KOSGEB E-Ticaret İş Planı Örneği ve Yazılım Destekleri (Güncel)

Güncel:
- KOSGEB E-TİCARET İŞ PLANI VE PROJESİ
- E-Ticaret İş Planı Nasıl Hazırlanmalı
- E-Ticaret İş Planını Doldurma
- Genel Olarak İş Kurma Süreci
- Neden E-Ticaret?
- KOSGEB E-Ticaret Nace Kodu
- E-Ticaret Sitesi Nasıl Hazırlanmalı?
- Hangi E-Ticaret Yazılımı Tercih Edilmeli?
- E-Ticaret Sitesi İçin Domain ve Hosting Seçimi
KOSGEB İnternet üzerinden ürün satımı yapan e-ticaret siteleri için de destek sağlamaktadır. Bu destek 14 farklı destekleme programının içerisinde yer almaktadır. Devlet yazılım destekleri haricinde, sıfırdan bir ofis açıp, ürünlerini internet üzerinden satan girişimciler, uygun bir KOSGEB e-ticaret iş planı örneği üzerinde düzenleme yaparak, kendi iş fikrini ortaya koyabilir ve bu örnek ile hibe desteğinden yararlanabilir. Bu içeriğimizde KOSGEB İş Planı Örneği 2021, KOSGEB Kırtasiye İş Planı Örneği, KOSGEB Kuruyemiş İş Planı Örneği, KOSGEB e-ticaret Teşvik, Girişimcilik dersi proje örnekleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
KOSGEB E-TİCARET İŞ PLANI VE PROJESİ
İnternet üzerinden satış yapmak isteyen girişimcilerin, vergi levhası olmadan KOSGEB’den destek almalarına imkan yoktur. Dükkanınız olsun veya olmasın ilk şart KOBİ olmanız ve E-kobi kayıt işlemlerini tamamlayarak beyanname vermenizdir. KOSGEB herhangi bir vergi kaydı olmayan, evinde internet üzerinden e-ticaret yaptığını söyleyen girişimcilere herhangi bir destek sağlamaz. Bir ürünün sanal ortamda ve E-ticaret sitelerinde satılabilmesi için aşağıda ki kriterler önemlidir.

Sanal ortamda rakipler fiziki ortama göre çok daha fazladır. Tüm müşteriler bir kaç saniye içerisinde internet sitelerinde verdiğiniz ilanların bir benzerine ulaşabilirler. Müşteriler neden sizin E-ticaret sitenizden ürün satın alsınlar?
- Ayrıcalıklı ürünler satın; Sattığınız ürün benzerlerinden daha ayrıcalıklı özelliklere sahip olmalı,
- En ucuzu bende; Tüm internet ortamında en ucuz ürünü sizin sitenizde olmalı,
- Güvenilir firma; Aynı üründen başka sitelerde/ilanlarda da olmasına rağmen, güvenilir bir firma olmanız nedeniyle tercih edilmeni oranınızın yüksek olması,
Bu 3 kritere ilaveler de yapabiliriz. Anlatmak istediğimiz, semtinizde bir dükkan açıp olmayan bir ürünü satsanız rakipleriniz olmadığı için satabilirsiniz. Ancak e-ticaret ortamı kurtlar sofrasıdır.
E-Ticaret İş Planı Nasıl Hazırlanmalı
Tüm okuyuculara tavsiyemiz, eğer iş planı hazırlama konusunda birikim ve bilgiye sahip değilseniz, bu işi ücret karşılığında yapan danışmanlık firmalarına başvurmanızdır. Ortalama 1.000 TL. civarında onay alabilecek seviyede KOSGEB e-ticaret iş planı hazırlatabilirsiniz. Ancak 3. kişilere para ödemek istemiyorsanız Kosgeb boş iş planı örneği açarak, sıfırdan doldurmaya başlamalısınız. Size tavsiyem projeyi iş planına dökmeden aşağıda ki sorulara yanıt aramalısınız.
- Ürünleri nereden alıp, nerede saklayıp, müşterilere nasıl göndereceğim?
