Kosgeb 60 Bin Lira İşyeri Açma 2020 Hibesi

Konular:
- KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı 2020
- Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Geleneksel Girişimci Destek Programı Adımları
- Online Girişimcilik Eğitimi
- İşletme Kuruluşu Desteği
- Destek Başvuru Adımı
- Başvuru Değerlendirme Aşaması
- Destek Ödemeleri 2020
- Kosgeb’ ten İleri Girişimcilere 370 Bin Lira Hibe Desteği
- Kosgeb Kadın Girişimcilere Desteklerini 2020 yılında da sürdürüyor
Kosgeb geri ödemesiz hibe ve geri ödemeli kredi şeklinde verdiği desteklere 2020 yılında da devam ediyor. Kosgeb desteklerinden yararlanabilmek için öncelikle işyeri sahibinin Kosgeb’ üye girişi için kayıt olması ve kayıtlı işletmesinin adına destek alabilmesi için açtığı işyerine ait projesinin Kosgeb yetkilileri tarafından onay alan iş planı örnekleri arasında yer alıyor olması gereklidir. 2020 yılında Kosgeb girişimcilik destek programı adı altında geleneksel ve ileri girişimci desteği adı altında destek ödemesi gerçekleştirmektedir. Kendi işini kurmak isteyen ve 2020 KOSGEB desteklerini, destekleri alabilmenin şartları ve izlenmesi gereken başvuru adımlarını sizleri için yeniden düzenledik.
KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı 2020
Geçtiğimiz yıllarda hibe olarak verilen geri ödemesiz desteğin ve faizsiz kredi desteğinin yerini 2020 yılında yeniden belirlenerek destek rakamları güncellenmişti. 2020 yılında Girişimciliği Geliştirme Destek Programı adı altında belirlenen program kapsamında verilen hibelerin üst limitlerinde artış olmuş ve
- Geleneksel girişimcilere ise sağladıkları performansa göre 60 bin TL‘ye,
- İmalat ve yenilikçi iş girişiminde bulunanlara ileri girişimcilere; 370 bin TL‘ye kadar KOSGEB tarafından destek verilecek.
Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Geleneksel Girişimci Destek Programı Adımları
Geleneksel girişimcilere onay aldıkları iş planlarına göre açacakları işyerinin sağladıkları performansa göre ödenecek olan 60 Bin TL destek ödemesinin yapılabilmesi için girişimcilerin aşağıdaki görsellerde de belirtildiği gibi tüm adımları tamamlaması şartıyla veriliyor.
Geleneksel Girişimcilik destek programı kapsamında verilen destek tutarları ise;
- Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 5.000 TL
- Sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10.000 TL tutarında destek sağlanır.
Birinci Performans Dönemi
- 180-539 gün ise 5.000 TL
- 540-1079 gün ise 10.000 TL
- 1080 ve üstü gün ise 20.000 TL
İkinci Performans Dönemi
- 360-1079 gün ise 5.000 TL
- 1080-1439 gün ise 15.000 TL
- 1440 ve üstü gün ise 20.000 TL
Sertifika desteği 5.000 TL tutarında toplamda 60 bin liraya kadar destek sağlanır.
Geleneksel Girişimciler Performans desteği kapsamında yine geri ödemesiz olarak, 40.000 TL’ye kadar, ayrıca girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir, en fazla 50.000 TL’ye kadar destek sağlanır.
Geleneksel girişimcilere 60 bin lira destek ödemesinin yapılabilmesi için; online girişimcilik eğitimi adımı, işletme kuruluşu adımı, başvuru adımı, değerlendirme adımını tamamlayan geleneksel sektörlerde işyeri açacak olan geleneksel girişimcilere 60 bin liraya kadar destek ödemeleri yapılacaktır.
Online Girişimcilik Eğitimi
İşletme kurulumundan önce uzaktan eğitim sistemi üzerinden Geleneksel girişimci eğitiminin tamamlanması şartı getirilmiştir. Kosgeb tarafından desteklenen sektörlere yönelik Nace kodları adresinden aratarak işyerinize ait nace kodunu almanız gerekiyor. Bu kod ile başvuru yapılacaktır.
Eğitimler online olup buradan başvuru yapılması gereklidir. Uzaktan eğitim sistemi üzerinden Geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimlerini alarak sertifika almanız gerekiyor. Online eğitim için tıklayınız. Bilgi almak isteyenler için
bilgisayarına indirerek detaylara erişebilirsiniz. Video ve testler sonrasın da ”Girişimcilik Belgesi” için size bir indirme bağlantısı verilecektir.
e-Devlet şifesiyle https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler sayfasına giriş yaptıktan sonra ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” altında yer alan ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım” belgesini tıklayarak belgenizin çıktısını alabilirsiniz.
Uygulamalı girişimcilik eğitimi 2020 detayları ile anlatıldığı yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
İşletme Kuruluşu Desteği
Girişimcilik eğitimi katılım belgesi alındıktan sonra işletme kuruluş işlemleri gerçekleştirilmelidir. Yani henüz bir işyerinin açılışını yapmadıysanız hibe ile kuruluş giderlerini karşılarım diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kosgeb açılmış bir işyerinin kuruluş giderlerini karşılar. Yani daha önceden alınan makine ekipman alımı giderleri faturalarını ibraz etmeniz gereklidir.
