Karayollarında aşınma ve deformasyonları önlemek ve güvenli trafik akışını sağlamak amacıyla, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı yol kenarı muayene istasyonlarında taşıma yapan kamyon, tır, kamyonet gibi ticari araçlar tartıya girerek boy ve kilo ölçümlerini yaptırmaları gerekmektedir.
- Kantara Hangi Araçlar Girmek Zorunda?
- Hangi Araçlar Kantara Girmez?
- Kantardan Kaçanlara Ceza Kesiliyor mu?
- Kantar Denetimi
- Kantara Girmeme Cezası Ne Kadar Oldu?
- Kantara Girmeme Cezası İtiraz Davası Nereye Açılır?
- Kantardan Kaçma Cezası Sorgulama e- Devlet
- Karayolları Tonaj Cezaları 2023
- Fazla Tonaj Cezası Hesaplama 2023
- Kantara Girmeme Cezasına İtiraz Dilekçesi 2023
- Tonaj Yük Aşım Cezası Ne Kadar Oldu?
Ticari araç sahipleri ve kargo taşımacılığı yapan lisanslı işletme sahipleri tarafından araştırılan konulardan biri olan Tartıya Girmemenin Cezası Nedir? İtiraz Dilekçesi, Kantardan kaçanlar cezalandırılır mı? Hangi araçlar tartıya girmez, tartıya girmeme cezasına itiraz dilekçesi nasıl doldurulur, tartı cezası nasıl iptal edilir, 2023 yılında tartıya çıkmama cezası ne kadar, hangi araçlar tartıya girmez? kantar, kantara hangi araçların girmesi gerekir, kantar cezası ne zaman gelir vb. gibi tüm soruların cevapları.
Kantara Hangi Araçlar Girmek Zorunda?
Kantara girmesi gereken araçlar kamyon, kamyon, yük kamyonu ve nakliye kamyonudur. Bu araçlar kantara girmediklerinde cezaya tabidir.
Karayollarında yük taşımacılığı ve taşımacılık yapan firmaların ticari araçlarına yükledikleri yüklerin belirli bir standartta olması ve taşımaların uluslararası standartlara göre gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yolların ömrünü kısaltmamak, aşınmayı önlemek ve trafiğin güvenli olması için gerekli olan denetimlerde, kamyonların taşıdığı yükün ağırlığının trafiği tehdit edecek düzeyde olup olmadığı kantarlarla belirlenir.
Taşıma kapasitesinin üzerinde yük taşıyan tırların azami yük taşıma standartlarına uymaması durumunda idari para cezası uygulanır. Bu nedenle, denetimler sırasında sürücülerin ve işletmelerin cezalandırılmaması için ölçeğin yetkilileri tarafından verilen talimatlara uyulması gerekmektedir.
Hangi Araçlar Kantara Girmez?
Kantara girmesi gereken araçlar kamyon, tır, nakliye kamyonu ve yük kamyonudur. Teraziye girmedikleri durumlarda cezalandırılırlar. Kamyon, tır, nakliye kamyonu ve yük kamyonu dışındaki araçların kantara girmesine gerek yoktur.
Kantardan Kaçanlara Ceza Kesiliyor mu?
Yol kenarı muayene istasyonlarında görevliler tarafından yapılan sesli, ikaz ve dur ikazlarına karşılık sürücülerin ikazlara uyarak kantara girmesi gerekmektedir. Aksi durumların tespiti halinde araç sahibine veya sürücüye aracın plaka ve rengine göre ağır yaptırımlar uygulanmaktadır.
Kantar Denetimi
Karayolu üzerinde yük taşımacılığı ve taşımacılığı yapan ticari araçların ağırlık ve yükseklik ölçümleri gibi birçok muayene ve kontrolleri, tonaj fazlalığı kontrolleri gibi, yol kenarında bulunan muayene istasyonları tarafından yapılmaktadır.
Araçların boyutlarının ve ağırlıklarının trafikte ölçüldüğü bu istasyonlara kamyonet, kamyonet, minibüs, otobüs, yük ve nakliye kamyonları girmek zorundadır. Trafik cezaları da yönetmelikle güncellenmiş olup, trafik cezaları kapsamında tartıya girmeme ve kaçma ücreti belirlenmiştir.
Yol kenarındaki kantarlarda ve tartı istasyonlarında 3.500 kg veya daha az yüke sahip ticari kamyonlar KGM genelgesi ile kantardan muaftır.
Kantara Girmeme Cezası Ne Kadar Oldu?
2023’de tartıya girmemenin cezası 3.339 TL oldu. Tartıya girmeme cezası %25 indirimli olarak 2.504,25 TL ödenir.
Trafik cezası kanununun 65/4 üncü maddesi uyarınca, yol kenarı muayene istasyonlarının uyarılarına rağmen kantar ve ölçüye girmeyen ve yoluna devam eden araçlara plakalarına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir ve idari para cezasına çarptırılır.
