gr. olup,-15 dereceye kadar olan ortamlarda sıcak bir yere ihtiyaç duyarlar. Yumurtaları kahverengi ve büyük beneklidir. Bacakları kalın ve sarıdır. Köy ve salma tavukçuluk, organik köy yumurtası için yetiştirilmesi uygundur.
Nick Brown Tavuğu Yıllık 300 Adet Yumurta
Nick Borwn cinsleri, kahverengi yumurta üretirler. Yıllık olarak 250- 300 adet üretim yaparlar. Günlük yem tüketimleri ise 100- 110 gram arasındadır. 18 ve 20. haftalarında yumurtalamaya başlarlar. Aşılamalarına dikkat edildiği sürece hiç bir zorluk çekmezsiniz. Kümes ısısı, ışıklandırılmasına özen gösterildiğinde üretimi de artar. Yumurta tavuğu olarak oldukça elverişli bir ırktır. Bir çok firmanın tercih ettiği türdür. Kümese alışmakta zorluk çeken bir cinstir ancak alıştığında verimi oldukça güzeldir. Ömürleri ise 24 aydır. Et olarak da verimli bir hayvandır. Ağırlığı 2,5 kilograma kadar varmaktadır. Gezen tavukçuluk tabirine uygun bir ırktır.
Amrock Tavukları (Çilli)
Yıllık verimi 240 ile 250 adet arasındadır. 3 ile 3 buçuk kilogram civarındadır. Sakin bir cinstir ve orta hızda bir gelişim göstermektedir. 7 veya 12 yıla kadar yaşayabilmektedirler. Et ve yumurta verimi fazladır. Yumurta verimi düştüğünde etinden yararlanılabilir. Kısa boylu olan bu ırk, 3 kg’ ı bulmaktadır. Yumurta renkleri açık kahverengidir. Zor şartlara karşı elverişlidir. Kısa boylu bir cinstir. Ülkemizde süs tavuğu olarak da kullanılır. Parazit ve hastalıklara direnme gücü yüksektir. Bakımı kolaydır. Anavatanı Amerika’dır. Et kalitesi oldukça fazladır. Ortalama 110 TL’ye satılmaktadır.
Rhode Island Red Irk Tavukları
Yumurtasının değerli olduğu bu ırk diğer türlere göre biraz daha pahalı satılmaktadır. Ortalama fiyatı 100 TL- 150 TL civarındadır. Kahverengi yumurtası olan Rhode Island Red ismi ABD’deki bir ada ismidir. 2 çeşittir. Bunlar kırmızı ve beyazdır. Bir yılda 250 adet yumurta alabileceğiniz gibi, et verimi de iyidir. Bu cinsleri yaklaşık 3 kilogram olurken, Red ırk horozları 4 kilogramı bulmaktadır. Tüyleri kabarık değildir, bu sayede et verimini de görebilirsiniz. Bu tavukların yumurtaları 7 TL- 15 TL arasında değişmektedir.
Örneğin; 15 adet Rhode Island yumurtası ortalama 140 TL’ye satılmaktadır. Türlerinin fiyatları ise yaklaşık 90 TL-150 TL arasındadır.
Appenzeller Verimli Tavuk Cinsi
Ortalama ağırlıkları 1.6 kg’dır. 200 adet verimleri vardır. Anavatanı İsviçre olan bu tavuğun yumurtaları uzun ince ve beyaz renklidir. Ayrıca zorlu iklimlerde yaşayabilirler. Dirençleri fazla ve sakin bir cinstir. Ayakları ve bacakları mavi renge sahiptir. dağlık alanlarda yaşamaya alışkınlardır. Dışarıyı ve toprağı eşelemeyi oldukça severler. Kümeste rahat edemezler. Son dönemlerde ülkemizde oldukça rağbet görmektedir.
