Zirai İlaç Bayilik Başvuru Şartları 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan Bitki Koruma Ürünleri ve Bayilik ve Toptancılık sınavı düzenleniyor. Zirai ilaç bayilik sınavına girmeye hak kazanan kişiler, ilaç satabilecek ve depolayabilecektir.

Zirai ilaç bayilik başvurusu nasıl yapılır, Zirai İlaç Bayilik Başvuru Şartları 2023 nelerdir, Bitki Koruma Bayilik Sınavı sınav nasıl uygulanır, kaç sorudan oluşur, kimler girebilir, zirai ilaç bayi açma şartları nedir, gerekli olan belgeler hangileridir, zirai ilaç bayilik yönetmeliği, bayilik kazancı nedir, kiralık zirai bayilik belgesi ne kadar? konuları ile ilgili tüm detaylar yazımızda yer almaktadır.

Zirai İlaç Bayilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Zirai ilaç satış dükkanı açmak için bayilik almak isteyenler, bayilik başvurusunu Tarım Orman Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi internet sitesinden online olarak yapılacaktır. Duyurular bölümünden bayilik sınavı ile ilgili gerekli olan açıklamalar yapılacaktır.

Zirai ilaç bayilik sınavına http://semsinav.ankara.edu.tr/ internet adresinden başvurulacaktır.

Başvuru yapabilmek için öncelikle gerekli evrakları tamamlamanız gerekmektedir. Bitki koruma bayiliği, depo ruhsatı ve toptancı ruhsatı için gerekli belgeler ve şartlar şu şekilde sıralanmıştır;

Zirai İlaç Bayilik Başvuru Şartları 2023

2023 yılında Zirai İlaç Bayiliği başvurusu yapmak isteyenler Zirai İlaç Bayisi açmak için gerekli evrakları talep etmektedir.

Tarım İlaç Bayilik Başvurularında istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • 2 adet vesikalık resim
  • T.C kimlik belgesi
  • Başvuru dilekçesi
  • BKÜ (Bitkisel Koruma ürünleri) sınav başarı belgesi
  • Depo, bayi ve toptancılık yapılacak iş yerinin açık adresi
  • Mezuniyet belgesi yada diploma fotokopisi gibi evraklardır.

Ankara Üniversitesi ilaç bayilik sınavına belirtilen tarih aralığında başvurular Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Ankara Sınav Yönetim Merkezi (ASYM) internet sitesinde belirtilen tarihlerde yapılır.

Zirai İlaç Bayi Açma Şartları Nelerdir?

Zirai ilaç bayiliği veya toptan satış işyeri açmak isteyenlere verilecek izin belgeleri için şartlar bulunmaktadır.

Bayilik için aşağıdaki kişiler başvurabilir.

  • Öncelikle bayilik almak isteyenler TC. vatandaş olmalı.
  • Kimyagerler,
  • Kimya mühendisleri,
  • Eczacılar,
  • Ziraat Mühendisleri,
  • Orman Mühendisleri,
  • Orman Endüstri Mühendisleri,
  • Bitki sağlığı kurslarından mezun olan teknikerler veya ziraat teknikerleri bayilik başvurusunda bulunabilirler.

Bu mesleklerden mezun gerçek veya tüzel kişiler, kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler ve BKÜ (bitki koruma ürünleri birlikleri) toptan ve bayilik izni almak için Bakanlığa başvurabilirler.

Bayilik başvurusunda bulunabilecek kişinin kriterlerine ek olarak bir diğer şart ise; Bakanlık tarafından yapılan bayilik sınavından en az 70 puan almış olmak. 100 tam puan üzerinden hesaplanan sınav türünden belirlenen 70 puan barajını geçmek gerekmektedir.

Zirai İlaç Bayilik Sınavı Nasıl Yapılır?

İlaçların depolanması veya satışı konusunda faaliyet göstermek isteyenler için zorunlu olan bir sınav yapılmaktadır. Yapılacak sınavdan yeterli puanı alanlar zirai ilaç tacirliğinde faaliyette bulunma hakkına sahip olacaktır. Belirtilen yıl için gerekli ücret ödenir.

