Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 (Yeni Hibe Programı)

Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 başlığımızda KKYDP kapsamında 81 ilimizin tamamına, DAP, GAP, KOP ve DOKAP projesi kapsamında tüm illerde, TKDK tarafından desteklenen 42 ilde sağlanan ahır hibe desteklerine nasıl başvuru yapılacağı desteklerden nasıl yararlanılacağı konularının detayları açıkladık. Et için besicilik ve süt üretimi için süt hayvancılığı yapan çiftçilerin bu faaliyetleri yerine getirebilmesi için önemli olan ahır projesinin ve ahır projelerine hibe imkanı sağlayan programlar olan TKDK, KKYDP ve DAP, KOP, DOKAP ile GAP gibi programlarına başvuru yapan ülke genelinde tüm illerimizde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize ahır/ağıl yapımları için yapılan harcamaların %50 si devletten karşılanmaktadır.

Tüm illerde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz bu programlara başvuru yapmaları durumunda, kuracakları büyükbaş yada küçükbaş hatta kanatlı tavuk çiftliklerinin besihaneleri için hibe desteği alabilecektir.

Hazırlayacağınız ahır projesi ile mevcut ağılını ve ahırını büyütmek isteyen yada modern bir hale getirmek isteyen çiftçilerimiz modern bir tesise devletin hibe imkanları ile sahip olmak için hibe desteklerinin detaylarını içeriğimizde görebilirler.

Devlet Destekli Ahır Yapımına Hibe Desteği Nasıl Alınır? 2023

Ahır kredisi nasıl alabilirim araştırması yapan çiftçilere 2023 yılları arasında, 10-50 baş arası kurulu büyükbaş ve 100-300 baş arası kurulu küçükbaş hayvan işletmelerine damızlık erkek materyal (boğa, koç ve teke), yeni ahır/ağıl yapımı ve ahır/ağıl tadilatları ve makine alet-ekipman alımları konularında Devlet Destekli Ahır Yapımı hibe desteği 2023 yılında verilerek devlet destekleri başvuruları alınmaya devam etmektedir.

Büyükbaş inek, sığır cinsileri ve küçükbaş koyun keçi bakımı için yeni ahır ağıl yapımı için hibe desteklerinin nasıl alındığı, hangi illerde başvuruların nasıl yapıldığı hangi kurumların Ahır hibe desteği verdiği konularını detaylı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.

  • 2019 yılında başlatılan ve bu sene dahil 2023 yılına kadara ahır yapmak isteyen çiftçilerimize ahır projeleri için %50 hibe desteği DAP, GAP, KOP ve DOKAP programı çerçevesinde tüm illerde ahır yapımına destek verilecektir.
  • Yüzde 50 ahır hibe desteğinin yanında çiftçilerin her zaman yanında olan Ziraat Bankası tarafından da %50 faiz destekli yıllık %8,50 gibi oldukça düşük faiz oranları çiftçilerimiz ahır yapımı için gerekli inşaat maliyetlerinin karşılanabilmesi için destekler sağlanmaya devam etmektedir.
  • Ayrıca ahır yapımına sağlanan bu finansman desteklerinin yanı sıra sıfırdan ahır yapacak yada mevcut ahırını moderninize ederek kapasite çoğaltacak olan çiftçilerimize 14. Etap KKYDP kapsamında 81 ilimizin tamamına ahır yapımları için %50 varan hibe projelerine başvurular başlatıldı. Bu şekilde sıfırdan ”yeni ahır yapımları, tamamlama ve kapasite çoğaltmak” amacıyla ahır yatırımı yapmak isteyen tüm çiftçilerimiz azami 300.000 TL yatırım yapmaları halinde 14. ETAP KKYDP kapsamında sağlanan hibe desteklerinden yararlanabilecektir.

İşte Devlet Destekli Ahır Yapımı başvuruları ve şartlarına dair tüm detaylı bilgiler..

Ahır Hibe Desteği Veren Kurumlar Hangileridir?

Devlet tarafından ahır yapımı için destek veren kurumlar bulunuyor. Ahır yapımı için 2023 yılında Ahır yapımına hibe desteği veren kurumların hibe destek oranları ve hangi illerde hibe desteği verildiği konuları çiftçilerimiz yakından ilgilendirmektedir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların bakımı için ister kapalı ister açık olan yapılacak yatırımların en büyüğü hiç şüphesiz barınaklardır. Hayvanların ihtiyaçlarına göre proje yapılarak modernize edilen ya da sıfırdan ahır kurulumları sayesinde çiftçiler kış aylarında daha rahat bir şekilde geçirmekte ve son zamanlarda çadır ahır yapımları daha çok tercih edilmektedir.

Normal ahırlarda bakımı yapılan her türlü hayvanların ihtiyaçlarına göre yemleme ve sulama kanalları, ahırların havalandırılması ve aydınlatılması yüksek maliyetli bir yatırım konusudur. Betonarme ahırların maliyetleri yüksek olduğundan son zamanlarda hayvancılıkla uğraşan çiftçiler çadır ahıra yapımına yönelmektedir.

Peki çadır ahır yapımı için devletten herhangi bir destek alınabiliyor mu? çadır ahır alımı için devlet hibe desteği veriyor mu, hibe desteği veriyorsa ne kadarı hibe olarak karşılanıyor, ahır yapımı için devlet desteği veren kurumlar hangileri, yüzde kaç hibe desteği alınabiliyor çiftçilerin en çok bu sorularının yanıtlarını arıyor. Ahır kurulumunda çiftçiler hayvan kayıpları minimumun olan en alt seviyeye tutmak için modern yeni ahır sayesinde indirmektedir.

Hayvan bakımı için son derece önemli bir yatırım konusu olan ahır yapımı için çiftçiler nakit para bulmakta da maalesef zorlanmaktadır. Ahır yapımı için gerekli finansman arayışında olan çiftçilerimiz ülkemizde çiftçi denilince akla ilk gelen Ziraat bankasından ülkemizin neresinde olursa olsun oldukça düşük faizli krediler den yararlanabilirler. Yatırım konularında ahır yapımı için almak istedikleri yatırım kredisinin en az yüzde 50 oranını ise aşağıdaki projeler kapsamında ayrıca geri alabilmek mümkündür.

