Kosgeb Çiftçi Desteği 2023 Şartları

Kosgeb Çiftçi Desteği 2023 Şartlarını sağlayan girişimci ve genç çiftçilerin Tarım ve Hayvancılık sektöründe yapacakları yatırımları desteklemek ve teşvik etmek amacıyla 2023 yılında hibe destekleri verilmeye devam ediyor. Ülkemizde il ve kırsal alan ayrımı yapılmadan tüm çiftçilere bu teşvik ve desteklerden yararlanma imkanı sunulmaktadır. Kosgeb tarım kredisi nasıl alınır merak eden Erkek/ kadın cinsiyet ayrımı yapılmaksızın kuracakları hayvancılık işletmelerinde çiftçilere 2023 yılında 60 bin liradan 370 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Kosgeb Çiftçi Desteği Şartları sağlayanlar her yıl olduğu gibi bu yılda hibe ve faiz desteklerinden yararlanmaya devam edecektir.

Kosgeb’den Çiftçilere Destek

Çiftçilik ve hayvancılık yapmak, tavuk, ördek, inek, kaz, koyun yetiştirmek, sera kurmak, aromatik bitki yetiştirmek, pancar ekmek, tarla ekip biçmek isteyen tüm çiftçilerimize Kosgeb çiftçi destekleri veriliyor.

Köye yerleşerek, iş kuran ve üretim yapmak şartlarını yerine getiren üretici ve çiftçiler, sağlanan tüm bu destekler sayesinde mevcut işlerini büyütebilir, tarımsal faaliyetleri için traktör alabilir, tarımsal ve hayvancılık alanında yeni sektörlere adım atabilirler. Ayrıca çiftçilere Ziraat Bankasından 7 yıl geri ödemesiz hayvancılık ve hasat kredisi desteği sunuluyor.

Tüm bu desteklerin yanı sıra en çok merak edilen KOSGEB canlı hayan alımını (inek, koyun, buza yada tavuk gibi) alımlarını destekleyip desteklemediği konularını içeriğimizde detaylı bir şekilde anlattık.

Kosgeb Çiftçi Desteği 2023 Nasıl Alınır?

Çiftçilere devlet tarafından proje karşılığı karşılıksız destek verilmektedir. Kosgeb tarafından verilen genç çiftçilere verilen hibe kredisini alabilmek için online uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak ve girişimcilik sertifikasını almak gerekmektedir. Bu desteği alabilmek için de ilk şartlardan olan girişimcilik belgesi almanız gerekir. Kosgeb online girişimcilik eğitimi ve başvuru işlemlerini detaylarını içeriğimizden öğrenebilirsiniz. Uygulamalı girişimcilik eğitiminde öğretilen ve buna uygun olarak hazırlanan tarımsal ve hayvancılık işletmelere uygun olacak şekilde yenilikçi iş fikirlerine uygun hazırlanan iş planı ile Desteklenen sektörler dahilinde olmasına özen göstererek Kosgeb e-devlet e-hizmetler sekmesinden başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Kosgeb tarım ve hayvancılık kredisi olarak verilen hibe krediden; hayvansal ve bitkisel üretime yönelik projeler, yöresel tarımsal ürünleri, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelerde kullanılmaktadır.

Ayrıca büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, et, süt ve yumurta üretimi, yem bitkileri üretimi, sebze ve meyve üretimi gibi alanları kapsamaktadır.

Tüm bu desteklerden yararlanmak için de Kosgeb başvurunuzu online olarak e-devlet üzerinden yapmanız gerekiyor. Başvurularda e-hizmetler bölümünden yapmanız gereken işlemler ise sırasıyla şu şekilde olmalıdır;

  • E-hizmetler bölümünden Kosgeb’e kayıt olma,
  • İşletmenin Kosgeb Veri tabanına kaydının yapılması,
  • KOBİ beyannamesi doldurulması
  • Hangi programdan yararlanılacaksa o programa ait destek başvurusu yapılması
  • Sonrasında gerekli belgeleri ve dökümanların çıktıları alarak İl Müdürlüğüne müracaat etme,
  • Randevu verilen gün ve saatte Kosgeb kuruluna iş planını sunma ve kabul işlemleri,
  • Eğer iyi bir iş fikriniz ve iyi bir iş projeniz yok ise KOSGEB uzmanları tarafından kurulan KOSGEB kurulu tarafından projeniz onay almayacak ve dolayısı ile hibe krediniz tahsis edilmeyecektir.
  • İş planını kabul gördüğü takdirde hibe desteklerden yararlanabilirsiniz.