Sanal pos uygulaması ile ödemeler kredi kartı ile yapılabilmektedir. Sınav İstanbul, İzmir ve Ankara illerinde yapılmaktadır. Sınavda 80 puan alanlar başarılı sayılır.

Zirai İlaç Bayilik Belgesi Kaç Yıl Geçerli?

İlaç bayiliği yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, izin belgesi alan bayi ve toptancıların 5 yıl geçerli olmaları ve yeni belge alabilmek için sınava girmeleri gerektiğini belirten madde yürürlükten kaldırıldı. Bu yönetmelik değişikliği ile 5 yıllık geçerlilik süresi kaldırılmıştır.

Zirai İlaç Bayilik Sınavı Nasıl Yapılır?

Depoda faaliyet göstermek veya zirai ilaç satmak isteyenler için zorunlu olan zirai ilaç bayilik sınavı düzenlenmektedir. Yapılacak sınavdan geçerli bir puan alan kişiler zirai ilaç bayiliğinde faaliyette bulunma hakkına sahip olacaktır. Sınav için belirlenen ücret ödemeleri sanal pos uygulaması ile kredi kartı ile ödenebilmektedir.

Bitki Koruma Bayilik Sınavı Konuları Nelerdir?

İlaç bayilik sınavına girecek adayların en çok merak ettiği konulardan biri de bitki koruma sınavındaki soruların hangi konulardan oluştuğudur. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü konu başlıklarına ilişkin açıklama yaptı.

Mevzuat, bitki hastalıkları, bitki zararları, kontrol yöntemleri ve diğer konular hakkında sorular soruldu.

Tarım ilaç bayilik soruları 2023 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • Viroloji,
  • Herboloji,
  • Bitki zararları,
  • Entomoller,
  • Bitki hastalıkları,
  • Bakteriyoloji,
  • Nematoloji,
  • Mikoloji,
  • Mevzuat,
  • Toksikoloji ve ekotoksikoloji,
  • Uygulanması ve kayıt işlemleri hakkında yönetmelik,
  • Bitki koruma ürünlerinin çevreye ve insan sağlığına etkileri ve koruma yolları,,
  • Ambalajlanması ve etiketlenmesi hakkında yönetmelik,
  • Zirai mücadele alet ve makineleri hakkında yönetmelik,
  • Entegre zararlı yönetimi, entegre ürün yönetimi ve organik tarım,
  • Bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satılması ile depolanması hakkında yönetmelik,
  • Bitki koruma ürünlerinin önerilmesi,
  • Bitki koruma ürünlerinde direnç ve yönetimi,
  • Tarım ürünlerinde bitki koruma ürünlerinin kalıntı sebepleri ve kalıntının önlenmesi,
  • Bitki koruma ürünlerinin sınıflandırılması,
  • Zirai mücadele ve entegre mücadele teknik talimatları
  • Bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması hakkında yönetmelik,
  • Bitki koruma ürünleri kontrol yönetmeliği,

Zirai İlaç Bayilik Sınavında Çıkmış Sorular

Sınava girecek adaylar, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü sayfasında yer alan menüden, sınavda çıkmış sorulara ulaşabilirler.

Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı Kitapçıklarına ulaşmak ve soruları çözümlemek için tıklayınız.

İlaç Bayilik Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Zirai İlaç Bayilik Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

Zirai ilaç bayilik sınavı tarihleri 2023 yılı için henüz belirlenmemiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı sayfasında yer alan duyurular menüsünden sınav tarihleri ve başvuru şartları ile ilgili yapılacak olan açıklamayı takip edebilirsiniz.

Zira İlaç Bayilik Sınavına Kimler Girebilir?

Zirai ilaç bayilik almak isteyen kişilerin alması gereken eğitim alanları; Eczacılar, kimyagerler, ziraat mühendisleri, kimyagerler ve kimya mühendisleri, sağlık ile ilgi dersler alarak mezun olan ziraat teknisyenleri ve teknikerlerdir. Bu alanlardan mezun olan kişiler zirai ilaç bayiliği alabilmektedir.

