canta astroloji arti yorum bilim egitim1 power kalem istatistik gozluk at ayar duyuru ok bitcoin nota moda mercek ates saat kalp wifi eglence kadin oyun tamir alinti kullanici dunya whatsapp sinema basketbol saglik windows iletisim takvim yildiz yemek egitim bilgi xbox ev gulenyuz yorum1 video soru futbol menu1 foto ucak kahve apple mouse menu2 ps klasor monitor ceptelefonu rastgele yaprak araba
KosgebKredisi.Com

Hayvancılık Nasıl Yapılır? En Karlı Sektör Hesaplama

Hayvancılık Nasıl Yapılır? En Karlı Sektör Hesaplama

En karlı hayvancılık türü çıraklığından başlayıp, sırasıyla kalfalık ve ustalığa kadar devam eden süreçte çiftçinin en çok bilgi sahibi olduğu sektördür. Yatırım yapmak isteyen girişimciler tarafından bu konu hakkında yüzlerce soru gelmektedir. Hayvancılık işine yatırım yapmak isteyen girişimcilerinin en merak ettiği ve sordukları soru şudur; küçükbaş hayvancılık mı büyükbaş hayvancılık mı karlı? Yazımızın sonunda en karlı hayvancılık türü hakkında bilgi edinmek isteyenler çiftçiler; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık sektörü karlı mıdır? Arıcılık karlı mı, besicilik ne kadar kar bırakır, 2021 yılında en karlı hayvancılık türü  hangi sektördür? Hayvancılık Nasıl Yapılır 2021 yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık kar oranı para kazandıran hayvan yetiştiriciliği ile ilgili merak edilen konular hakkında bilgi alabilirsiniz.

En Karlı Hayvancılık Sektörü Hangisidir?

En karlı hayvan üretimi iyi bir fizibilite hazırlanarak, yeterli sermaye, yeterli iş gücü ile girilen ve sürekliliği sağlanan hayvancılıktır. Hayvancılık çeşitleri olarak sayılabilecek sektörler şunlardır;

  • Büyükbaş hayvan besiciliği,
  • Büyükbaş süt ineği yetiştiriciliği,
  • Tavuk, ördek, kaz, hindi gibi kümes hayvanı yetiştirme,
  • Arıcılık,
  • Küçükbaş hayvancılık (koyun veya keçi yetiştirme)

Küçükbaş Hayvancılık Kar Oranı Ne Kadar?

Bu yıl 50 adet kuzulu koyun alıp, bir yıl sonra 100 tane, 2 yıl sonra 200 tane ve hatta ikiz kuzulayan koyunlar olursa 3-4 sene içinde 300 küçükbaş koyun bulunan bir sürüye sahip olmanın hayalini kuruyor olabilirsiniz. Ancak bu işin içine girmeden, çıraklığını yapmadan ve kar oranından önce masraflarını bilmeden hesap yapamazsınız. Düşük sermayeler ile en karlı hayvan üretimi küçükbaş hayvancılıktır. Ancak bu işi hakkıyla yapmak gerekir. Köyde yaşayan, tarlası tokadı bulunan ve her yıl ekip biçen bir çiftçi için koyun yetiştiriciliğinin zorluğu ile ilçe merkezinde ikamet eden ve kış günü hayvanlarına vereceği yemlerinin tümünü satın alan bir üreticinin masrafları bir değildir. Koyun yetiştiriciliğinin sermayesi süt inekçiliği kadar yüksek olmasa da, yaz mevsiminde mutlaka bir sürü yöneticisi (çoban) gerektirir. Bu yüzden ailece bu işi yapabilenler karlıdır.

Ot ve mera bakımından geniş bir araziye sahip olan bir çiftçi ile yılın 10 ayı hayvanları damda yemlemek zorunda kalan bir koyun yetiştiricisi aynı oranda kar edemez.

Süt İneği Yetiştiriciliği Kar Oranı Neye Göre Belirlenir?
Küçükbaş Hayvancılık Kar Oranı Ne Kadar?

Hayvancılık işi ile uğraşmak isteyenler için gelen bir yorumda ise bilgilendirme amacıyla şu detaylara dikkat çekilmiş;

Eğer hayvan yetiştiriciliği yapmadıysanız daha önce- hasta bir hayvanı seçebilecek bir tecrübeniz yoksa, ahırda çalışmayı çok kolay zannediyorsanız hiç bulaşmayın. Güzel bir iş; fakat nerede, nasıl kimlerle yapılması gerekliliği gibi sorularının cevaplarına ulaşmanız gerekiyor, ilk adımda. Risk sizin bilginize göre azalır ya da artabilir. Sermayenin netleşmesi için işin büyüklüğü ve nasıl yapılacağını açıklığa kavuşturmalısınız. Tüm detaylar iyice hesap edilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

Süt İneği Yetiştiriciliği Kar Oranı Neye Göre Belirlenir?

