Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına Gidebilir mi?
Ülkemizde 2010 yılında Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiş olup, uygulama kapsamında Sağlık Ocağı bünyesindeki Aile hekimliği hizmetleri verilmeye başlanmıştır. Bu program kapsamında cinsiyet, yaş, Sigortalı olsun olmasın ayrımı yapılmadan tüm vatandaşların artık bir Aile Hekimi bulunmaktadır. Artık sağlık ocaklarında da muayene için gelen hastalar bilgisayar sistemi üzerinden takibini daha kolay yapmaya başlamış ve uzun kuyrukların önüne geçilmiştir. Eskiden sağlık ocağı olarak anılan Aile Sağlığı Merkezi ( ASM ) bünyesinde birçok farklı sağlık hizmeti verilmektedir. Peki, bu hizmetler ücretli midir? Vatandaşların merak ettiği sağlık ocağı sigortasız muayene ücreti ne kadar? Sigortası olmayan vatandaşlar da sağlık ocaklarından hizmet alabiliyor mu? Tüm bu soruların cevabını yazımızın devamında.
Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına Gidebilir mi?
Herhangi bir kurumdan sosyal güvencesi olmayan ve sigortası bulunmayan kişiler 2012 yılında SGK’ da yapılan reform ile Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlandırılmaktadır. Getirilen bu düzenleme ile sigortası olmayan kişiler GSS kapsamında sayıldıkları için sağlık ocaklarındaki Aile Hekimliği hizmetlerinden sigortalı olunup olunmamasına bakılmaksızın sağlık ocaklarında da verilen sağlık hizmetlerden yararlanabilmektedir. Sigortası olmayanlar sağlık ocağına gidebilir mi? sorusunun yanıtı ise evet. Sigortasız kişiler GSS kapsamında sayıldıkları için aile sağlık merkezlerine giderek aile hekimlerine muayene olabilirler.
Sigortası olsun olmasın herkes sağlık ocaklarında verilen sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Sağlık ocaklarındaki aile hekimlerine muayene olmak isteyen kişiler MHRS sistemi üzerinden randevu alarak ya da sağlık ocaklarından sıra numarası alarak aile hekimlerine muayene olabilirler. Sigortası olmayan kişiler sağlık ocaklarından muayene olmak için ödeyecekleri muayene ücretleri sistem üzerinde gözükür ve aile hekiminin yazdığı ilaç reçetesi ile ilaç alırken ilaçlarla birlikte muayene ücretini de eczanede ödeyerek sağlık hizmetinden bu şekilde yararlanabilir.
Sigortasız Muayene Ücreti 2021
Genel Sağlık sigortası ile her türk vatandaşının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi amacıyla toplumun tüm fertleri memur olsun, işsiz olsun sigortası olmayan kişiler dahi sisteme dahil edilerek bedava sağlık hizmetlerinden yararlandırılmaktadır. Geliri düşük olan ve sigortası olmayan kişiler SYDV’ lere müracaat ederek gelir testi yaptırarak gelir seviyelerine göre GSS prim borcu ödeyerek hastanelerde muayene olabilir ve ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Gelir testinde gelir seviyesi 981 TL’den az olduğu belirlenen kişilerin sağlık primlerini devlet karşılayarak bu kişiler ücretsiz hastanelerde muayene olabilmektedir. Yani Genel Sağlık Sigortası kapsamına geçilmesi ile birlikte 18 yaş üstü iseniz aynı zamanda çalışmıyor ya da öğrenci değilseniz bu sigorta kapsamında bulunuyorsunuz demektir ve yaptıracağınız gelir testi doğrultusunda aylık ödeyeceğiniz sağlık primi karşılığında hastanelerden ücretsiz bir şekilde sağlık hizmeti alabilirsiniz. Yerleşim yerinde bulunan sağlık ocaklarındaki aile hekimlerinden sigortanız olmasa dahi aile hekimi ziyareti ve muayenesi için devlet sizden herhangi bir ücret talep etmeyecektir. Sağlık ocaklarındaki aile hekimini değiştirmek isteyenlerin de aile hekimlerini değiştirmesi mümkündür.
Sağlık Ocaklarında Ücretsiz Muayene
Sağlık ocaklarındaki diğer adıyşa Aile Sağlığı Merkezlerinde verilen Aile Hekimliği Hizmeti tamamen ücretsizdir. Aile hekimliğinde tamamen ücretsiz bir şekilde muayene olabilirsiniz. İşsiz olsanız bile hiçbir kurumdan sosyal güvenceniz olmasa bile aile hekimliğinin verdiği sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortası
Yine gelir seviyesi 981 TL’ nin altındaki bu kişiler sisteme dahil edilip genel sağlık sigortası kapsamında yer aldıkları için sadece kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alabilirler. Özel hastanelerden ise muayene ücreti ödeyerek ve tahlil rapor parası ödemek koşulu ile ücretli olarak sağlık hizmetinden yararlanabilirler. GSS prim borçlarını düzenli ödeyen kişiler kamu hastanelerinde ve sağlık ocaklarında verilen sağlık hizmetlerinden ve buralardaki muayeneler için herhangi bir ücret ödeme yapmadan bedava sağlık hizmeti alabilirler.
