Tarım ve Hayvancılık Devlet Destekleri

Kosgebkredisi.com
- Çiftçilere 374 Milyon TL. Destekleme Ödemesi
- Besi Destekleme Ödemeleri (HAZİRAN)
- 2021 Yem Desteği Miktarları Belli Oldu
- Tarım ve Hayvancılık Hibe Destekleri
- ÜRETİCİLERE 1 MİLYAR 881 MİLYON LİRALIK DESTEK ÖDEMESİ
- Hayvancılık Alanında Verilen Devlet Destekleri
- Buzağı Desteği;
- Malak Desteklemeleri;
- Süt Primi Desteği;
- Koyun ve Keçi Desteği;
- Besi Destekleri
- Arıcılık Desteği;
- Büyükbaş Hayvan Hibe Desteği
- Hayvancılık Desteklerinden Faydalanmak İçin Gerekli Koşullar
- Tarım Alanında Verilen Destekler
- Tarımsal Destek Ödeme Tarihleri
- 2021 Yılında Verilecek DİĞER Desteklemeler Aşağıdaki Gibidir;
- Tarım Desteklerinden Yararlanmak İçin Gerekli Koşullar
- Genç Çiftçi Projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2021 yılında da tarım ve hayvancılığa destek vereceği biliniyor. Verilen desteklerden faydalanmak isteyen çiftçilerin bazı şartları taşımaları gerekiyor. Belirlenen şartları taşıyanlara hayvancılık alanında büyükbaş hayvandan koyuna, tarımsal alet ev ekipmanlardan sertifikalı tohumlara kadar destek verileceği bildiriliyor. Biz de bu yazımızda sizler için tarım hibe destekleri sorgulamalarını ve bu desteklerin ne zaman ödeneceğini, büyükbaş hayvancılık ve koyun hibe desteklerinin şartlarını, hayvan kredisi ve verilecek olan tarım ve hayvancılık destek ve teşviklerini araştırdık. Tüm detayları haberimizden inceleyebilirsiniz.
Çiftçilere 374 Milyon TL. Destekleme Ödemesi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli her yıl yapılan destek ödemesi olarak, çiftçilerin hesabına bu yıldan itibaren 374 milyon lira yatırıldığını açıklamıştı. Bakan Bekir Pakdemirli;
- Fark Ödemeleri kapsamında Yağlı Tohumlar desteği olarak 49.946 çiftçimize 340 Milyon TL,
- Hayvancılık Destekleri kapsamında Hayvan Hastalıkları Desteği olarak 1.131 üreticimize 27 Milyon TL,
- Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması Projesi desteği kapsamında 468 çiftçimize 3,6 Milyon TL, tüm desteklerin toplamı olarak ta 374 Milyon TL destekleme ödemesi, çiftçilerimizin hesaplarına yatırıldı.
Besi Destekleme Ödemeleri (HAZİRAN)
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Haziran ayında besi ödemelerinin yapılacağına değinmişti. Elde edilen bilgiye göre;
75 ilde besi desteği toplamda 66.638 yetiştiriciye 131 milyon lira olarak yetiştiricilerin hesaplarına yatırılacak aynı zamanda da yağlı tohumlu bitki desteği olarak 7 ilde toplam 37.493 üretici çiftçilere 755 milyon lira olarak ödeme yapılacaktır. Toplamda 886 milyon lira destek ödemesi yetiştiricilerin Ziraat Bankası hesabına T.C kimlik numarasının son hanesine göre destekleme ödemeleri yatırılmıştır.

2021 Yem Desteği Miktarları Belli Oldu
Büyükbaş hayvancılık için hayvan başına yem desteği 65 TL,
Küçükbaş hayvancılık hayvan başına yem desteği 6,5 TL olarak yapılacağı açıklandı.
Ödemeler ile ilgili resmi açıklama yapılması bekleniyor.
