Doğal, Organik ve Bitkisel Ürün Satışlarına Devlet Desteği

Kosgebkredisi.com
- Organik, Bitkisel Ürün Satışlarına Devlet Desteği Veriliyor
- Organik Gıda Ürünleri Satışı Dükkanı Nasıl Kurulur?
- Üretilen Yöresel Gıda Sektörüne Göre Hibeler
- Organik Ürün Satışı İşletmesi Nasıl Kurulur?
- İş Fikrinizi Desteklenip Desteklenmediğini Öğrenin
- İşyeri Açmadan Önce Girişimcilik Eğitimi Alın
- Yöresel Doğal Organik Bitkisel Ürün Sektörü Hibe Desteği Ne Kadar?
- Kosgeb Destek Miktarları 2021
- Yöresel Gıda Ürünleri Satışı Dükkanı İçin Hibe Desteğine Başvurular Nasıl Yapılır?
Organik tarım ürünleri yetiştirmek isteyenlere devlet destekler vermektedir. En çok para kazandıran tarım ürünlerini yetiştirip kendi işinizi kurabilirsiniz. Tarım alanında doğal bitki yetiştiriciliğine devletin vermiş olduğu desteklerden yararlanarak sermaye desteğinizi temin edebilirsiniz. Doğal, organik ve bitkisel ürün satışlarına Devlet desteği yazımızın içeriğinde organik, bitkisel ürün satışlarına devlet desteği veriliyor, organik gıda ürünleri satışı dükkanı nasıl kurulur? Üretilen yöresel gıda sektörüne göre hibeler, organik ürün satışı işletmesi nasıl kurulur? Yöresel gıda ürünleri satışı dükkanı İçin hibe desteğine başvurular nasıl yapılır? tüm detayları inceleyebilirsiniz.
Organik, Bitkisel Ürün Satışlarına Devlet Desteği Veriliyor
Son dönemlerde ev hanımları ekonomilerine katkıda bulunmak amacı ile çeşitli doğal ürünler üreterek girişimlerde bulunmaktadır. Bu ürünler gelinlikle bay ve bayanların evlerinde kolaylık ile üretebilecekleri ürünler üzerine olmaktadır. Son yıllarda hayat şartlarının kötüye gitmesinden dolayı bir çok kişi bu şekilde üretime dahil olmuştur. Bu sektöre dahil olan girişimciler kazanmaya başladıkça işlerini daha çok büyüterek atılımlara dahil olmaktadır. Doğal beslenme ve organik beslenmek sağlıklı yaşamın en temel ilkelerinden biri haline gelmiştir. Günümüzde doğal ürünlere ulaşımın zor olması ve şehir yaşantısının insanları hazır ürünlere teşvik etmesi sebebi ile doğal beslenme alışkanlıkları günden güne azalmaktadır. Organik ve bitkisel ürünleri kullanmayı teşvik etmek amacı ile üretim yapan vatandaşlar dükkanlarını açmak istiyorlar. Organik üretime devam eden kişiler dükkanlarını açabilmek için yapması gerekenleri yazımızın devamından öğrenebilirler.
Organik Gıda Ürünleri Satışı Dükkanı Nasıl Kurulur?
Organik ürünleri satmak için dükkan açmak isteyenler, doğal ürünlerin satılacağı işyerinin açılmasında devlet desteğinden faydalanarak işyeri açabilirler. İşyeri açmadan doğrudan internet satışları için devlet desteklerinden faydalanmazsınız. Son dönemlerde GDO’lu ürünlerin yol açmış olduğu birçok hastalığa maruz kalmak yerine, doğal ortamda yetişen ürünleri almak isteyen müşteri sayısında artış nedeniyle, küçük esnaf organik gıda sektörüne girmeye başladı. Vatandaşların girmiş olduğu bu sektörde ürünlerini satabilmek için organik belgesi almak zorunludur ve organik gıda satışı yapacak olan kişilerin organik gıdalarını temin ederken organik gıda belgesi olan ürünleri almaları gerekmektedir. Doğal ürünlerin her zaman daha yüksek fiyatlara satıldığı bilinmektedir. Sağlık açısından her şeyin en doğalının ve en sağlıklısının tercih edilmesi ile beraber organik ürün satışları da artmaktadır.