Devlet Ahır Hibe Destekleri 2023 Yılında Devam Ediyor

  1. KKYDP programı kapsamında %50 ahır yapımı yada yenileme veya kapasite çoğaltılması amacıyla 81 ilimizin tamamına hibe destekleri sağlamaktadır.
  2. Tarım ve Orman Bakanlığınca yayınlanan karar kapsamında büyükbaş ve küçükbaş için sıfırdan ahır yapımı ve modernizasyonu için tüm illerde % 50 hibe desteği veriliyor.
  3. 2023 yılına kadar devam eden DAP, GAP, KOP ve DOKAP programı kapsamında 81 ilimizde ahır yapacak olan çiftçilerimize verilen ahır yapımlarına yada yenilemelerine %50 hibe destekleri. (DAP, GAP, KOP ve DOKAP programları kapsamında önceden 42 ilde uygulanan hibe desteğinin tebliği yürürlükten kaldırılarak artık hayvancılık işletme yatırımlarının desteklenmesi için hibe desteği tüm illerde ki hayvan ahırı yapımı için ( %50) verilliyor.)
  4. TKDK IPARD-2 programı kapsamında en fazla %65’e kadar 42 ilimizde hibe ahır desteği verilecektir.
  5. Kosgeb % 60 hibe desteği (Kendi ahır ve damlarınızın onarımı ve yenilenmesi için ya da hayvancılıkta pazarlama faaliyetleri ile alakalı olmalıdır.) mevcut ahır ve damların onarımı ve yenilenmesi için hibe desteği sağlamaktadır.

Devlet destekleri ile ahır yaptırmak isteyen çiftçilere yukarıda ki kurumlar tarafından hibe desteği sağlanmaktadır.

İlk olarak Ahır yapımı için KKYDP %50 ahır yapımı yada yenileme veya kapasite çoğaltılması yapılması durumunda hibe sağlanmaktadır. İlk olarak KKYDP Ahır yapımı için tüm illerde sağladığı hibe desteğinin nasıl alındığı konusunda bilgi verelim.

KKYDP Ahır Yapımı İçin TÜM İLLERE %50 Hibe Veriyor

2020/25 nolu Tebliğ kapsamında; 01.01.2021-31.12.2025 tarihleri arasında kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak amacıyla kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımları için 81 ilin tamamına farklı KKYD tarafından Ahır yapımı için %50 hibe desteği verilecektir.

KKYDP 14. Etap kapsamında 81 ilimizin tamamına ahır yapımları için %50 varan hibe projeleri başlamıştır. Böylece yeni ahır yapımları, tamamlama ve kapasite çoğaltmak isteyen çiftçilerimize en az 300.000 TL yatırım yapmaları halinde destek sağlanmaktadır.

2020/25 nolu Tebliğ kapsamında, 81 ilde kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında uygulanacak olan Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri başlığı ile hibe desteği kullandırılacaktır.

  • AİFG Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri Yatırımları alt kodu olan; C Tarımsal Sabit Yatırımlar (Ahır, ağıl, kanatlı kesimhanesi, muz ve/veya sebze yetiştirilen örtü altı tesisler) başlığı altında AHIR yapımına hibe desteği sağlanıyor.

KKYDP 14. Etap kapsamında 81 ilin tamamına ahır yapımları için %50 varan hibe projelerine başvurular başladı. Başvuru yapmak isteyen genç girişimci ve kadınlar dahil gerçek ve tüzel kişiler böylelikle yeni ahır yapımları, tamamlama ve kapasite çoğalmak amacıyla en az 300.000 TL yatırım yapmaları halinde desteğinden yararlanabilecektir.

KKYDP kapsamında kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesi için hibe başvurusunda bulunmak ve proje uygulamak isteyen yatırımcılar tarafından yapılacak başvurulara ilişkin usul ve esasları belirleyen başvuru rehberinde yer alan hibe destekleri aşağıdaki yatırımların desteklenmesi için verilecektir.

Tarım Dayalı Ekonomik Yatırımlara Bakanlıktan %50 Hibe Veriliyor. Bakanlık Duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığının “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i 9 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda: Ahır Yapımı hibeye esas proje tutarları artırıldı. Yatırım niteliği ‘yeni tesis‘ olan proje başvurularında hibeye esas proje tutarı ve niteliği ‘tamamlama’ olan proje başvurularında hibeye esas proje tutarı değişti. Hibeye esas proje tutarları “3.000.000” ibaresi “3.500.000”, “2.000.000” ibaresi “2.500.000” ve “1.500.000” ibaresi “2.000.000” olarak değiştirilmiştir.

Buna göre;

  • Yapılan değişiklikle birlikte yatırım niteliği “yeni tesis” olan proje başvurularında hibeye esas proje tutarı 3 milyon liradan 3,5 milyon liraya yükseltildi.
  • Yatırım niteliği “tamamlama” olan proje başvurularında hibeye esas proje tutarı 2,5 milyon liradan 3 milyon liraya çıkarıldı.
  • Yatırım niteliği “kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon” olan proje başvurularında hibeye esas proje tutarı daha önce 1,5 milyon lira iken 2 milyon lira oldu.

Ahır yapımı desteğinin yanında KKYDP kapsamında aynı miktarlarda sağlanan diğer destekler aşağıdaki değişiklik yapılmıştır.

1)Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesinde;

  • Yeni ahır yatırım tesisi projeleri 3.500.000 TL
  • Kapasite Artırımı Yatırımları İçin 2.000.000 TL
  • Tamamlama projelerinde 3.000.0000 TL
  • Teknoloji yenileme ve modernizasyon 2.000.000 TL üst limit olarak belirlenen yeni hibeye esas yatırım tutarları ile yatırım yapacak olanlar %50 hibe desteğinden yararlanabilir.
YATIRIMIN NİTELİĞİ HİBEYE ESAS PROJE TUTARI
01- Yeni Tesis3.500.000 TL
02- Kısmen Yapılmış (Tamamlama)3.000.000 TL
03-Kapasite Artırımı2.000.000 TL
04-Teknoloji Yenileme veya Modernizasyon2.000.000 TL
YATIRIM TUTARI VE DESTEKLEME ORANI

KKYDP kapsamında ahır hibe desteğine başvuru yapabilmek için aşağıda ki şartlar aranır.