Bu sektör üreticilere tarafından iki ana amaçla yapılmaktadır. Bunlarda bir tanesi süt ineği yetiştiriciliği iken, diğeri ise besicilik içindir. Süt ineği yetiştiriciliği yapan yatırımcılar en çok süt veren inek cinslerini tercih ediyor. Sütler günlük olarak sağılıyor ve anlaşmalı mandıra, süt fabrikası veya tüketiciye birinci elden dağıtılıyor. Süt ineği yetiştiriciliğinde kazanç oranı süt fiyatları ve günlük elde edilen süt litresine göre belirleniyor. Ayrıntılar için tıklayınız.

Besicilik Ne Kadar Kar Bırakır?

Besicilik ise tamamen hayvan sayısını çoğaltma ve besleyip satma prensibine göre yapılıyor. Erkek sığırlar daha fazla kilo aldıklarından tercih edilirken, hayvan ırkı olarak daha çok holstein, İsveç esmeri gibi cinsler seçiliyor. Yerli ırk hayvanlar 2 yaşında, kültür ırkı hayvanlar ise 1-1,5 yaşında besiye alınıyor. Hayvanların kesime gideceği tarih belirleniyor ve bu tarihe göre besi programı hazırlanıyor. Besi sığırlarına günlük olarak verilen yem oranına göre hayvanın kilo alması hesaplanıyor. Kilo almayan ve besiye cevap vermeyen hayvanlar vakit geçirmeksizin elden çıkarılıyor. Hayvanın kilo artışı ise eğer çiftlikte tartı cihazı varsa bu cihazla yoksa, göğüs çevresinin ölçülmesi neticesinde tespit ediliyor. Besi esnasında yem ve kesif yemler tercih ediliyor. Sûni bir mera oluşturarak yem giderlerini düşürebilirsiniz.

  • 4 aydan az süreyle besleme yapılırsa kısa süreli,
  • 4 ay – 7 ay arasında orta süreli,
  • 7 aydan fazla besleme yapılırsa uzun süreli besleme kategorisine giriyor.

Eğer hayvanlar merada beslenirse yem maliyetleri düşüyor ve kar oranı artıyor. Ancak merada hayvanların karnını doyurabilecek seviyede yeterli ot yoksa, işler ters gidebiliyor.

Süt İneği Yetiştiriciliği Kar Oranı Neye Göre Belirlenir?
Hayvancılık Nasıl Yapılır

Kanatlı Yetiştiriciliği Kar Hesaplaması Neye Göre Belirlenir?

10 tavuk alıp yumurta hesabı yapmak oldukça kolaydır. Ancak 2000 tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliği kurmak ve yumurta üretmek veya et tavuğu yetiştirmek için basit kerrat hesaplamaları işimizi görmez. Böyle bir iş için kar ve maliyet fizibilitesi hazırlamak gerekir ve uzmanlardan yardım almanız tavsiye olunur. Salma tavukçuluk işinde ise hayvanların günlük harcayacakları yem gideri, tesisin ısıtması, su gideri, çalışan maaşları gibi giderler hesaba dahil edilerek günlük ve aylık bazda program yapılır. Günlük elde edilen yumurta yıla göre hesaplanır. Yaz döneminde ve kış döneminde tavukların veya hindilerin yemleri depolanır.

Yumurta gelirinden yapılan harcama düşülerek kar oranı tespit edilir. Organik salma tavukçuluktan iyi para kazanmak için en önemli kriter pazardır. Pazar araştırması yapılmadan ucuza satılan yumurtalar ve elde kalanlar üreticiyi zarar ettirir. Bu yüzden pazar araştırması yapılarak pazar bulunmadan kanatlı yetiştiriciliği sektörüne ASLA girilmemesini önermekteyiz.

Arıcılık Karlı mı?

Arı yetiştiriciliği daha çok asıl işin yanında ek gelir olarak yapılsa da, sadece bu işle uğraşan çiftçiler de yok değil. Arıcılık sektörü diğer sektörlere göre biraz daha hesaba açık bir sektör. Koloni başına 16 kg. bal alındığından, mevsim iyi giderse kovan başına 25-30 kg. bal alındığından bahsediliyor. Balın kilosunun ortalama 50 TL. civarında olduğunu düşünürseniz hesap yapmak zor olmamalı. Eğer arıcılığın yanında birde emekli maaşınız varsa sıkıntı yok ancak, evinize sadece bu işten ekmek götürecekseniz ve sektör hakkında bilginiz yoksa Halk Eğitim tarafından ücretsiz olarak verilen arıcılık kursuna katılmanızı tavsiye ederiz. Sektörde para kazanma ve kar etmenin en önemli noktası da yine PAZARLAMA’dır. Eğer üretilen bal, polen, arı sütü ve benzeri gıdalar pazarlanamaz veya ucuza satılırsa, kar oranı da düşecektir.

