Nafaka Alacakları Siliniyor!

Konular:
Yüksek mahkemeden karar çıktı! 10 yılı geçen Nafaka Alacakları Siliniyor, Boşanma davaları ve merak ettiğiniz nafaka bilgileri, nafaka hesaplamaları, memur boşanma nafakası, anlaşmalı boşanma da nafaka ne zaman düşer, 2020 nafaka ücretleri, nafaka ödemesi ne zaman başlar, boşanan kadına nafaka verilir mi, boşanma davasında erkek nafaka alabilir mi? gibi tüm sorularınıza araştırma sonuçlarımızın doğrultusunda yer verdik. Yazımızın devamında tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
10 Yılı Geçen Nafaka Alacakları Siliniyor!
Binlerce boşanmış çifti ilgilendiren karar çıktı! Yüksek mahkeme kararınca, nafaka alacağının zaman geçtikçe borçlu olarak bilineceğinden, takip gününden geriye 10 yıldan önce işlenmiş nafaka alacağının zaman aşımına girdiğini hükmetti. Kararla beraber 10 yılı geçmiş nafaka alacaklıları geçmiş yıllardaki nafaka borçları tahsil edilmeyecektir. Nafaka Alacakları Siliniyor. Yargıtay açıklamasına göre ise;
“Türk Borçlar Kanunu’ nun 156/2. maddesine göre, borç bir mahkeme kararına bağlanmış ise zaman aşımı süresi 10 yıldır. Nafakaya ilişkin ilamlar, bir borcun veya bir hakkın varlığını belirten ilamlar gibi olmayıp, nafaka alacağı zaman geçtikçe borçlu zimmetinde tahakkuk edeceğinden, takip gününden geriye doğru on yıldan önce işlemiş olan nafaka alacağının zaman aşımına uğradığının kabulü gerekir. Buna göre Mahkemece, takip tarihinden geriye doğru on yıllık nafakanın istenebileceği gözetilerek bu yönden inceleme yapılmak suretiyle oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekir. Borcun zaman aşımına uğramadığının görülmesi halinde de zaman aşımı dışındaki diğer itiraz ve şikayet nedenlerinin incelenmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir. Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”
Bu açıklamaya göre 10 yılı geçen ve alacaklı olarak gözüken nafaka hak sahipleri artık bu ücreti birikmiş, geriye dönük olarak nafakalarını alamayacaktır. Zaman aşımına uğradığı düşüncesi ile iptal edilmiştir. Nafaka davası açıldığı tarihten itibaren ücret ödenmeye başlanacaktır, 10 yılı geçmiş olan nafaka borçları silinecektir. Yargıtay yeni kararını mahkeme tarafınca karara geçirmiştir.
Nafaka Ödemesi Ne Zaman Başlar?
Boşanma davalarında tarafların kadın veya erkek taraf fark etmeden dava açma hakkı vardır. Ve nafakalar 3 ‘ e ayrılır. Bunlar; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakasıdır. Bu davalar sonucunda taraflar birbirlerinden nafaka veya ortak kullanım alanlarında ki eşyayı alma talebinde bulunurlar. Nafakalar yıpranma nafakası, tedbir nafakası, çocuk için nafaka ve kişinin kendine ait olan nafaka talep etme hakkı vardır. Bu dağılımlar yapılırken ve nafaka talebi açılırken karşı tarafın ve talepte bulunan kişilerin gelir durumları, yaşadığı durumlar göz önünde bulundurularak karar verilmektedir. Nafaka ödemeleri talebi dava sürecinde talep edilerek dava sonuçlanana kadar beklemektedir. Davanın sonuçlandığı günden itibaren verilen tarihte nafaka ödeme işlemi başlamaktadır.
Anlaşmalı Boşanma da Nafaka Ödenir mi?
Anlaşmalı boşanma davalarında nafaka düşme süresi yönünde araştırmalar yaptık. Yazımızda merak ettiğiniz konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz. Mahkeme tarafından belirtilen nafaka, anlaşmalı boşanma olsa da talep edildiği taktirde gerekli araştırmalar sonucunda uygun görülür ise ödenmektedir. Çocuk için ödenen nafaka ise karar kesinleşmesi halinde velayeti alan eş ve çocuğa nafaka talebinde bulunarak giderleri hesaplanarak dava açar ve nafaka talep edebilir. Dava kararı sonrasında dava sonuçlanma tarihinden itibaren bu ücreti karşı taraf yatırır. Anlaşmalı boşanma nafakası ise dava açma tarihinden itibaren başlar. Mahkeme protokolü maddesinde bulunan nafaka, başka bir durum belirtilmedikçe davanın açılma tarihinden itibaren nafaka ödenmesi yönünde hakimin incelemeleri sonucu karar verilecektir. Ve o tarihten itibaren nafakanızı alabilirsiniz.
Memurlar Boşanma Nafakası Ne Kadar Öder?
Memur bir kişinin boşanması durumunda nafaka verilmez, alamaz gibi bir durum söz konusu değildir. Memurun anne veya baba olması fark etmez, çocukları için yargıtayın verdiği karar ile nafaka ödemesini yapar. Yine kişinin kendi adına istediği nafaka bedelini de öder. Memur, emekli veya işçi farkı gözetmeden boşanan kişiler tarafından nafaka talebi varsa her türlü nafaka ödenecektir. Kadın veya erkek fark etmeden nafakayı talep eden tarafa, davalı taraf onaylandığı sürece nafaka ücreti ödeyecektir. Sadece memur kesimin indirim hakkı vardır. Bunu talep ettiğinizde verilen miktardan indirim yapılarak ödeme sağlanabilir.

