Pazarda Tezgah Kiralama için Gerekenler 2023 Yeni Kanun!

Pazarlama sektörü en çok tercih edilen iş fikirleri arasında yer almaktadır. Markette sebze, meyve ve giyim üzerine tezgâh açarak para kazanabilirsiniz. Belediyeden veya pazar yerinden gişeler satarak ister kapalı ister açık alanda satışınızı yapabilirsiniz.

Bu içerikte pazar yeri kiralanabilir mi, pazarda tezgah kiralama ne kadar, sosyete pazarı tezgah kiralama fiyatları, kiralık pazar yeri ve belediyeden pazarlama vergisi hakkında bilgi alabilirsiniz. 2023 için belediye şartlarını ve çarşıda stant açmak için gerekli evrakları sıraladık.

Pazarda Tezgah Açmanın Şartları Nedir? 2023 Şartları Nelerdir?

İster açık piyasada ister kapalı piyasada işlem yapıyor olun, bazı yasal şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Giysi ya da yiyecek fark etmez. Bu şartlardan ilki belediyeden yasal izin almaktır. Gerekli belge ve belgeleri belediyeden izin alarak temin etmeniz ve ibraz etmeniz gerekmektedir. Şartları sağlıyorsanız tezgah kiralayıp markette satış yapabilirsiniz.

Belediyeden Kiralık Pazar Yeri için İstenen Gerekli Belgeler Nelerdir?

Belediyeden pazar yeri kiralamak için aşağıdaki belgeleri belediyeye teslim etmeniz gerekmektedir. İşletmeniz Sıhhi Müesseseler Sınıfında yer alacak buna göre belediyenin kiralık pazar yeri için istediği evraklar şu şekildedir:

  • T.C kimlik kartınızın aslı ve fotokopisi
  • Vergi levhasının 2 tane fotokopisi
  • Esnaf odası kayıt belgesi
  • Pazar yeri için düzenlenen talep dilekçesi
  • Pazar yerini kiralayacak olan kişiye ait ikametgah adresi
  • Kiralayacağınız pazar yeri kira kontratı
  • Gıda satışı yapıyorsanız portör muayene kartı
  • Ticari sicil gazetesi ve imza sirküleri

Bu belgeleri belediyeye teslim ederek pazar yerini kiralayabilirsiniz.

Vergi Dairesinden Pazar Tezgahı İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

Pazarlamacılar için vergi terminolojisi, Basit Prosedür vergi yöntemi olarak adlandırılmıştır. Bu işlem için vergi dairesi tarafından istenen evrakları tamamlayarak tezgahınızı açabilirsiniz.

Vergi dairesinin market tezgâhı açmak için istediği belgeler şunlardır:

  • İşe Başlama Beyannamesi
  • Nüfus Cüzdanı ve fotokopisi
  • Varsa ticari faaliyette kullandığınız araç ve araca ait noter satışı, fatura
  • Pazar yeri kira sözleşmesi ve belediyeden pazar yerinin size ait olduğunu gösteren gayrimenkul değer belgesi

Bu belgeler ile başvurmanız yeterli olacaktır. İşyeri açmak için gerekli evraklar isimli konudan pazar tezgahı açmak için gerekli evrak listesini inceleyebilirsiniz.

Pazar Yeri Kiraya Verilebilir mi?

Açık Teklif İhale ile sebze, meyve ve giyim pazar yerleri 10 yıl süreyle pazarlamacılara kiralanabilecek. Bir kişi en fazla iki satış noktası kiralayabilir.

Belediyeden Pazar Tezgahı Nasıl Kiralanır? 

Pazarda satış yapacak olanlar için elbette satış yeri ve ürün gereklidir. Ancak bunlar tek başına mevzuatı tamamlamak için yeterli değildir. Satacak olanlar için de gerekli şartlar var.

Belediyeden Market Standı kiralama şartları aşağıdaki gibidir:

  • Sebze, meyve ya da belediyece izin verilen diğer gıda veya ihtiyaç gereçlerinin satışı ile uğraşmak
  • Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı olmak
  • Vergi mükellefi olmak
  • Başvuru tarihinden önceki yıl içinde belediye tarafından hakkında tahsis iptal/kira sözleşmesinin feshi kararı verilmemiş olmak
  • Üretici olan satıcıların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan kayıtlarla ilgili sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.

Pazarda Tezgah Kiralama 2023 Yılı Yöntemi

Aşağıda satılık veya kiralık market tezgahı kiralama için ortalama fiyat listesi bulunmaktadır. Pazarda tezgah kiralama 2023 fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • Pazar tezgahı kiralama fiyatları 400 TL’den 5.000 TL’ye kadar görülmektedir.
  • Satılık bir pazar tezgahının fiyatı ise küçük çaplı pazarlar veya ilçelerde 5.000 TL’den 15.000 TL’ye kadar satışı verilir.
  • Büyükşehirlerde pazar durursa bu fiyatlar daha da yükselir.
  • Bu fiyatları ortalama 20 bin TL’den başlayıp 200 bin TL’ye kadar görebilirsiniz.
  • Ancak bu fiyatlar şehirlere ve pazarın büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.