- Bu ürünler internet ortamında ne kadar paraya satılıyor ve bu satış oranı maliyetimi karşılıyor mu?
- Ürünlerin satılmaması durumunda geri iadesi var mı?
- Tedarikçilerim güvenilir firmalar mı?
Bugüne kadar gittigidiyor. internet sitesinden bir kaç adet flash bellek satmış olabilirsiniz ancak iş ticarete döküldüğünde bu kadar kolay olmadığını göreceksiniz.
E-Ticaret İş Planını Doldurma
İşin kısa tarifi bölümünde; “…. ismiyle kurmuş olduğum e-ticaret sitesinde giyim, elektronik, gıda veya şu ürünleri pazarlamayı amaçlamaktayım. Ürünleri tedarikçilerden temin edip, belirli bir kar marjı ile internet üzerinden pazarlamayı amaçlıyorum”

Genel Olarak İş Kurma Süreci
KOSGEB e-ticaret projesinde süreç aşağıda ki adımlarla anlatılabilir.
- Tedarikçilerle yapılan anlaşmalar ve üyelikler,
- Vergi levhasının alınması,
- Sahibinden, gittigidiyor, N11, sanalpazar gibi sitelerde üyeliklerin oluşturulması,
- E-ticaret portalının satın alınması ve kurulması,
- Ürünlerin üyelik açılan toptan satış sitelerine eklenmesi,
- Ürünlerin firmama ait e-ticaret sitesine eklenmesi,
- Reklam hizmetlerinin satın alınması,
- Güncelleme, takip ve kontrol
Girişimcimiz bilgi, beceri ve denetim bölümünde hem fiziki ortamda satışa sunduğu ürünler hakkında öz geçmişini, hemde internet ortamında bu güne kadar sattığı ürünler hakkında sahip olduğu deneyimlerini iş planında belirtmelidir.

Neden E-Ticaret?
Bu iş fikrini seçme nedeni olarak ta, ürünlerin kar marjı, internet ortamında pazar payının büyük olması, ileri vadeli hedeflerini ve bilgi ve beceresiyle e-ticaret işinde neler yapabileceğini açıklamalıdır. Yine kısa, orta ve uzun vadeli hedefler bölümünde de, ayrıntıları anlatmalıdır.
KOSGEB E-Ticaret Nace Kodu
Nace kodları arasında toptan ve Perakende ticaret kategorisinde, G 47.99 ikili kodu ile “Mağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan diğer perakende ticaret” alanı seçilebilir. Girişimcinin pazar tezgahı, mağazası veya satış yeri olmayacağı için, sanal e-ticaret bu kategoriye girdiği değerlendirilmektedir. Yine de hedeflediğiniz alanın tam tespiti için Kosgeb e-ticaret nace kodları listesine göz atmanızı öneririz.
E-Ticaret Sitesi Nasıl Hazırlanmalı?
İş projesinde de belirtildiği üzere, kısa-orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi önemlidir. Bu işe yeni giren birçok esnaf, ücretsiz bir e-ticaret yazılımı kullanıp, bedava bir hosting alanına yükleme yaparak 3-5 ürün kaydetmekte ve kısa bir süre sonra da, bu işten vazgeçmektedir.
Müşteriler Neden Sizin İnternet Sitenizi Tercih Etsinler? Bu sorunun yanıtı, E-ticaret platformunda satış yapabilmenin tek sonucudur. Bugün internetten bir elektronik cihaz, cep telefonu, elbise veya herhangi bir ürün aldığınız da genelde en çok kullanılan hepsiburada, n11, gittgidiyor gibi siteleri tercih edersiniz. Çünkü bu sitelere kredi kartı bilgilerinizi çekinmeden girebilirsiniz. Ürünleriniz size söylenen tarihte teslim edilir ve herhangi bir sorun ile karşılaştığınız da muhatap bulabilirsiniz. Hatta gittigidiyor sitesinde siz ürüne onay vermedikçe satıcının parası karşı tarafa aktarılmaz.