Trafik cezası kanununda yer alan 65/4 maddesi ise Ağırlık ve boyut kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin dur ikazına rağmen tartı veya ölçü kontrolüne girmeden seyrine devam etmek başlığı altında işletenlere para cezası kesilir. Erken ödemelerde %25’lik indirimler ile ödeme yapılmalıdır.
Tartıya giren ve tonaj olarak aşıldığı tespit edilen araçlara da farklı yaptırımlar uygulanıyor. Araçların yüklenmesine ilişkin ölçü ve usuller, ağırlık ve ölçü kontrolüne ilişkin usul ve esaslar ile tartım toleransları Ulaştırma Bakanlığınca yönetmelikle belirlenir. Ancak maksimum yüklenen ağırlık %20’den fazla aşılırsa aşırı yüklenmeye devam edemez.
Kantara Girmeme Cezası İtiraz Davası Nereye Açılır?
Tartıya girmeme cezasına karşı sulh ceza mahkemesinde temyiz davası açılır. Trafik cezalarına itiraz dilekçesi de Sulh Ceza Hakimliğine verilir. İtiraz dilekçesi örneklerine göre hazırlanan dilekçe, trafik cezasının düzenlendiği yerdeki İl Adliyesinde yetkili olan Sulh Ceza Hakimliğine sunulmalıdır. Burada yapılan itirazların sonuçları 2-3 ay içinde kesinleşir.
Aracın olmadığı yerde ışık ve dur ihlaline uymamaktan dolayı ceza kesilen cezanın yazıldığı mevkiye gitmemiş olan, fotoğraf görüntü vs. kaydı olmayan aracınız karayolları denetleme istasyonundan hızlı bir şekilde transit geçiş yapmıştır, memur da dur ihtarına uymamaktan dolayı cezai işlem uygulamıştır denilerek asılsız şekilde ceza yazılan sürücülerde yasal haklarını aramak ve cezaya itiraz etmek için itiraz dilekçesi emsal karar ve itiraz davaları için başvuru mercilerinin neresi olduğunu merak etmektedir.
Bu gibi durumlarda itiraz hakkını kullanmak isteyen ve kantara girmemesi nedeniyle ceza kesilen kişiler de itiraz davasını nereye açacaklarını merak etmektedir.
Trafik cezaları aracın plakasına ve rengine göre kesildiğinden ceza sorgulama işlemini sürekli olarak yapmanız gereklidir. 10 gün içerisinde kesilen cezaların tebliğ edilmesi gereklidir. Tebliğ tarihinden itibaren kosgebkredisi.com cezanın ulaşmasının hemen ardından 15 gün içerisinde itiraz edilmesi gereklidir. 15 gün içerisinde yapılmayan itirazlar değerlendirmez. Belirlenen itiraz süresi geçtiğinde ise kesilen ceza kesinleşir ve devlet borcu olduğundan tahsil edilmesi Maliye tarafından yapılması gereklidir. Trafik cezalarının tahsil edilmemesi halinde ise icra takibi başlatılır ve haciz işlemi uygulanır.
Günümüzde en çok gençler tarafından tercih edilen App Plaka Yasak mı? Cezası Var mı içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.
Kantardan Kaçma Cezası Sorgulama e- Devlet
Araç plakasına yapılan ceza sorgulama e- devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilir.
Trafik cezası sorgulaması da GİB üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için kısa mesaj yoluyla anında ceza sorgulaması yapabilirsiniz.
Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın tüm işlemlerine e-Devlet üzerinden de ulaşabilirsiniz. Kantardan kaçma ve tonaj üstü cezalar gibi trafik cezası sorgulamaları resmi internet siteleri üzerinden yapılabileceği gibi trafik cezası ödemeleri de kolaylıkla yapılabilmektedir.
Karayolları Tonaj Cezaları 2023
Muayene istasyonlarında tartıya girilmemesi ve gerekli kontrollerin yapılmaması olarak da adlandırılan tonaj cezası 2023 yılında 2.452 TL olarak belirlendi. İdari para cezasının ödenmemesi durumunda borçlu hakkında icra takibi başlatılıyor.
Fazla Tonaj Cezası Hesaplama 2023
Ruhsatta belirtilen yük limitinin üzerinde yük taşıyanlar ile tartıya girdiklerinde ağırlık olarak hesaplanan limitin üzerinde yük taşıyanlara 2023 yılında uygulanacak cezaları sıraladık.