Bunlarla beraber bulunduğunuz şehirde pazarda tezgah kiralama 2023 için sahibinden.com ilanlarını inceleyebilirsiniz.

Sosyete Pazarı Tezgah Kiralama Fiyatları

İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, İzmir ve diğer tüm illerde halk pazarları kurulur. Giyim üzerine market tezgâhı açarak sosyete pazarlarında tezgah kiralayarak kıyafet satabilirsiniz. Sosyete pazarı tezgah kiralama fiyatları semte ve güne göre değişiklik göstermektedir.

  • Hafta içi salı, çarşamba, cuma günü kiralayacağınız sosyete pazar tezgahı fiyatı ortalama olarak 150 TL ile 700 TL arasında
  • Hafta sonu cumartesi, pazar ve yine cuma günü kiralanan sosyete pazarda tezgah kiralama ortalama 2023 yılında 200 TL ile 1.000 TL arasında değişecektir.

Pazar Yeri Nasıl Kiraya Verilir ?

Bağlı olduğu belediyeye başvurarak gerçekleştirilen kiralama işleminin ilk şartı, pazar yeri olan kişinin satış yapamayacak olmasıdır. Pazarlık yapamayanlar, belediyenin belirleyeceği ücretler karşılığında esnafa pazar yerlerini kiralayabilir.

Ancak belediye tarafından belirlenen fiyat üzerinden kiralanan kişinin kendi kira bedelini belirlemesi veya belediyenin belirlediği fiyattan daha yüksek bir kira bedeli teklif etmesi mümkün değildir.

Belediyenin belirleyeceği kira bedelini belirleyen unsurlar, çarşının bulunduğu semte, çarşıdaki tezgahın yeri ve büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Pazar yeri kiralayacak kişilere bakıldığında, AVM’lerde dükkan alıp satanlardan daha avantajlıdır. Çünkü pazar yeri olan bir kişi, kiraladığı tezgahtan 5-6 yıl içinde masraf ve giderlerini karşılayabilir.

Kiraya verecek mülk sahibinin bilmesi gereken pazar yeri kullanım şartları aşağıdaki gibidir:

  • Belediyenin belirlediği saatler dışında mal kabulü olmamaktadır.
  • Pazar tezgahına belediyeden herhangi bir izin almadan ekleme veya en ufak bir değişiklik yapamaz.
  • Bulunduğu tezgah dışında geçiş yollarında mal tanıtımı ve mal satışı yapamaz.
  • Satın alınan tezgahın satın alınan kişinin başında durması ve kullanması gerekmektedir.
  • Pazar yeri ile ilgili belediyeden temin edilen tanıtım levhası görünür bir yere asılmalıdır.

Pazarda tezgah açmak isteyen kişinin Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde belirlenen koşullara uygunluğunun tespiti sonrasında pazar yerini devretme, kiraya verme veya trampa yapma hakkı bulunmaktadır.

Ancak kişinin hastalığı, kazası veya ölümü gibi durumlarda ilgili belediye pazar yerini mirasçılarına devreder. İlgili düzenlemede pazar yeri sahibinin ölümü halinde pazar yerinin devri mirasçılar arasında anlaşma ile gerçekleşir. Mirasçı, pazar yeri sahibinin vefatını müteakip 3 ay içinde belediyeye başvurmak zorundadır.

Beş yıl süreyle sahip olunan pazaryerlerinde devir işlemi için ücret alınmaz.

Pazarcılık Vergisi Ne Kadar? 2023 Vergilendirme Yılı

Pazarlık vergisi, basit yöntem vergisi hesaplanarak belirlenir. Belirlenen vergiye göre ödeme yapılır. Pazarcılık Mevzuatı üzerinden pazarlama vergisinin basit yöntemi ile gerekli şartları görebilir ve bilgi alabilirsiniz.

Pazarcıların Günlük ve Aylık Kazançları

Pazarlamacıların günlük kazançları; Satılan ürüne, ürünün satıldığı pazarın bölgesine, ürünün maliyetine ve satış oranlarına göre değişmektedir. Ancak başlangıçta genel bir rakam verecek olursak pazarlamacıların günde ortalama 250 TL – 5.000 TL kazandığını söyleyebiliriz.

Giyim mağazası açanlara KOSGEB açılış desteği ile sizlerde pazar dışında mağaza açabilir ve girişimci olabilirsiniz.

Pazarda tezgah kiralamak ne kadar?

Piyasadaki tezgah kiralama fiyatı çarşının kalabalığına göre değişmektedir. Genel olarak metre başına market sayaç fiyatları şu şekildedir:

  • 2 metre pazar tezgahı fiyatı: 900 TL
  • 4 metre pazar tezgahı fiyatı: 2.300 TL
  • 6 metre pazar tezgahı fiyatı: 3.800 TL
  • Ön ve arkayı kapatan pazar tezgahı fiyatı: 11.000 TL

Pazar tezgah fiyatları ortalama olarak belirlenir. Fiyatlar tezgah kiralayacağınız şehir ve bölgeye göre değişiklik gösterecektir. Şehirde nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde banka kiraları daha yüksek. Kalabalık pazar, hem gelirinizi artıracak hem de tezgahların kirasını artıracaktır.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1