  • Başvurular için proje kodu AİFG-C olmalıdır. Aksi halde proje başvurusu reddedilir.
  • Proje sahipleri, hayvansal üretime ait proje başvurusunda bulunabilmek için en az 10 büyükbaş veya 40 küçükbaş yetişkin hayvan mevcudu olduğunu belgelemelidir.
  • Hayvansal üretime ait yatırımcının uygulayacağı projede 1 büyükbaş/10 küçükbaş hayvan için işletme adına kayıtlı en az 3 dekar ekili yem bitkisi ve/veya çayır arazisi olmalı veya bir yem bitkisi üreticisinden hayvan sayısıyla orantılı olarak gerekli yem bitkisini temin edeceğine dair imzaladığı sözleşmeyi ibraz etmeli veya köy tüzel kişiliğinde yeterli miktarda mera alanı olduğuna dair belgeyi hibe sözleşmesi ekinde sunmalıdır.
  • Hayvansal üretime yönelik sabit yatırım başvurularında iklimlendirme ve havalandırma sistemleri destek kapsamında değerlendirilecektir.

KKYDP hibe başvurularını yapabilmeniz için en az 300.000 TL kadar bu konularda harcama yapma yapmanız gerekmektedir.

Ahır yatırımları için hibe desteği başvurularında projelerde yazılması gereken, Sektörel bazda proje konularına ait konu kodu ise AŞAĞIDAKİ gibidir;?

Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 (Yeni Hibe Programı)Pin
KOD: KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIM KONUSU
AİFG AİLE İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ALTYAPI SİSTEMLERİ YATIRIMLARI

C
C. TARIMSAL SABİT YATIRIMLAR (AHIR, AĞIL, KESİMHANE KANATLI TESİSLERİ, MUZ VE/VEYA SEBZE YETİŞTİRİLEN ÖRTÜ ALTI TESİSLER)

Yatırım Niteliklerine Göre Hibeye Esas Proje Tutarları

  • 2020/25 nolu tebliğde değişiklik yapılmasına dair yayımlanan 2021/35 nolu Yeni Tebliğin 8.nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen yatırım konularında hibeye esas proje tutarı A iş planı kapsamında proje sunan yatırımcılar için hibeye esas proje tutarı 300.000 TL, B iş planı kapsamında proje sunan yatırımcılar için hibeye esas proje tutarı 600.000 TL üst limitini geçemez.
  • Hibeye esas proje tutarı alt limiti 20.000 TL’dir. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmez.
  • Başvuruların kabul edilmesi halinde; hibeye esas proje tutarı üst limitinin %50’sine kadar hibe yoluyla destek verilir.

YATIRIM TUTARI VE DESTEKLEME ORANI

AİFG
C
kodu ile Ahır yapımı için Hibeye Esas Proje Tutar üst limiti ise tabloda gözüktüğü gibi değişikliğe uğradı.

  • 01 Yeni tesis 600.00 TL
  • 02 Tamamlama 600.000 TL
  • 03 Kapasite Artırımı 600.000 TL
  • 04 Teknoloji yenileme veya modernizasyonu 600.000 TL’dir.

2020/25 numaralı KKYDP tarafından verilen hibe konularını ve uygulama esaslarını içeren tebliği buradan inceleyebilirsiniz.

KKYDP kapsamında 14. Etap başvurularına ilişkin 2020/25 değişiklik yapılması birlikte artık 2021/35 no’lu Tebliğ kapsamında AHIR HİBE DESTEĞİ Başvuruları https://edys.tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx adresinden yapılmaktadır.

(KKYDP ‘nin 13. etap Yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanma son tarihi ise 16/9/2021’dir.)

KKYDP yanı sıra Bakanlığın yayımladığı ‘Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine ilişkin karar kapsamında ahır yapımı yatırımlarında yüzde 50 hibe desteği verilecektir.

İşte Ahır yapımına yönelik verilecek olan ‘‘Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine ilişkin karar’‘ kapsamında %50 hibe desteğinin ayrıntıları:

Tüm İllerde Hayvancılık İşletmeleri Ahır Yapımı Yatırımlarına %50 Hibe Desteği Resmi Gazete’de

Ahır yapımı ve onarımı için hibe desteğinin nasıl verildiğini, hangi ahır yapımı için alınabileceği ve şartları en son Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımlarının desteklenmesine ilişkin ‘ 21 Mayıs 2021 tarihli 31487 sayılı Resmi Gazete‘ de yayınlanarak yürürlüğe giren 3999 sayılı karar kapsamında belirlenmiştir. Aynı karar kapsamında “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine ilişkin 25 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan tebliği ve 16/7/2021 tarihli En son yayınlanan Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yatırımları destekleme uygulama rehberinde hayvancılık yatırımları için çadır ahır ve ahır için inşaat yatırımlarına %50 hibe desteği verileceği belirtilmiştir. İlgili karar kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi kapsamında ahır yapımı için tüm İllerimizde çiftçilere % 50 hibe desteği verilecektir.

Bu demek oluyor ki tüm illerimizde yaşayan çiftçilerimiz Tarım ve Orman Bakanlıklarının Müdürlüklerine bizzat başvuru yapmaları halinde çadır alımı ve yeni ahır yapımı ve inşaat maliyetlerinin giderilmesi konusunda devletten %50 hibe desteği alarak giderlerini bu hibeler ile yarısı devletten olacak şekilde hiç bir şekilde geri ödemesi olmaksızın karşılayabilecekler.

Ahır Yapımına % 50 Hibe Devlet Desteği Konuları Nelerdir?

Ahır Yapımına Devlet Desteği Büyükbaş yetiştiriciler için en az 10 en fazla 50 baş, küçükbaş yetiştiriciler için en az 100 en fazla 300 baş anaç kapasiteli yeni ahır, ağıl yapımı veya kapasite artırımı yapacaklara yüzde 50, hayvan barınağı için çadır alımı yapacaklara yüzde 50, makine, alet ve ekipman alımları yapacaklara yüzde 50 olarak verilen hibe desteğinin konuları: Sıfırdan yeni ağıl ve ahır yapımı, Çadır alımı, Makine ve ekipman alımı, ve Ahır ve ağıl tadilatı konularıdır.

