Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi 2020 Desteği

Konular:
Kırsal alanların kalkınmasının ülkenin geleceği açısından önemli olduğu biliniyor ve bunun adına pek çok çalışma yürütülüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapılan açıklamalar neticesinde 6 ilin 45 ilçe ve 2162 köye destek verileceği açıklandı. Projede başvuru sahipleri çiftçilerimize %70 ile %100 oranında destek verilecek. Kırsal Dezavantajlı Alanlar kalkınma Projesi Sinop, Adana, Mersin, Sinop, Bartın vb. illerde 2020 yılında Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi destekleri başladı. 2020 Kırsal Kalkınma destekleri ve köy hibe programları kapsamında verilecek tarımsal hibeler tarım Projeleri olanlara verilecektir.
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi
Başlatılan proje ile belirlenmiş olan bazı illerde, bu illerin ilçelerinde ve köylerinde başlangıçta 30 bin kırsal haneye destek sağlanacaktır. Projeye ilişkin Bekir Pakdemirli tarafından yapılan açıklamalarda; Mersin, Adana, Kastamonu, Bartın, Sinop ve Osmaniye illerinin dezavantaj bulunan bölgelerinde uygulanacağı belirtildi. Uygulamanın başlamasından itibaren 30 bin tane kırsal haneye destek verilecek proje Kredi Garanti Fonu ile işbirliği içerisinde yürütülecek. Bakan Bekir Pakdemirli konuya ilişkin şunları söylemiştir;
“Hazırlanmış olan projede Kredi Garanti Fonu ile işbirliği yapıyoruz. Bu ülkemizde bir ilk. Kredi Garanti Fonu aracılığı ile proje kapsamında olan illerde ortalama 300 milyon TL’lik kredi kullandırmayı amaçlıyoruz. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenebilmesi için çeşitli projeler yürütülüyor. Bu kapsamda 2006- 2018 döneminde 10.374 proje hayata geçti ve Bakanlık bütçesinden hibe desteği olarak 2,7 milyarlık bir destek sağlandı. Şu anda 1483 projenin hala sürdüğünü söyleyebiliriz.
Şeklinde konuşan Bakan bunların yanı sıra kırsal kalkınmanın ülke açısından çok önem arz ettiğinden de bahsetti. Kırsal kalkınmayı desteklemek adına pek çok projenin geliştirildiğini ve şu an yürütüldüğü söyleniyor. Bunların yanı sıra ülkede faaliyet gösteren çiftçi yaşının 50’nin üzerine çıkmasından da rahatsız olduğunu belirten Bakan bu yaşın 20’li yaşlara çekilmesine gereksinim duyulduğunun da üzerinde durdu. Başlatılan proje ile şu alanlarda destek sağlanacaktır;
- Çiftçilerin bitkisel ve hayvansal üretimlerini desteklemek amacı ile gerçekleştirdikleri yatırımlara yüzde 70 oranında hibe desteği verilecektir.
- KOBİ’lere, kooperatiflere ve birliklere ekonomik alt yapılarını oluşturmaları adına destek verilecektir. Destek kapsamında %75 oranında destek sağlanacaktır.
- Toros Dağları’nın zorlu coğrafik yaşam koşullarında hayvancılık ile uğraşmaya çalışan birçok göçer vatandaş bulunuyor. Başlatılan proje ile bu göçer kişilere de %100 destek veriliyor.
- Çiftçilerin yaş sınırlarının hep üst düzeyde olmasından söz edilmesi ve genç girişimcilerin de yolunu açmak adına başlatılan bu projeden en çok 20’li yaşlardaki çiftçilerin faydalanması hedefleniyor. Bu sebeple 40 yaş altı genç çiftçilerin gerçekleştirdiği yatırımlar için yüzde 70 ile yüzde 100 oranında destek sağlanmaktadır.
- Hayvan pazarları, mera ve pazar yolları, küçük ölçekli sebze ve meyve halleri, hayvanlar için içme suyu yapıları, basınçlı sulama sistemleri ve mera alt yapıları gibi alanlardaki kamusal yatırımlar için %100 oranında destek verilecektir. Ayrıntılar.
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Projesi Hangi İllere Destek Verilecek?
Ülkedeki çiftçi yaş sınırının aşağıya çekilmesini sağlamak adına birçok proje ve çalışma başlatıldığından söz ediliyor. Başlatılan bu destek projesi ile uzun zamanlardır desteklenen kırsal kalkınma projelerine bir yenisi daha eklenerek 45 ilçe ve 2162 tane köye destek verilecektir. Projeye konu olacak ve destek verilecek iller şu şekilde belirtilmiştir;
- Kastamonu,
- Adana,
- Mersin,
- Osmaniye,
- Sinop,
- Bartın
Belirlenmiş olan bu altı ilin dezavantajlı olan bölgelerine belirlenen proje ile ilk aşamada 30 bin haneye destek verilecektir. Proje ile illerin kırsal kesimlerinde ve yüksek kesimlerinde yaşamını devam ettiren çiftçi vatandaşların iyileşmesini ve gelişmesini sağlamak ve üretimin pazara entegre edilmesini sağlamak amacı ile 2020 ve 2023 senelerinde uygulanmaya devam edilecek.
İkinci aşamayla birlikte 2026 yılına kadar devam edecek olan projeye Çankırı ve Kahramanmaraş illerinin de dahil edileceği bilgisini verdi. Projenin toplam bütçesi ise 98 milyon euroya ulaşacak. Bakan Bekir Pakdemirli, Toros dağlarında zorlu coğrafyada hayvancılıkla uğraşan göçerlere yüzde 100 hibe desteği verileceğinin de müjdesini verdi.

