Hastane Sekreteri Nereye Şikayet Edilir?
Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet verilen hastaneleri ya da sağlık çalışanlarını şikayet etmek istediğinizde hangi adımları takip etmelisiniz, hangi iletişim kanallarını kullanmalısınız, en kısa yoldan hastane sekreteri nereye şikayet edilir? İşte bilmeniz gereken tüm şikayet yolları!
Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastane ve kurumlarda tedavi gören veya hizmet alan vatandaşlara olumsuz durumlar için şikayet imkânı tanınmıştır. Hastane çalışanları için şikâyet yolunu açmıştır. Hastane sekreteri nereye şikayet edilir, görevleri nelerdir, hastane çalışanları ve doktorlar için şikayet yolları, SABİM şikayet hattı, Sağlık Bakanlığı şikayet hattı ve başvuru yolları nelerdir, ambulans şikayet, doktor ve hastane şikayet hattı gibi pek çok merak edilen konuları sizler için araştırdık.
Hastane Sekreteri Şikayet Yolları (Doktor, Aile Hekimi)
Herhangi bir nedenden kaynaklı sağlık çalışanlarının davranışlarında yaşanan olumsuzluklar sebebi ile hastane, doktor, aile hekimi, hastane sekreteri ve diğer tüm sağlık çalışanları şikayet edilebilir. Bunun için pek çok yöntem bulunmaktadır. Hastane sekreteri nereye şikayet edilir? bakalım.
Cimer Şikayet
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi olarak hizmet veren Cimer aracılığı ile yaşadığınız sorunları anında bildirebilirsiniz. Bimer üzerinden yapılan şikayetler de buraya yönlendirilmektedir. Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi üzerinden başvuru formunu doldurarak ya da ALO 112 acil çağrı merkezi hattı ile şikayetinizi bildirebilirsiniz.
SMS ve Whatsapp Şikayetleri
Sağlık Bakanlığı şikayet Whatsapp numarası 0541 888 01 84’tür. Sağlık Bakanlığı iletişim merkezlerine bu numara üzerinden SMS ya da WhatsApp yöntemleri ile şikayetlerinizi bildirebilirsiniz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezince (SABİM) yeni tip koronavirüsle mücadelede kurulan ve mesaj yolu ile vatandaşlara hizmet verilecek ”SABİM 184 WhatsApp Danışma Hattı” hizmete girmiştir.
E-mail İle Şikayet
Bakanlığın e-posta başvuru yolu, sabim@saglik.gov.tr adresine mail göndererek de hastane sekreteri, aile hekimlikleri ve doktorlar ile ilgili tüm şikayetler anında iletilebilir.
SABİM Şikayet Hattı 184
Sağlık Bakanlığınca tüm hastane sekreter, doktor, aile hekimi, personel için ALO 184 hattın kullanımı açılmıştır.
Hastaneyi ya da herhangi bir sağlık çalışanını şikayet etmek istediğinizde ilgili hastanenin hastane şikayet hattı bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı şikayet dilekçesi bulunmayan sağlık merkezleri hakkında yapacağınız şikayet ve önerileri CİMER ya da SABİM üzerinden bildirebilirsiniz.
Hastane Sekreteri Görevleri
Sağlık Bakanlığına bağlı tüm hastaneler ile sağlık kuruluşlarında görev yapan, poliklinik sekreteri, tıbbi ve hasta kabul sekreterlerinin vatandaşlara karşı başlıca sorumlulukları vardır. Hastane sekreterlerinin görevlerini sıralayacak olursak;
- Hastane randevularını düzenlemek
- Vatandaşların hastalık ve randevu notlarını tutmak ve kaydetmek
- Muayeneye gelen hastalar ile ilgilenmek, kayıtlarını tutmak
- Randevu alacak hastalara yardımcı olmak
- Tahlil ve tüm sağlık raporları, sonuçları ile ilgili hastayı bilgilendirmek
- Randevu tarihleri ile ilgili vatandaşı bilgilendirmek başlıca görev sorumlulukları arasındadır.
Hastane Çalışanı Şikayet Etme Konuları
Hastane personellerinden doktor ve aile hekimleri dahil, sekreterler, hemşireler görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde, ilgili kurumlara vatandaşların şikayet hakkı doğmaktadır. Hastane çalışanlarını şikayet edebileceğiniz konular aşağıdaki gibidir;
- Doktor randevuları problemlerinin çözülemediği
- Personelin sağlıklı iletişim kuramaması
- Hastaya hakaret ve saygısız davranışlar
- Hasta ilaç raporlarının yazılmaması
- Sağlık hizmetlerinin eksik veya hatalı verilmesi
- Hasta vatandaşın dinlenmemesi ve kötü tutumları
- Randevu ve vizite saatlerindeki hatalar ve yanlış yönlendirmeler
- Verilen ilaçların eksik anlatılması
- Acil sağlık hizmetlerinde eksik veya yanlış müdahaleler gibi, tüm olumsuz durumlar için Sağlık Bakanlığı şikâyet yolları açıktır.
