KOSGEB Kredisi

Kimlik Kaybetmenin Cezası 2020 Harç Tutarları ve ATM’ler

07.09.2020
0
Kimlik Kaybetmenin Cezası 2020 Harç Tutarları ve ATM’ler

Yeni yılla birlikte yeni kimlik kartı yenileme zorunluluğu tekrar gündeme geldi vatandaşlarımız bu yıl içerinde kimlik kartlarını yenilememeleri halinde ceza ile karşılaşma durumda kalacakları ile ilgili söylentiler kafaları karıştırdı. Peki kimlik kartların yeni yılda yenilemeyen vatandaşlarımız cezai işlemlerle karşı karşı kalacak mı? Yaptırımlar, cezai işlemler, dedikodular hepsi yazımızda. T.C Kimlik Kartı, Pasaport, Sürücü belgesi ve değerli kağıt harç bedellerinde nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden gelen açıklama ile herhangi bir artışı söz konusu olmayacağı değinildi. Bu belgelerin yenileme ve değiştirilmesi halinde eski fiyatlar güncel kalacağı açıklandı. Vatandaşlarımızın 2020 yılında yapacağı her türlü kimlik yenileme işlemlerinde geçtiğimiz yıllarda alınan ücretleri aynı şekilde kalacağını yeni yılda herhangi bir sürprizle karşılaşmayacağınızı öncelikle belirtelim.  18 yaş altı kimlik kaybedenler ne yapmalı, Kimlik Kaybetmenin Cezası, kayıp kimlik randevuları nasıl alınır, çipli kimlik kayboldu nasıl bulabilirim ve kayıp kimlik ücreti nereye yatırılır, Kimlik Kaybetmenin Cezası tüm merak edilenler yazımızda bulabilirsiniz.

Eski Kimliğimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Eski kimliğin kayıp olması ve çalınması gibi hallerde yeni kimlik kartı başvurusu yapılarak kartın yenilenmesi zorunludur. Bunun yanında evlenme, yeni doğan için yeni kimlik kartı alınmalıdır. Bunun öncesinde kayıp çalıntı bildirimi yapmanız gereklidir. Eski kimliğin kaybedilmesi durumunda kayıp çalıntı bildirimini yaptıktan sonra yeni kimlik kartı almak için başvuru yaparak işlemleri tamamladıktan sonra çipli kimliği alabilirsiniz. Yeni kimlik çıkarmak için yatırılması için gereken harç bedelini yatırarak yeni çipli kimlik kartı için başvuru yapmanız durumunda, eski kimlik kartınız hükümsüz olacaktır.

Eğer yeni çipli kimliğimi de kaybettim ne yapmalıyım diyorsanız bu durumda da Alo 199 çağrı merkezini arayarak bildirim yapmanız gereklidir. Yeni kimlik müracaatında bulunmak istiyorsanız  başvuruların nasıl yapıldığını da kısaca anlatacak olursak;

Yeni Kimlik Kartı Başvuru 2020

İçişleri Bakanlığı tarafından 02.01.2017 tarihinde yürürlüğü giren bu düzenlemeyle birlikte yeni kimlik kartları artık pembe ve mavi renk olmak yerine, yerini çipli kimlik kartlarına bırakıyor. Vatandaşlarımızın birçoğu halen daha bu düzenlemeyi yapmamakta. 2023 yılına kadar verilen bu süre zarfında çipli yeni kimlik kartları yenileme işleri devam edeceği söyleniyor.

Peki bu kimlik kartları için yapmamız gerekenler neler; işleyiş süreci, gerekli evraklar ve ücretler..

Başvuru adımları.. Öncelikle başvuruyu gerçekleştirmek için ilk adım randevu almak. Yeni kimlik kartı başvuru randevusunu ALO 199 çağrı merkezinden veya Nüfus ve Vatandaş İşleri Müdürlüğü sitesinden yapabilirsiniz. Görseldeki bilgilerinizi doldururken verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olunuz. Güvenliğiniz açısından bilgilerinizi kimseyle paylaşmayınız.

Randevular TV kimlik Ad Soyad ve doğum tarihini yazarak NVİ üzerinden yapılabilir.

Kart başvurusu için randevu alınmak zorunda, alınmadığı takdirde bulunduğumuz ilin Nüfus Müdürlüğünde işlem gerçekleştirilemiyor. Randevuya gidilemeyeceği zaman alınan randevu saatinden yarım saat önce arayıp randevu iptal edilebilir. Edilmeyen bu randevular yüzünden bir çok vatandaşımız işlem sırasında bekletilmekte ve sizin 1 ay randevu almanızı engelleyecektir. Kimlik kartınız yenilendiği zaman eski kimlik kartınız artık güncelliğini yitirecektir. Bu kartla herhangi bir işlem yapılamayacaktır. T.C Vatandaşlığına geçenler için başvuru sırasında istenen evraklar ise son altı ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf, pasaport benzeri bir belge veya vatandaşlığı belirten bir resmi belge gerekir. Kimlik kartı başvuru esnasında bilgilendirme amacıyla vatandaştan iletişim adresi olarak cep telefonu numarası ve mail adresleri alınır. Daha önce Nüfus Müdürlüklerinde yaşanan yoğunluktan dolayı adreslere posta yoluyla gönderilen kimlikler artık 1 gün içerinde işlemler tamamlanıp kişiye yeni kimlik kartı teslim edilir.

