KOSGEB Firmalar ve Kuruluşlara 1.5 Milyar Lira Destek Verdi
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) geçtiğimiz yıl 69 bin işletmeye 1,5 milyar lira destek sağladı. Girişimcileri desteklemek ve orta ölçekli işletmeleri ayakta kalabilmeleri için verdiği destekler ile ülkemizde faaliyet gösteren kurum olan Kosgeb, koronavirüsün etkili olduğu 2020 yılında ülkemizin 7 bölgesinde; İmalattan inşaata, ulaştırmadan bilgi ve iletişime kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 69 bine yakın işletmeye toplamda 1,5 milyar lirayı aşkın destek sağladı.
Kosgeb desteği alan firmalar, işletmeler ve kuruluşlara sağlanan bu destekler kurulduğu günden bu yana girişimcilere sağlanmaya devam ediyor. Pandemi boyunca başvuru yapan girişimcilere bu destekler hız kesmeden ulaştırıldı.
2020 Faaliyet Raporunda ki bilgi ve verilere göre, Kosgeb kurumu tarafından 68 bin 803 işletmeye geçen yıl 1 milyar 517 milyon 34 bin 551 lira destek sağlandı.
- KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği kapsamındaki desteklerden 54 bin 259 işletme ,
- KOSGEB KOBİ Kredi Faiz Desteği Yönetmeliği kapsamında sağlanan imkanlardan ise 14 bin 544 işletme yararlandı.
” KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği” çerçevesinde sağlanan bu desteklerden yararlanan işletmelerin birden fazla destek alabilmesi sonucu toplam işletme sayısı 68 bin 803’ü buldu.
KOSGEB’in İşletmelere Verdiği Destekler Devam Ediyor
2020 yılında ülkemizin 7 bölgesinde; İmalattan inşaata, ulaştırmadan bilgi ve iletişime kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 69 bine yakın işletmeye toplamda 1,5 milyar lirayı aşkın destek sağladı.
En çok desteği İç Anadolu’daki işletmeler aldı bu kapsamda ”KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği” çerçevesinde sağlanan destekleri en çok İç Anadolu Bölgesi’ndeki işletmeler kullandı.
- İç Anadolu bölgesinde ki; 10 bin 468 işletmeye 355 milyon 995 bin 557 lira destek verildi.
- 14 bin 334 işletmeye verilen 355 milyon 807 bin 266 lira ile Marmara Bölgesi takip etti.
- Ege Bölgesi’nde 6 bin 878 işletme 181 milyon 277 bin 660 lira,
- Karadeniz Bölgesi’nde 5 bin 673 işletme 146 milyon 95 bin 640 lira,
- Akdeniz Bölgesi’nde 6 bin 365 işletme 136 milyon 427 bin 945 lira destek aldı.
- Güneydoğu Anadolu, bölgesinde 3 bin 898 işletmeye verilen 99 milyon 328 bin 521 lira destek,
- Doğu Anadolu bölgesi 3 bin 199 işletmeye sağlanan 84 milyon 410 bin 691 lira destekler sağlandı.
”KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği” kapsamında verilen desteğin
- % 61,74’ünün mikro,
- % 23,51’inin küçük,
- % 14,75’inin ise orta ölçekli işletmelere kullandırıldığı kayıtlara geçti.
15 bine Yakın İşletmeye Faiz Desteği Verildi
Pandemi ile zor zamanlardan geçtiğimiz geçen yıl ise ”KOSGEB KOBİ Kredi Faiz Desteği Yönetmeliği kapsamında” 14 bin 544 işletmeye 157 milyon 691 bin 271 lira destek verildi.
Kosgeb tarafından sağlanan Faiz desteklerinde Kilis, Elazığ, Malatya, Rize ve Giresun gibi iller ”Acil destek kredisi faiz imkanlarından” yararlandı. Yine burada ki işletmelere ”Makine teçhizat kredisi” ve ”İşletme kredisi” alanlarında da söz konusu destek çeşitli kuruluşlarca kullanıldı.
- imalat sektörü desteklerde başı çekerken imalat sektörüne sağlanan desteklerin % 72’sine karşılık; 987 milyon 620 bin 461 lira imalat sektörüne verildi.
- Toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörüne ise % 11,76’lık pay ve 150 milyon 909 bin 268 lira destek verildi.
KOSGEB’ tarafından sağlanan bu desteklerden madencilik ve taş ocakçılığı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, inşaat, bilgi ve iletişim ile ulaştırma ve depolamanın da aralarında yer aldığı birçok sektör yararlandı.
Kosgeb Girişimci Destekleri Nasıl Alınır?
Kosgeb kendi işini kurmak ve iş yeri açmak isteyene genç girişimcilere verdiği hibe ve teşvik kredileri ile her yıl desteklerini sürdürüyor. Haberimizde de yer verdiğimiz gibi pandemi süreci de dahil Kosgeb geçen yıl 69 bin işletmeye 1,5 milyar lira destek sağladı. Kosgeb 2020 yılı itibariyle geleneksel girişimcilere 60 bin liraya kadar ve ileri girişimcilere 370 bin liraya kadar hibe desteği verdi.
Kosgeb tarafından girişimcilere sağlanan destekler 2021yılında da verilmeye edecek.
Kosgeb Desteklenen sektörlerde iş yeri açmak isteyen girişimcilerin hazırladıkları iş projeleri karşılığında 370 bin liraya kadar verdiği hibe destekleri ile geleceğin yeni iş fikrilerini hayata geçirilmesine katkıda bulunuyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleme kurumu olarak küçük ölçekli işletme kuran girişimcilerin aldıkları bu hibeler ile iş yerleri açabiliyor. KOSGEB Desteği ile Kurulan İşletmeler Kosgeb tarafından işletme kuruluş giderleri, iş yeri kuruluş dönemi, performans ve sertifika desteği olarak toplamda 60 bin liraya kadar hibe desteklerini alarak bu zamana kadar birçok girişimci hayalindeki iş yeri kurdu. Kadın girişimci engelli girişimci gazi ve birinci derecede şehit yakını olan girişimcilere destekleri sürdüren Kosgeb 2021 yılında da desteklerine devam edecektir.
Kosgeb Desteği İle Kurulan İşletmelere Örnekler;
Ottonom Mühendislik Çözümleri AŞ
Bu zamana kadar Kosgeb destekleri ile kurulan işletmeleri inceleyecek olursak Ottonom Mühendislik Çözümleri AŞ buna güzel bir örnek olabilir. 2013 yılında Kosgeb’in yeni girişimci desteği ile kurulan firma 41 kişilik mühendislik kadrosu ile otomotiv ana ve yan sanayi, havacılık, raylı sistemler, beyaz eşya ve savunma sanayisinin ürün geliştirme ve devreye alma sürecinde ihtiyaç duydukları tasarım ve imalat desteğini vermek amacıyla kurularak ürün geliştirme ve süreç geliştirme alanlarında otomotiv sektörü dışında da faaliyet göstermeye başlamıştır. Bursa merkezli Ottonom Mühendislik Çözümleri AŞ. Bursa dan sonra İzmir’ de de ofisini açacak ve büyüme hedeflerini gerçekleştirerek gelecekteki yerini korumayı hedeflemektedir.
Kosgeb desteği ile kurulan işletmeler ülkemizde ilk üç işletme adına girmeye adaydır. KOSGEB destekleri yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen genç girişimcilerin her zaman yanında olmaya devam edecektir.
Kosgeb desteğiyle kurulan bir diğer İşletme de Muğla’ nın Bodrum ilçesinde kurulmuştur. 2016 yılında Kosgeb desteğiyle kurulan kilit üretim işletmesinde Bodruma yakın köylerde kadınlar tarafından kilit üretilmektedir. Kilit üretimi yapılan işletmede kadın istihdamı yapılarak, Bodruma yakın farklı köylerde yaşayan 13 kadını iş sahibi yapmıştır. Ege bölgesinde özellikle Bodrumda böyle bir işletmenin Kosgeb desteğiyle kurulması yatırımın bölge ekonomisine katkı sağlayacak başka sektörleri de bu alana çekeceğinin en güzel örneğidir.
