Açık Lise Kaç Yılda Bitirilir? 2021 Mezuniyet İçin Kaç Kredi Gerekiyor?
Lise eğitimine çeşitli nedenlerden kaynaklı yarım bırakmak zorunda olan öğrenciler Açıköğretim Lise programları ile eğitim hayatlarına devam etmektedir. Okula gitmeden lise mezunu olma imkanı tanıyan Açık Lise kaç yılda biter, Mesleki Açık lise kaç kredi ile biter? merak edilmektedir. Bu konularda açıklama yapmadan önce AÖL kaç kredim var nasıl öğrenebilirim? diyenler için kredili sistem detaylarını, Açık lisenin yanında gündüz çalışıp akşam eğitim alabileceğiniz Akşam Lisesi fikrini de anlatacağız. İşte AÖL mezun olma şartları ve tüm detayları!
Açık Öğretim Lisesinden Mezun Olma Şartları Nelerdir?
Açık Öğretim Lisesi uzaktan eğitim sistemine göre düzenlendiğinden sınıf kavramı yerine daha çok dönem kavramı vardır. Lise eğitiminin 4 yıl olduğunu düşünürsek toplamda 8 dönemlik bir eğitim süreci olacaktır. Öğrenciler 8 dönemlik dersleri başarılı şekilde tamamladıklarında mezun olma haklarına sahip olmaktadır. Peki mezuniyet için gerekli olan diğer şartlar nelerdir? bakalım.
- Alan derslerini başarılı şekilde geçmiş olmak.
- Alan derslerinden en az 80 kredi almak.
- En az 8 dönemlik eğitim almak.
- Zorunlu olarak 4 yılın sonunda belirtilen krediyi biriktirmek.
- Ortak derslerden muaf olmamak ve başarılı şekilde tamamlamak.
- Zorunlu olan Türk Dili ve Edebiyatı ile Dil ve Anlatım derslerinde muafiyet olmadığından başarılı geçilmesi şarttır.
- Dil ve Anlatım derslerinden muafiyet söz konusu olmadığından geçmiş olmak yeterli olacaktır.
Öğrenciler 8 dönemlik eğitim süreleri boyunca istenilen krediye sahip olduklarında mezun olabilmektedir. AÖL’de okuldan atılma ve sınıfta kalma gibi durumlar söz konusu değildir. Fakat bir ders 3 defa geçilmez ise, muaf tutuluyor ve öğrenci o dersten kredi alamıyor. Peki 2021 AÖL kaç kredi ile mezun olunur?
Açık Lise Kaç Kredi İle Biter?
Lise diplomasını almak ve üniversite sınavına girerek eğitim hayatını devam ettirmek isteyen öğrencilerin belki de en çok merak ettiği konular arasında Açık Lise kaç kredide biter? sorusu yer almaktadır. AÖL’e yeni başlayan öğrenciler için Açık Lise 170 kredi ile bitmektedir. Her dönem için en fazla 35 kredilik ders seçimi yapılabilmektedir. Not ortalamaları kredi sistemi ile belirlendiğinden yüksek krediye sahip ders seçimi yaparak 170 kredi barajına daha kolay ulaşabilirsiniz. Belirlenen kredi şartı doğrultusunda Açık Lise en az kaç yılda bitirilir? inceleyelim.
Açık Lise Kaç Yılda Biter? 2021
Açık Öğretim Lisesinden kaç yılda mezun olurum? diye düşünenler; Açık Lise eğitiminizi 2,5 yılda bitirme şansınız var! Açık Lise eğitimi 8 dönemden yani 4 yıldan oluşmaktadır. 4 yılda mezun olabileceğiniz gibi bu süre kısalıp ya da uzayabilir. Örgün eğitimden ayrılarak tasdikname ile AÖL’e başvuru yapan öğrencilerin başarılı oldukları dersleri muaf olarak sayılır ve haftalık ders sayılarına göre daha fazla kredi alabilirler.
Açık Öğretim Lise eğitiminde 3 dönem sınav yapılmaktadır. 3. dönem sınavına yalnızca 18 yaş ve üzeri öğrenciler girebilmektedir. Sınavlarda verilen yanlış cevaplar doğruları etkilemez yani yanlışlarınız doğrularınızı götürmez. Ayrıca bir dersten başarılı olmak ve kredi elde edebilmek için 100’lük sisteme göre 45 puan alınması gerekmektedir. Kaç krediniz olduğunu merak mı ediyorsunuz?
AÖL Kaç Kredim Var Nasıl Öğrenebilirim?
AÖL kredi notunu öğrenmek için MEB Açık Öğretim Liseleri sayfasından öğrenci girişi yapmanız gerekmektedir. Ardından ders bilgilerinizin yer aldığı menüden her dönem için kaç krediye sahip olduğunuzu görüntüleyebilirsiniz.