Tarım ve Hayvancılık Hibe Destekleri
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak;
Bu yıl 40 bin pancar çiftçilerine Haziran ayı sonunda yaklaşık ödemesi gereken avans bedelleri ve Ramazan ile Kurban bayramları öncesi ödemesi gereken küspe istihkak bedelleri toplamı olan 250 milyon liranın 3 Nisan’da pancar çiftçisinin hesaplarında olacağını kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı içinde bulunduğumuz yıl içerisinde hayvancılık alanında hibe ve teşvik vermeye devam etmektedir. Ülkedeki tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınarak kontrol edilmesi ve hayvanlarda meydana gelen hastalıkların önlenmesi adına, tarımsal alanda verim elde edilmesi amacı ile çeşitli faaliyetler ve projeler yapılmaktadır. Sıfır faizli tarım ve hayvancılık kredileri hakkında bilginiz var mı?
Destekleme konularına yeni başlıklar eklemiş olup her yıl verilen destekler genişlemektedir. Ürün fiyatlarındaki artışlar sebebi ile ithalat sorununu yok etmek amacı ile devlet tarafından verilen hibe ve destekler vatandaşlar için büyük önem arz etmektedir. Ancak vatandaşlar çoğu devlet desteği ile alakalı detaylı bir bilgiye sahip olmadıkları için verilen imkanlardan da yararlanamamaktadır. Kosgeb tarım ve hayvancılık kredisi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Buzağı Desteklemeleri Ödeme Tarihleri(Güncel)
ÜRETİCİLERE 1 MİLYAR 881 MİLYON LİRALIK DESTEK ÖDEMESİ
Bekir Pakdemirli, Mazot Gübre ,Anaç Koyun Keçi, Hububat-Baklagil, Dane Mısır, Hayvan Hastalık Tazminatı ve Tiftik Keçilerine ilave desteklerini ödenmiştir.
- HUBUBAT BAKLAGİL DESTEĞİ: 14 ilde 35.034 üreticiye 120 milyon TL
- MAZOT GÜBRE: 20 ilde 553.326 üreticiye 1,145 milyar TL
- DANE MISIR: 6 ilde 9.485 üreticiye 20 milyon TL
- ANAÇ KOYUN KEÇİ: 80 ilde, 196.116 yetiştiriciye 580 milyon TL
- HAYVAN HASTALIK TAZMİNATI: 68 il, 686 yetiştirici, 16,2 milyon TL
- TİFTİK KEÇİLERİNE İLAVE DESTEK : 3 il, 131 yetiştirici, 226 bin TL ödemesi
- SERTİFİKALI TOHUM VE FİDAN ÜRETİM:7 ilde 20 firmaya 6,8 milyon TL
- HASTALIKTAN ARİ İŞLETME VE KÜPE UYGULAMASI:7 ilde 8 yetiştiriciye 155 bin TL
- DEPREM ZARARI ÖDEMELERİ (Hayvan ve yem yardımı):103 çiftçiye 2 milyon 200 bin TL ödenmeye başlanmıştı.
Hayvancılık Alanında Verilen Devlet Destekleri
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıktan, arıcılık ve kanatlı hayvancılığa kadar birçok hayvancılık faaliyeti için bankalar tarafından kredi desteği sağlanmaktadır. Ziraat Bankası, Halkbank, Şekerbank, gibi birçok banka uygun faiz oranları ve vade seçenekleri ile hayvancılık kredisi vermektedir. Ancak bu kredilerin yanı sıra bir de devlet tarafından verilen geri ödemesiz hibe hayvancılık destekleri 2021 yılında da bulunuyor. Hayvancılık işi ile uğraşmak isteyen ancak sermaye yetersizliğinden dolayı yapamayanlar için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen birçok destek bulunuyor. Destekleme kapsamında;
Buzağı Desteği;
- Bu destek 81 ilde de geçerli olan bir desteklemedir. Normal buzağılar için hayvan başına 350 TL,
- Soy kütüğü sistemine kayıtlı olan buzağılara hayvan başına 500 TL,
- Döl kontrollü buzağılar için ise ilave olarak hayvan başına 50 TL destek sağlanacaktır.