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Projesi Hangi İllere Destek Verilecek?
Kırsal Dezavantajlı İllerimiz için KGF Destek Sağlayacak!
Proje kapsamında sağlanacak olan finansman desteklerinin Kredi Garanti Fonu işbirliği içerisinde yapılacağı belirtildi. Sağlanacak olan finansmanın bir kısmı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu yani IFAD tarafından sağlanacak olan krediden karşılanacak. Bu fon ile bu güne kadar 8 proje tamamlanmış ve 2 proje de halen devam ediyor. Şu an ise Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ile 11. proje başlıyor. Bakan Pakdemirli tarafından yapılan açıklamalara göre bugüne kadar tarımsal kalkınmayı desteklemek adına ortalama 800 milyon doları bulan finansman sağlandı. Sağlanan destekler neticesinde 6 milyon kişiye ve 1,5 milyon haneye kırsal kalkınma desteği verildi.

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi 2020 başladı
Çiftçilerin, hayvan yetiştiricilerinin, kooperatiflerin ve işletmelerin yapacakları işleri büyütmekte bankalar ve finans kuruluşlarının talep ettiği şartlar sebebi ile güçlük çekmektedir. Bu sebeple şu an sağlanan proje desteğinde Kredi Garanti Fonu ile işbirliği yapılacak. Yani bu kapsamda da başlatılan projeden faydalanacak olan kişiler bankaların ve finans kuruluşlarının talep ettiği teminatlardan etkilenmeden kredi alabilecekler.
Kırsal İller Projesi İçin Yüksek Miktarlarda Bütçe Ayrıldı!
Üreticilerin, yetiştiricilerin, işletme sahiplerinin ve kooperatiflerin teminat sıkıntısı sebebi ile bankalardan kredi alamadığı hususuna değinen Bakan bu proje ile kredi alabilmelerini ve işletmelerini geliştirmeleri adına 5 milyon avro bütçe ayırdıklarını belirtti. Kredi Garanti Fonunun destek verdiği proje için belirlenmiş olan illere 300 milyon TL‘lik bir kredi sağlanmasının söz konusu olduğunu belirtti. Başlatılan proje sayesinde dar gelirli ailelere umut ışığı olunacak.
Proje ile başlangıçta 30 bin kırsal haneye ulaşılacak. Özellikle kadınların ve gençlerin başvuruları daha fazla önemsenecek. Kadın ve genç vatandaşların başvuruları daha göz önünde bulundurulacak. IFAD yani Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu tarafından da verilecek olan finansman sayesinde proje daha da gelişmiş bir şekilde ilerleyecek ve kırsal anlamda dezavantajlı sayılan bu illerde güçlenme ve gelişme sağlanacak. IFAD kırsal kalkınmayı desteklemek adına başlatılan bu projenin büyük bir kısmına destek sağlayacak. Proje kapsamındaki dezavantajlı illerin gelişmesi ve büyümesi için 52,5 milyon avro tutarında destek sağlanacak.
Başlangıçta proje için 52,5 milyon avro civarında bir bütçe belirleneceğinden bahsetmiştik. Daha sonra ikinci aşamaya geçildiğinde 2026 senesine kadar devamlılığını koruyacak olan proje kapsamına Kahramanmaraş ve Çankırı illeri de katılacak. Bu kapsamda toplam bütçe 98 milyon avroya ulaşacak.
Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu gibi projelerin yer aldığı hayvancılık hibesi linkine tıklayarak daha önce bu bölgelere verilen destekler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç şu açıklamalarda bulundu;
“Kırsal alanda yaşayan çiftçiler tarım alanında olmazsa olmaz bir bütün sağlıyor. Ülkemizde en büyük desteğin onlara sağlanması gerekiyor. Sonuç itibari ile tarım alanında yapılan desteklemeler sayesinde bioçeşitlilik korunur iken tarıma da insan kaynağı sağlanıyor“.
Ardından Tarım Reformu Genel Müdürü de tarımsal kalkınmayı desteklemek ve refah düzeyini arttırmak adına projelere bir yenisini daha eklediklerini 2018 yılında Kars, Artvin ve Ardahan’da uygulanmış olan kırsal kalkınma projelerini tamamladıklarını belirtti. Kırsal kalkınma sağlayamayan dezavantajlı bölgelere sağlanacak olan destekler, destek tutarları ve ayrılacak olan bütçeler içerikteki gibi olmaktadır.
IFAD’ dan En Yüksek Payı Kastamonu Aldı
IFAD’ dan yani IFAD yani Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu kredisi kapsamında en yüksek ödeneği alan ilin Kastamonu olduğunu KDAKP kapsamında 26 milyon 790 bin lira payı Kastamonu almıştır.