Kosgeb hayvancılık iş planı arıyorsanız Kosgeb iş planı örneklerine göz atabilirsiniz.

Kosgeb yalnızca işletme kurulumları için destek sağlayan bir kurumdur. Bu kapsamda hayvancılık ve tarım sektöründe ki faaliyet gösteren çiftçilere de yalnızca gerekli ekipman, makine ve teçhizat alımları için destek sağlanmaktadır.

Kosgeb Çiftçi Desteği 2023 Şartları

Kosgeb Genç çiftçi desteği alabilmek için genç çiftçilerden bir takım gereklilikleri sağlamalarını talep etmektedir.

Kosgeb Çiftçi Desteği 2023 Şartları aşağıda ki gibidir:

  • T.C vatandaşı olması
  • Okur yazar olması
  • Esnaf ya da sanatkarlık faaliyetlerinde bulunmuyor olması
  • Genç çiftçi kapsamında yer alabilmesi için 18 yaşında büyük olması ve 41 yaşını tamamlamamış olması,
  • Vergi mükellefi olmaması
  • Herhangi bir sosyal güvencesi olmaması
  • Çiftçilik faaliyeti haricinde herhangi bir işletmesinin bulunmaması ve esnaf ya da sanatkarlık faaliyetlerinde bulunmuyor olması,
  • Vergi mükellefi olmaması,
  • Herhangi bir sosyal güvencesi olmaması gibi istenen tüm şartlar sağlanarak Kosgeb Çiftçi Desteklerini alma hakkına sahip olmak mümkündür.

Kosgeb hibe kredisinden yararlanacak olanlar aranan şartlar; 18-40 yaş arasında olan, 81 ilde nüfusu 20.000’in altın olan bir kırsal kesimde yaşayan İkamet şartı bulunmakta, Tarım ve Orman Bakanlığı diğer hibe programlarından faydalanmamış olanlar yararlanabilmektedir. Tarım kredisi hibelerinden bir kez yaralanabilmektedir.

KOSGEB Genç Çiftçi Destekleri Ne Kadar?

Kosgeb çiftçilerin Tarım ve hayvancılık alanında ticari olarak ürün imalatı ve satış gibi faaliyet göstermeleri durumunda açacakları işletmeler için kuruluş desteği, performans ve sertifika desteği olarak toplamda 60.000 TL den başlayıp ileri yenilikçi sektörlerde iş kurulması halinde ise 370.000 TL kadar hibe ile desteklemektedir.

Kosgeb tarım ve hayvancılık sektörlerinde sağlayacağı bu destekleri ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” ve ”İleri Girişimcilik Destek Program” kapsamında sunmaktadır. Bu iki ayrı programın hibe miktarları birbirinden farklıdır.

Aynı şekilde iki ayrı destek programının isimleri ve destek miktarı farklı olduğu gibi istenen başvuru şartları da yine değişiklik göstermektedir.

Bu başvuru şartları içerisinden en önemlisi olan iş fikrinizin ait olduğu NACE kodu dur. Buna göre,

  • ” Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” kapsamında 60.000 TL hibe almak isteyen çiftçilerin iş fikri KOSGEB Desteklenen Sektörler içerisinde yer alması yeterlidir.’
  • ”İleri Girişimcilik Destek Programı” ile 370.000 TL kadar hibe alacak olanların ise iş fikirleri mutlaka İleri Girişimci NACE kodlarında yer alması gerekir.

KOSGEB DESTEKLENEN SEKTÖRLERİ İNCELEMENİZ İÇİN LİNKE TIKLAMANIZ YETERLİ.

Ayrıca; Üretimhane yada ticarethane olarak açacağınız ve kuracağınız işletmenin faaliyet göstereceği sektörün isimleri Kosgeb desteklenen sektörler listesinde yer alması durumunda hibe destekleri verileceğinden, hangi desteklerden yararlanacağınızı ve hangi nace kodu ile iş planı hazırlamanız gerektiğini ise destek programlarına ait aşağıdaki tablolar da nace kodları ve ticari faaliyet alanların isimleri ayrı ayrı inceleyebilirsiniz.

KOSGEB Çiftçi Destekleri Nelerdir?

