KOSGEB Kredisi

İmar Barışı Hesaplama Robotu 2020 Aracı (EN KOLAY)

03.06.2020
19
İmar Barışı Hesaplama Robotu 2020 Aracı (EN KOLAY)

Kamuoyunda kaçak olarak imar edilmiş binalara af geliyor. Yaklaşık 13 milyon konutun iskan sorunu artık çözülecek. İmar sorunu olan vatandaşlar e-devlet üzerinden iskan sorunlarını çözebilecekler. 8 Haziran 2018 itibariyle Resmi Gazete’ de yayınlanan tebliğ ile kaçak yapılara af yapılacağı açıklandı. Bu tarih itibariyle de başvurular alınmaya başlayacak. Bu düzenleme Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca imar barışı olarak isimlendirilmiştir. Yalnızca yapı kayıt belgesini almış olanlar başvurabilecek.

Yapı kayıt belgesi nasıl alınır, imar barışı iletişim, yapı kayıt belgesi doğrulama ve güncelleme nasıl yapılır? İmar affı ne zaman bitiyor 2020, yapı kayıt belgesi iptali ve imar barışı ile ilgili merak ettiklerinizin cevapları yazımızda.

İmar Barışı Nedir?

Ülkemizde bulunan % 50′ nin üzerindeki imar mevzuatına aykırı ve ruhsata aykırı olarak yapılan yapılara ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılara verilecek olan yapı kayıt belgesi ile imar sorunlarının çözülmesi amacıyla imar barışı kapsamında çözüm bulunmaktadır.

Bakanlar Kuruluna göre çıkan kararda imarsız yapıların kayıt altına alınacağı belirlendi. Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamaya göre iskan sorunu yaşayan elektrik, su ve doğalgazı bulunmayan yapılar arsa olarak görünmekte olup bu konutların belgelenerek kayıt altına alınma projesidir. Metrekaresine ve kat sayısına bakılmaksızın bu konutlar için yapılan her başvuru kabul edilecek olup herhangi başka bir şarta bakılmadan bu barış kapsamında olacaktır. 50 yıllık bir soruna çözüm getirilmiş ve 2017 yılından önce yapılmış konutların hepsine kayıt belgesi verilmesi amaçlanmaktadır. Bu tarz yapıların çoğu 2000 yılında önce yapılmış olduğu gözlemlenmektedir. Konutların çoğu hazine arazisi, mera, bir başkasının mülküne yapılarak işgal edilmiş durumdadır.

İmar Barışından Yararlanacak Yapılar

31 Aralık 2017 tarihinden önce usullere aykırı yapılmış evler, binalar bu aftan yararlanabilecek. Boğaziçi sahil ve İstanbul tarihi yarımada dışındaki tüm bölgelerde iskan sorunu olan yapılar bu af kapsamı içerisindedir. Başkasının arsası üzerine yapılmış imar edilmiş ise bu yapılar devlet hazinesine aktarılacaktır ve bunlar için yapı belgesi düzenlenmeyecektir.

İmar Barışının Faydaları Neler Olacak?

İmar kayıt belgesi alınan yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek ve konutlar tamamen resmileşecek. Kaçak ev yapan vatandaşlar bu af ile rahat bir soluk alacak. Yapıların deprem açısından güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirler alınacak. Evlerin yıkılma endişesi son bulacak. Zamanında yıkım kararı alınmış yapılar için ise kesilen para cezaları alınmayacak borçlar silinecek. Yapı belgesi alacak bu evler ekonomik bir değer olarak gösterilebilecek.

Müracaatlar Nasıl Yapılacak?

Vatandaşların kendi rızası ile müracaatı alınacak. Başvurularını e-devlet üzerinden yapabilecekler. Başvuruların takibi de yine e- devlet üzerinden yapılabilir. Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlara e- devlet üzerinden yapılacak olan başvurular hakkında konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı il müdürlüklerinden destek alabilirsiniz. Tüm bilgileri sizinle paylaşıp yardımcı olacaklardır.

İmar Barışı Başvuru ve Sonucu Sorgulama

Alo 181 başvuru ve sonucu sorgulama işlemleri http://alo181.csb.gov.tr/web/ linki üzerinden Yeni başvuru kayıt ve başvuru sonucu sorgulama TC kimlik numarası, Ad soyad, telefon, e-mail, İl ve ilçe seçimi yapıldıktan sonra açıklama kısmı doldurulup başvuru yapılabilir. Yapılan başvurular yine aynı link üzerinden başvuru sorgulama yazarak yapılabilir.

