KOSGEB Kredisi

KYK Borcu Yapılandırma 2020 Kredisi

12.09.2020
3
KYK Borcu Yapılandırma 2020 Kredisi

KYK borcu hemen hemen her üniversitelinin okul bitiminden sonraki korkulu rüyasıdır diyebiliriz. Kredi taksit ödemeleri, faizleri, ekstra ödemeler gibi birçok alanda zorluk çekmektedirler. Bu sebeple de birtakım mağduriyetler yaşayabiliyorlar. Kredi almış olan tüm üniversiteliler tarafından öğrenim kredisi affı bekleniyor. Ancak henüz böyle bir durum söz konusu değil. Fakat KYK borcunu ödeyemeyenler için tıpkı vergi borcu yapılandırma gibi öğrenim kredisi yapılandırma imkanı getirilmiştir. KYK borç sorgulama sistemi, KYK nedir, nasıl ödenir, erteleme ve yapılandırma, ne zaman ödenir, taksitleri hangi dönemde ödenir, hangi şartlarda silinir ve online yapılandırma hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Detaylar haberimizde..

KYK Nedir?

KYK devlete bağlı olarak hizmet veren ve Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından öğrencilere fırsat olarak sunulan maddi bir destekdir. Üniversite seçimlerinden itibaren başvuru yapan öğrencilerin form üzerinden burs veya geri ödemeli veya ödemesiz okuduğu süre boyunca verilen kredidir. Burslar genellikle maddi durumu düşük olan, ailesinden bir ferdi veya hepsini kaybetmiş olan öğrencilere daha çok çıkmaktadır. Kredi ise tüm herkesin başvurduğu ve kabul gördüğü birimdir. Kredi bursları mezuniyetten hemen sonra işe girme durumunda geri ödenmesi beklenmektedir.

KYK Borcu Nasıl Ödenir?

KYK kredileri yada bursları resmi olarak mezun olunan tarihten itibaren kesilir. Buna dayanarak yeni mezun olan öğrencilerden hemen geri ödenme durumu beklenmez. İş bulma durumu, akademik hayatına devam etme durumu süreçleri göz önüne alınarak üniversite ile öğrenci arasındaki ilişki kesildikten 2 yıl sonra ödenmesi beklenmektedir. Mezun tarihinden 2 yıl sonra kredinin alındığı zaman kadar miktar geri ödenir. Örnek olarak, bir öğrenci 2 yıl boyunca 500 TL kredi aldıysa, yeni kredi miktarı ne olursa olsun o dönemde aldığı para üzerinden ödeme yapar.

KYK Borç Erteleme ve Yapılandırma

KYK borçlarıysa ilgili en önemli şey kişinin ödeme zorluğu yaşamasıdır. Her zaman mezun olur olmaz iş bulması mümkün olmayabilir. Bu durumda da krediyi hemen ödeyemez. Bu durum da kişiye borç yapılandırma veya erteleme durumu için kolaylıklar sağlanır. Bazı dönemler de e-Devlet üzerinden açılan erteleme talepleri, taksit ödeme durumu olmayanlar için fırsatlar ortaya çıkıyor. Bunları takip ederek başvuru yapabilirsiniz. KYK ertleme ve yapılandırmaların yapılması için başvurular esnasında SSK, Bağ-kur, Emekli sandığı, Sosyal Güvenlik Kurumu yerine geçen bir yer ile bağlantılı olması gerekir. Örneğin, sigortalı bir kişi çalışmaya başlamamış olması ve erteleme için bunu belirtmesi gerekiyor. Buna dayanarak e-Devler üzerinden başvurarak erteleme talebinden 1 yıl süre ile yararlanabilirsiniz. Erkek öğrenciler için ise askerlik dönemleriyle ödemelerin denk gelmemesi durumunda erteme talepleri onaylanmaktadır. Askerlik şubesinden alınan belge ile birlikte Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü üzerinden erteleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

KYK Taksitleri Hangi Dönemlerde Ödenir? 

