Görsel olarak güzel ve çekici görünse de cep yakan APP plaka sahiplerine yani orijinal olmayan plaka sahiplerine ve o plakayı basanlara ağır cezalar uygulanıyor. APP plakası takmak yasaklar listesinde yer aldığı için suç sayılıyor ve APP plakası üretip satana 10 bin lira para cezası veriliyor.
- APP Plaka Nedir?
- APP Plaka Hangi Fontlar Kullanılır?
- Plaka Nasıl Olmalıdır?
- Standart Plaka İle APP Plaka Arasındaki Fark Nedir?
- APP Plaka Yasak mı?
- APP Plaka Neden Yasaklandı?
- 23/3-a-1 Trafik Cezası Nedir? APP Plaka Cezası Ne Kadar?
- Plaka Nasıl Olmalıdır?
- Aracın Plakası Değiştirilebilir mi?
- Standart Dışı Plaka Cezası Nasıl Değiştirilir?
- APP Plaka Nasıl Oluyor?
- Plaka Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç plakaları standart hale getirildi ve APP plakalarının kullanımı günümüzde standart dışı kabul edildiğinden yasayla yasaklandı. Bu yazıya dahil ettiğimiz APP plakası nedir, standart plaka nasıl olmalıdır, Standart Plaka ile APP Plakası Arasındaki Fark Nedir? APP Plakası Neden Yasaklandı? 2023’de APP Plaka Cezası Ne Kadar? Plaka nasıl olmalı? Sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
APP Plaka Nedir?
APP plakanın APP ismi Amerikan Press Plaka olarak geçmektedir. App kamu ve özel kişiler tarafından kendi istedikleri fontlardaki yazı tipleri ile bastırılan plakadır.APP Plaka standart plaka dışındaki plakalardır. APP plakalı otomobil kullanıcıları, standart dışı plakalara sahip oldukları için Trafik Şube Müdürlüklerine başvurmak zorundadırlar. APP plakalı herhangi bir Trafik Şube Müdürlüğüne gidilerek plaka yenileme başvurusu yapılır.
APP Plaka Hangi Fontlar Kullanılır?
APP plaka da en çok kullanılan fontlar olan Alman, Fransız, Fransız kesikli, İstanbul ve İstanbul kalın fontlarıdır. Standart dışı plakalar özellikle de internet üzerinden 100 lira gibi fiyatlarla satılmaya devam ediliyor.
Plakaları standarttan daha ince, rakam ve harfleri kalın olarak basmak suçtur. Ayrıca Uygulama plakası takan kişiye ağır yaptırım cezaları uygulanmaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kantara Girmeme Cezası Ne Kadar? 2023 Ceza Tarifesi
Plaka Nasıl Olmalıdır?
Yasadışı veya Tüvtürk tarafından yapılmaması gereken yol dışında yapılan plakalar araç muayenesinden geçmemelidir.
Plakaların muayeneden geçebilmesi için kriterlerin aşağıdaki gibi olması gerekmektedir.
- TR ibaresi ve mühür bulunmalıdır.
- Plakadaki TR ibaresi beyaz zemini ise mavi renkte olmalıdır.
- Ay yıldız ibaresi bulunmalı.
- Belirlenen yazı karakterlerine ve boyutlarına uygu olması gerekmektedir.
- Plakanın altında dalgalı şeritlerin olması gerekiyor.
- Plakanın zemini beyaz üzerindeki yazılar ise siyah renkte olmalı.
Bu plakalar araç muayenesinden sorunsuz geçer.
Standart Plaka İle APP Plaka Arasındaki Fark Nedir?
Diğer plakalar ile arasında herhangi bir fark olmaması birlikte gözle görülür tek fark plakanın yazısının font farklılıklarıdır. Orijinal plakalar ile APP plakanın fontu birbirinden farklı olduğu için dikkat çekmek isteyen gençler tarafından oldukça kullanılmaktaydı.
İki plakayı birbirinden ayıran en önemli özellik üzerindeki hologramdır. Üzerinde TR logosu ve hilal ve yıldız hologramları yoksa o plaka sahtedir. APP klişe basanlar, orijinal klişelerde olduğu gibi logo mühür ve hologram basamazlar.