Destek Başvuru Adımı
İşinizi kurup işletmenizin açılışını yaptıktan sonra Kosgeb veri tabanına kayıt olmanız ve Kobi beyannamesi doldurmanız gerekmektedir. Daha önceden de değindiğimiz gibi burada en önemli nokta girişimcilik eğitiminin işletme kuruluş tarihinden önce tamamlanmış olması gerekmektedir. Başvuruda bulunacak olan işletmenin Türk ticaret kanununda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olması gereklidir. Adi ortaklıklar destekleme kapsamında değildir. Girişimci program başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az % 50 olmalıdır. Program süresinde girişimcilerin ortaklık payı % 50′ nin altına düşmemelidir. İşletmeni program başvuru tarihi itibari ile son 1 yıl içinde kurulmuş olması ve girişimcilere daha önceden bu programdan yaralanmamış olması şartı yerine getirilmelidir.
Başvuru Değerlendirme Aşaması
Geleneksek girişimcilik destek programına yapılan başvurular Uygulama birimi tarafından değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda başvuru kabul edilebilir; Düzeltme istenebilir yada Reddedilebilir. Olumsuz olarak değerlendirilen ve reddedilen başvurular için bir kereye mahsus olmak üzere itiraz edilebilir. Düzeltme istenilen başvurular için verilen sürede gerekli düzeltme yenileme ve revizyon işletme tarafından gerçekleştirilir. Kabul edilen başvurular için destek programı başlatılır. Tüm süreçler KOBİ Bilgi sistemi KBS üzerinden yürütülmektedir.
Destek Ödemeleri 2020
Değerlendirme süresi sonunda başvuruları kabul edilen işletmeler ödeme taleplerini KOBİ Bilgi Sistemi olan KBS üzerinden gerçekleştirecektir. Kabul edilen başvurular için destek süreci 2 yıllık süreci kapsayacaktır. Destek sürecinde Geleneksel girişimci destek programından faydalananlara Kuruluş, performans ve Sertifika desteği sağlanacaktır.
Kosgeb’ ten İleri Girişimcilere 370 Bin Lira Hibe Desteği
2020 yılından imalat ve yenilikçi iş girişiminde bulunanlara ileri girişimcilere; 370 bin TL‘ye kadar KOSGEB tarafından destek verilecek. 370 bin lira olarak verilecek olan ileri girişimci desteğinden yararlanabilmek için Online girişimcilik eğitimi, işletme kuruluşu, başvuru, değerlendirme adımlarını tamamlamaları şartıyla 370 Bin liraya kadar ödemelerini almaları sağlanıyor.

Kosgeb ileri girişimci 370 bin liraya destek 2020
Kosgeb 2020 yılında Geleneksel ve ileri girişimcilere sağladığı destekleri vermeye devam ediyor.
Kosgeb ileri girişimcilik desteği kapsamında; projesi onaylanan ve ödeme almaya hak kazanan girişimcilere; Kuruluş desteği, Makine techizat yazılım desteği, Mentörluk, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği, Performans desteği, Sertifika desteği olmak üzere toplamda 370 bin lira destek ödemesi yapılıyor.
Kuruluş desteği
- Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için Kuruluş desteği 5 bin TL tutarında yapılırken,
- Sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için kuruluş desteği 10 bin TL tutarında yapılmaktadır
Makine teçhizat yazılım desteği
- Düşük Orta – Düşük Teknoloji Düzeyi destek tutarı 100.000 TL tutarında
- Orta Yüksek Teknoloji Düzeyi Destek tutarı 200.000 TL tutarında
- Yüksek Teknoloji Düzeyi 300.000 TL tutarında % 75 oranında destek veriyor.
Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği
- İleri Girişimci Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu programı adı altında Danışmanlık ve işletme koçluğu destek tutarı 10.000 TL’ dir. Destek oranı ise % 75′ dir.
Performans desteği
Birinci performans dönemi için;,
- 180-539 gün ise 5.000 TL
- 540-1079 gün ise 10.000 TL
- 1080 ve üstü gün ise 20.000 TL
İkinci performans dönemi için;,
- 360-1079 gün ise 5.000 TL
- 1080-1439 gün ise 15.000 TL
- 1440 ve üstü gün ise 20.000 TL
Sertifika desteği
Sertifika desteği olarak 5.000 TL olmak üzere toplamda 370 bin lira destek verilmektedir.
İleri girişimcilere 370 bin lira destek ödemesinin yapılabilmesi için; online girişimcilik eğitimi adımı, işletme kuruluşu adımı, başvuru adımı, değerlendirme adımını tamamlayan ileri girişimcilik sektörlerinde işyeri açacak olan ileri girişimcilere 370 bin liraya kadar destek ödemeleri yapılacaktır.
Kosgeb Kadın Girişimcilere Desteklerini 2020 yılında da sürdürüyor
Yine işletmenizin ilk yılında 30 yaşından küçük genç girişimci iseniz veya gazi, engelli veya şehit yakını ile kadın girişimci iseniz o zaman fazladan bir 5.000 TL daha hibe alırsınız.
Kosgeb’ in kadın girişimcilere sağladığı ayrıcalıkları;
- Geleneksel girişimci ve İleri girişimci destek programlarında girişimcinin kadın olması durumunda + 5 bin TL destek veriyor
- Nitelikli eleman istihdam desteği kapsamında istihdam edilecek personelin kadın olması halinde destek oranına % 20 ilave edilmektedir.
- Kobi- gel destek programı, proje teklif çağrılarında alınan başvuruların değerlendirilmesinde kadın girişimcilere ilave puan veriliyor.
- Kobi finansman destek programı kapsamında girişimcini kadın olması durumunda +20 bin TL destek veriliyor.