Rhode Island Red Tavukları
Yıllık verimi 200- 230 arasındadır. Horozu 4 tavuğu ise ağırlık olarak 3 ile 3,5 kg arasında değişir. Yumurta fiyatı 8-12 TL. arasındadır. Piyasa değeri ise ortalama 100 TL.’dir. 70 grama kadar çıkar. Ağırlığı diğerlerinden fazla olduğu için et içinde kullanılır. Amerika anavatanıdır. Ve ülkemizde oldukça yetiştirilmesi fazladır. Yumurta renkleri kahverengidir. Kırmızı ve beyaz iki çeşidi vardır ancak daha çok kırmızı rengi tutulmaktadır. Kötü hava koşullarına oldukça dayanıklıdır. Bu yüzden salma tavukçuluk için uygundur.
Ameraucana Tavuğu (Mavi Yumurtlayan Tavuk)
Yumurta rengi açık mavi olan bu kümes hayvanları ortalama olarak 7-8 yıl yaşarlar. Verimi ise yıllık 200-250 adettir. Adından da görüldüğü gibi bir Amerikan türüdür. Ülkemizde oldukça tercih edilen bir türdür. Ağırlığı 2 ile 2,50 kg arasındadır. Horozları ise 3 kg ağrılığındadır.
Astım hastalığına iyi geldiği söylenmekte olan mavi renk dışında diğer renklerde de yumurtlar. Çoğunlukla sakin bir yapısı vardır. Soğuk iklime dayanıklı ancak sıcağı pek sevmeyen, hastalık ve bakterilere karşı dayanıklı, özgürlüğü seven yapıya sahiptir. Yumurta ağırlığı 60 gr civarındadır. Protein zenginidir. Piyasa değeri adet başına 5-10 TL. arasındadır. En az 6 ay sonra yumurtlarlar. Kümes hayvancılığı için kullanılır ancak gezmeyi severler. Mavi yumurtlayan tavuk fiyatı ise birer tavuk ve horoz takım halinde 200 TL ile 500 TL arasındadır. Piyasada araştırmalarımıza göre mavi yeşil renkte kuluçkalık ameraucana yumurtalarının 1 düzinesi yani 10-12 adeti ortalama 120 TL’dir.
En Çok Yumurta Veren Atabey Cinsi
Yerli tavuk ırklarımızdan olan, beyaz yumurta üreticiliği için geliştirilen, gürültüye hassas, kötü çevre koşullarına dayanıklı, yem değeri az, hibrit yumurta tavuğu ırkıdır. Yumurtlama döneminde günde 100 gr. yaklaşık yem tüketmekte ve 72 hafta içinde 300- 320 arasında beyaz yumurta verimi yapar. En çok yumurta veren tavuk listesinde ilk sıralardadır. En fazla para kazandıran bu tür kötü çevre koşullarına da oldukça dayanıklıdır. Ankara Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiştir.
Krem Legbar Tavuk
Hem açık mavi hem de yeşil renk yumurtlayan, Anavatanı ise İngiltere olan civciv olarak çıktıkları ilk gün cinsiyeti belirlenen, Cambridge Üniversitesi Genetik Enstitüsünde kahverengi ligorin tavuklarının çaprazlaması ile oluşturulmuş bir ırkıdır. Ligorin kanına sahip oldukları için yılda 200 ve üzeri 60 grama varan ağırlıkta yeşil ve mavi renkli yumurta yaparlar. 4-5 aylıkken verim vermeye başlar. 2,5 kg ile 4 kg. arasındadır.
Marans Tavuk
Ülkemizde nadir bulunan süs tavuklarıdır. Endonezya ve Hindistan’dan taşınan dövüş tavuklarından çıkan yerel yabani bir türdür. Anavatanı İngiltere’dir. Çikolata yumurtlayan olarak bilinmektedir. Krem ve beyaz renklerde yıllık 160-225 adet arasında 65-75 gr. ağırlığında yumurta verimi sağlar. Hastalıklara ve virüslere karşı dayanıklıdır. Yem konusunda oldukça verimli ve bakımı kolaydır. Tavukları 3 kg. horozları ise 4 kg. ağırlığındadır. Et verimi oldukça yüksek gezen olarak yetiştirilmesi tercih edilir. Fiyatları 300 lirayı bulmakla birlikte, çikolata rengi yumurtlayanlar 2.000 TL’yi bulabilmektedir.