Zirai İlaç Bayilik Sınavı Nerede Yapılacaktır?

Zirai ilaç bayilik sınavları, diğer sınav türleri gibi her ilde yapılmamaktadır. Sınav 17 Aralık 2022 tarihinde, cumartesi günü, saat 10.00’da Ankara, İstanbul (Anadolu-Avrupa), İzmir, Antalya, Adana, Samsun ve Diyarbakır illerinde yapılacaktır.

SINAV TARİHİ VE SAATİ: 17.12.2022 CUMARTESİ SAAT: 10.00
SINAV SÜRESİ: 100 (YÜZ) DAKİKA

SINAV YERLERİ: ANKARA, ANTALYA, İZMİR, İSTANBUL (Anadolu ve Avrupa Yakası), ADANA, SAMSUN, DİYARBAKIR

Kiralık Zirai İlaç Bayilik Belgesi Ne Kadar?

Zirai ilaç bayi açma şartlarını taşıyan, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından uygulanan sınavdan da başarılı sonuç olan kişilere, zirai ilaç bayiliği belgesi verilmektedir. Bu belgeyi almaya hak kazanan kişiler, zirai ilaç satışı ve depolaması yapabilmektedir. Eczacılar, kimyagerler, ziraat mühendisleri, kimyagerler, kimya mühendisleri zirai ilaç bayiliği açabileceği gibi, belgelerini kiralayabilme şansına da sahiptir. Pek çok platformda bayilik belgeleri kiralanmaktadır. Kiralık zirai ilaç bayilik belgesi fiyatları 1.000 TL ile 2.000 TL aralığında değişmektedir. Bu ücretler 500 TL olabileceği gibi 5.000 TL de olabilir. Kiralık zirai ilaç bayilik belgesi ücretleri bölgeye ve kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Sınav Ücreti Ne Kadar?

Her yıl belirlenen sınav ücretleri değişiklik gösterse de, 210 TL olarak belirlenmiştir.

Sınav Saati, Süresi ve Soru Sayısı Bilgileri

Sınav saati 10.00’da başlayacak olup 100 dakika sürecektir. Toplamda 80 sorudan sorumlu olunmaktadır.

Sınavdan Kaç Puan Alınması Gerekmektedir?

Zirai ilaç bayilik sınavından 100 üzerinden en az 70 puan alınması gerekmektedir. Belirlenen 70 puan barajının geçilmesi şartı bulunmaktadır.

Bitkisel Koruma Ürünleri Bayilik Belgesi Ne İşe Yarar?

Tarımsal ilaç depolama ve satış faaliyetinde bulunmak isteyen kişilerin bayilik belgesi almaları gerekecektir. Bitki koruma ürünleri bayilik belgesi olmadan tarım ürünlerinin satışı ve depolanması mümkün olmayacaktır.

Zirai İlaç Bayilik Sınav Sonuçları İlan

Zirai ilaç bayilik sınavı 17 ARALIK tarihinde Tarım ve Ormancılık Bakanlığı resmi internet sayfasında yer alan duyurular menüsünde sınava ilişkin tüm bilgiler açıklanacaktır.

Zirai İlaç Bayilik Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?

Belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır, ibaresi yönetmelikten kaldırılmıştır. Geçerlilik süresi olmamasından kaynaklı 5 yıl sonunda sınav uygulaması da yapılmayacaktır.

Ziraat Teknikeri Zirai İlaç Bayii Açabilir Mi?

Hayır, Ziraat Teknikerleri zirai ilaç bayisi açma yetkisi bulunmamaktadır. Kimyagerler, kimya mühendisleri, eczacılar, Ziraat mühendisleri, orman mühendisleri, orman endüstri mühendisleri bayilik başvurusu yapabilecektir. Fakat yüksekokullardan mezun olan Ziraat Teknikerleri ilaç satıcısı olamayacaktır.

DETAYLAR

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Çok Para Kazandıran İşler

Photo of author

Kosgeb Uzmanı

Kamu gündemi, Ekonomi konularını anlık takip ediyor ve bu konularda içerikler oluşturuyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
3