Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu

Konular:
- Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yardım Başvurusu Alınmaya Devam Ediyor
- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımlara Başvuru Nasıl Yapılır?
- Kaymakamlık Yardım Başvurusu 2020
- İşsizlere Kaymakamlıktan Maddi Yardım (Geliri Olmayanlara)
- Sosyal Hizmetler Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aile Sosyal Politikalar bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi, dar gelirli ve ekonomik olarak güçsüz ailelere farklı programlar ve bütçeler ile 2020 yılında da maddi sosyal yardımlar vermeye devam ediyor. Bakanlık tarafından sağlanan maddi yardımlara internetten yardım başvurusu nasıl yapılır, Kaymakamlık tarafından işsizlere sağlanacak olan maddi yardımlara Sosyal Hizmetler başvuru şartları nelerdir tüm merak edilenler içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Maddi yardım başvuruları Kaymakamlıklara ve Valiliklerden alınırken, kaymakamlıklara bağlı SYDV Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca kabul ediliyor. İhtiyaç sahibi ailelere farklı programlar altında farklı tutarlara yapılan sosyal yardımlara müracaat etmek isteyen ailelerin gelir durumları ve sosyal yaşamları incelendikten sonra, kurul tarafından yapılacak inceleme sonrasında onaylanan kişilere yardımlar ve destekler ulaştırılıyor.
Pandemi sürecinde Devlet tarafından hayata geçirilen 3 faz halinde gerçekleştirilen 1000 TL sosyal yardımlar haricinde SYDV tarafından ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardımların başlıkları ve miktarları şu şekilde yapılıyor.
Sosyal yardım programları olarak Aile yardımları başlığı altında ihtiyaç sahiplerine;
- Gıda,
- Barınma,
- Yakacak,
- Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik EVEK yardımı,
- Muhtaç asker ailelerine yardım,
- Öksüz ve yetim yardımı,
- Muhtaç asker çocuğu yardımı,
- Doğum yardımı
- ETD elektrik tüketim desteği veriliyor.
Yine Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Eğitim yardımları başlığı altında;
- Eğitim materyali,
- Şartlı eğitim ŞEY,
- Öğle yemeği,
- Ücretsiz ders kitabı
- Öğrenci taşıma barınma ve iaşe,
- Engelli öğrencilerin ücretsiz taşınması,
- Yurt yapımı
Sağlık yardımları başlığı altında ise;
- Şartlı sağlık yardımı (Sağlık ve Gebelik)
- Engelli ihtiyaç yardımı
- Genel sağlık sigortası (GSS) prim ödemeler
- Genel sağlık sigortası katılım payı ödemesi
- Kronik hastalara yönelik
- Çoklu doğum yardımı
- Kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastalara elektrik fatura bedeli ve kesintisiz güç kaynağı desteği
Özel Amaçlı yardımlar
Yaşlı ve engelli yardımları altında;
- Yaşlılık aylığı/ 711,50 TL
- Engelli aylığı/ %40-%69 arası engelliler için 567,97 TL %70 ve üzeri engelliler için 851,95 TL,
- Engelli yakını aylığı (18 Yaşından küçük engelliler)/ 567,97 TL
- Silikozis hastalarına/ %15-%34 hastalığı olanlara 1.227,25 TL %35-%54 1.402,57 TL, Ağır Silikozis %55 üzeri hastalara 1.562,86 TL yapılan yardımlardır.
Tüm yardımları buradan inceleyebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yardım Başvurusu Alınmaya Devam Ediyor
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle eğitim, sosyal yaşam da getirilen kısıtlamalar sonrasında ekonomik olarak zorlanan vatandaşlara yönelik alınan sosyal yardımlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar başvuruları Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı e-devlet sayfası üzerinden başvuruları gerekli mercilere ileterek müracaatlar sonrasında ihtiyaç sahiplerine maddi yardımlar büyük bir hızla ulaştırılmıştı. Maddi yardıma ihtiyaç duyan ailelere yönelik devreye alınan yardımlar haricinde Aile Sosyal politikalar Bakanlığı tarafından verilmekte olan diğer yardımlara da başvurular hala alınmaya devam ediyor. İşsizlere, muhtaç durumda olan kocası ölen bayanlara, öksüz ve yetimlere yönelik dar gelirli ailelere yönelik sunulan maddi yardımlar başvuruları Kaymakamlıklar tarafından alınmaktadır. Maddi yardımlara başvuru bulunmak için yaşadığınız ilde muhtardan alacağınız muhtaçlık kağıdı ile TC kimlik numaranızı götürerek müracaatta bulunmak yeterli oluyor. Başvurular Kaymakamlıklar tarafından alınıp kişilere özel dosyalar oluşturulup, sosyal incelemecilere tarafından yerinde yapılan durum değerlendirmesinden sonra olumlu olarak değerlendirilen ailelere aylık nakdi yardım şeklinde yapılıyor. Bunun için kişilerin aile gelir kriterlerinin 2020 yılı için 701,32 TL’ dn fazla olmaması şartı aranıyor. Gelir durumu kriterleri her yıl asgari ücret baz alınarak hesaplanıyor ve aile içinde yaşayan kişi başına düşen gelir durumunun kişi sayısına bölündüğünde asgari ücretin 3 ‘te 2’inde az olması halinde aylıklar bağlanabiliyor. Kişilerin gelir durumunda iyileşme olması halinde aylıkla otomatik olarak kesilmektedir.
SGK Gelir testi başvurusu nereye yapılır öğrenmek için içeriğimi size yardımcı olabilir.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımlara Başvuru Nasıl Yapılır?
