canta astroloji arti yorum bilim egitim1 power kalem istatistik gozluk at ayar duyuru ok bitcoin nota moda mercek ates saat kalp wifi eglence kadin oyun tamir alinti kullanici dunya whatsapp sinema basketbol saglik windows iletisim takvim yildiz yemek egitim bilgi xbox ev gulenyuz yorum1 video soru futbol menu1 foto ucak kahve apple mouse menu2 ps klasor monitor ceptelefonu rastgele yaprak araba

Kosgeb Yeni Esnaf Destekleri Hibeler

Kosgeb Yeni Esnaf Destekleri Hibeler

KOSGEB 2021 yılında KOBİ’lere yeni imkanlar sunacaktır. Girişimcilere verdiği bu desteğin haricinde bir de yeni esnaflara da hibe desteği sağlamaktadır. 2021 yılında da devam edecek destekler hususunda sizleri bilgilendireceğiz. Bu desteklerden faydalanmak için bazı başvuru ve kredi koşulları bulunmaktadır. Verilen KOSGEB desteklerini, üye girişlerini ve esnaflara verilecek olan desteği ve şartlarını sizler ile detaylı olarak paylaşacağız.

KOSGEB Nedir ve Hangi Alanlarda Destek Verir?

KOSGEB’in açılımı  Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Bu kapsam da kendi işini kurmayı hedefleyen ve sermaye bakımından sıkıntı içerisinde olan bir çok vatandaşın kurtuluşudur. Bilim Sanayi Bakanlığınca 1990 yılında kurulan ve faaliyete geçirilen bu kuruluş sisteminde birçok meslek alanında vatandaşlara hibe ve kredi desteği sağlamaktadır. İşletmelere 50 bin TL hibe, 100 bin TL’de geri ödemeli faizsiz kredi ortadan kalkıyor ve yeni düzenleme geliyor. Yeni düzenlemede verilen destek tutarları artacak. Hazırlanan bu programlara yalnızca işletmeciler ve girişimciler katılım yapabilmektedir. Kosgeb iş planlarını inceleyebilirsiniz. Kosgeb tarafından;

  • Girişimcilik Destekleri,
  • AR-Ge Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri,
  • İşletme Geliştirme, Büyütme ve Uluslararasılaşma Destekleri,
  • KOBİ Finansman Destekleri,
  • Laboratuvar Destekleri hizmetlerini vermektedir.
KOSGEB Nedir ve Hangi Alanlarda Destek Verir
KOSGEB Nedir? ve Hangi Alanlarda Destek Verir?

KOSGEB Kayıt ve Üyelik

İş kurmak isteyenlerden muhakkak ki bu destekleri duymuşsunuzdur. Fakat maalesef ki bu destekler kendi işini kurmak isteyen bütün girişimcilere verilmemektedir. Verilen hibe desteklerinden KOSGEB kurumu tarafınca verilen 32 saatlik kurslara katılıp eğitim almanız gereklidir. Bu kurs ücretsiz olmaktadır. Ya da kurumca üniversite öğrencilerine verilen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na katılım gerçekleştirip mezun olan ve İş Geliştirme Merkezi bünyesinde bulunan ve 1 sene içerisinde herhangi bir işletme kurulumu gerçekleştirmiş olan kişiler yararlanabilmektedir. Kurum tarafından verilen desteklerden yararlanmak için yapmanız gerekenler son derece basit bir kaç adımdan geçmektedir.

  • İlk adım olarak Kosgeb veri tabanına kayıt olunmalıdır. Kosgeb kurumuna ait internet sitesine giriş yaparak Kayıt İşlemleri bölümünden kaydınızı yapabilirsiniz.
  • İkinci adım olarak ise Kobi Beyannamesi doldurulmalıdır. Bu beyanname işletmecilerin KOBİ niteliğinde olup olmadığını göstermektedir. Beyanname işlemleri için KOSGEB resmi internet sitesine girerek E-Kobi bölümünden yapılmaktadır. giriş işlemini gerçekleştirmek için veri tabanında kendinizin oluşturduğu şifre ve kullanıcı adı ile giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra açılan sayfadaki bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalı ve bu işlemi 15 dakika içinde gerçekleştirmelisiniz. Bilgiler de oluşan yanlışlıklardan doğacak mali ve hukuki sorunlar işletme sorumluluğunda olacaktır. İstenilen bilgileri girdikten sonra Kobi Beyannamesi ve Kobi Bilgi Dökümanlarının yan taraflarında bulunan indir butonuna tıklayarak bilgisayarınıza indirmelisiniz ve çıktılarını alarak kaşeleyip imzalamalısınız.
  • Üçüncü adımda ise Kobi Beyannamesi doğrulama aşaması bulunmaktadır. Doldurduğunuz beyanname Kosgeb kurumlarına gönderilir ve incelemeye alınır. İncelenen beyanname sonucunda ise size olumlu veya olumsuz geri dönüş sağlanır.
  • Dördüncü ve son adımda ise işletme planınız kalıyor. Kuracağınız işletme ile ilgili KOSGEB desteklerinden faydalanmak için uzman bir kişi ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Esnaflar İçin 2021 KOSGEB Destekleri Şartları

