Her Türk vatandaşının, Türkiye vatandaşı olduğunu belirten kimlik numaraları kimlik kartına işlenmekte ve bu numaralar vatandaşlık numarası olarak adlandırılmaktadır. Kişilerin vatandaşlık numarası üzerinden gerekli olduğunda işlemler kimlik kartının üzerinde bulunan 11 haneli rakam ile gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda sadece vatandaşlık numarası yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle kişilerden cilt no ile aile sıra no da ayrıca talep edilebilir. Kişilerin bu durumda 11 haneli kosgebkredisi.com kimlik numarası dışında bilmesi gereken cilt no ve aile sıra no gibi ifadeler kişileri kimi zaman zora sokmaktadır. Bu kapsamda son yıllarda yeni gelen bir düzenlenme ile çipli kart sistemine geçilmiştir. Yeni çipli kimlik kartında yer alan seri no ve cilt no hakkında bilgiler..
Seri No – Cilt No Yeni Kimlikte Nerede Yazar?
Birçok vatandaş yeni kimlik kullanımının yürürlüğe girmesiyle birlikte eski kimliklerini kullanmamaya başladı. Vatandaşların birçoğunun hala daha kullandığı eski kimlik belgelerinde yer alan bilgilerin nerede yazıldığı ve neden kaldırıldığını merak etmekte. Güvenlik açısından üst düzey seviyede olan yeni kimlik kartlarında eski kimliklere göre daha az bilgi yer almaktadır. Nüfus cüzdanlarında yer alan seri numaralar yeni çipli kimlik kartında cilt numaralarıyla beraber değiştirilmiştir. Medeni hal, kan grubu, din, doğum yeri, kimliğin veriliş nedeni, bağlı bulunan il-ilçe ve aile sıra no gibi bilgiler artık yeni çipli kimlik kartlarının ön ve arka yüzeylerinde bulunmamaktadır. Yeni çipli kimlik kartlarının ön yüzünde sadece 11 haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, ad- soyad, cinsiyet, kimliğin son geçerlilik tarihi, doğum tarihi, seri numarası, imza ve uyruk bilgileri yer almaktadır. Nüfus cüzdanların ön yüzey ve üst bölgesinde yer alan cüzdan no bilgisi yeni çiplik kimlik kartlarında ad- soyad ve doğum tarih bilgilerinin hemen altında yer almaktadır. Kartın üst bölümünde yer alan seri no harf ve rakamlardan oluşmaktadır. Eski kimlik belgelerinde kosgebkredisi.com bulunan ve vatandaşlara ait kişisel bilgiler kartın ön kısmında yer alan elektronik yonga içerisinde bulunmaktadır. Yeni kimlik kartına dışarıdan bakıldığında bu bilgiler gözükmemektedir. Yeni çipli kimlik kartı ön yüzünde elektronik yonga içerisinde yer alan vatandaşa ait kişiler bilgiler e-devlet sistemi üzerinden görüntülenebilmektedir. Elektronik yongada bulunan bilgiler ise ;
- T.C. Kimlik Numarası,
- Kart Seri Numarası,
- Ad – Soyad,
- Anne Adı,
- Baba Adı,
- Doğum Yeri
- Doğum Tarihi,
- Cinsiyet,
- Din,
- Medeni Hal,
- Kan Grubu,
- Veriliş Tarihi,
- Biyometrik Veriler,
- Belgenin Geçerlilik Tarihi
yukarıda sıralanan bu bilgiler yeni çipli kimlik kartının elektronik yonga içerisinde bulunan vatandaşa ait kişiler bilgiler bulunmaktadır.
Kimlik Kartlarında Seri ve Sıra No
Kimlik kartlarında yer alan seri numara 1 harf ve 2 rakamdan meydana gelmektedir. Yeni çipli kimlik kartlarında sıra numarası ise 6 haneli bir sayıdan ibarettir. Vatandaşlardan vatandaşlara göre değişen bu numaralar erkek vatandaşlarda sıra no 10 haneli sayılardan oluşmaktadır. Kadınlarda ise en yüksek 10 olmaktadır. Bu yazılar bilgisayarda bulunmayan karakterler ile yazılmaktadır. Burada hedeflenen sahte kimlik yapımının önüne geçilmesidir. Eski nüfus cüzdanlarında vesikalık fotoğrafın hemen altında seri ve sıra numarası bulunmaktaydı. Sıra numarası N10 gibi bir harf ve iki rakamdan meydana gelirken seri numara ise 6 haneli rakamlardan meydana gelmektedir. Yeni çipli kimlik kartlarında sıra ve seri numaraların yerinde değişiklik olmaktadır. Fotoğrafın hemen altında yer alan seri ve sıra numaraları yeni çipli kimlik kartlarında biyometrik fotoğrafın yan tarafına alınmıştır. Doğum tarihinin altında yer alan bu rakamlar birçok kişinin dikkatinden kaçmaktadır.