İmar Barışı Hesaplama Aracı

İmar barışı hesaplama aracı http://apps.csb.gov.tr/imarhesapla linki üzerinden aşağıdaki görsellerde ki gibi yapıya uygun alanlar seçilerek hesaplama yapılabilir.

Yapı Kayıt Ücreti Nasıl Hesaplanıyor?

Arsanın ve yapının yaklaşık maliyet toplamı üzerinden normal konutlarda %3, ticari kullanımlarda ise %5 oranında hesaplama yapılacaktır.

Yapının yaklaşık bedeli belirlenirken metrekare baz alınarak;
a) Tarım yapmak amaçlı basit binalar için 200 TL
b) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL
c) 3-7 katlı binalar  için 1.000 TL
d) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1.600 TL
e) Lüks alışveriş kompleksi, hastane, otel vs 2.000 TL hesap yapılacak.

Örnek verirsek eğer rayiç değeri 250 TL olan tamamı 4 katlı iş yeri olan 200 metrekarelik bir arsa için  hesap yapmak istersek, 300 metrekarelik 4 katlı binalar yukarıda yazıldığı gibi 1000 TL baz alınarak evin metrekaresi ile çarpılır ve evin ilk önce değer hesabı yapılır. Yapının yaklaşık değeri 300 x 1000=300.000 emlak vergisi değeri ise 200 x 250= 50.000 TL’dir. İşletmenin toplam değeri 50.000+300.000= 350.000 TL etmektedir. Bunu yapının da işletme olduğunu göz önünde bulundurarak hesap yapmak istersek 350.000×0.05= 17.500 TL yapı kayıt ücreti ödenmesi istenmektedir. Bir tane örnek de konut için yapı kayıt ücretinin nasıl hesaplandığını anlayalım.

Arsa: 100 m2

Rayiç bedeli: 320 TL

Kat sayısı :2

Tamamı konut: 125 m2

Bu verilere göre hesap akışı şu şekilde olmaktadır.

Yapının yaklaşık maliyeti: 125 x 600= 75. 000

Arsa için emlak vergisi ederi: 100 x 320= 32. 000

Toplam Değer: 75.000 + 32.000= 107.000  TL. Bunun konut olduğunu bildiğimize göre konut kaydı hesabı için yüzdelik olarak 0,03 ile çarpıyoruz.

107.000×0,03= 3,210 TL ye tekabül etmektedir. Yani bu değere sahip evimiz için yapı kayıt belgesi almak istersek ve müracatımız sonuçlandığında devlete 3,200 TL ödemek durumundayız.

Yapı Kayıt Belgesi Hesaplama

Yapı Kayıt Belgelerinde Güncelleme Nasıl Yapılacak?

Yapı kayıt belgelerinin güncelleme yapmak isteyen vatandaşlarca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve il Valiliklerine müracaatta bulunması gerekmektedir. Bu kapsamda tapudaki işlemleri tamamlanmış yani bedeli yatırılmış olan Yapı Kayıt Belgeleri hariç olmak üzere, Yapı Kayıt Belgelerindeki Mahalle, Köy, Cadde, Sokak, Bulvar, Meydan ve Ada Parsel bilgilerinde güncellenme yapılabilecektir.

Her başvuru için sadece bir kez güncelleme yapılacak olup 2. kez ve daha fazla sayıda güncelleme başvurusu olması durumunda yeniden Valiliklere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılması gerekmektedir.

Gelir Nerede Kullanılacak?

Yapı kayıt belgesinden elde edilen gelirler konutların deprem riskine karşı alınacak önlemler için kullanılacak. Bunun dışında kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere devlet hazinesine aktarılacak. Kentsel dönüşüm yapılacağı zaman belediyelerin yerli malları seçmeleri halinde sıfır faizle kredi imkanı da sağlanacaktır.

Belgelenmiş Yapılar Yenilenebilir Mi?

Yapı kayıt belgesi,  konut konutun tekrar inşası ve kentsel dönüşüm kapsamına girmesine kadar geçerli olacaktır. İlgili düzenlemeler sağlanana kadar yapı belgesi işlev görecektir onun dışında geçerliliğini yitirmektedir. Alınan yapı belgesi konut üzerinde yapılacak bir değişiklik ya da yenilik konusunda kişilere hak kazandırmamaktır.

Yapı Belgesi Başvuruları Ne  Zaman Başlıyor?