KYK Borcu Erteleme ve Yapılandırma

Mezun olduktan en az 2 yıl sonra başlayan KYK kredilerinin taksitleri de belirli bir kurala ve seçeneklere bağlı olarak ödenmektedir. Bu seçenekler;

  • Borcu olup, taksit geciktirme durumunda ilk başta ilk taksit, sonrasında devam ediyor ise 1 yıllık sürecin ardından borcun tamamının ödenmesi talep edilir.
  • Ödeme günü hesapta direk olarak kesilmesi gibi durumların dışında bankadan kesilen dekontun üzerinde yazan saat ve tarih olarak kabul edilmektedir.
  • Herhangi bir yanlış veya durumda ödemelerin günü ve saatini kanıtlama yükümlülüğü ödemeyi yapan borçlu tarafa aittir.
  • Borçlu taraf, taksit tutarını her dönemin son ayındaki iş gününde ve mesai saati bitine kadar ödemek zorundadır. Eğer bu süreyi geçerse borç ödenmemiş sayılacaktır ve otomatik olarak faiz işlemi uygulanır.

KYK Borcuna Çok Faiz Ödenir mi?

Mezun olur olmaz kredi ödenmesi gerekir ödenmez ise faiz uygulaması olur diye söylentilere kulak asmayın. Bu durum ödemelerin vadesi geldiği zaman düzenli ödeme yapanlar için geçerli değildir. Mezuniyetten sonra ve okulla ilişkinizin kesilmesinden en az 2 yıl sonra bu kredi ödemeleri başlar. Ve bu dönem içerisinde faiz eklenmez detaylı bilgiyi KYK kredisini aldığınız Ziraat Bankasından alabilirsiniz. Faizin ne kadar uygulanacağı için her sene Bakanlar Kurulu bir karar verir. Bu karardan sonra borçlar güncellenir. Bu faiz sadece gecikme faiz zammı olarak kabul edilir ve kredi alınan miktarın toplamında ise 3 katını geçmez.

KYK Borç Sorgulama

Üniversite mezunu öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir KYK borçları.. Borç sorgulama işlemleri, af çıkar mı çıkmaz mı, yapılandırma işlemleri nasıl yapılır gibi birçok soru araştırmalarda birinci sıradadır. Ekonomik sıkıntılar sebebi ile eğitim almanın da zorlaştığı dönemlerde devlet tarafından verilen geri ödemeli öğrenci kredilerine başvuru yapmak zorunda kalıyoruz. Harcarken güzel ama ödeme günü geldiğinde yine bizleri birtakım sıkıntılar bekliyor. Kredi borçları okul bitiminden sonra tamamının ödenmesi halinde indirim yapılmaktadır. Bu indirime erken ödeme indirimi adı verilmektedir. Ziraat Bankası borç yapılandırma kredileri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim süresi boyunca alınan kredi borçlarının tamamını mezun olunan tarihi takiben ilk bir senede ödemeniz halinde anapara üzerinden değil yalnızca Türkiye İstatistik Yurt içi Üretici Fiyat Endeksinde olan artışlardan meydana gelen borçlarınızdan yüzde 30 oranında, ikinci yıl içerisinde ödenmesi halinde de yüzde 20 erken ödeme indiriminden faydalanılabilecektir. Öğrenim kredisini;

  • Ziraat Bankası üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için buraya tıklamanız gereklidir. Daha sonra “İşlem Türünden= KYK-Kredi Tahsilatları”nı seçmelisiniz. “T.C kimlik numarası” ve “Görselde ki Kodu” doğru bir şekilde girdikten sonra borç sorgulamanız ekrana gelecektir.
  • Kredi borcu öğrenmenin bir diğer seçeneği ise e-devlet kapısıdır. E-devlet kapısı aracılığı ile sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız buradan linke tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz. Açılan ekrandan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basınız. Sisteme giriş yapmanız için girmeniz gereken bilgilerin bulunduğu ekran açılacaktır. Bu ekrana T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapmanız gereklidir. Eğer bir e-devlet şifreniz bulunmuyor ise PTT şubelerinden şahsınıza ait bir şifre alabilirsiniz. Ekrana gelecek pencerede kredi bilgilerinizin bulunduğu sayfa açılacaktır. “Detay” butonuna basarak toplam borcunuzu, aylık ödemelerinizi ve ödeme yapacağınız tarihleri inceleyebilirsiniz.
KYK Borç Sorgulama

Öğrenim Kredisi Yapılandırma

KYK borç sorgulamalarınızı bu kanallar aracılığı ile sorgulama yapabilir ve öğrenebilirsiniz. Öğrenim kredilerinizin ilk ödeme ve devamındaki aylık ödemelerine dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde faiz uygulamasına maruz kalabilirsiniz.