Ahır yapımı için hibe kredi başvuruları 1 Temmuz tarihinde başlamış olup, başvuru sahiplerine hibe destekleri:

  • Sıfırdan ahır yapımı için,
  • Mevcut aktif olarak faaaliyet gösterilen ahırları olanların kapasite artırımı ve yenilenmesi amaçları ile iki farklı şekilde sağlanmaktadır.

Ahır yapımı desteği:

  • Büyükbaş hayvanların bakımı için ahır yapımları,
  • Küçükbaş hayvanlara yapılacak olan barınaklar (ağıl) yapılması için verilmektedir.
  • Bu iki farklı hayvancılık işletme yatırımlarına yönelik olarak verilen hibe destekleri ise %50’dir. (en fazla %65’tir.)

Bu karar bir önceki GAP, DOKAP, DAP, KOP Yatırım Konuları Destekleme ödemesi yapılacak olan konular ile anı olup, makine ve ekipman alımları, inşaat yapımı çadır alımları desteklenecektir.

Devlet destekli %50 hibe destekleri;

  • İnşaat yapım işleri,
  • Hayvan barınağı (ahır/ağıl) amaçlı çadır alımı,
  • Makine, alet ve ekipman alımları konularında yapılacak olup, başvurular Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanıp yatırımcılara tebliğ edildikten sonra, hibe konularına göre gerekli şartları yerine getirmiş olan yatırımcılar için yapım ve alım işlerinin son tamamlanma tarihi 30/11/2021 olarak belirlenmiştir.

Projesi ile başvuru yapan yatırımcı ve çiftçilerin ahırları yapım ve alım işlerinde son tamamlanma tarihi 30/11/2021’ye kadar tüm işlemleri tamamlamaları gerekmektedir.

Bu hibe destekleri ile ne şekilde ahır/ağıl yapılabilecek tebliğ de yer alan ahır çeşitleri ise aşağıda ki gibi olmalıdır:

Yeni ahır yapımı yatırımı yapılacak ilin şartları gözönüne alınmak ve koşullara uygun olmak kaydıyla;

  • Kapalı,
  • Kapalı serbest,
  • Yarı açık,
  • Açık sistem v.b olacak şekilde ahır yapılabilecektir.

Yapılacak olan Ağıl tipi seçiminde ise nasıl yapılması gerektiği konularına ise;

  • İllerin iklim yapısı,
  • Hayvan ırkı,
  • İşletmenin kurulacağı yerin çevre şartlarına uygun olmak kaydıyla Tarım il müdürlükleri yetkilidir.

Ahır/ağılların teknik şartları yine Bakanlık tarafında belirlenir ve uygulama rehberinde yayınlanan şekilde yapılmalıdır. Uygulama rehberinde yer verilen Ahır/ağılların teknik kriterlerin neler olduğunu incelemek için tıklayınız.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımlarına verilecek hibe desteğine yapılacak olan Başvurular 1-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında 81 ilden gelecek başvurulara açıktır. Bu hibe, yeni yapılacak kapalı, yarı açık ve açık sistemli ahır ve ağıl yapımını veya ahır-ağıl kapasite artırımı/rehabilitasyonunu kapsayacak.

Eğer sizde en az bir yıldır aktif olarak hayvancılık yapıyorsanız, ahır yapımı ve hayvan barınağı olarak çadır alımı için %50 hibe desteğinden yararlanmak için hibe desteğine hemen başvuru yapabilirsiniz.

Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 Hibe Oranları;

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi amacıyla verilecek olan hibeye esas proje tutarının İnşaat yatırımı için %50’si, Hayvan barınağı amaçlı çadır alımının % 50‘si, Alınacak makine alet-ekipmanların %50‘si karşılığı olan nakdi tutarı hibe olarak karşılanır.

Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 hibe oranları şu şekildedir:

Yatırım Konuları Uygulanacak Hibe Oranı
İNŞAAT Yapımı
Yeni ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı / rehabilitasyonu,
% 50
ÇADIR ALIMI
Hayvan barınağı amaçlı çadır alımı
% 50
MAKİNE ALET ve EKİPMAN ALIMI
Yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcısı sistemi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşıma ünitesi, otomatik suluk,
% 50
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi amacıyla verilecek olan Hibe oranları
  • %50 AHIR hibe desteği ile çiftçilerin;
    • Yeni yapılacak kapalı, yarı açık ve açık sistemli ahır ve ağıl yapımını veya ahır-ağıl kapasite artırımı/rehabilitasyonunun giderleri karşılanır.
  • Projede yer alan inşaat yatırımları konusunda, yatırımın hibeye esas üst sınırı dahilinde  %50 oranında hibe verilir.
  • Kapasite artırımı/rehabilitasyon kapsamında ise;
    • Ahır ve ağıl yapılarında taşıyıcı unsurları etkileyen veya brüt inşaat alanını değiştiren işlemler ile
    • Pencere tabanlarının indirilmesi
    • Kapıya dönüştürülmesi,
    • Pencere ve kapılar gibi unsurların yerlerinin değiştirilmesi veya ölçülerinin değiştirilmesi,
    • Mevcut kapasitenin artırılmasına yönelik bina görünümüne etki eden mimari projeli tadilat işlemlerini % 50 hibe desteği verilir.
  • Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarına da yine hibeye esas üst sınır dahilinde %50 oranında hibe verilir.
Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 (Yeni Hibe Programı)Pin
Ahır yapımına %50 hibe desteği veriliyor.

(Bu hibe desteği hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi amacıyla belirlenen tebliğ ve uygulama rehberine göre sağlanan desteğin şartlarıdır. Aynı tebliğ hazırlanırken bir önceki DAP, DOP, DOKAP, GAP hibe desteğinin şartları güncellenerek yayımlanmış olup, bazı maddeler de güncelleme ve değişiklik yapılmıştır. DAP, DOP, DOKAP, GAP programı daha önceden 42 ilde hayata geçirilmişti ancak yeni tebliğ ile bu iller, 81 ilin tamamına olacak şekilde yeniden düzenlendiği için artık ahır yapımı inşaat ve çadır alımlarına hibe destekleri 81 ilin tamamına olacak şekilde sağlanacaktır.)

Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Ahır Yapımına Destek Miktarları 2023:

Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Ahır Yapımına Destek Miktarları uygulama rehberinde şu şekilde belirtilmiştir;

  • Büyükbaş hayvan ahırı inşaatı için en fazla 400.000 TL,
  • Küçükbaş hayvan ağıl inşaatı için en fazla 345.000 TL,
  • Hayvan barınağı çadır alımı için en fazla 110.000 TL üst limit olarak detaylandırılmıştır.