Çevre ve şehircilik bakanının duyurusuna göre 8 Haziran Cuma günü başvurular başlayacaktır. E-devlet üzerinden başvuru yapan vatandaşların göndermiş olduğu iletişim bilgilerine 24 saat içinde geri dönüş yapılacak. Cep telefonunuza gelen kısa bir mesajla size bildirim yapılacak. Sms gönderilen adresinize bilginizi aldıklarını ve parayı yatırabileceğinizi iletilerek haber verilecektir. Parayı yatırdıktan 24 saat içinde yapı kayıt dokümanı size verilmiş olacaktır. İskan sorunu için yapı belgesi verme işlemleri başladı. Tahmini olarak 2 katlı 125 metrekare alana sahip bir ev için ortalama 3 bin 200 TL ödenecektir. E-devlet üzerinden başvuru yapılabildiği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı il müdürlüklerine giderek yapı kayıt formunu doldurabilirsiniz. Daha sonra cep telefonunuza gereken bilgilendirme yapılacaktır. Doğru olmayan beyanda bulunan kişiler için yapı kayıt belgeleri iptal edilecek ödenmiş olan paraları ise hazine gelirine aktarılacak. Başvuru yapıldığı anda ödeme yapılmak zorunda değildir. Binali Yıldırım’ ın da konuşmasında dediği gibi bunu  bir imar affından çok bir imar barışı olduğunu unutmayınız. Size ev için tapu değil sadece belli bedel karşılığında kayıt belgesi verilmektedir.

Bu hesaplamaya göre 550*oranın rayiç bedeli çarp= 550 tekrar 1000 çarp= iki hesabının toplamını konut ise 0,03 çarp Ticari ise 0.5 ile çarp. Kalan sonuç ortaya çıkacaktır.

İmar Barışı Mevzuatı ve Kanun Maddeleri

İmar Barışı E-devlet Başvurularında Gerekli Belgeler

İmar barışınadan faydalanmak için e-devlet kapısı üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuruda bulunacak olan vatandaşlardan bazı belgeler talep edilmektedir.

Bu belgeler ise;

  • e- Devlet şifresi,
  • Geçerli bir cep telefonu numarası,
  • Geçerli bir e-posta adresi,
  • Beyan edilecek yapının adresi,
  • Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

  • Toplam inşaat alanı; konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (m²),
  • Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı,
  • Arsa, Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m²) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
  • Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m²)
  • Sistemdeki seçenekler arasından seçilecek yapı sınıfı,
  • İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi,
  • Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf yüklenecek olan fotoğraflar dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.

e-devlet üzerinden başvuru ile ilgili tüm işlemleri görmek için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 19 YORUM
  1. hasanali dedi ki:

    3 katlı apartman hepsi bana ait ve ruhsatlı, tapulu. Terasa çelik çatı yaptım. Herkat 160metrekare, arsa 300 metrekare. Burda bildirimde toplam alanı 3×160 mı, 4×160 mı, yoksa sadece çatı katını 160 metrekare olarak mı bildireceğiz. Bağımsız bölüm alanı, yani sadece çelik çatı 160 metrekare olarak bildirilecek galiba. Fakat toplam alan yukarıdakilerden hangisi olacak. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. ibrahim dedi ki:

      Bağımsız bölüm 160
      Toplam arsa 300

  2. Fadime dedi ki:

    Yapı kayıt bedeli 3800 lira ödedik.. yalnız şöyle bi eksik anlaşılan nokta var sanırım.. şimdi kadastro gelecek ölçüm yapacak ve asıl tapu parası çıkacak ortaya.. memurun demesine göre yaklaşık 32 bin lira çıkar diyor.. eksik reklam yapmayalım keşke sadece 3 bin 5 bin vermek ile olsa bu işler.. Çünkü o şekilde lanse ediliyor.. bi kez daha düşünün biz şimdi bilseydik başvuru yapmazdık diyorum

  3. Recep Doğan dedi ki:

    Oh ne ala ! Bastır parayı, al imarı. Bir de “Ay çok para gidiyor” diye şikayet et. Ne güzel memleket ya ! Ya biz ne yapalım ? Tüm kanunlara uyduk; binayı genişletmedik de, yükseltmedik de. Yıllardır da arsa değil, daire olarakyüksek yüksek emlak vergileri ödedik. Şimdi bu adalet mi yani ? Neymiş ? Memleketin yarısı kaçakmış. İyi de kardeşim; biz, diğer yarısının suçu ne ? Kanunlara uymak mı ? Kaçaksa niye yaptırdın ? Hadi gözden kaçtı niye yıkmadın ? Hadi yıkmadın niye elektrik, su, gaz bağladın ? Şimdi de 3 kuruşa tapu veriyorsun. Biz kanunlara uyanlar 2. sınıf vatandaş mıyız ?

Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Doğruluğu taahhüt edilmez. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!