- 2021 yılında yeni rakamlar güncellenecektir.
Devlet tarafından verilen buzağı desteklemelerinden yararlanmak için bazı koşulların sağlanması gereklidir. Destekleme alacak buzağının belirtilen tarihler arasında doğmuş olması gereklidir. Aynı zamanda doğduğu yerde kaydının bulunması zorunluluğu vardır. Buzağılar dünyaya geldikleri işletmelerde en az 120 gün durmuş olmalı ve aşılarının yaptırılmış ve sistemdeki kayıtlarının güncel olması gereklidir. Birinci dönem için kayıt yaptıran işletme sahipleri ikinci dönem için de başvuru yapabilirler. Başvurular Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine yapılacaktır.
Buzağı desteği için başvurular;
- Kooperatife kayıtlı üyeler, üyesi bulundukları üst birliklerden,
- Soykütüğüne kayıtlı kişiler Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinden,
- Hiçbir yere üyeliği bulunmayanlar, bulundukları yerdeki İl veya İlçe Müdürlüklerine,
- Diğer birlik üyeleri ise üyesi oldukları ve destek almak istedikleri birliklerden şahsen başvuru yapabileceklerdir.
Malak Desteklemeleri;
Malak desteklemeleri için 2. dönem başvuruları 1 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olup 2. dönemde hayvan başına 400 TL ödeme yapılacaktır. 2. dönem başvuruları Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğine yapılacaktır. Küçükbaş hayvan desteklemeleri için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bakanlık tarafından manda malak desteği için yetiştiricilere 32 milyon lira destekleme ödemesi yapılacaktır.
Süt Primi Desteği;
Manda, keçi, inek gibi hayvanlardan elde edilen sütlerin soğutulmuş hale gelene kadarki uygulanan işlemler için devlet tarafından süt primi desteği sağlanmaktadır. Bu kapsamda verilecek olan destekler Bakanlık tarafından belirlenmektedir.
Koyun ve Keçi Desteği;
Keçi ve koyun desteği kapsamında hayvan başına 25 TL destek ödemesi yapılmaktadır. Daha evvelki yayımlanan bir tebliğe göre destekler 15-90 aylığa kadar veriliyordu. Ancak yayımlanan yeni tebliğ neticesinde keçi ve koyunlar için verilen destekler 15-120 aya çıkartıldığı bilinmektedir. Bu desteklemeden yararlanmak isteyen işletme sahiplerinin, üyeliğinin bulunduğu İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricilikleri Birlikleri‘ne başvuru yapmaları gerekmektedir.
80 ilde 196.116 yetiştiriciye 580 milyon TL tutarında Anaç Koyun Keçi destekleme ödemeleri bu yıl yapılmıştır.
Besi Destekleri
131 Milyon lira besi desteği ödemeleri Haziran ayında yapılmıştı.
Arıcılık Desteği;
Arıcılık işi ile uğraşmak isteyenlere arılı kovanın adet fiyatı 10 TL olarak belirlenirken ana arı adet fiyatı 15 TL, damızlık ana arının adet fiyatı ise 40 TL olarak belirlenmektedir. Bu destekten faydalanmak isteyen yetiştiricilerin 3 yıl süresince arıcılık faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir.

Ziraat Bankası düşük faizli tarım ve hayvancılık kredisi şartlarını biliyor musunuz?
Büyükbaş Hayvan Hibe Desteği
Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren girişimcilere geçen yıllarda devlet tarafından sağlanan hibe desteğinin 2021 yılı içinde verileceği düşünülüyor. Ancak büyükbaş hayvancılık yetiştiriciliği ile uğraşmak isteyen yetiştiriciler için maalesef ki 30 bin TL hibe çok az olmaktadır. Bu kapsamda da yetiştiriciler bankalar tarafından verilen kredilere başvuru yapmaktadırlar.