Yeni Çipli Kimlik Kartı kaybolduğunda yapmanız gerekenler ne kadar harç bedeli ödemeniz gerektiğini bu yazımızda inceleyebilirsiniz.

Kimlik Değiştirme Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Kimlik değiştirmek için yapılan müracaatlar esnasında talep edilecek belgeler şunlar olacaktır;

  • Eski Kimlik Nüfus Cüzdanı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (son altı ay içerisinde çekilmiş)
  • Değişim ücreti dekontu bankaya (25 TL)
  • Değişim ücretleri başvuru öncesinde vergi dairesinin internet sitesinden veya Ziraat bankasından yatırılmalıdır.

Başvuru ücretleri Detaylar.

2020 Kimlik Yenileme Zorunlu Olduğu Haller

Kimlik yenilemenin zorunlu olduğu haller kaybolan kimliğin yenilenmesi, kayıp olması, evlilik yapılması ve yeni doğan için kimlik alınacaktır. Yenileme  için başvurularda istenen evrak ücretleride 25/50 TL arasında değişmektedir. Kayıp ve yenileme için istenecek ücretler 2020 yılında şu şekilde olacaktır;

Kayıp Kimlik Ücreti ve Diğer Yenileme Ücretleri 2020

  • Yenileme Çipli Yeni Kimlik Kartı (25 TL)
  • Kayıp halinde (50 TL)
  • Evlilik durumunda (25 TL)
  • Yeni doğan Ücretsiz (Bir ay içinde kaydı olmayan yeni doğan için 25 TL)

Ödeme kanalları ise Kamu bankalarından, GİB, üzerinden

Vergi Dairesinin İnternet Sitesi Üzerinden Kimlik Yenileme İşlemi Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme

Gib tarafından uygulamaya konulan İnteraktif Vergi Dairesi ile artık Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kağıtlar bedeli ile Pasaport harç bedelleri internet üzerinden ödenebilecektir. Vergi dairesinden harç bedeli ödemelerini yapmak için tıklayınız.

Kayıp Kimlik Ücreti ve Diğer Yenileme Ücretleri 2020

GİB Harç ödeme

Harç bedeli yatırma ve için sistem üzerinden Kimlik numarası girilmeli ve sırasıyla tüm işlemler tamamlandıktan sonra işlemler tamamlanacaktır.

İnternet üzerinden değerli harç bedeli yatırma aşağıdaki görselde ki gibidir. 2020 yılında yazımından anlaşılacağı üzere kimlik yenilememenin herhangi bir cezası bulunmamakta, yenileme işlemleri için son başvuru tarihi 2023 olarak belirlendiği için bu tarihe kadar başvurularda bulunarak yeni kimlik kartınıza sahip olabilirsiniz.

Çipli Kimlik Kaybetmenin Cezası 2020

Harç Bedeli Ödeme

Çipli Kimlik Kaybetmenin Cezası 2020

Yeni çipli kimliği çıkartıp sonrasında kaybedenler çipli kimlik kaybetmenin cezası ne kadar araştırmaktadır. 2020 yılında Kimlik kaybetme Cezası yoktur. Yeniden kimlik alınması için başvuru yapıldığında harç bedelini yatırılarak kimlik yeniden alınmalıdır.

Önceki yıllarda kimlik kartının kaybedilmesi halinde belirli bir miktar kayıp ceza bedeli adı altında ceza ödeme zorunluluğu vardı. 2017 yılından itibaren çipli kimliğe geçildiğinden itibaren yasada yapılan değişiklikler ile ceza uygulaması kaldırılıp yapılan değişiklik ile idari para cezası yerine değerli kağıt ücreti olan 37 TL. ücreti ödemek yeterlidir.

Çipli Kimlik Kayboldu Nasıl Bulabilirim?

Yeni çipli kimliğin kaybolması durumunda ALO 199 Çağrı merkezini arayarak kayıp çalıntı bildirimin yapılmasının ardından kartın iptal edilmesini talep etmeniz gereklidir. İptal edilmesinin ardından yeniden çipli kimlik kartını çıkarmak için son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile Nufüs Müdürlüğüne başvuru yapılması ve yeni çipli kimlik kartının yeniden alınması için randevu alınarak kayıp bedelini bankaya yatırmak suretiyle yeniden kimlik alınması gereklidir.

Kayıp Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

Kimlik almak isteyenler kaybolan kimlik için tercihe bağlı olarak kayıp çalıntı bildirimi yaptıktan sonra kimliklerini yeniden çıkarmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden buradan ve ya ALO 199 çağrı merkezinden randevu için iletişime geçerek yeni çipli kimlik kartında olduğu gibi başvuru randevusu yapılmalıdır. Randevular alındıktan sonra kimlik harç kağıt bedeli ödenir harç bedelinin dekontu ve gerekli diğer evraklar ile Bağlı bulunan Nüfus müdürlüğüne gidilerek başvurular tamamlanıp  tüm belgeleri ibraz ettikten sonra başvuru lar tamamlanır yeni kimlik kartınız gelene kadar geçerli olan Geçisi Kimlik Belgesi verilmektedir.  Yeni kimlik PTT’ den adrese bir hafta içinde postalanır ve yeni kimlik alınır.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Doğruluğu taahhüt edilmez. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!