Sınırı aşan yüke kademeli ceza:
Araç azami yüklü ağırlığı veya izin verilen azami yüklü ağırlığı %3,75 + 500 Kg dan % 10 fazlasına kadar (madde 65/1-b(a))
- Ceza tutarı: 1.665TL
- Erken ödeme: 1.248 TL
Araç azami yüklü ağırlığı veya izin verilen azami yüklü ağırlığı %3,75 + 500 Kg dan% 15 fazlasına kadar (madde 65/1-b(b))
- Ceza tutarı: 3.339TL
- Erken ödeme: 2.504,25 TL
Araç azami yüklü ağırlığı veya izin verilen azami yüklü ağırlığı %3,75 + 500 Kg dan% 20 fazlasına kadar (madde 65/1-b(c))
- Ceza tutarı: 5.010 TL
- Erken ödeme: 3.757,50 TL
Araç azami yüklü ağırlığı veya izin verilen azami yüklü ağırlığı %3,75 + 500 Kg dan % 25 Fazlasına kadar (madde 65/1-b(d))
- Ceza tutarı: 6.690 TL
- Erken ödeme: 5.017,50 TL
Karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapmak,( madde 65/1-d)
- Uymayanlara: 408 TL
- Erken Ödeme: 306 TL
Azami yüklü ağırlık yada izin verilen azami yüklü ağırlık aşılmamış olsa bile azami dingil ağırlığını aşmak:
- Uymayanlara: 1.665 TL
- Erken Ödeme: 1.248 TL
Yol kenarı denetim istasyonları tarafından kesilen kantara girmeme ve kantar aşım cezalarının güncel rakamları bu şekildedir. Karayolları Genel Müdürlüğü ne ayrıca şikayet bildirimi de yapılmaktadır.
Kantara Girmeme Cezasına İtiraz Dilekçesi 2023
2023 yılında kantar girmeme cezasının iptali için Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi ile dava açacak kişilerin itiraz dilekçesi ile birlikte başvurmaları gerekmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre itiraz dilekçesinin içeriğinde itiraz edilen kararın açıkça yazılması, itiraz iradesinin dilekçe kapsamından anlaşılması ve itiraz edenin dilekçeyi imzalaması yeterlidir.
“İtiraz ediyorum”, “Kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyorum” vb. ibarelerin bulunması yeterlidir. Trafik cezalarına yapılan itirazları incelemeye Sulh Ceza Hakimliği yetkilidir.
Dilekçe içeriğinde yer alan emsal kararla örnek teşkil edecek aynı suçtan dava açılmışsa ve dava iptal edilmişse bu suçun iptal gerekçeleri dilekçeye yazılabilir. Yine dilekçede belirtilen delillerin açıkça gösterilmesi gerekir. İtiraz edenin kimlik bilgilerinin T.C. kimlik Numarası.
Trafik cezasına itiraz dilekçesine örnek olarak aşağıdaki görseldeki gibi Sulh Ceza Mahkemesi’ne Trafik Cezası Raporu’na:
İtirazı yapanın adı, soyadı, TC kimlik numarası, cezayı kesen karşı tarafın Karayolları Genel Müdürlüğü olarak değiştirilerek tutanak tarihi ve seri numarası ile ceza tutanağı yazılır. Talebin konu kısmında tarafıma tebliğ edilen veya edilmeyen trafik cezasının iptali talebinden oluştuğu yazılacaktır.
Tebliğ tarihi Gün /Ay/ Yıl/ Tebliğ edilmediyse tebliğ edilmedi yazılacaktır. Açıklamalar Kısmına ceza ile ilgili olayın uyarlaması yapılar gerçek dışı beyan verilmeden doğru ve eksiksiz olayın akışı kantardan neden dolayı girilmediği ispatlanabiliyorsa bu durumlar yazılacaktır.
Sonuç ve Talep kısmında, talebe ilişkin cezanın kaldırılmasını saygılarımla arz ve talep ederim. Tarihi doldurmanız ve imzalamanız yeterli olacaktır. Dilekçe ile birlikte para cezasının fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve varsa diğer deliller eklenerek dava açılabilir.
Kantara girmeme cezalarının iptali ve tonaj aşan para cezalarının iptali için Sulh Ceza Hakimliğine açılacak iptal davaları tamamen ücretsizdir. Ancak iptal kararı verilmezse davayı açan kişi cüzi bir miktar para ödeyecektir.
Tonaj Yük Aşım Cezası Ne Kadar Oldu?
Yük aşım cezası uygulanırken yükle ilgili olarak verilmiş olan kanuni tolerans olan araç azami yüklü ağırlığının %3.75 ‘i + 500 kg dikkate alınarak ceza yazılır. Yani kısaca bu tolerans miktarı (araç azami ağırlık+%3.75+500) aşımının % olarak aşımına idari para cezası kesilir. İdari Para cezası, tonaj fazlası yükün aracın yüklü ağırlığı oranına göre uygulanmaktadır.
Denetim istasyonları tarafından verilen idarî para cezaları, yük aşım cezaları ve toleranslara ilişkin güncel rakamlara göre yazılır. Bu cezalar hem gönderene hem de aşırı yük taşıdığı tespit edilen işletmeciye (yükü taşıyan araç sahipleri) verilir.
İşletmeci ve gönderici aynı ise işletmeci ve gönderici için uygulanacak idari para cezalarının toplamı uygulanır. İdari para cezalarının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde para cezalarında %25 indirim uygulanır.