En Karlı Hayvancılık Türü Hangisidir? sorusuna üreticilerin verdiği cevaplardan bazıları şunlardır;

  • Besicilik sakat, bir torba yem 50 lira saman 50-60 kuruş oldu. Otlak varsa küçükbaş daha iyi,
  • Hepside zenginin isi köylünün anası ağlıyor,
  • Yemin torba si 50 tl olmuş ne kazanması, hayvanla başlayan hiç bir iş para kazanmaz anca karnın doyar,
  • Benim fikrim hayvancılıkta mera önemli yaz mevsiminde cırcır böceği gibi saz çalmayacaksın. Kış mevsimi için hazırlığını yapacaksın. Kangal saf kan üretim, hint tavukçuluğu üretim köyde hepsini bir arada yapacaksın imkan varsa pazarını da 1.5 yaşlı satacaksın. Büyükbaş hayvanların satışı için kurban bayramını beklemeyeceksin. Büyükbaş hayvanda dişi olanları çoğaltmayı amaçlayacaksınız. Devlet tarafından verilen teşviklerden yararlanacaksın. Muntazam parayı öyle kazanırsın, yoksa kurbanı beklemek dibe çeker.
  • Küçükbaş hayvancılık en karlı hayvancılık türüdür ancak diğerlerine göre daha fazla emek gerektirir. En azından bütün yaz boyunca bir çoban tutulması mecburidir.
  • Yemi kendisi üreten çiftçi için bu sektörlerin hepsi karlıdır.
  • En kazançlı olan kara davardır. Birde hayvanları otlatmak için meranız varsa, değmeyin keyfinize.
  • Hem süt ineği, hemde damızlık düve yetiştiriyorum. Bence mazot fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Mazot düşmeden para kazanmak hayal.
  • Sermayen ve yerin varsa, besicilik her zaman daha fazla para kazandırır.
  • Organik köy tavuğu yetiştiriciliği ve salma tavukçuluk son dönemin en popüler hayvancılık türüdür. Hakkıyla yapabilen için diğerlerinin tümünden daha karlıdır.
  • Eğer köy merası uygunsa koyun yetiştiriciliği en doğru tercihtir.
  •  Köyümüzde 120 adet koyunumuz var. Bu iş para kazandırmadığı için şuan danayla takas yapacağız ve besiciliğe döneceğiz.
  • Biz büyük baş hayvancılıktan geldik. Bizim bıraktığımızda besicilikte falan ekmek vardı ama yorucuydu. Arıcılığa döndük başladık çok güzel iş. Kolay yine aynı güzellikte ekmeğini yiyoruz.  Şuan bir miktar sermaye olarak para verip “ne yaparsın bu parayla” deseler sorsalar “arıcılık” derim.
  • Bence hepsi bereketli kazançlı meslekler dünya nüfusu sürekli artıyor. Bu nüfus yiyecek içecek haliyle ama yetiştiricilik de çiftçiler için işletme girdileri aza çekilmelidir. Mesela yemlerden vergi alınmamalı, çiftçi yetiştirmeye teşvik edilmeli, ekmeden dikmeden boş tarla ve araziye teşvik verileceğine üreten çiftçi desteklenmelidir.
  • Bu meslek öldü haberin olsun. 2 kilo süt için hayvancılık yapmanın bir anlamı yok. Başka kapıda çare aramak lazım diye düşünüyorum. İthal hayvan geldiği müddetçe Anadolu da hayvancılık yapılmaz.

Üreticilerimizin tümüne saygı duyuyor ve kosgebkredisi.com olarak nacizane aşağıdaki tavsiyelerde bulunuyoruz.

En Karlı Hayvancılık Sektörü Hangisidir?
Hayvancılık Nasıl Yapılır
  • Bilmediğiniz işi yapmayın. Bilmiyorsanız öğrenin.
  • 20 bin TL. sermaye ile 200 bin liralık işe girmeyin. Yatırımınızı yorganınıza göre uzatın. Büyümek istiyorsanız ufaktan başlayın.
  • Hayvancılık internet sitelerinde veya kitaplarda yazdığı kadar kolay değildir. Emek gerektirir, bayramı seyranı unutmayın, varken yok olmayı gerektirir. Bu işi en iyi bilenler tecrübe edenlerdir.
  • Bursa’da ve Kars’ta yapılan koyun yetiştiriciliği birbirinden farklıdır. Kıyaslama yapmak için uzaklara yolculuk etmeyin.  😯
  • Hayvancılığa Devlet her yıl 30 bin TL. hibe veriyor. Bana çıkmaz diye düşünmeyin. Gerekli şartları öğrenin ve mutlaka başvurunuzu yapın. 20 bin TL hayvan kredisi çekerek sermayesiz başlangıç yapıyorsanız, 30 bin TL. ilaç gibi gelecektir.

Yatırımınızın hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 20 YORUM
  1. Ahmet dedi ki:

    Nasil görüşebiliriz

KosgebKredisi.Com sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve görsellerin her türlü hakkı saklıdır. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.