Büyükbaş hayvancılık için başvurularını, belirlenen tarihlerde ilgili yerlere dilekçe yardımı ile yapabilirsiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen diğer hayvancılık destekleri hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.
Hayvancılık Desteklerinden Faydalanmak İçin Gerekli Koşullar
Devlet tarafından verilen hibe, destek ve teşviklerden yararlanmak için hayvan yetiştiricilerinin bazı koşulları sağlamaları gerekmektedir.
- Destekten yararlanmak için ilk koşul Türk Vatandaşı olmaktır.
- Herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gereklidir.
- Başvuru yapacak olan kişinin herhangi bir düzenli gelirinin olmaması ve düzenli gelir sağlayacak bir işte çalışmıyor olması gereklidir.
- Vergi mükellefi olmaması da şartların arasındadır.
- Başvuru yapacak olan çiftçinin eşinin de sigortalı olarak çalışmaması gereklidir.
- Daha evvel bu konuda teşvik başvurusunda bulunmamış olması gereklidir.
- Son olarak ise mevcut hayvanların TÜRKVET sistemine kayıtlı olmaları gereklidir.
Tarım Alanında Verilen Destekler
Tarım Havzaları Destekleme Modeli kapsamında yulaf, tritakale, çavdar, pamuk, soğan, çeltik, fındık, soya fasulyesi, kanola, mısır, patates, aspir, mercimek, kuru fasulye gibi ürünlere belirli oranlarda mazot ve gübre desteği verilecektir.
Sıra Numarası | Ürünler | Mazot Desteği | Gübre Desteği | Toplam Tutar |
1 | Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale | 19 TL | 16TL | 35 TL |
2 | Çeltik, pamuk | 62 TL | 8 TL | 70 TL |
3 | Nohut, mercimek, kuru fasulye | 22 TL | 8 TL | 30 TL |
4 | Patates | 27 TL | 8 TL | 35 TL |
5 | Zeytin | 15 TL | 8 TL | 23 TL |
6 | Yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi | 26 TL | 8TL | 34 TL |
7 | Kanola, sağan, yaş çay, fındık, yem bitkileri | 17 TL | 8 TL | 25 TL |
8 | Nadas | 8 TL | – | 8 TL |
9 | Diğer Ürünler | 15 TL | 8 TL | 23 TL |
Tarımsal alanda verilecek olan gübre ve mazot desteklemeleri tablodaki gibi olup yıl içerisinde mazota gelebilecek zamlarda destekleme tutarlarında artırılabilir.
Tarımsal Destek Ödeme Tarihleri
Tarım ve Orman Bakanı bakanlığı açıklamasına göre, bu yıl Mart ve Nisan aylarında toplamda 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapılmıştır. Ödemeleri yapılacak olan tarımsal destek ödemeleri ve tarihleri aşağıdaki gibidir:
- ALAN BAZLI FINDIK: 35 ilde 408.373 üreticiye 849 milyon lira,
- MAZOT VE GÜBRE : 2 ilde (Çanakkale-Kilis) 27.213 üreticiye 48 milyon lira,
- DANE MISIR: 24 ilde 26338 üreticiye 89 milyon lira,
- DANE MISIR: 6 ilde, 9.485 üreticiye, 20 milyon TL,
- 5 DEKAR ALTI KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ: 74 ilde 36.728 üreticiye 12 milyon lira,
- HUBUBAT BAKLAGİL DESTEĞİ: 21 ilde 43.842 üreticiye 115 milyon lira ödeme yapılmıştır.
Yatırılan desteklemeler ise şunlardır:
- YEŞİL ÇAY: 183 milyon lira,
- SERTİFİKALI TOHUM: 8 ilde 120 firmaya 61 milyon lira,
- KIRSAL KALKINMA: 28 yatırımcıya 9 milyon lira,
- TARIM SİGORTALARI: 201 milyon lira,
- BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELEDE: 6 ilde 2.624 üreticiye 5,5 milyon lira olmak üzere tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapılacaktır.

