KOSGEB Kredisi

Çiftçilerin Tarımsal Kredilerine Korona Ertelemesi Gelecek mi?

28.03.2020
1
Çiftçilerin Tarımsal Kredilerine Korona Ertelemesi Gelecek mi?

Korona salgını nedeniyle bankalardan peş peşe yapılandırma ve erteleme müjdeleri geliyor. Kamu bankaları olan Ziraat bankası, Halkbank ve Vakıfbank esnaf ve sanatkarların nakit akışı bozulan firma sahiplerinin bankalara olan kredi borçlarını 3 ay ötelediğini açıkladı. Geçen hafta Çankaya Köşkünde Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen koronavirüs toplantısında Ekonomi İstikrar paketinde bankaların kredi borçlarının ertelenmesi çağrısında bulunulmuştu. Pakette Halk bankasına olan kredi borçlarının önümüzdeki süreçte ertelenmesi karara bağlanmıştı.

Korona virüs salgınının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla bir dizi tedbir alınmış ve esnaf ve sanatkarların işyerlerinin faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu. İşyerleri kapatılarak nakit akışı bozulan işyeri sahipleri için bankalar erteleme imkanı sunmuş ve kamu özel bankalar Finansal İstikrar paketlerini bu hafta itibariyle açıklayarak devreye aldı. Esnaf ve sanatkarlara, KOBİ’lere İşletme sahiplerine bir dizi destek getirilmiş esnafların bu süreci daha kolay atlatabilmeleri için ilave finansman destekleri de sağlanacağı açıklanmıştı. Finansman destekleri esnaf ve Kobilere yönelik olarak açıklanmasının ardından çiftçiler de finansman desteği verilip verilmeyeceğini merak etmektedir.  Korona tedbirlerinden sadece esnaf kesim bu süreçten olumsuz etkilenmemiş çiftçiler de yapılandırma ve kredi erteleme yapılıp yapılmayacağı konularında cevap beklemektedir.

Çiftçiler 2020 yılı sonuna kadar ödenmesi gereken tarımsal destekleme ödemesi için ayrılan 22 Milyar TL’ nin üçte birini Nisan ayında ve sonuna kadar korona nedeniyle ivedilikle ödenmesini, banka komisyonunun kaldırılmasını, enerji ve sulama şirketlerinin tahsilatlarına son verilmesini, Kamu bankaları ve diğer özel bankalar ile çiftçiye en çok kredi sağlayan kurum Tarım Kredi Kooperatiflerinde bulunan ve idari takibe düşmüş olan çiftçi borçlarının 2021 yılına kadar ertelenmesini, Çiftçilerin Bağkur ve SSK borçlarının da hasat sezonunun sonuna kadar ertelenmesini ve Tarım Kredi kooperatiflerine üye olan çiftçilerin kooperatifin 2019 yılı kâr ve/veya gelirleri üzerinden güncel fiyattan gübre, ilaç ve akaryakıt ayni ödemesi kar payı gelir paylaşımı yapılması talebinde bulunuyorlar.

Tarım Kredi Kooperatifleri Çiftçi Borçlarına Erteleme Müjdesi Geldi

Dünyada hızla yayılan Korona virüsü ülkemizde de her geçen gün hızla yayılıyor. Koronavirüs salgını ile ülkemizde her alanda mücadele yapıldığı bu süreçte, salgının ekonomiye olan olumsuz etkilerini azaltmak  ve tarımsal üretimin sekteye uğramaması adına gerekli tedbirler alınmaya devam ediliyor. Bu kapsamda Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilerin yayında olduğunu açıkladı ve olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek için gerekli tedbirleri aldı. Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde alınan tedbirler kapsamında çiftçilere yönelik yeni tedbirlerin alındığı hayata geçirildiği açıklandı. Tarım kredi kooperatifi ortaklarının bu süreçte olumsuz olarak etkilenmemeleri amacıyla alınan tedbirler ise şu yönde oldu; Bilindiği gibi ülke genelinde 30 Nisan tarihine kadar tüm icra ve iflas takipleri durdurulmuştu. Bu kapsamda çiftçilerin borçlarına yönelik olarak TKK tarafından icra ve iflas takipleri de geçici olarak durduruldu ve çiftçilere yönelik yeni takip işlemleri yapılmayacak olup ihtiyati haciz kararları icra edilmeyecektir. BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre kredi borcu yasal işlem ve takip süreleri 180 güne çıkarılmıştı Bu çerçevede çiftçilerin gecikmeye giren borçlarına esneklik tanınacak  gecikmeye giren krediler, takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenecektir. Çiftçilerin tarımsal kredi ödemelerinde yaşanacak aksaklık nedeniyle kredisicil olumsuz etkilenmemesi adına çiftçilere ait Risk Merkezi’ndeki kredi siciline mücbir sebep notu düşülmesi sağlanacaktır. Önümüzdeki 3 ay boyunca vadesi gelen ve  Nisan ve Mayıs aylarında dolacak olan kredilerin anapara ve faiz tutarları 2 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecektir.