KYK Borcu Hangi Şartlarda Silinir?

Bazen özel sebeplerden dolayı kredi borcunuz silinebiliyor. Ancak her zaman bu durum geçerli değildir. Sadece yapılandırma ve erteleme hakkı bulunmaktadır. KYK borcunuzun silinmesi için tam teşekküllü bir hastaneden ‘hayatını çalışarak kazanamaz’ ibaresinin olduğu bir sağlık raporunuzun olması gerekir. Veya kişinin vefat durumunda bu borç silinir. Aileye aktarılmaz. KYK borcu birde krediden bursa döndüğü zaman silinir. Bunun için ise site üzerinden kredinin bursa dönüştüğüne dair gerekli belgelerin beyan edilmesi gerekir. Bunun sonucunda bursa dönüşen dönem değil kredi alındığı tarihteki geçmiş seneler sıfırlanır.

Öğrenim Kredisi Affı

Öğrenim hayatları boyunca ek gelire ihtiyaç duyan öğrenciler okul hayatları sona erdikten sonra da kalan borçlar yüzünden mağduriyet yaşıyorlar. Borçların ödenmeye başladığı tarihe kadar herkesin tek dileği verilen kredilere bir an önce af gelmesi diyebiliriz. Okul hayatlarından sonra maalesef ki bütün öğrenciler şanslı olarak hayata atılamıyorlar. Çoğu yaptıkları iş başvurusundan “biz sizi daha sonra ararız, deneyim istiyoruz” tarzı cümleler ile karşı karşıya kalarak eli boş dönmek zorunda kalıyorlar. Devlet tarafından öğrencilere verilen para yardımları hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Son dönemlerde oluşan işsizlik durumları da yeni mezunların hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple öğrenim kredilerine af çıkmasını bekliyorlar. Geçtiğimiz yıllarda af haberleri ile ilgili gündemde pek çok konuya yer verilmişti. Ancak öğrenim kredilerine af getirilmemişti. Af yerine birçok kez mevcut borçlar için faiz affı getirilmiş ve kredilerde oluşan faizler silinerek geriye kalan toplam tutarlara taksitlendirme işlemi uygulanarak kolay ödeme alternatifleri oluşturulmuştur. Bu yıl için de öğrenim kredilerine ilişkin bazı konular görüşülüyor. Herhangi bir af ya da faiz affı söz konusu olduğunda gerekli bilgileri sizlerle sitemizden paylaşacağız.

Öğrenim Kredisi Yapılandırma

Üniversite yıllarında hiç geri ödenmeyecekmiş gibi harcadığımız paralar gün geliyor korkunç bir şekilde kapımızı çalıyor. Hele ki henüz iş bulamamışsak dev bir sorun haline gelebiliyor. Herhangi bir erteleme işlemi yapılmamış ise öğrencilerin mezun olduğu tarihi takiben 2 yıl sonra kredinin geri ödemeleri başlıyor. Mevcut borçların belirlenen tarihlerde ödenmemesi halinde de faiz uygulaması başlayarak borç yükünü arttırıyor. Borcun tamamının tek seferde ödenmesi gibi bir koşul bulunmamaktadır. Bu sebeple sağlanan yapılandırma avantajını kullanarak borcunuzu aylık taksitler şeklinde ödeyebilirsiniz.
Öğrenciler kredi borçlarının ödemelerini normal ödeme planı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu’na yapabiliyor. Ziraat Bankası ATM’leri ve İnternet Bankacılığı aracılığı ile kredi kartından ödeme işlemlerinizi halledebilirsiniz. Bunun yanı sıra KYK internet sitesi üzerinden de ödemeler kabul edilmektedir. Şayet borcunuzu iki defa ödemediğiniz tespit edilir ise borç yükümlü olunan vergi dairesine gönderiliyor ve artık ödemeler oradan yapılmaya devam ediliyor. Öğrenim kredilerinizi iki şekilde yapılandırabilirsiniz:
  • Vergi Dairesinden Yapılandırma 
  • İnternetten Online Yapılandırma 

KYK Borcu Online Yapılandırma

İnternet sistemi aracılığı ile birkaç tıklama ile hızlı bir şekilde öğrenim kredilerinizi yapılandırma işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için; başlangıçta borçlar ödenmediğinden dolayı Vergi Dairesi’ne yönlendirilmesi sebebi ile yapılandırmaya ilişkin başvurular da Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılmaktadır. Bu yüzden Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden gerçekleştirilmektedir. Talep edilen bilgiler ile birlikte T.C kimlik numaranızı da girerek sisteme giriş yapmanız gereklidir. Bu sayede kısa bir şekilde öğrenim kredinizi yapılandırabilirsiniz.