Girişimci demek yeni iş hayatına atılmış ve kendi işini kurmak isteyen, henüz bir işyeri bulunmayan ve iş kurma yolundaki hedeflerini gerçekleştirmeye çalışan vatandaşlardır. Kafalarında belirledikleri iş yerini kurmak için yeteri sermayelerinin bulunmaması halinde Kosgeb’den destek almak için talepte bulunurlar. 32 saatlik kurs alarak iş planı oluşturma hususunda eğitim alırlar. Daha evvelki yıllarda Kosgeb desteğine başvuru yapan girişimciler iş planını hazırlayıp kuruma sunduğunda hemen dükkanını açabiliyordu. Fakat yeni düzenlemelere göre ön onay kuralı getirildi. Getirilen bu kural sayesinde girişimcinin işyeri açılımında uğrayacağı zararlar en aza indirgendi. Alınan önlemler doğrultusunda girişimcinin;

  • Kurslara kesinlikle katılması ve sertifika alması,
  • Esnafın vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarının olmaması,
  • Kurulumu gerçekleşecek işletmelerin vergi ve E-kobi kaydını bulundurması,
  • Hazırlanan iş planı ve projesine onay alması,
  • Esnaf destek programının niteliklerini taşıması,
  • Kurulacak olan işletmenin KOSGEB nace kodları arasında yer alması şartlarını gerçekleştirmiş olması gereklidir.
Esnaflar İçin 2019 KOSGEB Destekleri Şartları
Esnaflar İçin 2021 KOSGEB Destekleri Şartları

Esnaflar İçin KOSGEB Başvurusu

Yeni veya var olan esnaflar kurumun sunduğu Girişimcilik Destekleri programı ile birlikte Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler olmaları sebebi ile 13 farklı destek programına başvuru yapabilmektedir. Esnaflar için de yukarıdaki Kosgeb kayıt başlığında verdiğimiz şartlar geçerli olup ilk olarak veri tabanına kayıt olunmalıdır. Daha sonra Kobi Beyannamesi doldurulmalıdır. Beyannamedeki bilgilerin eksiksiz olması gereklidir. Kobi beyannamesi doldurma ve güncelleme hususunda bilgi almak için linke tıklayınız. Doldurulan beyannamedeki bilgileri eksiksiz doldurmanızın ardından açılan sayfadan iki farklı çıktı sureti alarak kuruma teslim etmeniz gerekmektedir. Kuruma bu beyannameleri veren esnafların her yıl güncelleme yapması gerekli ve işletmeye ait veri tabanını sürekli olarak güncel tutmalıdır. Esnafa verilen ihtiyaç kredileri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Başvuru ve kayıt aşamasını geçen bütün esnaflar 13 farklı projeye başvuru hakkından yararlanabilmektedir. Bütün programların kendi içerisinde şartları bulunmaktadır. Örneğin; “Kredi faiz desteğinin başvuru koşulları bütün esnaflar için uygundur. Mevcut işletmelerin KOBİ kaydı bulunması bu desteğe başvuru yapmak için yeterlidir.” Kosgeb tarafından desteklenen sektörleri inceleyebilirsiniz.

Esnaf ve KOBİ’ye İki Farklı Destek

Hükumet bu yıl Kredi Garanti Fonunda farklı bir yol izlemeye karar vermiştir. Emeklilere ve öğrencilere sağlanan desteklerin dışında farklı bir yerden de ekonomiye bir destek daha sağlıyor. Yürürlükte belirlenen mevzuatlara göre Esnaf Kefalet Kooperatifi tarafından indirimli krediden faydalanan esnaflar diğer devlet desteklerinden faydalanamıyordu. Bu kapsamda doğan sıkıntıları yok etmek amacı ile iki farklı yöntem geliştirildi.

Esnaf ve KOBİ'ye İki Farklı Destek
Esnaf ve KOBİ’ye İki Farklı Destek

Geliştirilen yeni yöntemlere göre Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ne üye olan esnaflar da verilen desteklerden faydalanabilecek. Bu destekten faydalanmak isteyen esnaflar öncelikli olarak bankalara başvuru yapacak. Daha sonra yapılan başvurular Kosgeb Kurumuna iletilecek. Kosgeb de mevcut firma ve ya sektörün niteliklerine bağlı olarak kredi limitini belirleyecektir. En üst limit 500 bin TL olacak ve kademelerine ayrılarak azalacak. Örneğin; teknolojik ve stratejik alanda üretim gerçekleştiren şirketler için 500 bin TL kredi limiti belirlenerek yatırım amaçlı krediler de direkt olarak 6 puanlık faiz indirimi uygulaması yapılacak. Şayet şirket yerli malı olan teçhizat ve makineleri kullanıyor ise faiz indirimine 4 puan daha ekleyecek ve uygulanan faiz indirimi yüzde 10‘a kadar çıkabilecek. Şartlara uygunluğu sağlanan bütün şirketler verilen desteklerden faydalanabilecektir.