Üretilen Yöresel Gıda Sektörüne Göre Hibeler
Doğal, organik ve bitkisel ürün satışlarına devlet desteği ve yöresel organik ürünlerin üretimini yapanlar Kosgeb tarafından iki farklı Nace kodu üzerinden desteklenmektedir. Gıda ve giyim üretimi üzerine Kosgeb kurumunun birçok alanda destekleri bulunmaktadır. Bu desteklerin hangileri olduğunu da Kosgeb desteklenen sektörler arasında arayarak Nace kodlarına ulaşabilirsiniz. Üretimini yaptığınız yöresel ve organik gıda ürünlerini pazarlamak ve satışını yapabilmek için Kosgeb tarafından destek alabilmektedir. Peki organik üretiminizi pazara sunmak ve bu alanda satışlarını yaparak para kazanmak için nasıl bir işletme kurmanız gerektiği ni de bilmeniz gereklidir.

Organik Ürün Satışı İşletmesi Nasıl Kurulur?
Organik ürünlerinizi gerek internet üzerinden de gerek işyerinden satışını yaparak ta kurumdan hibe desteği alabilmek için nasıl bir işletme kurmanız gerekiyor. Bu konuda Kosgeb prosedürlerinin tamamına hakim olmanız ve hatasız olarak işyeri kurulumunu yapmanız şart. Kosgeb gıda ve giyim üretimi için birçok alanda sağlamış olduğu devlet desteğinden yararlanabilmek için işyeri açılışınızı yapmış olmanız ve sonrasında Kurum’ a başvuru yaparak açılış giderlerini devlet tarafından giderilmesini sağlayabilirsiniz. Hibe desteğini alabilmek için bazı belli şartları yerine getiriyor olmanız gereklidir.
Evinizde kendinizin ürettiği birçok organik ürünün satışını yapabileceğiniz bir işyeri kurarak devletten hibe desteğini almanın ilk yolu Kosgeb tarafından düzenlenen girişimcilik eğitimini almanız ve eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayarak Girişimci Sertifikasına sahip olmanız gerekecektir. Bu artık Kosgeb uzaktan eğitim yoluyla online derslere halinde düzenlenmektedir. Uzaktan girişimcilik eğitimine katılım göstererek tüm modülleri geçtikten sonra online sertifika alarak ilk adımı tamamlamanız gereklidir Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir detay bulunmaktadır. Eğitimi tamamlama tarihinin işyeri açılış tarihinin öncesinde olması gerekmektedir. Girişimcilik eğitimini almadan işyerinizi açarsanız malesef kurum tarafından Hibe desteğine hak kazanamazsınız.
İş Fikrinizi Desteklenip Desteklenmediğini Öğrenin
İş fikrinizin Kosgeb desteklenen sektörler arasında yer aldığını ve Nace kodu bulunduğunu tespit ettikten sonra, iş fikrinize uygun işyeri açmadan önce girişimcilik eğitimini almanız gereklidir. Girişimcilik eğitimi e-Devlet üzerinden uzaktan eğitim formatında online olarak düzenlenmekte olup 18 yaşından büyük ve kadın erkek farketmeden eğitim durumunuz ne olursa olsun herkes açık ve ücretsiz olarak düzenlenmektedir. Girişimcilik Eğitimine Buradan giriş yapabilirsiniz
Girişimcilik eğitimleri iş fikrine göre geleneksel ve ileri girişimcilik olarak düzenlenmektedir ve bu iki farklı şekilde düzenlenen derslerden hangisini almanız gerektiğini iş fikrinize göre belirlenmektedir.
Hangi iş fikri üzerinden işyeri açacaksanız bu iş fikrinize ait Nace kodunu tespit ettikten sonra işyeri geleneksel içerisinde yer alıyorsa Geleneksel Girişimcilik Eğitimini, ileri Nace kodu içinde yer alıyorsa bu durumda da İleri Girişimcilik Eğitimini almış olmanız gereklidir.
İş fikrinizin Kosgeb desteklenen sektörler arasında hangi NACE kodları içerisinde yer aldığını görmek istiyorsanız burada ki linke tıklamanız yeterli olacaktır.