Zamur Tekstil
Kosgeb desteğiyle açılan bir diğer işletme ise ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Mardin’ dedir. 50 kişilik kadrosuyla tekstil atölyesi olarak Zamur Tekstil ünlü markala fason üretim yapmaktadır. 27.07.2015 tarihinde bir tekstil atölyesi kiralayarak Kosgeb desteğine başvuruda bulunan girişimci Kosgeb desteği alarak atölyesini büyütüp bu günlere getirmiş ve iş fikri olarak bölgede yaşayanlara örnek olacak bir işfikrini hayata geçirmiştir. Mardinin Kızıltepe ilçesinde faaliyet gösteren Zamur Tekstil 300 kişilik kadrosuyla bölgede bir marka olmayı hedefleyerek yurdışında ihracat yapmayı hedeflemektedir.
Afrapoli Terlik Ayakkabı
2013 yılında Kosgeb desteği ile Gaziantep’te kurulan Afrapoli Terlik Ayakkabı işletmesi de destek almak isteyenlere örnek olacak nitelikte bir işletmedir. 20’nin üzerinde yurtiçi müşterisi ve 8 yurtdışı ülkesine satış yapan Afrapoli Terlik Ayakkabı Kosgeb destekleri ile kurulan işletmeler arasındadır. Irak ve yurtiçi gibi değişken dinamikler olan pazardan kurtulup yakın vadede Afrika’da daha etkin ve sürekli bir pazar yakalamak, orta vade de ise Avrupa pazarına girebilme hedefini taşıyan Afrapoli ayakkabı işletmesi girişimcilere güzel bir iş fikri olabilir.
KOSGEB Desteği ile Kurulan İşletmeler ve işyerlerine örnek olarak Bozok Üniversitesinde Kosgeb desteği ile bebek ve çocuklar için pişik filmi yapımı, Akasya Ayakkabı, Arma Bağlantı Sistemleri AŞ., Adıyamanlı 52 yaşında girişimci olan Girişimci Naile Şahinin kesme sucuk ve pestil fabrikası, Güleç Tekstil Firması, Saykal Elektronik ve Yazılım Mühendislik San. gibi firmalar Kosgeb destekleri sayesinde fabrika hayaline kavuşanlar olarak sıralanabilir.
Sizlerde Kosgeb Destekli İş Kurabilirsiniz!
Sizde Kosgeb desteği alarak iş kurmak, kendi işinizi açmak için iş fikirlerine ihtiyaç duyuyorsanız KOSGEB Desteği ile Kurulan İşletmeler ve fabrika örneklerinden ilham alarak, öncelikle desteklenen sektörlerden birinde oluşturacağınız iş planı projesi ile Kosgeb genç girişimci destek programına başvuruda bulunarak hayalinizdeki iş fikrinizi aldığınız hibe ve faizsiz kredi destekleri ile hayata geçirebilirsiniz.
Salgın Sürecinde de KOBİ’lerin durum tespiti yapıldı
Kosgeb geçtiğimiz yıl COVID-19 salgını sebebiyle ortaya çıkan acil durum Pandemi sürecinde KOBİ’lere ilişkin mevcut durumun ortaya konulması ve KOSGEB tarafından alınabilecek önlemlerin araştırılması amacıyla üç çalışma yürüttü. Bu kapsamda, 2020 yılının mart, nisan ve aralık aylarında salgının işletmeler üzerindeki etkilerini tespit amacıyla anketler düzenlenerek, veriler analiz edildi ve kurum tarafından bunlara uygun stratejiler hayata geçirilmeye çalışıldı.
merhaba ben asansör montaj bakım ve modernizasyon firması kurmak istiyorum. belli miktarda bütçem var ama yetmiyor. asansör firması açmak için destek veriliyor mu
KOLAY GELSİN DAHA ÖNCEDEN KREDİM ONAYLANDI FAKAT NASIL İŞLEMLEMLERE BAŞLICAMI BİLMİYORUM YARDIMCI OLURMUSUNUZ
Afrapoli ayakkabı dükkanı açarsak herhangi bir banka kredi verir mi? ve afrapoli terlik ayakkabı nerede kullanılıyor.