Güvenilir e-ticaret sitelerinde 1.500 liraya satılan bir televizyon olduğunu düşünün. Aynı televizyon ismini ilk kez duyduğunuz teknolojikürünlerpazarı.uzantı internet adresinde 200 lira ucuza satılıyor. Ancak bu siteyi ilk kez duyuyorsunuz. 200 lira daha uygun fiyata satın almak için bu siteyi tercih eder miydiniz? Kredi kart bilgilerinizi bu internet sitesine girer miydiniz?
İşte burada en önemli husus ortaya çıkıyor. Binlerce esnafın popüler internet sayfalarında abonelik oluşturmasının, aylık aidat ödemesinin sebebi de budur. Tabi bu sitelere bağımlı olmak yerine kendi portalınızı da büyütmeyi hedeflemelisiniz ancak, bir site açıp ürünleri yükleyip kısa vadede satış yapmayı hedeflerseniz iflas edebilirsiniz. Bu sebeple;
- Popüler alışveriş sitelerinde firmanıza ait hesaplar oluşturun.
- Bu hesaplara ürünlerinizi yükleyin ve açıklama bölümünden kendi e-ticaret sayfanıza linkler verin.
- Sosyal medya da ürünlerinizi paylaşın.
- Bu sektör haricinde diğer iş planları için iş planı örnekleri bölümünü ziyaret etmenizi öneririm.
Hangi E-Ticaret Yazılımı Tercih Edilmeli?
Kosgeb esnafın satın aldığı e-ticaret yazılımlarına da destek sağlıyor. Türkiye’de onlarca farklı e-ticaret yazılımı mevcut. 1.000 liradan başlayıp 10.000 liraya kadar yazılım bulmak mümkün. İşte burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kullanıcılara en basit şekilde ürünleri sunabilen portalın tercih edilmesidir. İyi bir e-ticaret yazılımı aşağıda ki ihtiyaçları karşılar.

- Ürünler kolay şekilde yüklenebilir ve düzenlenebilir.
- Sorgulama ve sıralama filtreleri müşteri odaklıdır. Fiyata, özelliğe, tarihe ve diğer kriterlere göre süzme yapabilir.
- Alışveriş bir kaç adımda tamamlanabilir.
- Kullanıcıların üye olmasını sağlar ve üyelik bilgilerini gizli tutar.
- 3. kişilerin erişimi konusunda güvenlidir.
- Müşterilerin kredi kartı ile güvenli alışveriş yapabilmelerini sağlar. 3d Secure gibi güvenlik araçları ile tam uyumludur.
- Tüm bankaların kredi kartı tanıtılabilir ve mevzuat hükümlerine göre belirli oranlarda taksit yapabilir.
- Kampanyaları, yarım kalan alışverişleri ve ilanları müşterilere bildirir.
- Arama motoru optimasyonuna uyumludur. (seo uyumludur.)
- Müşteriye özeldir ve kaynak kodları gizlidir.
- Mobil (responsive) erişim sağlar.
E-Ticaret Sitesi İçin Domain ve Hosting Seçimi
En çok karşılaşılan hata, site ismi belirlenirken yapılan hatalardır. Ahmet ticaret . uzantı, yılmaz ticaret . uzantı şeklinde alınan domainler (site ismi) akılda kalıcı olmadığı gibi, benzerleri çoktur. Bu sebeple akılda kalıcı jenerik bir domain seçilmesi uzun vadede yarar sağlayacaktır. E-ticaret platformunun ilk açılışında güvenilir bir hosting firmasından satın alacağınız bir paylaşımlı vps işinizi görecektir.

Ancak kullanıcı sayısı çoğaldığında kaliteli ve hızlı bir sunucuya ihtiyaç duyabilirsiniz. Günlük 10 müşterinin ziyaret ettiği bir portal ile 10.000 müşterinin ziyaret ettiği bir portalın ihtiyaç duyduğu hosting özellikleri birbirinden farklıdır.
- Site isminin (domainin) seçimi konusunda uzman kişilerden yardım alın.
- Popüler bir firmadan başlangıç seviyesinde yedeklemesi mevcut olan bir paylaşımlı hosting satın alın. Bu hosting ilerleyen dönemde diğer üst paketlere taşınabilir olsun.