Çiftçilere 3.5 Milyar Destekleme Ödemesi Yapıldı

Geçen hafta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli korona virüs salgının etkilerini çiftçiler üzerinde azaltmak için ivedi bir şekilde bu yıl yapılacak olan tarımsal destekleme ödemelerinin yapılacağını açıklamış 20/27 Mart Cuma gününden itibaren çiftçilerin T.C kimlik numaralarının son hanelerine göre belirlenen takvim esas alınarak ödemeler Ziraat bankası aracılığıyla çiftçilerin hesaplarına aktarılarak çiftçiler bir nebze olsun rahat nefes aldırılmıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alan bazlı fındık ödemelerinden, mazot gübre desteğine, yaş çay  priminden bir çok kalemde bu haftadan itibaren çiftçinin ihtiyaç duyduğu tarımsal destekleme ödemeleri yapılmıştır.

Bilindiği gibi çiftçilere uygun ödeme ve yapılandırma imkanları ile çiftçi kredisini Ziraat bankası temin etmektedir. Çiftçilere hasat zamanında ödemeli olarak kredi kullandıran bir çok banka da mevcuttur. Çiftçilere Korona nedeniyle kredi ertelemesi ile ilgili olarak henüz net bir resmi açıklama gelmemesine rağmen tüm çiftçi kesim kredi borçlarına erteleme beklemektedir.

Çiftçilerin Kredilerine Yapılandırma Müjdesi

Bu yıl başında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak çiftçilerin Ziraat Bankasından kullandığı kredilerin tümü için önemli bir müjde vermişti.

Albayrak açıklamalarında ;

Çiftçilerimiz tarım kredilerinde %  9 faiz oranıyla 5 yıla kadar uzun vade istiyorlardı bizden, yeniden vadelendirebilecekler artık. Ziraat Bankası burada önemli bir yük almış olacak ve üreticilerimizin mevcut borçlarının sadece bir tek sezonda edilecek tarımsal gelirlerle ödenmesindeki tüm bu zorluklar göze alınarak, ürün, zamanlama, iklim şartları borçları en az 5 yıllık bir süreçte piyasanın çok çok altında, çok daha düşük bir faiz oranıyla geri ödenmesiyle hepsini rahatlatacak yeni bir yapılanmanın önünü açıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.” açıklamasında bulunmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeplerden dolayı kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan, tüm tarımsal faaliyetleri devam eden üreticilerimize yapılandırma imkanı getiriyoruz.” demişti.

Çiftçilerin Tarımsal Kredilerine Korona Ertelemesi Gelecek mi?

Doğal afetler dışındaki  piyasada oluşan fiyatların düşük olması, hastalık, pazar daralması vb. gibi nedenlerle tarımsal faaliyetlerinde ve gelir akışlarında aksama yaşayan üreticilerimizin Ziraat bankasına olan sübvansiyonlu ya da sübvansiyonsuz kredi borçlarıyla uygun faiz oranları ile 5 yıla kadar vadeli, farklı yapılandırma alternatifleri sunulacak olması, çiftçi ve üreticilerden koronanın mücbir sebep kapsamına alınıp alınmayacağı, tarımsal kredi borçlarının ertelenip ertelenmeyeceği, yapılandırma olup olmayacağı konularında cevaplar aranmaktadır.

Korona Nedeniyle Çiftçilerin Tarım Kredilerine Yapılandırma Gelecek mi?

Bilindiği gibi çiftçinin her zaman yanında olan Ziraat bankası çiftçilerin kredilerine yapılandırma olanağı sunmaktadır. Ziraat bankası tarafından faiz indirimli (sübvansiyonlu) olarak kullandıkları kredileri 12 aya kadar ertelene bilmekte ya da azami 5 yıla kadar taksitlendirilebilmektedir. Bu şartlar sadece Doğal afetlerden olumsuz olarak etkilenen çiftçiler için geçerlidir. Ziraat bankasını tarafından sunulan yapılandırma olanağı  tarımsal üretim faaliyetlerine devam etmekle birlikte verim düşüklüğü, piyasada oluşan fiyatların düşük olması, hastalık, pazar daralması vb. gibi doğal afetler dışındaki nedenlerle tarımsal faaliyetlerinde ve gelir akışlarında aksama yaşayan çiftçilere özel olarak bu imkanların yanında bir de sübvansiyonlu ya da sübvansiyonsuz kredi borçlarıyla ilgili olarak da uygun faiz oranları ile 5 yıla kadar vadeli, farklı yapılandırma alternatifleri de sunulmaktadır. Ziraat bankasının tarım sektörüne özel sunduğu çiftçi kredilerinin ertelenmesi için Korona nedeniyle henüz bir resmi açıklama gelmese de çiftçilere yapılandırma imkanı doğal afetler kapsamında hastalık ibaresinin bulunması salgından olumsuz etkilenen çiftçilere bu olanak sunulacağı düşünülmektedir.