Diğerler için hibe üst limitleri:

Hibe Konusu Hibe Üst Limiti (TL)
Büyükbaş hayvan ahırı inşaatı400.000 TL
Küçükbaş hayvan ağıl inşaatı345.000 TL
Hayvan barınağı çadırı110.000 TL
Yem hazırlama makinesi 125.000 TL
Süt soğutma tankı19.000 TL
Seyyar süt sağım makinesi2.500 TL
Gübre sıyırıcısı 20.000 TL
Hayvan kaşıma ünitesi3.500 TL
Otomatik suluk 1.250 TL
Hibe tutarları

Ahır Yapımı İçin Ödenecek Hibe Miktarı;

50 başlık büyükbaş ahır yapımı ve 300 başlık küçükbaş ağıl yapımı için ödenecek hibe miktarları ise;

ÖRNEK (1)

50 başlık büyükbaş ahır yapımı:

                 50 baş kapasite x 8.000 TL                                  = 400.000 TL yatırım bedeli

                 400.000 TL yatırım bedeli X % 50 hibe oranı      = 200.000 TL Ödenecek hibe miktarı

ÖRNEK (2)

300 başlık küçükbaş ağıl yapımı:

                 300 baş kapasite x 1.150 TL                                 = 345.000 TL yatırım bedeli

                 345.000 TL yatırım bedeli X % 50 hibe oranı      = 172.500 TL Ödenecek hibe miktarı

Hibe programı tüm illerde (81 il) uygulanır. Ancak Hayvancılık Genel Müdürlüğü bölgesel gelişmişlik farklılıkları, illerin hayvan miktarı, mera potansiyeli ve yem bitkileri ekilişleri gibi kriterlere göre, gerek başvuru alınması ve gerekse başvuruların değerlendirilmesinde program illerini belirleyebilir. Yapım ve alım işleri 30/11/2021 tarihine kadar tamamlanmalıdır.

DAP, DOP, DOKAP, GAP Devlet Destekli Çiftlik Kurma Şartları Nelerdir?

Ahır yapımı, ağıl yapımı veya tadilatına ve gübre sıyırıcı ve süt sağım makinesi alımlarına 2019-2023 yılları arasında % 50 hibe uygulanacaktır. 2023 yılına kadar DAP, DOP, DOKAP, GAP kapsamında ahır yapımı için ve çadır alımı için %50 hibe desteği ‘Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine ilişkin karar kapsamında sağlanmaktadır. Yani bir önceki başlık ile yazımızın devamında da DAP, DOP, DOKAP, GAP ahır desteği konusu birbiriyle bağlantılı aynı konudur.

Devlet destekli ahır yaptırmak yaptırmak isteyen kişilerin DAP, DOP, DOKAP, GAP projesinde yer alan illerden bir tanesinde ikamet etmesi zorunluluğu bulunuyor.

Bu program kapsamında 81 ilin tamamı desteklenecektir. (Daha önceki yeni tebliğ yayınlaması ile birlikte yürürlükten kaldırılan eski tebliğde yer alan 42 desteklenen bu illerin hangileri olduğunu desteklenen iller adlı yazımıza geçerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.)

Hibe desteği ile alınacak olan malzemeler ise;

  • Ahırın iç giderleri olan
  • Padok,
  • Suluk gibi malzeme alımları dahil olmak üzere bakımını üstleneceğiniz küçükbaş ve büyükbaş hayvanların endüstriyel malzeme alımlarını da kapsamaktadır.
  • GAP ve KOP bölgelerinde yeni ahır yapımlarında açık ve yarı açık ahır sistemleri kullanılacaktır.
  • DOKAP ve DAP’ ta yarı açık ve kapalı sistem ahırlar desteklenecektir.
  • Ağıl tiplerinin seçimi İl Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

Başvuruda bulunabilmek için Büyükbaş hayvanlar için ahır yapacak ise en az 10 en fazla ise 50 kapasiteli.
Küçükbaş hayvancılık için ahır yapacak ise de en az 100 en fazla ise 300 kapasiteli olmak şartı ile ahır projesi hazırlamalıdır.

Devlet Destekli hayvan çiftliği kurulum maliyetini de hesapladık.

DAP, GAP, KOP ve DOKAP Ahır Hibe Başvuruları Nasıl Yapılır?

Devletten ahır yapımı hibe desteklerinden yararlanabilmek için proje kapsamında ahır yapımları için hibe almamın ilk şartı olan proje kapsamındaki illerde ahır yapımında bulunma şartının sağlanması gerekiyor. Ayrıca ahır hibe desteğine başvuruda bulunabilmek için ve hibe desteğinden yararlanabilmek bazı şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Her bir yatırım konusu için sadece bir kez başvuru yapan, başvuru yapabilmesi için elinde projesi ve iş planı bulunan çiftçilerin hibe desteği başvuruları kabul ediliyor. Projelerin onaylanması halinde yapım için belirlenen tarihe kadar tamamlanmış olması şartı bulunuyor. Bu süreler ve verilecek olan desteklerin üst sınırı ve limitine Tarım ve Orman Bakanlığı karar verecek olup bu kararın verilmesinde bölgesel durumlar göz önünde bulundurulacaktır.

Ahır yapımı için projede belirlenen süre sonuna kadar tamamlanamayan projeler ve çiftçilerin bu süre içinde olması gereken yatırımı yapmamaları halinde bakanlık ek süre verilmesini isteyebilir. DAP, GAP, KOP DOKAP kapsamında inşa edeceğiniz yada modernize ederek kapasite artışına gideceğiniz ahır yapımları için tüm illerde %50 hibe desteği alabilirsiniz. Bunun için AŞAĞIDAKİ gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekiyor.