Kosgeb 2021 Destekleri

Kosgeb programı kapsamında 2021 Yılına özel birçok yeni destek sağlanacağı söyleniyor. Bu destekler kapsamında evvelki yılda verilen 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz destek kredisi kalkıyor. Girişimcilerden gelen talepler doğrultusunda Kosgeb icra komitesi tarafından uygun görülen karara göre Girişimcilik Destek Programı yerini Girişimciliği Geliştirme ve Destek Programına bırakacak. Kosgeb Başkanı Cevahir Uzkurt Yeni yapılan düzenleme ile birlikte Yeni Girişimci Programında teknoloji tabanlı ve imalatçı girişimcilik için daha yüksek tutarlarda destek sağlanacağını bildirdi. Verilen 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredinin miktarlarının artacağı bildirilerek yeni program neticesinde yenilikçi ve imalatçı olarak iş yapacak girişimciler için en üst limitin 360 bin TL‘ye kadar, diğer geleneksel sektörler için hizmet verecek olan girişimciler için ise gösterdiği istihdam performansına göre 60 bin TL’ye kadar kredi verileceği ifade edildi.

Geleneksel Sektörde Hizmet Verecek Olan Girişimcilere Verilecek Olan Destekler

Geri ödemesiz olarak verilen krediler ancak gerçek kişilere verilmekte ve başvuru tarihini takiben son bir sene içinde kurulmuş ve faaliyete geçmiş işletmeler için destek verilmektedir. Gerçek kişi statüsünde kurulum yapan işletmeler için kurulum desteği 5 bin TL, tüzel kişi statüsünde kurulmuş işletmeler için ise kurulum desteği 10 bin TL‘dir. Program kapsamında performans günlerine göre verilecek destekler belirlenmektedir.

  • Performans döneminde toplam prim gün sayısı; 180-539 olan işletmelere 5 bin TL, 540-1079 olan işletmelere 10 bin TL, 1080 ve üzeri olan işletmelere ise 20 bin TL destek sağlanmaktadır.
  • Performans döneminde toplam prim gün sayısı; 360-1079 olan işletmelere 5 bin TL, 1080-1439 olan işletmeler için 15 bin TL, 1440 ve üzeri olan işletmelere ise 20 bin TL destek sağlanmaktadır.

Asgari prim sayısına ulaşmış işletmelerdeki girişimcilerin kadın, engelli, genç, gazi ya da birinci dereceden şehit yakını olması halinde performans dönemlerinde belirlenmiş olan miktarlara 5 bin TL daha eklenmektedir.

İleri Girişimcilere Verilecek Olan Destekler

Kuruluş desteği alanında gerçek kişi olarak başvuru yapan ve başvuru tarihini takiben son 1 sene içerisinde kurulmuş olan ve İleri Girişimci Programı Kapsamındaki Faaliyet Konuları Tablosunda bulunan hususlarda faaliyet gösteren işletmeler destekten faydalanabilmektedir.

Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için 5 bin TL, tüzel kişi statüsünde kurulmuş şirket işletmeleri için ise 10 bin TL destek sağlanmaktadır. Sağlanan performans destekleri ve şartları geleneksel sektördeki ile aynı olup makine ve teçhizat yazılım desteği olarak düşük orta- düşük teknoloji düzeyi için 100 bin TL, orta ve yüksek teknoloji düzeyi için 200 bin TL, yüksek teknoloji düzeyi için ise 300 bin TL destek sağlanmaktadır. KOSGEB tarafından sağlanacak olan destek oranı %75‘tir. Danışmanlık ve İşletme Koçluğu desteği  olarak ise 10 bin TL destek sağlanmaktadır. Kosgeb tarafından sağlanacak olan destek oranı ise yine yüzde 75 olacaktır.

İşletmenizin başına geçmek artık sandığınız kadar zor olmayacak. 2021 yılında verilen Kosgeb desteklerinden faydalanarak kendi işinizin patronu olabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Ahmet Yiğit dedi ki:

    Yufka köy ekmeği üreten bir işyeri açmayı düşünüyorum.Kosgeb kredisinden istifade edebilir miyim?

  2. Mehmet Salih Pöge dedi ki:

    Açtığım işyerime aldığım demirbaş ve makina için hibe desteği tarafıma verildi ancak işimi büyütmek ve ilave makina almak için desteğe ihtiyacım var olabilecek destek krediler hakkında bilgi almak istiyorum

  3. Aydın çifci dedi ki:

    Cam damperleme işi yapmak istiyorum yurtdışından makine desteğine ihtiyacım var Ne kadar destek alabilirim

  4. Esme dedi ki:

    Kuaförlük ustalık belgelerim var ama madiyatimin olmadığında salon açamadım 2019 koskepte yararlana bilirmiyim başvurular ne zaman acele cevap

KosgebKredisi.Com sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve görsellerin her türlü hakkı saklıdır. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.