Sussex Tavukları Yıllık 280 Adet
Roma anavatanı olup, iki amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bunlardan biri et diğeri yumurtadır. Et tavuğunun büyüklüğü açısından 1/4′ üne sahiptir. Kahverengi, benekli, kırmızı, beyaz, gümüş ve daha bir çok rengi bulunmaktadır. Türlerini ayırmak bu bakımdan zordur. Tavukların ağırlığı ise 3 kiloya aşkındır. Horozları ise 4 kiloyu bulur. 30- 40 hafta içinde kuluçka süresi vardır. Yumurta verimi 11. aydan sonra başlar, oldukça fazladır. Yıllık 250- 280 arasında üretim yapar. Renkleri kırmızı beyazdır. Açık alanlarda yetiştirildiğinde bu verim artış gösterebilir. Sıcak aylarda kuluçka dönemine girerler. Hareketli ama uysaldırlar.
Plymouth Rock Tavukları
Bu cinsin 7 çeşidi bulunmaktadır. Gelişim süreci sonrası ağırlıkları 3 ile 3,5 kg. bulmaktadır. Yumurta renkleri ise kahverengidir. 60 ile 70 gr. arasında değişen yumurtalar üretmektedirler. Et verimleri iyi seviyededir. Ortalama 6 aylık olduklarında yumurtlarlar. Zorlu hava şartlarına pek dayanıklı değillerdir ve verimleri düşer. Uçucu özellikleri vardır. Ülkemizde ise ilk kez 1954 yılında Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından üretilmiş yerli ırklardır. Halk arasında çilli diye bilinir.
Tinted Yumurta Tavuğu
Zorlu doğa şartlarına dayanıklı beyaz görünüme sahip olan bu cins yıllık 300- 350 adet yumurta üretir. 75- 90 gr. arasında günlük yem tüketimi vardır son zamanlarda ülkemizde oldukça tercih edilmektedir.
Brahman Tavuğu
Sakin ve rahat tavırlı Brahman tavuğu Asya ırkına sahiptir. Soğuk iklim koşullarına oldukça dayanıklıdır. 4,5 kilo ve 5,5 arasındadırlar. Cinslerine ve yetiştirildiği yerlere göre değişkenlik gösterirler. Yıllık verimi 100- 150 arasındadır. Yumurta tavuğu fiyatı ise 40 TL‘ ye kadar çıkmaktadır. Oldukça tercih edilen tavuklar arasındadır.
Fizan Tavuğu Cinsi
En çok yumurta veren tavuk cinslerindendir. Rahibe Fizan yumurtası olarak ürünleri satışa sunulur.Anavatanı Fransa’dır. Dünya’nın hemen hemen her yerinde yetiştirilir. Küçük ve orta boy olmak üzere değişik renkleri altın, gümüş, beyaz, sarı, siyah, gri renkleri vardır. Bazılarında sakal denilen alt gaga altında tüyleri olabiliyor. Fizan tavuğunun senelik yumurta kapasitesi 150- 200 adet arasındadır. Dörtten ziyade beş ayak parmağına sahip bir kaç ırktan bir tanesidir.
Araucanas (Yeşil Yumurta)
Kökenleri Şili olup, 19. yüzyılda Amerika’ya getirilerek dünyaya yayılmıştır. Sakin ve uysal bir hayvandır. Çeşitli renklere sahiptir. Yıllık 150- 200 arasında verimliliği vardır. Kulak tutamlarına sahiptirler. Kulaklarında tüyleri olmayanlara ise temizbaş denir. Ölüm oranları oldukça fazladır. Ülkemizde genellikle yeşil yumurtlayan olarak bilinen bu cins, yeşil ve mavi renk yumurta yapar. Üretimleri kısıtlıdır.