Korona salgının hastalık olarak mücbir neden kapsamına alınmasıyla Ziraat bankası tarım kredisinin borçlarının önümüzdeki süreçte ertelenmesi söz konusu olabilir.

Ziraat bankası tarafından kullandırılan tarım kredilerinin yapılandırılması mücbir nedenler kapsamında doğal afete maruz kalan çiftçiler için sağlanacak olması, bu kapsamda da hastalık maddesinin mücbir neden olarak sayılması, Korona nedeniyle yapılandırma yapılması,  çiftçilerin bu beklentilerini karşılayacağa benziyor.

Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi Yapılandırma Başvurusu

Korona virüsü de doğal afet yasası kapsamına alınırsa banka borçlarının ertelenmesi söz konusu olabilir. Borç erteleme kararının ise tamamen hükümetin yapacağı çalışmalara ve taleplere göre olacağından çiftçilerin yapılandırma başvurusunda bulunması gerekiyor. Yapılandırma olduğunda zarar Hazine tarafından karşılanacağı için Hükümet kanadından çiftçi borçlarının yapılandırılmasına dair haberlerin gelmesi bekleniyor.

Yapılandırma sadece Ziraat bankası tarafından geçerli olacak şekilde düzenleneceği ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden tarım kredisi kullananların yapılandırma kapsamında olmayacağı belirtiliyor. Esnafa ve işyeri sahiplerine kredi ertelemesi yapan bankalara ulaşmak için tıklayınız.

Ziraat Bankası Tarım Kredisi Taksit Erteleme Yapılacak mı?

Çiftçilere Ziraat bankası tarafından Bitkisel üretim konularında sunulan tarım kredileri 2020 yılında % 9 faiz oranları ile faiz indirim imkanları ile sunuluyor. Geçen yıl ise bu faiz oranı % 12 olarak hesaplanmaktaydı. Bu yıl % 9 oranlar üzerinden çiftçi kredisi kullandıracak olan Ziraat bankası çiftçilere yüzde 9 faiz oranları ile 12 ay vadeli tarım kredisi kullandırıyor. Yatırım ve işletme dönemleri için belirlenen şartları yerine getiren çiftçilere faiz indirimi sübvansiyon uygulanarak çiftçinin taksiti kadar yeni kredi açılmakta ve açılan kredi kadar uygulanacak olan faizi de mahsup etmektedir. Yeni uygulamada çiftçilere sunulacak olan yatırım kredisi için de aynı uygulamayı yapıyor ve vadesi bir sonraki yıldan 5 yıla kadar uzaltılıyor. Çiftçilere sunulan krediler yeni açıldığından aslında krediler yapılandırılmıyor, yeniden kredi tahsis ediliyor. 2020 yılında yeni uygulama ile çiftçilere yapılan işlem aslında yapılandırma değil, yeniden kredilendirme veya kredisini yenileme olarak sunuluyor. Bu yıl Ziraat aracılığıyla kullandırılacak olan tarımsal kredilerin faiz oranlarının % 12′ den   % 9 oranlarına kadar düşmesi kredi ödemesinde bir sezonluk bir rahatlama olması çiftçinin lehine bir durum olarak değerlendiriyor. Tüm imkanların çiftçilerin bu süreçte olumsuz etkilenmemesi için atılmış adımlar olarak değerlendirdiğimiz de korona nedeniyle de önümüzdeki süreçte çiftçilerin lehine bir yapılandırma ve taksit ertelemesi müjdesinin olacağı konuluşuluyor.

Tarımsal kredi başvuruları ve kredi borcu bulunan ve yukarıda belirtilen kapsama giren çiftçi ve üreticilerin yapılandırma olanakları hakkında bilgi almak için Ziraat Bankasını ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ugur dedi ki:

    Çiftçilerin kredi borcu sadece ziraat bankası ve özel bankalar değil büyük bir oranda kredi kullandıran tarım kredi kooperatifleri mevcut buraya da borç ertelemesi yapılmalıdır habere ilave edebilirseniz daha uygun olacak hiç bahsetmemişsiniz tarım kredi kooperatiflerinden

Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Doğruluğu taahhüt edilmez. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!