Satıcılar plakanın geçerli olduğunu muayeneye de engel teşkil etmediğini belirtseler de mobese sistemleri farklı karakterli plakaları tanımlıyor.
APP plakaları incelemede başarısız olan ve muayeneden geçemeyen araçlara da app plaka kullanma suçundan 750 TL para cezası verilebilecek. Sadece plaka cezaları değil, kaçak plaka takan araç sahipleri de 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Plakayı yetkisiz bir yerde bastırmamaya dikkat etmekte fayda var.
APP Plaka Yasak mı?
APP plakalı araç kullanımı EGM tarafından yasaklanmıştır. Daha önce APP plakalarının kullanımına ilişkin bir yasak yoktu, ancak 2010 yılında APP plakalarının kullanımına başlanmasına rağmen 6698 sayılı yasa ile yasaklandı. Yasağa rağmen bu tip plakayı kullananlar 750 TL para cezası ödeyecek.
APP Plaka Neden Yasaklandı?
Yeni plaka yönetmeliği kapsamında, araçlarında standart plaka dışında özel plaka APP plakaları takanlar ciddi kusur kapsamına giriyor.
Yeni düzenleme ile APP plakalarının kullanılması yasaklanmış ve uygulama plakası ciddi bir kusur olarak kabul edilmiştir. Ağır kusur kapsamına giren APP plaka sahiplerinden plakalarını standartlara uygun olarak değiştirmeleri istenecektir.
Önceden, uygulama plakaları yetkisiz servis merkezlerinde ve atölyelerde basılabilirdi. Yeni düzenleme ile sadece Türkiye Şoförler ve Otomobil Şoförleri Federasyonu ve federasyona bağlı odalara basım ve dağıtım yetkisi verildi.
Yeni düzenleme ile HGS-OGS tarafından okunamayan ve gasp ve hırsızlık gibi durumlarda sıklıkla kullanılan sahte plakaların üretiminin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
23/3-a-1 Trafik Cezası Nedir? APP Plaka Cezası Ne Kadar?
23/3-a-1 trafik cezası app plaka kullanmak, olarak bilinen trafik ceza maddesidir. Kısaca app plaka cezası denir.
APP Plaka Cezası 750 TL’dir. Amerikan pres plaka yani APP plaka 6047 sayılı Kara Yolları Trafik Kanuna göre yasaklıdır ve kullananlara idari para cezası uygulanmaktadır. APP plaka kullanmaya devam edenlere 750 TL para cezası kesilecektir.
Ceza Maddesi | Tutarı | %25 indirimli | Ceza puanı |
23/3-a-1 | 750.00 TL | 562.50 TL | 20 ehliyet ceza puanı vardır. |
Trafik idari para cezası kanununa göre Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 2918 sayılı Karayolları Trafik kanunu 23/3-a1 maddesi gereğince 750 TL idari para cezası uygulanır. % 25 İndirimli erken ödemeden yararlananlar ise 562 TL ödeme yapacaklardır. Erken ödeme indirimindeki avantaj ise; 188 Türk Lirası olacaktır. Ayrıca App plaka kullanan araç sahibine 15 ceza puanı ceza puanı yazılarak sürücünün ceza puanı hanesine eklenecektir.
Kanun ile belirlenen plaka yerine başka plaka takanlara uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınır. Bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 23/3-c2 maddesi gereğince 1.034 TL idari para cezası verilir ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir. Aracının plakasını standart plaka olarak orijinal haline getiremeyen araç sürücüsünün aracı çekici vasıtasıyla Yediemin otoparkına gönderilecek ve bağlanacaktır.
İdari para cezalarının ne kadar olduğunu Karayolları Trafik Kanunu Ceza Rehberini görebilirsiniz. Bu tutar ödemeler geciktiğinde faiz uygulandıkça artacak, erken ödemelerde ise %25 indirim uygulanacaktır. APP plaka kullanan ve ceza alan araç sahipleri cezayı faizsiz ödemek zorundadır.
Plaka Nasıl Olmalıdır?
APP plaka araç muayenesinden kullanımı yasak olduğundan dolayı geçmez. Araç muayene istasyonları olan TÜVTÜRK’te farklı ve sahte plaka takan araçlar ve yasaklı APP plaka kullananların araçları muayeneden geçmemektedir.