Ahır Yapımı Devlet Desteğine Başvurmak için Gerekli Şartlar

Çiftçilerden İstenen Şartlar;

Hayvancılık ile uğraşan çiftlerden ahır yapımı hibe desteğine başvuru için istenen şartlar;

  • TC. vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • Küçükbaş koyun ya da keçi yetiştirmek için bu çiftçilerin alanlarında küçükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş büyükbaş için en az 100 en fazla 300 tane hayvan kapasitesi olan alana sahip olmaları şart koşuluyor.
  • Yatırımcıların bu hibe desteklerine başvuru yapabilmesi yaşadıkları illerin yatırımın yapılacağı illerde olmasının yanında Tarım ve Orman Bakanlığı sisteminde ÇKS’ye kaydının olması gerekmektedir.
  • ÇKS ‘ye yani Çifti Kayıt Sistemine kayıtlı olmak, ÇKS belgesine sahip olmak,
  • Gerçek ve tüzel kişi olmak
  • En az 1 yıldır aktif olarak hayvancılık faaliyeti gösteriyor olmak,
  • En az 1 yıldır aktif olan (21 Mayıs 2020 tarihinden önce kayıtlı olan) Tarım ve Orman Bakanlığı sistemlerine kayıtlı yetiştiriciler yararlanabilir.
  • Ahır yapımı için yayımlanan Tebliğname’de geçen (büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş ve en fazla 300 baş anaç kapasiteli yeni ahır/ağıl yapımı) için hayvan sahibi olmak,
  • Var olan hayvanların en az 1 yıldır bakanlığın ilgili sistemlerine kayıt edilmiş olması
  • Başvuruda bulunabilmek için ve hibe desteğinden yararlanabilmek için ahır yapımı proje hazırlamak,
  • Projenin kabulünden sonra gerekli yatırımın yapılması,
  • Alım ve satım işlemlerinin eş, anne, baba, kardeşler arasında yapılmaması,
  • Daha önceden ahır yapımı hibe desteği için başvuru yapmamak, ilk defa başvuru yapıyor olmak,
  • Bakanlık ya da diğer kurumlar tarafından verilen hibelerden daha evvel yararlanmamış olmak,
  • Devlet destekli ahır yatırımları için kişisel yapılan başvuruların dışında diğer başvurular kabul edilmez.
  • Eksik belge ve yanlış bilgi beyanında bulunduğu tespit edilen kişiler için yasal işlem başlatılabilir, başvurularının yeniden yaptırılması istenebilir.
  • Başvuru yapmadan önce evraklarınızın tam olmasına dikkat ediniz.
  • Bakanlık tarafından oluşturulmuş hayvan kayıt sistemi olan Türkvet ve Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı hayvanların olması (hayvan kayıt sistemi)
  • Alım ve satım işlemlerinin eş, anne, baba, kardeşler arasında yapılmaması
  • Bakanlık ya da diğer kurumlar tarafından verilen hibelerden daha evvel yararlanmamış olmaktır.
  • Yatırımın yapılacağı ilin proje kapsamında yer alan iller içinde bulunması gerekiyor.

Başvuru yeri ve iletişim:

BAŞVURU YERİ:

Ahır yapmak için hibe desteğine başvuru yeri çiftçilerin bağlı bulunduğu Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüdür. Tarım ve Orman İl Müdürlükleri 81 ilden gelecek başvurulara açıktır.

Başvuru yapmak isteyen çiftçiler bağlı bulunduğu Tarım il müdürlükleri ile iletişime geçmelidir.

Başvuru İletişim:

Çadır Kurulumu için Görüşmek isteyenler aşağıdaki haritadan Bulundukları yerdeki Tarım Orman İl/ilçe Müdürlüğü iletişim bölümünden bilgi alabilirler.

Devlet destekli çadır kurmak isteyenler Tarım Orman Müdürlükleri ile iletişime geçmelidir. Kosgebkredisi.com olarak sadece destek hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.

Başvuru yapılacak olan yatırımları için müracaatlar yalnızca ÇKS’ye kaydı olanlar için Tarım İl Müdürlüklerine aşağıdaki başvuru formu doldurularak yapılmalıdır.

Bu şartları sağlıyorsanız ve en az 1 yıldır aktif olarak hayvancılık ile uğraşıyorsanız Ahır hibe başvurularınızı il yada ilçe Tarım Müdürlüklerine yukarıda ki Ahır Hibe Başvurusu Formu ile yapabilirsiniz.

Daha önce bu programdan yararlanmış olan ve yüz kızartıcı suçlar işlemiş olanlar bu imkanlardan faydalanamazlar.

Kırsal alanların kalkındırılması amacıyla hayata geçirilen bu programları ile DAP, GAP, KOP ve DOKAP projesindeki illerimiz ise aşağıda yer almaktadır.

Ahır Yapımı Devlet Desteği için Hibe Hangi İllere Verilecek?

GAP, DAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki illerde, inşaat yatırımları için bu illerden yapılan başvuruların değerlendirilmesi için gerekli evraklar ile birlikte doğrudan İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine, başvurular yapılmaktadır.

DAP, GAP, KOP ve DOKAP programı kapsamında sağlanacak olan devlet destekli ahır yapımında destek verilen iller 42 taneydi. Bu İller:

  • Doğu Anadolu Projesi (DAP),
  • Konya Ovası Projesi (KOP),
  • Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP),
  • Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) projelerini kapsamaktadır.

Sağlanacak olan hibe desteklerinin 2023 yılına kadar devam ettiğinden tebliğler düzenleme ve yenilikler yapıldı. Yani 2023 yılına kadar yeni tebliğ yayınlandığı tarihten itibaren hibe desteğinin şartları da değişti.

Bu değişen şartlardan birisi de en son yayımlanan 2021/21 sayılı tebliğde hayvancılık yatırımlarına sağlanacak olan %50 hibe desteğinin sadece desteklenen illerde değil tüm illerde 81 ilimizi kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi olmuştur.

Artık, Yeni tebliğ kapsamında sadece 42 desteklenen il değil artık tüm Türkiye’ de 81 ilde hayvan ahır yapımı için hibe desteği alınabilecektir.

Hibeli Ahır Projeleri 2023 Devlet Desteği

Başvuru sürecinde bu form ile birlikte çiftçilere başta taahhütname olmak üzere bir çok form doldurması gerekmektedir. Yine Ahır yapımı için gerekli Hibeli Ahır Projelerine ihtiyacınız olacaktır.

Başvuruda bulunabilmeniz için örnek 100/200 baş koyun ahıl projesini bu bağlantıdan indirmek için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.

Ahırlara ait şart koşulan kriterler 50 başlık kapasite için aşağıdaki şekilde örnek olarak gösterilmiştir.