Easter-s Egger Tavuğu (Paskalya)
Paskalya tavuğu olarak da bilinen bu tavuklar sadece mavi değil yeşil, kahverengi, gül rengi, krem ve zeytin renklerinde de yumurta verirler. Soğuk havalara oldukça dayanıklıdırlar. Yılda 200 ile 250 arasında verimleri vardır. Serbest dolaşıma alışkın ve kabiliyetleri yüksek, dayanıklı bir hayvandır. 140 gramdan aşağı yem tüketmezler.
365 Günde 364 Yumurta Veren Tavuk En çok Yumurta Veren Tavuk Cinsidir
Özellikle kümes hayvanlarında bakım önemlidir. Kendi haline bıraktığınızda verim daha çok düşebilmektedir. En çok yumurta veren Australorp cinsi tavuklara iyi bakıldığında yıllık yumurta verme sayısı 300’ün altına düşmemektedir. 365 günde bu yumurta verimliliği yetiştiriciler için oldukça karlı olmaktadır.
Bunun yanında siyah tavuk olarak bilinen Avustralya ırkı, 365 günde 364 yumurta vererek Guinness Rekorlar Kitabına da girmiştir. Diğer verimli bir cins ise yerli kombine Sussex olmuştur. Anaç olduğunda çift sarılı yumurta vermektedir. Genellikle tercih edilen türler Australorp, Bresse Gauloise, Ligorin, Bielefelder ırkı, Cüce cochin (kosin) olmuştur. Kış dönemine girerken özellikle yumurta yapma işlevi kesildiğinde enerji ve proteini yem olarak bu hayvanlara yüklemek ve yumurtalamama süresini kısaltmak gerekmektedir. Mısır, arpa, kırık buğday vererek bu yükleme yapılabilir. Organik ve gezen tavuğun tek farkı yemdir.
Hastalıklara En Dayanıklı Tavuk Cinsleri
Uzmanlara göre hastalıklara en dayanıklı tavuk cinsi diye ayıracağımız sabit bir tür yoktur. Tavuğun ırkından hariç, kümes ve tavuk çiftliğinin şartları, temizliği ve hayvanların bakımı buna rol oynamaktadır. Aynı zamanda hijyen, sıcaklık, yemleme durumu da hayvanın hastalığa dayanma şartını etkiler. Yani bu sizin elinizdedir. Ne kadar titiz davranırsanız o kadar sağlıklı ve hastalıksız olacaktır. Ancak salgın hastalıklara dayanıklı olarak Süs tavuğu, Turken, Astrolop, Barnevelder, Rhode Island Red, Ameraucana, Marans ve sert iklime dayanıklı olan Brown cinsleri daha dayanıklıdır diyebiliriz.
Soğuğa En Dayanıklı Tavuk Cinsleri
Soğuğa dayanıklı tavuk cinsleri aşağıdaki gibidir:
- Brahman
- Australop,
- Ameraucana
- Süs tavuğu
- Easters Egger
- Brown
- Rhode Island Red
- Silkie
Bu cinsler soğuğa en çok dayanıklı hayvanlardır. Soğuk onları etkilemez. Ancak tavuklarınızı soğuk havalardan korumak için yapacaklar aşağıdaki gibidir:
- En az 5 gün süren ayda 2 defa vitamin takviyesi
- Hasta ve durgun olanları sağlıklı olanlardan ayırmak
- Sarımsak tozu/püre ve çörek otu karışımı yaparak haftada 2 kere gıda takviyesi vermek
- Kümesi en az haftada 1 defa dezenfekte etmek.
Bu uygulama sayesinde hayvanlarınızın direncini yükseltebilirsiniz.
Çift Sarılı Yumurtlayan Tavuk Cinsi Var mı?
Genetik olarak çift sarılı yumurta veren bir tavuk ırkı yoktur. Genel olarak 2 yıllık, 2 yaşını doldurmuş olan tavuklar çift sarılı olarak yumurtlamaya başlayabilir. Bu yumurtalar hayvanların çiftlikte stres altında kalmaları ve yem rasyonlarının, yapay ışıktan etkilenmesi nedeniyle ortaya çıkar. Ancak bu durumdan etkilenen Saso, Gomes, Ataks etkilerinden dolayı çift sarılı yumurtlayan olarak nitelendirilir. Yumurtlama sırasında ise 20-30 adet çift sarılısına ulaşabilirsiniz. Kimyasal ilaçlarla veya yollarla çift sarılı üretimi yapılmamaktadır. Tavuk iriyse ve boyutu büyükse bu mümkün olabilir.