Mesleki Açık Lise Kaç Kredi İle Biter? 2021
Mesleki Açık Öğretim Lisesi alanlarına göre mezuniyet kredisi de değişiklik göstermektedir. Öğrenciler almış oldukları toplam alan kredisinin en az 6 eksiğini başarması gerekmektedir. Örneğin; Büro Yönetimi alanında öğrencinin alması gereken kredi notu 110 iken başarması gereken ise 104’lük bir dilimidir. Görsel üzerinden Mesleki Açık Lise alanlarına göre başarılması gereken kredi oranlarını inceleyebilirsiniz.
Öğrencilerin alanlarında başarması zorunlu olduğu dersleri mutlaka başarılı şekilde geçmeleri gerekmektedir. Yine aynı şekilde belirtilen diğer derslerde de devamsızlık durumunun olmamasına dikkat edilmelidir.
Mesleki Açık Lise Kaç Yılda Biter?
Mesleki Açık Lise tıpkı örgün lise eğitimi süreci gibi 4 yılda tamamlanmaktadır. İlkokul, ortaokul ya da tasdikname ile kayıt yaptıran öğrenciler 6 dönemde, lise diploması ile kayıt yaptıranlar ise şartlara bağlı olarak 4 ya da 6 dönemde mezun olurlar.
Açık Lise 1 Yılda Biter Mi?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın da belirttiği gibi açık lisenin 1 yılda bitirilmesi mümkün değildir. Üstün başarı göstererek ve kredi notunu yüksek tutarak minimum 2,5 yılda lise öğreniminizi bitirebilirsiniz. Mezun olma ve kredi şartlarını tamamladığınızda mezun olma hakkınız doğacaktır.
Açıköğretim ders kitaplarını bağlantıyı kullanarak PDF olarak indirebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulama kullanarak da ders kitaplarına kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Akşam Lisesi Kaç Yılda Biter?
Özel akşam liseleri diğer örgün devlet ve özel okullar gibi 8 dönemde yani 4 yılda bitmektedir. Özel akşam liseleri yüz yüze örgün eğitim veren kurumlardır. Tıpkı örgün eğitim müfredatına uygun olarak ders işleyişi sürdürülmektedir. Aynı şekilde 4 yıllık eğitimlerini tamamladıklarında üniversite ve lise KPSS kademesinde sınava girme hakları vardır.
Açık Öğretim Lisesine Kimler Kayıt Yaptırabilir?
Aşağıda belirttiğimiz liseleri bırakan ve yeniden lise öğretimlerine davam etmek isteyen herkes yaş sınırı olmadan kayıt yaptırabilir.
- Ortaokul ve ilköğretimden mezun olanlar.
- Bakanlığa bağlı ortaöğretim düzeyindeki meslek liseleri ve dengi liseden ayrılmış olanlar.
- Açık öğretim lisesinde veya mesleki açık öğretim lisesinde kaydı olup, öğrencilik durumu silik olanlar ve bu liselerden tasdikname almış olanlar.
- Eğitimlerini yurt dışında almış olup, İl Milli Eğitim Müdürlükleri veya yurt dışı eğitim ataşeliklerinden denklik belgesi sahipleri.
- Astsubay hazırlama okulu, polis ve askeri okullar, fen liseleri, Anadolu öğretmen, sosyal bilimler, güzel sanatlar, resmi ve özel Anadolu liseleri, yabancı dil ağırlıklı liseler, sağlık meslek okulları gibi liselerden ayrılan öğrenciler.
AÖL kayıt şartlarını tamamlayan kişiler, başvuru tarihlerini iş takvimi üzerinden takip ederek, lise eğitimlerine başlayabilirler.
Açık Öğretim Lisesine Yeni Kayıt Nasıl Yaptırılır?
Açık Öğretim Lisesinin resmi sitesinde yayınlanan tarihler arasında başvuru şartlarını taşıyan kişiler yeni kayıt yaptırabilirler. Yeni kayıt işlemleri Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Merkezleri’nde yapılmaktadır. Kayıt için evraklarını tamamlayan kişiler, belirtilen tarihler arasında bulundukları bölgelerdeki en yakın irtibat bürosuna başvurarak yeni kayıtlarını oluşturabilirler. AÖL’e kayıt esnasında gerekli olan belgeler ise şu şekildedir;
Açık Öğretim Lisesinden Tasdikname Alarak Ayrılanlar;
- T.C. Kimlik numara beyanı
- Mesleki açık öğretim lisesinden tasdikname belgesinin aslı
- Açık öğretim lisesine kaydının yapılmasını istediğine dair dilekçe
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf
- Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu
- Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayardan alınacak yeni kayıt öğrenci raporu. (Kayıt sırasında irtibat büroları tarafından hazırlanmakta ve imzalanmaktadır.)