Genç çiftçilerin her türlü tarım ve hayvancılık faaliyetleri Kosgeb tarafından desteklendiği ve ticari amaçla yapacakları yatırımlarının sonrasında sağlandığı bilinmektedir. Kosgeb hangi işleri ve sektörleri desteklediğini resmi web sitesi üzerinden belirtmektedir. Kosgeb desteklenen sektörler sekmesinde tüm faaliyet alanlarına ait nace kodları ayrı ayrı belirlenmiş olup, bu faaliyet alanlarına ait nace kodlarını doğru tespit etmek hibe desteği alabilmenin püf noktasıdır.

Genç erkek veya kadın çiftçiler desteklenen sektörler listesinde yer alan faaliyet alanlarında herhangi biri üzerinden ticari faaliyet göstermeye yönelik bir işletme kurması halinde ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” kapsamında Geleneksel girişimci desteği olarak verilen 60 bin lira hibe desteği alarak geri ödemesiz devlet desteğinden yararlanabilir. Peki devletin tarımsal ve hayvansal faaliyet alanlarında çiftçilik ile uğraşan girişimci çiftçilerimizde hangi işlerde ve sektörlere yatırım yaparsa destek sağladığını hep birlikte inceleyelim.

Kosgeb tarım ve hayvancılık sektörlerinde şu faaliyet konularını ve işleri destekliyor.

İşte Kosgeb Çiftçi Desteği verilen sektörler ve nace kodları;

Yumurta ve tavuk ticaret işletmeleri

Tavuk çiftliği olan çiftçilere il yada ilçelerde açacağınız yumurta ve tavuk eti işletmeleri için hibe veriyor.

46.33.02Yumurta ve yumurta ürünleri toptan ticaretiG

Tavuk döner, köfte gibi ürün imal edip toptan pazarlama faaliyetleri için destek sağlıyor.

56.10.23Döner, ciğer, kokoreç, köfte ve kebapçıların faaliyeti (garson servisi sunanlar ile self servis sunanlar dahil; imalatçıların ve al götür tesislerin faaliyetleri ile seyyar olanlar hariç)I

Sebze ve meyvelerin işlenip saklanmasına yönelik faaliyetler, meyve suyu imalathanesi

Sebze ve meyvelerin işlenip saklanmasına yönelik faaliyetler,

44265Sebze ve meyvelerin işlenmesi ve saklanmasıC

Meyve suyu imalathanesi gibi bir çok işletme kurulmasında hibe veriyor.

11963Sebze ve meyve suyu imalatıC

Arpa, buğday yada herhangi bir sera veya örtü üstü bitkisel üretimi ile uğraşmak isteyen çiftçilere ile manav, un değirmeni ve taze sebze ve meyve perakende ticareti

47.21.01Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda taze sebze ve meyve perakende ticareti (manav ürünleri ile kültür mantarı dahil)

Balıkçılık ile mi uğraşanlara da hibe veriliyor.

Balık fileto yada unu veya konservesine yönelik faaliyetlerde hibe sağlanıyor.

10.20.03Balıkların, kabuklu deniz hayvanlarının ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması (dondurulması, kurutulması, pişirilmesi, tütsülenmesi, tuzlanması, salamura edilmesi, konservelenmesi vb. faaliyetler)C

Büyükbaş yada küçükbaş hayvancılık ile uğraşan bir çiftçilerimize de yetiştirdikleri hayvanların sakatat ve etlerinin pazarlanmasına yönelik kasap faaliyetleri için hibe desteği veriyor.

Ürettiğini bu hayvanlara yönelik sakat at veya etlerinin pazarlanmasına yönelik kasap faaliyetleri.

47.22.05Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda et (av ve kümes hayvanı etleri dahil) perakende ticareti (kasapların faaliyetleri dahil)G

TARIMSAL VE HAYVANSAL FAALİYETLER VE ÜRÜNLER alanında Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve ticareti

Yada yine bakmış olduğunuz hayvanların etleri ile yapılan salam, sosis veya sucuk, pastırma gibi bir çok işletme faaliyetlerini kurabilirsiniz.

46.32.04Et ürünlerinin toptan ticareti (salam, sosis, sucuk, pastırma vb.)G

Hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimizin yetiştirdikleri hayvanlardan elde ettikleri süt ve yumurtaların perakende ticaretini yapmaları için açacakları ticarethanelerine de hibe veriliyor.

Şarküteri ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta perakende ticareti

47.81.13Tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla şarküteri ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta perakende ticareti (seyyar satıcılar hariç)G

Süthane işletmeciliği ve peynir imalat içinde hibe veriliyor.