En İri Tavuk Cinsi
Dünya üzerinde araştırmalar sonucunda gelişimini 18- 20 ay arasında tamamlatan ve 6 kilo civarında olan en büyük tavuk ırkı Jersey Giant ırkına sahiptir. Boyları çok uzun, normallerin neredeyse 3 katı kadardır. Olgunlaşmaları 6 ay sürer. Ortalama olarak 150-180 adet yumurta verirler. Siyah ve gri tüyleri vardır. Yumurtaları iri ve kahverengidir.
Tavuk Ortalama Kaç Yumurta Yapar?
Yapılan araştırmalar sonucunda, bir tavuk en üretken zamanında 100′ ün üzerinde yumurta bırakabilir. Amerikan Tarım Bakanlığı en son yaptığı araştırmada bu rakamı 276 olarak bulmuştur. Sizlerde yukarıdaki cinslerinden seçim yaparak hemen çiftliğinizi kurabilir ve yüzlerce yumurtaya sahip olabilirsiniz.
1000 Tavuktan Günde Ne Kadar Yumurta Alınır?
Ortalama olarak bin tavuktan 700- 950 arasında bir yumurta alınabilir. Bu durum bakımına göre değişebilir. Yani 2 lira üzerinden 850 tanesi 1700 TL. etmektedir. Aylık ise 51.000,00 TL. kar elde etmiş olacaktır.
Nadir ve Değerli Tavuk Türleri
Çok az bulunan ve fiziki görünümleri, tüyleri daha farklı olan diğer cinslerden biraz daha farklıdır. Genellikle daha az yumurta verebilirler ve kuluçka dönemi yetiştirme tarzları daha zorlu olabilir. Kümes hayvancılığı ile geçim sağlayanlar daha çok yukarıda yer alan az yem ile çok yumurtlayan uygun türleri tercih ederler. Dünyanın en pahalı tavukları arasında Ayam Cemani vardır. Yaklaşık değeri 2.500 Dolardır.
Değerli olan diğer tavuk türleri aşağıdaki gibidir:
- Appenzeller
- Asil (Hint)
- Ayam Cemani (Siyah tavuğun piyasa fiyatı 46.250 TL)
- Çıplak boyunlu
- Dong Tao (Ejderha)
- Fayoumi
- Favorella
- Habeş
- Koşin
- La Flêche
- Onagadori
- Phoenix
- Polonya Altın tavuk
- Polverara
- Sakallı Belçika
- Sebright
- Serama
- Silkie Bantam
- Sultan tavuğu
- Zibrit cinsleri özel yetiştiricilerin gözdesi olan nadir bulunabilen kümes hayvanlarıdır.
Bu türler genellikle ilginç ve dikkat çekici görüntüleri ile tercih edilmektedir ve diğerlerinden yarılmaktadır.
En Çok Yumurtlayan Tavuk Cinsi hangisidir?
En çok yumurta yapan tavuk cinsi dünyada en çok yaygın olan yıllık en fazla 340 yumurta yapan tavuk cinsi olan Ligorindir. İtalya kökenli bir tavuk olan ligorin tavukları yıllık yumurta verimi 320-340 ile en çok yumurta yapan tavuk cinsidir.
En Çok Yumurtlayan İkinci Tavuk Cinsi hangisidir?
Yılda 330 adet yumurta yumurta veren Australorp cinsi tavukta en çok yumurta yapan 2. tavuk cinsidir.
Yılda 300 Üzerinde Yumurta Yapan Tavuklar Hangileridir?
Bu tavukların yanında Lohman, Australorp, Ancona, Brown, Atak-S tavukları da 300 üzerinde yumurta yapan tavuk cinsleridir.