Sigortası Olmayan İşsizler Gelir Testi Yaptıracak
SGK tarafından geliri düşük olan ve sigortası olmayan kişiler resen tescil edilerek adreslerine tebligat gönderilmektedir. Bu tebligatın eline geçmesinden 1 ay içerisinde geliri olmayan kişilerin SYDV’ lere müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir testi yaptırdıktan sonra gelir seviyesi belirlenmesi için hesaplama yapılacak olup kişinin gelir seviyesi bulunacaktır ve kişiler bu seviyelere göre sağlık primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. GSS kategorileri iki gruba ayrılmış olup aile içindeki kişi başına düşen gelir grubuna göre g-0 ve g-1 olarak sınıflandırılmaktadır. GSS prim oranları bu sınıflara göre değişiklik göstermektedir. Aile içindeki kişi başına düşen gelirleri brüt asgari ücretin 3′ te biri ve altındakiler g-0 olarak değerlendirilmektedir ve brüt asgari ücretin üçte birinin üstünde olduğu tespit edilenler ise G1 olarak değerlendirilmektir. Kişilerin ne kadar prim borcu ödeyecekleri ve hangi kategoride yer aldıkları gelir testinde belli olacaktır. Bu yüzden mutlaka gelir testi yapılmalıdır. Gelir testi yaptırılması zorunlu iken yapılan düzenlemeler ile sadece gelir seviyesi düşük olan kişilerin yaptırması gerekliliği getirilmiştir.
Gelir testinin sonucunun ne zaman çıkar merak edenler GSS gelir testi sonucu sorgulama işlemini de e-devlet üzerinden sorgulama yaparak kolaylıkla öğrenebilirler.
Çocuklar İçin GSS Nasıl İşler?
18 yaşına kadar bütün çocuklar anne-babanın SGK tesciline bakılmadan Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayıldıkları için bedava sağlık hizmetinden yararlanabilir. 18 yaşını doldurmuş bekar ve ortaöğrenime devam eden çocuklar ise 20 yaşına kadar anne- babasının zerinden sağlık hizmeti alabilir. Yükseköğrenimine devam eden ve 25 yaşını doldurmamış kişilerde yine ebeveynlerinin üzerinden sağlık hizmetinden ücretsiz olarak yararlanabilirken 25 yaşının üzerindeki kişile gelir testi yaptırması gereklidir. Eğer gelir testinde gelir durumu 981 TL altında ise o halde gelir durumunun düşük çıkması halinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirler. Sigortası olmayan ve gelir testinde de gelir seviyesi düşük olduğu belirlenen kişilerin sağlık primlerini devlet karşılayacaktır ve bedava sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaklardır.
Sağlık Ocaklarına Verilen Hizmetler
2010 yılında geçilen yeni uygulama ile sağlık ocaklarında verilen Aile hekimleri sayesinde vatandaşlara birçok yeni imkanlar sunulmaktadır.
- Gebelik durumlarında bebeklerinin ultrasonla takibi için sürekli kadın doğum uzmanlarına gitmelerine gerek kalmadan gebelik takibi sağlık ocaklarında yapılabilecek.
- Aile hekimi değiştirme imkanı getirilmiş olup il içinde ve üç aydan erken olmamak koşuluyla aile hekim değiştirebilecekler.
- Aile hekimi, İl Sağlık Müdürlüğü internet sitesinden vatandaşlık numarası girilerek öğrenebilecek.
- Aile hekimine başvuruda randevu alınmadan sadece nüfus cüzdanı ile sıra numarası alınarak muayene olunabilecek.
- Farklı bir şehre gidildiğinde ya da misafir gelindiğinde vatandaşlar, herhangi bir aile hekimine başvurabilecek. Bunların yanında Hasta muayene işlemleri aile hekimleri tarafından hasta sevk işlemleri, sağlık raporu işlemleri olan ( iş göremezlik raporu, ehliyet raporu evlilik raporu, işe giriş raporu, istirahat raporu) gibi işlemlerin hizmeti de verilmektedir.
Bunların yanında;
- Anne sütü konusunda bilgilendirme
- Pansuman
- Enjeksiyon
- Acil sağlık hizmetleri
- Laboratuvar tetkikleri
- Aile planlaması
- Aşı hizmetleri
- Ufak cerrahi işlemler
- Gebelik danışmanlığı
- Beslenme
- Emzirme danışmanlığı
- Boy kilo takibi gibi hizmetlerde verilmektedir.