TÜVTÜRK muayenesinden geçemeyen araçlar aşağıda listelenmiştir:
- Plaka üzerinde kaplama, folyo vb ürünler bulunmamalıdır.
- Plakalarda cam kaplama olmamalıdır.
- Vida, cıva veya diğer ürünler plakanın okunmasını engelliyorsa kullanılmamalıdır.
- APP veya orijinal olmayan plaka kullananlar araç muayenesinden geçemez.
Plaka tescil mevzuatına göre araçlara takılması gereken orijinal plakaların özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır:
Aracın muayeneden geçebilmesi için Orijinal Plaka özelliklerinin aşağıdaki gibi olması gerekir:
- Plakada TR ibaresi bulunmalıdır.
- Plakada mühür bulunmalıdır.
- Harf ve rakamlar yönetmeliğine uygun olmalıdır.
- 4×10 cm’lik mavi zeminli dikdörtgen kutu içerisinde TR ibaresi rumuzu beyaz renkte olmalıdır. Zemini ise mavi renkte olmalıdır.
- Plakada ay yıldızlı bir ibare olmalıdır.
- Belirlenen yazı karakterlerine ve boyutlarına uygun olması gerekmektedir.
- Plakanın altında dalgalı şeritlerin olması gerekmektedir.
- Plakalar genel olarak zemin beyaz, üzerindeki yazılar siyah renkte olmaktadır. Ancak bazı özel plakalar bu durumun dışındadır.
Aracın Plakası Değiştirilebilir mi?
Plaka değişimi bazı özel sebeplerden dolayı değiştirilebilir. Bu nedenler; Kayıtlı araç plakalı araçların satışı ve devri sırasında, alıcının başka bir şehirde ikamet etmesi nedeniyle o şehre ait plaka talebinde bulunması halinde, araç sahibinin yerleşim yerinin değiştiği tarihten itibaren 30 gün içinde, can ve mal güvenliği açısından gerekli görülen durumlarda ve özel plaka harf grupları gibi durumlarda valiliğin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile noter tarafından değiştirilebilir.
Yönetmelik’in 40. maddesinde özel olarak düzenlenen durumlarda plaka değişimi zorunludur.
Yönetmeliğin 40. maddesine göre plaka değişikliği yapılabilmesi için trafikten çekilecek araçlar hariç olmak üzere aracın geçerli muayenesi ile zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması, ayrıca birinci fıkranın (c) bendi ile ikinci fıkra gereğince yapılacak plaka değişiklikleri hariç olmak üzere plaka değişikliği yapılacak olan araca ait motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 30. maddesine göre verilen idari para cezaları ile geçiş ücreti borcu ve taşıt üzerinde herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmadığının tespit edilmesi gerekir.
Standart Dışı Plaka Cezası Nasıl Değiştirilir?
Araçların plakalarının mevzuata göre belirlenen standartlara uygun olması zorunludur. APP plaka sahipleri 750 TL idari para cezası almamak için ne yapmalıdır? Bağlı oldukları Trafik İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek plaka değişikliği başvurusunda bulunduktan sonra yapılacak yönlendirme ile plakaları standartlara uygun hale getirebilirler.
APP Plaka Nasıl Oluyor?
APP plakası, Amerikan presi anlamına geldiği için standart dışı olarak tanımlanır. Plakalar insanların istediği ve tercih ettiği renklere göre değiştirilmemelidir.
Plaka Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Plakanızı yenilemek istiyorsanız randevu almanıza gerek yoktur. Direkt notere giderek plaka yenileme işleminize başlayabilirsiniz. Plaka yenileme işlemi yaptırırken bilmeniz gerekenler:
- Yenileme işleminin yapılabilmesi için aracın yasal sahibinin bulunması gerekir.
- Başvuru sahipleri bir dilekçe sunmalıdır.
- Araç muayenesinin geçmemiş olması önemlidir.
- Süresi dolmuş araçlar öncelikle kontrol edilmelidir.
Gerekli işlemler yapıldıktan sonra resmi plaka baskı merkezine gidilmesi gerekmektedir. Bu arada noterden almış olduğunuz plaka baskı belgesini de unutmamalısınız aksi halde işiniz gecikebilir.