2020 Nafaka Ücretleri
Boşanma Davasında Erkek Nafaka Alabilir mi?
Boşanma davasında erkek nafaka alabilir mi? sorunuza yanıt verdik. Şöyle ki, kanunlarda sadece erkek taraf kadına nafaka ödeyecek diye bir kanun yoktur. Eşler bu durumda eşittir ve bu nedenle hakları da eşit olduğundan kadın-erkek ayrımı yapılmaz. Yani erkekte yıpranma payı için veya çocuğunun velayeti adına kadından nafaka alınabilir. Dava açıldığında nafaka talebinde bulunarak davanın açıklandığı tarihten itibaren erkeklerde nafaka alabilirler. Yani Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere nafaka yükümlüsünün sadece erkek olduğuna dair bir hüküm yoktur. Kadın da erkeğe nafaka ödeyebilir. Dilerseniz boşanma ile ilgili mevzuatı inceleyebilirsiniz.
10 yılı geçen nafakalar silinecektir. Yazımızın devamında tüm detaylar mevcuttur.
Boşanma da Nafaka Nasıl Hesaplanır?
Mahkeme tarafından ödenmesine karar verilen nafaka miktarını hakim belirler. Kanun gelir aylığı ve durumunu göze alır. Ve ödeme miktarı bunlara göre belirlenir. Her iki tarafında ekonomik ve sosyal araştırması yapılarak emniyet tarafınca belgelenir. Kiracı mı ev sahibi mi oldukları, araç olup olmadığı, bireylerin çocukları varsa velayeti, çocuğun gider masrafları, nafaka ödenecek bireyin sosyal durumu ve ekonomik durumu ele alınarak kayıt altına alınır. Hakime bu belgeler emniyet tarafınca sunulur. Verilen rapor sonucunda nafaka yükümlüsünün gelir durumuna göre nafaka hesaplanır. Eşin evlilik içerisinde maddi ve manevi yıpranma payını, ekonomik durumunu, çocuk varsa gideceği okul ve ihtiyaç masrafını da hesaplayarak maaşının 4/1′ ini hakkaniyet ilkesi atında nafakayı hesaplayarak miktar belirleyecek ve verilen tarihlerde nafaka ödemesi yapılacaktır.
2020 Nafaka Ücretleri

Nafaka Nasıl Hesaplanır?
Nafaka ücretleri kesin olarak şu fiyattadır diyemeyiz. Nafakanın açıldığı dava ile uyuşmaktadır. Ancak kanunen her yıl bir artış getirilir. 2020 yılında TÜİK ve ÜFE üzerinden elde edilen verilere göre bu oran %20 artış gösterir. Nafaka ile verilen miktarı çarparak artış yapıp ödeyeceğiniz miktarı hesaplayabilirsiniz. Örneğin; 500 TL verdiğiniz nafaka bedeli var ise, 500 x 20/500= 20′ dir. Yani yeni ödeyeceğiniz miktar 520 TL olarak elde edilebilir. Nafaka ödeme ücretlerinizi bu şekilde her yıl verilen yüzde ile hesaplayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca nafakanızı ödemediğiniz takdirde icra ve takip işlemleriniz başlatılır. Maaş kesintiniz ortaya çıkar. Bu yüzden düzenli ödemenizde fayda vardır. Ancak nafakanız 10 yılı geçtiyse alacaklar silinecektir. Bununla ilgili detayları yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.