KYK Borcu Online Ödeme

KYK Borcu Taksitlendirme

Vergi Dairesinde Yapılandırma

KYK borcunu yapılandırmanın bir diğer seçeneği ise Vergi Dairelerine müracaat etmek ve yapılandırma başvurusunda bulunmak olacaktır. Yapılandırma talebinizi Vergi Dairesine giderek ya da posta yolu ile bir dilekçe ileterek yapabilirsiniz. Daireye yapılandırma başvurusu yapmanız halinde 6-9-12-18 ay taksit yapabileceğiniz söyleyeceklerdir. Bunun yanı sıra borçlarınızı 2 ayda bir olarak ödeme kolaylığı sunacaklarını da belirterek ilk iki borcun ödenmemesi halinde yapılandırma işleminin bozulacağı hakkında bilgi vereceklerdir. Daha sonra yapılandırma şartlarınız uygun ise başvurunuz olumlu sonuçlanacaktır.

Öğrenim Kredisi Yapılandırma Şartları

Geçtiğimiz yıllarda çıkartılan torba yasa ile KYK’dan alınan kredi borçlarına yapılandırma fırsatı verileceği açıklandı. Öğrenim kredisi için yapılandırma işlemlerinizi yukarıda belirttiğimiz şekillerde yapmanız mümkün olacaktır. Öğrencilerin öğrenim kredilerine başvuru yapmaları halinde gecikme faizleri yerini Türkiye İstatistik Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen artış tutarında ödeme yapılmaktadır. Mevcut borcun tamamının ödenmesi halinde Yİ-ÜFE miktarının da yalnızca %50’si ödenmiş olacaktır. 

Eğer borcunuzu peşin ödemek istiyorsanız bankaların yapılandırma kredilerine başvuru yapabilirsiniz. Ancak bunun için de tüm bankaları incelemeli, faiz oranları ve vadeler hakkında bilgi almalısınız. Eğer kredi borcunuzu yapılandırdıysanız ve mevcut durumunu merak ediyorsanız “E-devlet Borç Yapılandırma” ekranına ulaşarak öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra Gelir İdaresinin resmi internet sayfasından da borç sorgulamanızı yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamındaki borcunuzu Vergi Dairesine ya da Gelir İdaresinin vergi ödemelerinin gerçekleşmesi için açılan kategorideki anlaşmalı bankaların kredi kartları ile yapabilirsiniz.

KYK Borcunun Hangi Durumlarda Ödemesi Durdurulur?

Öğrenim kredilerinin bazı mevcut durumlar haricinde ödemeleri kesilmeden belirlenen tarihlerde ödenmesi zorunludur. Ancak öğrenciler tam teşekküllü bir hastahaneden “Hayatının Geri Kalanında Çalışarak Para Kazanamaz” ibaresinin bulunduğu bir rapor alanların ve aynı şekilde krediden faydalanan kişilerin vefatı halinde kredi borçları silinmektedir.

KYK kredi borçları hususundaki yapılandırma işlemleri bu şekildedir. Eğer borcunuzu ödeyemeyecek durumda iseniz yapılandırma seçeneği ile daha geniş bir zamanda ödeme kolaylığı sağlayabilir ve gecikme faizlerinden kurtulabilirsiniz.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Berna dedi ki:

    Zevkle harcadığımız paralar derken ben o para ile kaldıgm yerin kirasını ödedim herkes aynı sartlara sahip değil

  2. Halil dedi ki:

    70 bintl kiredi karti borcum var çok zordurumdayim bir ödeme kolaylıgı ilgileniseniz menmun olurum

  3. Kyk Peşin Ödeme dedi ki:

    Kyk borcumu peşin ödemek istiyorum ziraat bankası bu konu da yardımcı olmadı bununla ilgili bilgiverir misiniz

Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Doğruluğu taahhüt edilmez. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!