1000 TL. pandemi sosyal yardımların başvuruları Aile Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanlığının sosyal yardım e-Devlet sayfasından hemen buradan gerçekleştirildi. Bundan sonraki süreçte yeniden sosyal yardımların verilmesine dair yeni bir açıklama yapılmazken, muhtaç ailelere aylıklar ve maaşların bağlanması için müracaatlar halen Bakanlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarından alınmaya devam ediyor.
Kaymakamlık Yardım Başvurusu 2020
Devlet tarafından doğum yapan annelere, yaşlı ve engelli bireylere, aylık düzenli geliri bulunmayan işsizlere ve muhtaç durumda ki ihtiyaç sahiplerine, şehit yakınlarına, gazilere, evde bakıma muhtaç olan kişilere devlet koruması altına alınan çocuklara ve koruyucu ailelere Kaymakamlık tarafından Bakanlığın sağladığı sosyal maddi ve gıda yardımları aylık düzenli ve sabit ve 1 defaya mahsus olmak 2020 yılında da veriliyor.
Kaymakamlıklar tarafından doğum yapan annelere yönelik 2020 yılında yapılan yardımları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Süt ve emzirme ödeneği desteği/ 202 TL,
- Çocuk parası/ ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve diğer çocuklar için de 600 lira,
- Bakıcı parası/ 1.500 TL. (pilot illerde),
- Yarım gün çalışma desteği,
- İş görmezlik ödeneği/ 4.424 TL olarak yapılmaktadır.
Bu şekilde doğum yapan annelere yönelik verilen destekler Asgari ücretli annelerin ilk çocukları için toplamda 6.000 TL’ yi aştığı görülüyor. İlk çocuk için verilen çocuk parası olarak 300 lira+ emzirme ödeneği olarak 202 lira + sigortalı ve çalışan anneler içinde İş görmezlik ödeneğini de 4.424 TL+ çalışan anne için bakıcı parası olan 1.500 TL’ yi de ekleyince toplamda 6.000 TL’ yi geçen bu rakamlardan ödeme alınabiliyor.
Engellilere yönelik olarak sunulan destekler ise;
- Engelli aylığı/ %40-%69 arası engelliler için 567,97 TL , %70 ve üzeri engelliler için 851,95 TL
- Muhtaç aylığı bağlanması/ 967,07 TL Bilgi için tıklayınız.
- Evde bakım aylığı/ 1.544,60 TL olarak yapılmaktadır.
Sosyal yardımlaşma nakdi yardım için ALO 144 iletişim hattı üzerinden de başvuruda bulunarak sosyal yardım parası alabilirsiniz.
Kaymakamlıklar tarafından ihtiyaç sahiplerine sağlanan maddi yardımların tutarları en az 150 lira en çokta 400 lira olarak belirlenmiştir.
İşsizlere Kaymakamlıktan Maddi Yardım (Geliri Olmayanlara)
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliri olmayanlar için sağlanan sosyal yardımlar ihtiyaç sahibi aileler için hane bazlı olarak sunulmaktadır. Bu yardımlar ayni ve nakdi olarak 2 şekilde yapılmaktadır. Geliri olmayan işsiz ve ihtiyaç sahibi ailelerin yaşadıkları yerde bulunan Kaymakamlıklara başvuruda bulunarak gerçekleştirebileceği gibi bunun yanında online olarak internet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Hane bazlı olarak verilen tüm maddi yardımlardan faydalanabilmek için kişilerin bazı kriterleri sağlıyor olması gereklidir. Hane bazlı olarak sunulan yardımların sağlanabilmesi için hane başı kişi başına düşen geliri sınırını da sağlıyor olması gereklidir. Gelir testinde belirlenen gelir kriterlerinin sınırın altında olduğunun tespiti halinde haneye yapılacak yardımlar sırasıyla;
- Gıda,
- Barınma/Ev onarımlarında 20.000 TL, prefabrik ev yapımına 30.000 TL, betonarme ev yapımlarına 40.000 TL,
- Yakacak/ Asgari 500 kg,yakacak,
- Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım EVEK/375( aylık),
- Muhtaç Asker Ailelerine Yapılan Yardımlar/ 400 TL (2 ayda bir),
- Öksüz ve Yetim Yardımı/ 150 TL (2 ayda bir),
- Doğum Yardımı / ilk çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL ve 3. ve sonraki çocuklar için 600 TL
- Çoklu Doğum Yardımı/ 150 TL (aylık)
- Şartlı Sağlık Yardımı (Sağlık ve Gebelik) / Doğum hastanede yapılmış ise tek seferlik 100 TL, Şartlı lohusalık için doğumu takip eden ilk 2 ay süresince aylık 45 TL, Gebelik döneminde aylık 45 TL, çocuk için aylık 45 TL (12 ay (2 ayda bir toplu ödeme),
- Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı/ 150 TL ( 2 ayda bir)
- Elektrik Tüketim Desteği (ETD) 1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh, 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh, 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh, 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı TL cinsinden yapılacağını belirtmiştik.
Sosyal Hizmetler Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere sağlanacak olan yukarıda sıraladığımız tüm maddi yardım ve aylıklara müracaat etmek isteyenler Kaymakamlıklara giderek başvuruda bulunabileceği gibi başvurularını e-devlet kapısı üzerinden de gerçekleştirebilir. Yine başvuruların son durumunu öğrenmek için e-devlet anasayfası üzerinden sosyal yardım başvurusu sorgulaması da yapılabilir.
Bakanlık tarafından bağlanan yardıma başvuruda bulunanlar tarafından yardım başvuru sonucu sorgulama işlemleri nasıl yapıldığı da merak konusu oldu. Sorgulama yaparak yardımların yatıp yatmadığını öğrenmek isteyenler Sosyal yardım başvuru sonucu sorgulama üzerinden hemen buradan sorgulama yaparak öğrenebilecekler.