Tüm eğitim konuları ile alakalı daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi içeriğimizden bilgi alabilirler.
İşyeri Açmadan Önce Girişimcilik Eğitimi Alın
İş yeri açılışından önce alınması gereken uygulamalı girişimcilik eğitimi nasıl alınacağını öğrendikten sonra yapacağınız bir sonraki adım işyeri kuruluşunu tamamlamanızdır. Açılan işyerine ait İşyeri ruhsatı alınması gereklidir. İnternet üzerinden de fiziki bir işyeri üzerinden de satışı yapabilmeniz için ve hibe desteğinden yararlanabilmeniz için mutlaka işyeri ruhsatı almanız gereklidir. Evinizde dahil açacağınız işyerinin mutlaka vergi dairesi kayıtlı bir işletme olarak görünmesi gerekecektir. GİB vergi dairesine kayıt olmayanlar Kosgeb hibe desteğinden yararlanamayacaktır. İşyeri açılışından önce girişimcilik eğitimini alan ve sonrasında işyerini yerel belediye nizamlarına ve gerekli tüm prosedürlerin yerine getirerek açanların nasıl hibe desteğini alacaklarına gelecek olursak;
Yöresel Doğal Organik Bitkisel Ürün Sektörü Hibe Desteği Ne Kadar?
Evinizde işyerinizde doğal, organik ve bitkisel ürün satışlarında devlet desteğine başvurabilir ve yöresel gıdalar için Kosgeb üzerinden hibe desteği alabilirsiniz. Kosgeb Gıda ve Giyim sektörüne göre hibe desteklerini sunmaya devam etmektedir.
Yöresel gıda ve organik üretim yapanlar Kosgeb üzerinden iki farklı destek programı üzerinden destek alabilecektir. Ev yemeği üretenle onu pazara sunan ve satışını yapanlara aynı şekilde destek sağlamayacak, örneğin yöresel kıyafet ve çeyiz üretenler ile onları perakende olarak satacak olan girişimcilere aynı teşvikleri sunmaz. Bu sebeplerde iş fikrinizin hangi Nace koduna ait olduğunu, Geleneksel girişimcilik mi ileri girişimcilik mi hangisi olduğunu tespit etmeniz oldukça önemlidir. Bu konuda Desteklenen sektörlerin nasıl aranacağını yazımızda bahsetmiştik. Bundan sonraki aşamada Geleneksel ve ileri girişimcilik için Kosgeb’in hangi tutarlarda hibe desteğini sunduğuna ve destek miktarlarının ne kadar olduğunu anlatarak yazımıza devam edelim.
Kosgeb Destek Miktarları 2021
Kosgeb İş fikrinin ne olduğuna göre sunduğu iki farklı girişimcilik desteği olduğunu artık biliyorsunuz. Eğer iş fikriniz geleneksel girişimcilik konularına dahil ise bu durumda Kosgeb 65 bin liraya kadar hibe desteği sunacaktır. Bu rakam ileri girişimcilik te ise 370 bin liraya kadar çıkabilmektedir.
Gerçek kişi işletmesi açacak olan İşyeri kurulumu için açılış masrafları için 5 bin lira destek verecekti. Bu rakam kadın , engelli ve 30 yaş altındaki genç girişimciler içi 10 bin lira olacaktır. İşyeri açılış desteğinin yanında performans desteği olarak birinci ve ikinci dönem performans destekleri sunulmaktadır. Bunların miktarları ise e yılın ilk 12 ayı 1080 puan üzeri bir pirim ödemesi yaparsanız 20.000 TL, 12 ile 24 ay içerisinde ise 1140 puan bir pirim ödemesi sağlamız durumunda yine bir 20.000 TL olacaktır. Bu şekilde bir de sertifika desteği de eklendiğinde toplamda 60.000 TL hibe alabilirsiniz.
Geleneksel girişimcilik destekleri bu şekilde toplamda 60 bin lira olacaktır. İleri girişimcilik destek programı ise 370 bin lira ya kadar çıkmaktadır. Bu desteğin açılımı ise şu şekilde olacaktır.