SABİM Şikayet Hattı (ALO 184)
Aile hekimlikleri, aile sağlığı merkezleri ve diğer sağlık kuruluşları hakkındaki tüm olumlu ya da olumsuz görüşler ALO 184 şikayet hattı, diğer adıyla SABİM şikayet başvuru için sürekli hizmet vermektedir. Sabim hattını kullanarak olumsuz durumları bildirmek için;
- Alo 184 numaralı şikayet hattı aranarak veya şahsen kuruma başvurarak sağlık çalışanları ile ilgili olumsuzluklar bildirilerek, çözüm bulunması rica edilir.
- SABİM 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.
- 184 numaralı hat ile yapılan bildirimler ilgili İl Sağlık Müdürlüklerine iletilir ve gerekli işlemler başlatılır.
- Aradığınız numaradan yaptığınız açıklamalar ile ilgili sonuçlar çözüldükten sonra, şikayet edilen kişiye iletilir.
- 184 numaralı hat haricinde hastane ile ilgili görüşler Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi hastane çalışanı şikayet mail bağlantısı sabim@saglik.gov.tr adresine mail yolu ile şikayet konusu belirtilerek şahsen başvuruda bulunulur.
- Müracaatlar şahsen olmalıdır, Normal posta ile yapılan açıklamalar dikkate alınmayacaktır.
T.C. kimlik no ile internetten tahlil sonucu öğrenmek mümkün mü? hemen öğrenebilir ve tahlil sonuçlarınızı kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.
CİMER Şikayet Hattı (İhbar)
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi olan CİMER, vatandaşların hastane sekreteri şikayetleri ile tüm hastane şikayetlerinin anında iletilebildiği ihbar hattıdır. Bimer ile yapılacak tüm görüşler;
- Cimer resmi sitesi üzerinden kimlik bilgileriniz ile veya e-devlet aracılığı ile giriş yaparak, ilgili form doldurulur ve başvuru ihbar hattına iletilir.
- İlgili formda kimlik detay bilgileri, başvuru detayları belirtilerek onaylanmış e-posta adresiniz ile başvuru tamamlanır. İlgili form ekranından başvuru sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
- Başvuru sonuçları onaylı mail adresinize iletilir.
- Online başvuru dışında Alo 150 doğrudan Cumhurbaşkanlığı hattı veya 0312 525 55 55 sabit numaralardan CİMER ihbar hatlarına ulaşılabilir.
Sağlık Bakanlığına Şikayet Edince Ne Oluyor?
Hastane ya da sağlık çalışanı çeşitli yollardan bir tanesi ile olumsuz görüş bildirildiğinde, şikayet sebepleri ile birlikte konu araştırılmaya alınmaktadır. Örneğin Sağlık Bakanlığı şikayet hattı İzmir için şikayette bulunulduğunu düşünelim. Yapmış olduğunuz açıklamada belirttiğiniz noktalar derin araştırılmaya alınır. Gerekli olursa gözle tespit edilmek için çalışanın hizmet verdiği merkeze kontrol amaçlı gidilir. Açıklamada belirtilen yargıların doğruluğu ispatlanırsa yetkililer tarafında belirlenen kurallar çerçevesinde uyarı ve yaptırım uygulanabilir.
Ben 09.06.2021 de Ağrı/Doğubeyazıt devlet hastahanesinde hastamı ameliyat ettirdim taburcu esnasında doktorun vurdum duymazlığı sonucu ve bana 1200 lira olan ameliyat ücretini 1659 lirayla göstermeleri 10.06.2021 saat 09:00 da taburcu olabilirsiniz diyerek saat 15:00 civarında hastamla ortada bırakılıp ne taburcu olabildik nede hemşireler tarafından bir serum ve ilaç alabildi yüzü gözü şişmesine sebep oldular.Doktor sekreteri bana hakaret ederek ne bir bilgi verdi başkası bana bilgi verdiğinde sen ona bir açıklama yapmak zorunda değilsin diyerek bana çık çık diye hakaret etti.Eşim jandarma personeli ve onada yanımda aynı muameleyi yaptı,dr.Mehmet Salih Yağmahan ve sekreterinden şikayetçiyim o hastahanede hakaret ve gereken hizmet yok gereğinin yapılmasını arz ederim…