2021 Yılında Verilecek DİĞER Desteklemeler Aşağıdaki Gibidir;
- Meyve bahçesi güneş filesi alımları,
- Yenilenebilir enerji kaynaklı sera tesisi,
- Çelik silo tesisi ve lisanslı depoculuk yatırımları,
- Tarımsal depo destekleri ve soğuk hava depo tesisi,
- Tohum eleme, işleme, paketleme ve kur”utma tesisi,
- Mantar yetiştiriciliği tesisi kurulumu,
- Bakliyat- kuru yemiş eleme, işleme ve paketleme tesisi,
- Sulama sistemleri projeleri,
- Tüm zirai tarım makineleri ve ekipmanları konularında destek verilecektir.
Tarım ve Hayvancılık Destekleme Ödeme Tarihleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Tarım Desteklerinden Yararlanmak İçin Gerekli Koşullar
Devlet tarafından verilen tarım desteklerinden yararlanmak için çiftçilerin bazı koşuları sağlamaları gerekmektedir. O şartları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemlerine (ÇKS) kayıt olmaları gereklidir.
- Desteklerden faydalanacak olan kişinin sosyal güvencesinin olmaması ve düzenli bir gelirinin olmaması gereklidir.
- Aynı zamanda vergi mükellefi olmaması yani esnaf olmaması da talep edilen şartlar arasındadır.
- Verilen hibe ve kredi ödemelerinden daha önce faydalanmış kişiler tekrar başvuru yapamayacaklardır.
Genç Çiftçi Projesi
Geçtiğimiz yıllarda tarım ve hayvancılık alanında faaliyet göstermek isteyen kişilere Genç Çiftçi Projesi kapsamında 30 bin TL hibe verilmişti. Aynı proje 2021 yılında da verilmeye devam edeceği konuşuluyor. Belirlenen koşulları sağlanan çiftçiler verilecek olan hibeden yararlanabilecektir. Başvuru için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir;
- Başvuru yapacak kişinin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olması gereklidir.
- Okuma- yazma biliyor olmak,
- 18 yaşından büyük ve 41 yaşından küçük olmak,
- Vergi mükellefi yani esnaf olmamak,
- 15 büyük ya da 50 küçükbaş hayvandan fazla hayvana sahip olmamak,
- Herhangi bir işte ücretli olarak çalışıyor olmamak,
- Bakanlık tarafından verilen herhangi bir hibe programından yararlanmamış olmak,
- Arıcılık projeleri için 50’den fazla kovan sahibi olmamak,
- Aile üyeleri de dahil olmak üzere aynı hibe programından daha evvel faydalanmamış olunması gereklidir.
Hibe desteğinden yararlanmak isteyenlerin başvuru tarihine kadar gerekli evraklar ile birlikte İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen yapılması gereklidir. Talep edilen belgeler ise aşağıdaki gibidir;
- Başvuru yapacak kişiye ait nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi,
- Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak ücretli olarak çalışılmadığını beyan eden bir belge,
- Okur-yazarlık belgesi,
- Gerçekleştirilecek proje ile ilgili gerekli bilgilerin bulunduğu form,
- Hibe için başvuru dilekçesi,
- Taahhütname gerekli belgelerdendir.
Tarım ve hayvancılık alanında verilen devlet destekleri bu şekildedir. Başvuru tarihlerinde ilgili yerlere müracaat ederek siz de hibe desteklerinden yararlanabilirsiniz.
Unlu mamül üreticilerine yani etli ve soyalı mantı üretim için makine alımına hibe destekli kredi alabilirmiyim.
Desteklemeler devam etmektedir.
bende genç girişimci olmak istiyorum büyük baş havan alarak kendi işyerimi kurmak istiyorum bana yardimci olun
Merhabalar hayvan kredisi almak istiyorum tapulu bahcemiz var nasıl bir yol izleyebiliriz
Bankalarla icralığım bende genc ciftci prejelerinden faydalana bilirmiyim