İşyeri açılışı için gerçek kişi ve sermaye şirketi olmak üzere kuruluş desteği olarak 5.000 TL ve 10 bin lira , engelli, kadın yada 30 yaş altı genç girişimci veya 1. derece şehit yakınları için 10.000 TL olarak her iki dönem için verilecektir. Makine, teçhizat alımları ve yazılım desteği olarak 300.000 TL kadar destek verilecektir. Makine alım için yapacağınız harcamanızın yerli makine olması durumunda % 90 yurt dışı olması halinde ise %75 oranını hibe olarak geri alırsınız. İleri girişimcilik desteklerinde Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği ve performans desteği ve sertifika destekleri de sağlanmaktadır. Toplamda 370 bin liraya kadar verilecek hibe destekleri bu şekildedir.
Detaylı olarak da Kosgeb hibe desteğinin miktarları bu şekilde olacaktır. Kosgeb hibe destekleri başvurularının nasıl yapabileceğini merak ediyorsanız bundan sonraki adımda başvuruların nasıl yapıldığını anlatalım.
Yöresel Gıda Ürünleri Satışı Dükkanı İçin Hibe Desteğine Başvurular Nasıl Yapılır?
Doğal, organik ve yöresel ürünlerin satışı için açacağınız dükkan için Kosgeb hibe desteğine başvurular nasıl yapılır şimdi bu konudan biraz bahsetmek gerekirse;
Öncelikle işyeri ruhsatı alabileceğiniz bir adresi GİB vergi dairesine kayıt ettirerek işyeri ruhsatı almalısınız. Bunun öncesinde yeniden hatırlatmak gerekirse girişimcilik eğitimini tamamlamanız ve sertifika almanız gereklidir. Tarım İl Müdürlüğünden üretilen ürünler için üretim belgesi de almanız gereklidir. Belediyeden işyeri ruhsatı, vergi dairesinden kayıt işlemlerinizi ve Tarım İl müdürlüğünden üretim belgesi gibi işlemleri tamamladıktan sonra tüm yasal kayıt işlemlerinizden sonra rahatlıkla Kosgeb Kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz. Destek başvurunuzu Kosgeb’ e yapmak isteyenlerin ise tamamlaması gereken bazı adımlar bulunmaktadır
Kosgeb kurumuna gitmeye gerek kalmadan artık resmi internet sitesi üzerinden başvurular alınmaktadır. Başvuru esnasında yapılması gerekenleri kısaca maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Kosgeb kaydı,
- Kosgeb Veri tabanına kayıt işlemi,
- Kobi Beyannamesi doldurma formu ve güncelleme işlemlerini tamamlamalısınız.
Doğal, organik ve bitkisel ürün satışlarına Devlet desteği için bu işlemleri e-Devlet üzerinden e-Hizmetlere buradan giriş yapılarak başvurularınızı gerçekleştirmeniz gereklidir. Geleneksel girişimcilik destek programına başvuru yapacaksanız arama menüsünde bunu açıkça yazmanız gerekecektir. Buradan doğru dan e-Devlet kapısına yönlendirileceksiniz burada geçerli e-devlet şifrenizi ve TC kimlik numaranızı yazmanız istenecektir. Giriş yaptıktan sonra Uyarı yazısını dikkatlice okuduktan sonra Kabul ediyorum butonuna tıklayıp kullanıcı tipini işletme olarak seçili halde Kosgeb’ e kayıtlı olunan Vergi ve TC kimlik numarasını girerek işleme devam etmek için Giriş butonuna tıklamanız gereklidir. Bundan sonraki aşamada gerekli adımları ve tüm belgeleri doldurup, çıktılarını alarak işletmenize ait tüm belge ve evraklar ile kuruma teslim ettikten sonra iş planı sunumu için verilen tarihte projenin sunumunu yaparak Kosgeb kurumundan onay alması durumunda tüm sağlanan bu hibelerden yararlanma hak sahibi olabileceksiniz. Buradan Kosgeb işlemlerine ilişkin başvuru sorgulama güncelleme ve detaylı bilgilere görebilir işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Organik gıdalar dükkan nasıl açılır tüm merak edilenler yazımızda mevcuttur.