Kimlik kartı seri numaraları ve sıra numaraları, T.C kimlik numarası ile neredeyse çoğu resmi işlemlerde kişilere sorulmaktadır. Her alanda karşımıza çıkmış olmasa da kayıp kimlik kartlarında, e-devlet işlemlerinde ve bankacılık işlemlerinde sorulmaktadır. Bu nedenle binlerce vatandaş yeni çipli kimlik kartlarında seri ve sıra numaralarının nerede bulunduğunu merak etmektedir.
Yeni Çipli Kimlik Kartı Bilgileri Sorgulama
Yeni kimlik kartlarında cilt no ve aile sıra no gibi veriler olmadığından vatandaşlar kişisel bilgilerinin nereden öğrenilebileceği araştırmasına yapmaktadırlar. Vatandaşlar cilt numarası ve aile sıra numarası sorgulamalarını İl İlçe Nüfus Müdürlüklerine gitmeden e-devlet sistemi üzerinden güvenli bir biçimde öğrenebilmektedir. E-devlet şifresi ve T.C kimlik numarası ile sisteme giriş yapıldığında cilt numarası ve aile sıra numarası gibi bilgilere erişim sağlanabilmektedir. Bu bilgilere e-devlet “kimlik bilgilerim” sayfasından ulaşılabilmektedir. Ayrıca e-devlet sistemi üzerinden Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlı nüfus kayıt sorgulama işlemi ve nüfus kayıt örneği belgesi borkodlu bir şekilde alınabilmektedir. E-devletten sistemi üzerinden seri numarasını ve cilt numarasını sorgulama yapmak için tıklayınız.
Yeni Çipli Kimlik Kartı Son Tarihi
Yeni çipli kimlik kartı alabilmek için kimlik işlemleri 2020 tarihinde de gerçekleştirilmektedir. 2023 yılına kadar başvuru işlemleri yapılabilmekte ve bu tarihe kadar yeni çipli kimlik kartına geçmeyen kişilere herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır. Yeni çipli kimlik kartı almak için başvuru yapmak isteyen vatandaşlar başvurularını il veya ilçe merkez nüfus müdürlüklerinde yaptırabilmektedir.
Nüfus müdürlüğüne Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi sitesi üzerinden randevu alınarak gidilmesi gerekmektedir. Randevu için oluşturulan saatten önce değerli kağıt bedeli ödemesi gerçekleştirilmeli ardından belirlenmiş saatte orada bulunulması gerekmektedir. Yeni çipli kimlikler vatandaşlara PTT aracılığı ile teslim edilecektir. PTT kargo yeni kimlik kartları yaklaşık 1 – 2 hafta sonra teslim edecektir.
E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?
E-devlet şifresi için başvurular PTT şubelerine şahsen yapılmaktadır. Vatandaşın T.C kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimlik ile işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Belirli bir ücret karşılığında alınan şifrenin bedeli 2 TL olmaktadır. Mevcut e-devlet şifresi kaybolduğunda ise istenen ücret 4 TL olmaktadır. T.C kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliklerden bahsetmek gerekirse; nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, mavi kart, avukat kimlik kartı, hakim ve savcı kimlik kartları, ikamet tezkeresi, süresi dolmamış çalışma izin kartı ve geçici koruma izin belgesi olmaktadır.
Değerli Kağıt Bedeli Ücreti 2020
2020 yılı için geçerli olacak değerli kağıt bedelleri diğer yıllarda da olduğu gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti yeni çipli kimlik kartı değerli kağıt bedelleri vergi dairesi müdürlüklerince Gelir İdaresi Başkanlığının resmi sitesi üzerinden ya da anlaşmalı bankalar ve PTT aracılığıyla ödenmektedir. Değerli kağıt bedelleri kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 25 TL, kayıp nedeniyle yenilenen kimlik kartları için de değerli kağıt bedeli 50 TL dir.