(Minimum ölçülere bağlı kalmak şartıyla tek sıra veya çift sıralı olarak yerleşim planında değişiklik yapılabilir.)

Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 (Yeni Hibe Programı)Pin

Hibe Almış 50 Büyükbaşlık Proje Örneği

50 başlık Kapasiteli Ahırlara ait temel kriterler şu şekilde olmalıdır;

  • Ahırların boyu en az 30 metre uzunlukta olmalıdır (50 baş kapasite için).
  • Yan duvar yüksekliği 350-400 cm. arasında olmalıdır.
  • Hayvan başı en az 15 m2’lik alan olacak ve anaç hayvanlar ile birlikte gezinme, yemleme ve durak alanları da dahil ahırdaki mevcut veya doğacak buzağılar ile diğer genç hayvanları da kapsayacak şekilde planlanacaktır.
  • Durak genişliği hayvan ırklarına bağlı olarak en az 120 cm ve durak boyu da en az 200 cm. olmalıdır.
  • Durak başlarında boyun mesafesi için 40-50 cm. alan olmalıdır.
  • Duraklar gübre yoluna doğru hafif meyilli ( %2),
  • Gübre yolundan en az 10 cm. yüksek olmalıdır.
  • Gübre yolu gübre sıyırma sistemine uygun ve sıyırıcı genişliği 200-400 cm olmalıdır.
  • Yemlik ile yataklıklar arasında 400-500 cm. genişliğinde alan bırakılmalıdır.
  • Kapasiteye ve tek veya çift sıralı olmasına göre ahırın boyu değişebilir.

Işıklandırma taban alanının % 5’i kadar olmalı, pencerelerin yarısı açılır kapanır (vasistaslı), yarısı da sabit olmalıdır.

Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 (Yeni Hibe Programı)Pin
100 başlık kapasiteli Koyun Keçi Ağılı

Hibe Almış 200 Büyükbaşlık Proje Örneği

200 başlık kapasiteli Ağıllara ait temel kriterler ise;

  • Ağılların eni en az 15 ve boyu en az 40 metre uzunlukta olmalıdır (200 baş kapasite için).
  • Kapasiteye göre boyu değişebilir.
  • Yan duvar yüksekliği en az 3 metre olmalı ve çatı eğimi bölge şartlarına göre ayarlanmalıdır.
  • Hayvan başı en az 3 m2’lik alan olacak ve anaç koyunlar ile birlikte gezinme, yemleme alanları da dahil ağıldaki mevcut veya doğacak kuzular ile diğer erkek ve tokluları da kapsayacak şekilde planlanacaktır.
  • Ağıl tabanı gübre yoluna doğru hafif meyilli ( %2) ve gübre yolundan en az 10 cm. yüksek olmalıdır.
  • Işıklandırma taban alanının % 5’i kadar olmalı, pencerelerin yarısı açılır kapanır (vasistaslı), yarısıda sabit olamalıdır.
  • Yeni ahır/ağıl yapımında gübre çukuru, ahır inşaatlarında ise gübre sıyırıcı sistemi zorunlu olacaktır.
Devlet Destekli Ahır Yapımı 2023 (Yeni Hibe Programı)Pin
200 başlık kapasiteli Koyun Keçi Ağıl Projesi

Devlet Destekli Çadır Alımı için İstenen Şartlar

Devlet destekli alımı yapılacak olan çadırların ise teknik özellikler asgari düzeyde şöyle olmalıdır:

  • Çadırların taşıyıcı aksamları tercihen paslanmaz veya boyanabilir,
  • Rüzgara dayanıklı metal yuvarlak veya köşeli demir veya profil borudan imal edilmiş,
  • Kaplama malzemesi uzun süreli ve güneşe dayanıklı, yağmur ve kar suyu geçirmeyen, alev yürütmez,
  • UV dayanımlı plastik-polyester materyalden imal edilmiş,
  • Isı yalıtımlı,
  • Her türlü alanda kurulumu kolayca yapılıp monte edilebilen,
  • Yan taraflarda büyüklüğüne uygun pencereleri, kapısı ve çatı bölümünde de havalandırmayı sağlayacak uygun havalandırma bacaları olmalıdır.

Çadır alımlarında büyükbaş için en fazla 50 baş kapasiteli ve küçükbaş için ise en fazla 300 baş kapasiteli çadır alımı yapılabilecektir.

İhtiyaç olan çadırların toplam alanları büyükbaş ve küçükbaş için yukarı açıklanmış olan hayvan başı olması gereken birim değerleri ile hayvan sayısının çarpımından elde edilecek toplam m2 değerlerine göre hesaplamalar yapılacaktır.

(Örnek: 50 büyükbaş X 15 m2 / baş = 750 m2). Çadırlar ihtiyaç olunan toplam alanı karşılamak kaydıyla en fazla 2 ayrı ünite olarak alınabilecektir.

Çadırlar kurulu ve faaliyete hazır olacak şekilde tespiti yapıldıktan sonra hak ediş işlemleri yapılacaktır.

Hayvan Barınağı Amaçlı Çadır Alımları İçin Ödenecek Hibe Miktarı ise;

Hayvan barınağı amaçlı çadır alımları için hibeye esas üst sınır fiyatları rehber de yayınlanmıştır.

Çadır alımlarında aşağıdaki m2 alanlarına göre hibeye esas yatırım bedeli üst sınırları ve ödenebilecek hibe miktarları şöyledir;         

ÇADIR Çeşidi Yatırım Tutarı   Ödenecek Hibe (% 50)
300 m2’lik çadır için 75.000 TL  37.500 TL
450 m2’lik çadır için  110.000 TL  55.000 TL
600 m2’lik çadır için  150.000 TL 75.000 TL
750 m2’lik çadır için 187.000 TL 93.500 TL
900 m2’lik çadır için   220.000 TL 110.000 TL

olacak ve bu üst sınırlar üzerinden belirtilen miktarlara göre % 50 hibe ödemeleri hesaplanacaktır.

Son tamamlama tarihi 30 Kasım 2021 tarihine kadar yatırımlarını tamamlamayanlara 2021 yılı bütçe uygulama esasları çerçevesinde ek süre verilemez ve hibe ödemesi yapılmaz.

