Sözleşmeli Çiftçi Ailelere Hayvancılık Desteği

Konular:
Tarım ve Orman Bakanı 300 koyun projesi hakkında yeni bilgilere yer verdi. Henüz başvuru tarihleri, gerekli evraklar ve şartlar belirtilmese de, kamuoyunda paylaşılan bilgiler neticesinde projenin ana hatları belli oldu. 300 koyun köye dönüş yapmak isteyen ve köyünde 300 koyuna bakabilecek kapasitede arazisi, tarlası ve barınağı olan çiftçimize taşınmaz ipoteği karşılığında verilirken, proje hibe şeklinde olmayıp, geri ödemeli hayvan teşvikidir.
Sözleşmeli Çiftçi Ailelere Hayvancılık Desteği
Sayın Bakan 500 bin anaç koyun vermeyi amaçladıklarını, çiftçiye asgari ücret bağlayacaklarını, koyunların veterinerlere zimmetleneceğini, hayvanların yem, aşı, su gibi giderlerinin Devlet tarafından karşılanacağını ve 15 ay sonra ödemelerin geri başlayacağını belirtti. Sayın Bakan 15 ay sonra destekten yararlanan çiftçi ile Devletin masaya oturarak hesaplama yapacağını anlattı. Devlet çiftçimizden 15 ay sonra yavruları alacak ve 300 yavrunun alınmasını ise şöyle hesapladı.
Genç çiftçilerimize 50 bin TL. geri ödemesiz hibe verilecek olan genç çiftçi projesi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kuzunun tanesinin 900 ila 1.000 TL. arasında olduğunu değerlendirelim. 300 Koyun X 1.000 TL. 300.000 TL. tutmaktadır. Bu çiftçinin yıllık kazanacağı ortalama paradır. Devlet 300 koyunu alacak ve kalan parayı çiftçiye geri ödeyecek. Yapılan hesaplamaya göre en kötü şartlarda üretici çiftçimize ortalama 60 bin TL. bir para kalacaktır.
Devlet projeye başvuru şartlarını zorlayıcı olarak belirlemeyecek. Başvuru şartı ailenin köyde çiftçi olmasının yeterli olacak. Hayvanlara bakan çiftçimize asgari ücret maaş verilecek ve sigorta da yapılacak. Devlet çiftçinin talebine göre hayvanlara yem ve aşı desteği ile birlikte veteriner desteği de verecek.Sayın Bakan şuan ülkemizde 45 milyon adet anaç küçükbaş hayvan bulunduğunu ve bu sayının 90 milyon olması gerektiğini açıkladı.
Geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerince çiftçilerimize mazot desteklemesi verilmeye devam edilmiştir. Mazot ve gübre desteklemesinin %50 oranında veriliyor. Devlet çiftçiye mazotun yarısı bizden diğer yarısı sizden dedi. Devlet mazotun ortalamasının 4 TL. 70 kuruş olarak belirledi. Buna göre 4 lira 70 kuruşun yarısını destekleme olarak devletin ödediğini anlattı.
Çiftçi Ailelere Sözleşmeli Çiftçilik
Sayın Bakan konuşmasında şu bilgilere yer verdi;
Teşhisi koyamazsanız tedavi yapamazsınız. Teşhis nedir? Anaç koyun eksikliği.. Buna katılıyor muyuz? Tarım da planlama eksikliğim mevcut. Sözleşmeli çiftçi aileler projesini de Tarım Kredi ile gerçekleştireceğiz. Her gittiğim yerde şunu söylüyorum. Kendi gıdasını üretemeyen ülke hiçbir zaman tam bağımsız olamaz. Bu bağlamda inşallah kendi gıdasını üreten, kendimize yeten ve artanı ihtaç eden bir ülke haline geleceğiz.
Sözleşmeli Çiftçi Ailelere Hayvancılık Desteği
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifince verilecek olan tarımsal krediler hakkında ki tebliğ name çok önemlidir. Eğer sıfır sübvansiyonlu, bazıları %25 faizli, hemen hemen faizsiz denilebilecek oranlarda çiftçi destekleri mevcut. Bu destekler ilk kez alınacak. TİGEM, Tarım Kredi Kooperatifi ve Et Süt Kurumu hep birlikte desteklemeler devam edecek. Sözleşmeli ailelerimiz olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bunlar açıklanacak. Bu yeni dönemin mimarları da sizler olacaksınız.
Köye dönüş yapan ve küçükbaş hayvancılığa başlayan çiftçilerimiz için 300 Koyun Desteği Şartları ve Asgari Ücret Maaş Prosedürü hakkında bilgiler sitemizde mevcuttur.
Et ithalatı bizi çok üzüyor. Geldiğimiz günden beri bunun peşindeyiz. Eğer kırsaldaki kardeşlerimiz geçim için eğer kısmetlerini bu İller de arayacak olurlarsa, o zaman hem tarım, hemde hayvancılık bitmiş olacaktır. Bizim amacımız hayvan sayımızı arttırmaktır. 45 milyon küçükbaş hayvanı 90 milyona çıkarmaktır. Biz küçükbaş varlığımızı nasıl artırabileceğimizi düşündük. 500 bin adet anaç koyun üzerinden yola çıktık. Bu proje sosyal proje değil. Bu işi yapacak olanlar bu işi bilenler olacaktır. 30 Bin TL. hibe veriliyor. Ancak hibeyi alan genç çiftçilerin yemi, merası, cebinde parası yok. 7 aydır ben Tarım ve Orman Bakanıyım. Hayvancılığın ne olduğunu bakan olunca anladım. Ben çoban kardeşlerime minnettarım. Onlar olmamış olsaydı, biz açız. Çiftçi kardeşlerimiz olmamış olsa, biz açız.
Bundan sonra TİGEM’in, Et Süt Kurumunun da, Tarım Kredinin de aileleri olacak. Bu kuruluşlar aileler ile sözleşme yapacaklar ve o ailelere gerekli her türlü destek verilecek.
Geçtiğimiz yıl verilen 300 koyun projesinin 2020 yılında devam edip etmeyeceği hususunda Bakanlık tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Ancak başvuru sahiplerine verilecek olan hayvanlar için tedarik ve temin süreci belirlenen takvimde kamuoyuna duyurulacaktır.
Ben 25 senedir şehirde yaşiyorum köye dönmek istiyorum daha önceden hayvancılıkla geçimini sağlıyor duk mera var ama tapulu arazim yok benim alma imkanım varmı varsa hemen dönerim köyüme
Ben ilçede yaşi yorum ufak çaplı hayvancılık yapıyorum bana bu destek çıkar mı
Başvurumuzu yaptık genç Çiftçi projesi çıktı bize 60 ara aldık bu atmış arayı bölerek ara sattık bal elde ediyoruz bana satıyoruz aile bütçesine katkıda bulunuyoruz ya dan sonra çocuklarım okuyor onların okul masraflarını karşılıyorum sattım Vallahi böldüğüm arılarla aldım valla Eğer bu projeyi gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum emeği geçen Herkesten Allah razı olsun.
ben 13 yıldır şehirde yaşıyorum köyme dönüp hayvancılık yapmak istiyom 300 koyunu nasılalabilirm