0.51Süthane işletmeciliği ve peynir imalatıC

10 – Gıda ürünlerinin imalatı nace kodunda 10.13.03 Nace Kodu ile Et ve sakatat unları imalatı (et ve kümes Nace Kodu: 10.13.03 Et ve sakatat unları imalatı (et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen) hibe desteği veriliyor.

10.13.03Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatıC
Kosgeb Çiftçi Desteği 2023 ŞartlarıPin

KOSGEB sadece yukarıdaki tarımsal ve hayvancılık alanlarında hayata geçirilecek olan ticari yatırımları hibe yani geri ödemesiz bir şekilde desteklemektedir.

Kosgeb tarım kredisi olarak tarım ve hayvancılık işi ile uğraşmak isteyenlere tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere alınacak olan makine, araç gereç ve ekipman alımları için hibe kredi vermektedir. Ülkemizde çiftçilere özel verilen tarımsal krediler ile çiftçinin üretim ve yatırım imkanları artırılması hedeflenmektedir. Tarım kredileri Kosgeb tarafından verilen  kırsal kalkınma projelerine yönelik devlet destekli krediler işletmenin faaliyetini sürdürebilmesi için gerekli olan  her çeşit tarımsal araç gereç, tarımsal araç lastikleri, sergi örtü malzemesi vb. ihtiyaçların karşılanması için verilen hibe kredileridir.

Bu amaçlarla açılacak olan İşletmenin kuruluş giderleri, İhtiyaç duyulan paketleme makinesi ile buzdolabı gibi bir çok ihtiyaç duyulan genel gereksinimlerin alınmasını ve işletmede çalıştırılan personellerin prim gün sayısına göre 60 bin liraya kadar hibe alma imkanı sunmaktadır. Ayrıca Sera modernizasyonu için faizsiz krediler verilmektedir.

Kosgeb Çiftçi Desteği Hibe Miktarları

Kurmuş olduğunuz işletmenin ”Kuruluş Desteği” için 5.000 TL hibe alırsınız.

30 yaş altı genç girişimci, kadın girişimci yada engelli, 1. derece şehit yakını veya Gaziler için kuruluş desteğine +5 bin lira ilave destek verilerek bu destek 10.000 TL olarak verilir. Aynı destek 12. ay sonrasında tekrar verilir.

Birinci performans döneminde yani İşletmenin 0-12 ayında yani ilk yılında 1080 gün pirim ödeyene 20.000 TL hibe,

İkinci performans döneminde yani işletmenin 2. yılında (12 ile 24 ay içinde) 1140 gün pirim ödemesi yapılması halinde yine 20.000 TL hibe verilmektedir.

Buna ilave 5 bin lira sertifika desteği ile birlikte toplamda 60.000 TL hibe almış olursunuz.

Kuruluş desteği;5-10 bin
Performans desteği20+20=40 bin
Sertifika desteği5 bin
Toplam Hibe Desteği:60 Bin TL

İş fikriniz İleri Girişimci NACE kodları içerisinde ise bu desteğe ilaveten aşağıdaki hibeleri de ayrıca alırsınız.

İş fikri eğer İleri girişimci destek programında ki;

  • Orta-Düşük teknolojili” bir işletmeye uygun olarak açılacaksa bu durumda 100.000 TL harcamanıza 75.000 TL hibe,
  • Orta-Yüksek teknoloji” düzeyinde” iş fikri ise 200.000 TL alınan makineler için 150.000 lira,
  • Yüksek teknoloji” düzeyinde ise 300.000 liralık makine, teçhizat alımlarına 225.000 lira hibe verilmektedir.
  • Böylece İleri girişimcilik destek programı kapsamında 370 bin liraya kadar hibe desteği sağlanıyor.

Alacağınız makinelerin Sanayi Bakanlığının Yerli Malı Tebligatına uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

Kosgeb Canlı Hayvan Alımına Destek Veriliyor mu?

Kosgeb tarafından Büyükbaş veya küçükbaş hayvan alımlarına kredi ya da hibe desteği verilmez. Ancak Ziraat Bankası tarafından düşük faiz oranları ve uzun vadeler ile ziraat bankası hayvan kredisi kullandırılmaktadır.

Hibe olarak ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım ve hayvancılık işi ile uğraşan ve hayvancılık yatırımları yapacak olan ve istenen şartları sağlayan çiftçilere TÜM İLLERDE % 50 hibe desteği sağlıyor. Verilen bu destekler engelli vatandaşlara ve kadın çiftçilere ise normal orandan fazla sağlanıyor.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
2