- Site ismini güvenli bir firmadan kaydedin.
Sizler için hazırladığımız KOSGEB e-ticaret iş planı örneği linkinden proje örneğini indirebilir ve firmanıza uygun şekilde düzenleyebilirsiniz.
Bugün sizlere KOSGEB’in girişimci iş planı nasıl doldurulması gerekiyor ve önemli tüyolar vereceği o zaman eve geçerim KOSGEB girişimci iş planı almanızı isteyecek. Çünkü bunun üzerine çalışmalar yapacaksınız 10 sayfalık bir iş planı mı şimdi başlayalım Önce baştan işte girişimcinin adı soyadı iş fikri ve işletmenin adı yani Zaten sizin formu doldurduğunuzda yani KOSGEB’e teslim etmemiz Gerektiği zaman zaten eşinizi açmış olacaksınız buraları tık tık dolduruyorsunuz Ondan sonra 7 bölümden oluşan iş planı bir bölümü genel bilgilerden oluşuyor farkındaysanız komple doldurdum bölümü Burada kendinizi kısaca anlatıyorsunuz yani burasının kısa olmamasına önemi gösterin kendinizi mutlaka eğitimin indir şe nerelerde çalıştınız çalıştığınız yerlerden Neden ayrıldınız ayrıldıysanız Ne için ayrıldınız gerisinden buraları komple dolduruyorsunuz Ben kısa yazdım haftalık yani bu kadar yazmama rağmen kısa oldu Ancak resim birazcık daha uzun yazı En sonuna da katıldığınız ve nerede kat aldıysanız KOSGEB eğitiminizi tarihi ile beraber İşte bu uyku KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi de katılarak belge almaya hak kazandım diyerek sonuna ekleyin 11.1 girişimci bölümü ne yapıyorsunuz buna 1.25 hepinize geldiğiniz zaman Bayağı da ben Hatta bu bölümde bu işi neden kurmak istediniz aklınıza nasıl geldim neyden etkilendiniz bunları yazıyorsunuz ve dolu dolu yazın yani bu iş planı sizde Rezildi eder vezirde eder Yani korkutmak istemem ama maalesef böyle Çünkü KOSGEB sizi bu iş planınızda tanıyor buraya ne yazdıysanız öyle tanıyorsunuz tanıyorsunuz Çünkü kurulda da Zaten oradaki görevlilerin elinde sizin bu iş biraz olacak o yüzden bu bölümü mutlaka iyi bir şekilde doldurmaya Özen gösterin daha sonraki bölüme geldiğimiz zaman Burada kendinizi işte Bilgilerinizi yazıyorsunuz işte Kişisel bilgiler adınızı soyadınızı adresinizi telefon numaranızı işte mezun olduğunuz eğitim Kurumu’nun işte orta öğretim lisans mi yüksek lisans mı Ondan sonra katıldığınız programları mutlaka Eğer sertifikalı bir eğitim programına katıldığı insanız işte workshopları katıldığı sınıf fuarları katılıyorsunuz mutlaka ekleyin Bu size artı puan kazandıracak En sonunda da diğer nitelikleri diye bir bölüm var burada kendinize işte fobileriniz yazabilirsiniz neleri ilgi duyuyorsunuz yazabilirsiniz sefere çıkmayı seviyorsunuz işte dansı ilginiz varsa müziği sinema eşek gitar falan çalıyorsunuz burada bu şekilde doldurabilirsiniz ki size sevdiklerinize ilgi alanlarınızı öğrenmiş olurlar Böylelikle daha sonra Daha sonrasında 2. de girişimci ve işletme ortaklarını ilişkin bilgi tablosu var bu niye duruyorsunuz adınıza TC kimlik numaranızı işte ne zaman bu eğitime katıldığınız tarihi yazıyorsunuz ve boş bırakmanız gereken yerlere diğer salgıları da aynı şekilde yok yazın Yani boş bırakmayın her zaman doldurmanız gerekiyorsa yok yazarak geçebilirsiniz burada ortaklarımız varsa ortaklarımızın bilgisini de yazıyorsunuz.