Tüm illerde hayvan barınağı ahır yapımı için verilen %50 hibe desteğinin yanında TKDK, KKYDP tarafından ahır desteklerinin nasıl alındığına geçecek olursak;

TKDK Tarafından Verilen Ahır Yapımı İçin ”GERİ ÖDEMESİZ KREDİ” Başvuruları

TKDK tarafından kurumun desteklemiş olduğu 42 il içinde proje hazırlayarak yatırım yapacak olan çiftçilerimizde birçok tedbir başlıkları altında 2023 yılında % 80’e varan hibe imkanları sunulmaktadır.

TKDK ahır yapımı için geri ödemesiz hibe desteği almanın ilk şartı TKDK Tarafından Desteklenen İller içerisinde hayvancılık alanında yatırım yapmanızdır. 42 ilde yapılacak yatırımlar ile işletmenizi modernize edebilir veya sıfırdan ahır yapabilirsiniz. Geri ödemesiz ahır desteğinden yararlanabilmeniz için hibe programının başlamasını beklemeniz ve çağrı tekliflerini takip ederek başvuruları kaçırmamanız gerekmektedir. Ahır yapımı için geri ödemesiz desteği TKDK kurumu IPARD-2 programı kapsamında desteklenen 42 ilimizde %65 varan hibe ahır desteğini 2023 başvuran çiftçilerin onaylanan projelerine sağlayacaktır. TKDK tarafından sağlanan bu hibe destekleri ile büyükbaş, küçükbaş veya tavuk çiftliği kurumları için hibe alabilirsiniz.

IPARD-2 Çağrı ilanlarının takipleri yerel gazete/ radyo yada TKDK sitesine üye olarak da anında elektronik posta olarak da alabilirsiniz.

Kurum tarafından destek verilen iller de ve IPARD-2 çağrıları sonrasında aşağıdaki tebdir kodları ile oluşturacağınız projenize onay verilmesi durumunda hayvancılık konularında geri ödemesiz kredi imkanlarından yararlanabilirsiniz.

  • 101-Tarımsal işletmelerin fiziki yapılarını iyileştirmek (süt, et, kanatlı hayvan ve arıcılık işletmelerin modernize edilmesi)
  • 103-Tarımsal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması (Balıkçılık, süt ürünleri ile kırmızı et)
  • 302-Çiftlik faaliyetlerin çeşitlenmesi (arıcılık ürünlerin işlenip paketlenmesi)

TKDK Ahır Projesi 2023

Yatırım kapsamında makine-ekipman alımı veya inşaat işleri yapılacak ise mutlaka teknik proje hazırlanmalıdır. Teknik Proje formatları başvuru çağrı dönemi süresince TKDK’nın web sitesinde (www.tkdk.gov.tr) yayınlanmaktadır. Başvuruda sunulacak olan Teknik Projenin güncel ve doğru formatlar kullanılarak hazırlanmış olması gerekmektedir.

Bu nedenle Teknik Proje formatı her çağrı dönemi için yalnızca TKDK’nın web sitesinden temin edilmeli, başka kaynaklardan
elde edilen formatlar kullanılmamalıdır. Teknik Proje hazırlanırken standart format üzerinden tüm bilgiler eksiksiz olarak doldurulmalı, hiçbir başlık değiştirilmemeli veya silinmemelidir. Teknik proje hazırlama rehberinden örnek projeye uygun olarak Süt Sığırı kapalı/ Yarı Açık Ahır Projelerinde Aranacak Kriterler nelerdir, ahır projesi nasıl doldurulur inceleyebilir ve kendi projenizi oluşturabilirsiniz.

KOSGEB Hayvancılığa Geri Ödemesiz %60 Hibe Vermektedir

Hayvancılık yatırımlarına hibe desteği veren bir diğer kurum KOSGEB hayvancılık sektöründe TİCARİ BİR FAALİYET YÜRÜTECEK olan girişimcilere ve KOBİ’lere %60 hibe desteği vermektedir. Hayvancılık denilince akla ilk gelen canlı hayvan alımı için destek alınıp alınmadığıdır ancak bilinmelidir ki KOSGEB canlı hayvan alımı için sadece hayvancılık faaliyetleri için yapılacak yatırımları desteklemek adına hibe desteği vermektedir.

Ticari amaçla yapılacak yatırımlar için KOSGEB’in hayvancılığa sağladığı NACE kodları şunlardır.

10.12Kümes hayvanları etlerinin işlenmesi ve saklanması
10.13Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatı
10.2Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması
10.4Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı
10.9Hazır hayvan yemleri imalatı
10.91Çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı
10.92Ev hayvanları için hazır gıda imalatı
46.2Tarımsal hammadde ve canlı hayvanların toptan ticareti
46.21Tahıl, işlenmemiş tütün, tohum ve hayvan yemi toptan ticareti
46.23Canlı hayvanların toptan ticareti
47.76Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda çiçek, bitki, tohum, gübre, ev hayvanları ve ev hayvanları yemleri  perakende ticareti
91.04Botanik ve hayvanat bahçeleri ile koruma altındaki alanlarla ilgili faaliyetler

Bu nace kodları ile hayvancılık için KURACAĞINIZ veya KURMUŞ olduğunuz ticarethane için Kosgeb desteklerinden faydalanabilirsiniz.

Bir Ahır Kaça Mal Olur?

Ortalama bir hesap ile 100 başlık bir canlı hayvan alım size ahırın maliyeti 1.050.000 TL yani bir milyon elli bin TL olacaktır. Bu maliyet oranı ise 50 baş için 500 bin TL kadar düşecektir. Gerek duyulan finansman desteğini ise Ziraat bankasına başvuru yaparak karşılayabilirsiniz.

Ziraat Bankası Ahır Yapımı Kredisi 2023

Yine bu hibe desteklerinden yararlanmak için ister bu bölgelerde yer alın ister almayın, Ziraat Bankası tarafından da yıllık %8.50 gibi sembolik neredeyse sıfır faizli yani faizsiz denilecek kadar oranlar ile de Ahır Kredisi olarak hayvancılık kredilerine başvuru yaparak yeni ahır ağıl satın alınmasında ve yapımının giderlerini bu krediyle karşılayabilirsiniz. Ancak yukarıdaki ahır hibe desteğinden yararlanmak isteyenler sübvansiyonlu kredilerden yararlanmayacaktır.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1