İlköğretim veya Ortaokul Mezunu Öğrenciler;
- T.C. Kimlik Numarası beyanı
- İlköğretim veya ortaöğretim diplomasının aslı
- Kayıt ücretinin ödendiğini gösteren banka dekontu
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf
- Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra alınacak yeni kayıt öğrenci raporu. (Kayıt sürecinde yetkililer tarafından imzalanarak hazırlanacaktır.)
Yurt Dışında Eğitim Görmüş Öğrenciler
- T.C. Kimlik numarasını gösteren belge
- Son 6 ay içinde çekinilmiş 1 adet vesikalık resim
- Yurt dışında eğitim görmüş, İl Milli Eğitim Müdürlükleri veya Yurt Dışındaki Eğitim Müşavirliği, Eğitim Ataşeliklerinden Açık Öğretim Lisesine kimler başvuru yapabilir başlığının altında yer aşan A, B, C ve Ç maddelerinde şartlardan birini taşıyan denklik belgesinin aslı
- T.C. kimlik numarası olmayanlar, ilk kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslını istemektedir.
Tasdikname, Transkript, Tasdikname Kayıp , Çıkma, Diploma Kayıp ve Öğrenci Belgeleri Nereden Alınır?
-
Tasdikname Belgesi
- Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne, Açık öğretim lisesinden kaydını sildirerek tasdikname almak isteyenlerin, dilekçe yazarak başvuru yapmaları gerekmektedir.
-
Transkript Belgesi
- Öğrencilerin öğrenimleri boyunca almış oldukları dersleri ve bu derslerden aldıkları notları gösteren bil belgedir. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne, dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.
-
Tasdikname Kayıp Belgesi
- Açık öğretim lisesinden tasdikname alarak ayrılan öğrencilerin, Halk Eğitim Müdürlüğüne kosgebkredisi.com tasdiknamelerini kaybettikleri şeklinde bir dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir.
-
Çıkma Belgesi
- Öğrencilerin 6 ay boyunca diploma yerine kullanabilecekleri bir belgedir. Bu belgeyi isteyen öğrenciler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne başvuru yaparak alabilirler.
-
Diploma Kayıp
- Öğrencilerin, Açık Öğretim Liselerinden mezun olmaları durumunda aldıkları diplomaları kaybettiler ise Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne başvuru yapabilirler.
-
Öğrenci Belgesi
- Öğrencilerin, Açık Öğretim Lisesi öğrencisi olduğunu gösteren bir belgedir. Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından verilmektedir.
En Kısa Sürede Açık Lise Bitirme Taktikleri!
Birçok öğrenci Açık Öğretim Lisesi 2,5 yılda nasıl biter? sorusuna cevap aramaktadır. Her dönem ders seçiminizi daha dikkatli ve planlı şekilde yaparsanız, mezun olma sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Başarabileceğinizi düşündüğünüz yüksek kredili dersleri seçmeniz, kredi notunuzu kısa sürede yükseltecektir. Seçtiğiniz derslerin sınavlarını da başarılı bir şekilde geçtikten sonra diploma almaya hak kazanacaksınız.
Açık liseyi nasıl hızlı bitiririm? derseniz zorunlu derslerin yanında en yüksek krediye sahip olan seçmeli dersleri tercih etmeniz açık liseyi daha hızlı ve kısa sürede bitirmenizi sağlayacaktır. Açık Öğretim Lise sistemi örgün eğitim kurumlarında uygulanan sistemden farklı ilerlenmektedir. Özel ve devlet liselerinde ders ders başarı puan ortalaması ele alınırken AÖL’de kredi sistemi mevcuttur. Bu nedenle yüksek kredili dersleri seçmeniz sizler için daha avantajlı olacaktır. Eğitim hayatınızda başarılar dileriz.
Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme Ücreti Kimlerden Alınmaz?
Yeni kayıt ve kayıt yenileme ücreti alınmayacak olan kişiler;
- Şehitlerin eş, çocuk, kardeş, anne ve babası olanlar
- Gazi ve gazilerin eş, çocuk, kardeş, anne ve babası olanlar
- İstiklal madalyası verilmiş kişiler
- Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı alanlar
- Sağlık Kurulu raporu ile en az %40 engeli olduğunu belgeleyenler
- 03.07.2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk koruma kanunu kapsamında üzerine tedbir konulanlar
- 08.03.2012 tarihli ve 6284 Ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesi kapsamında, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda kalanlar
- Özel eğitime ihtiyacı olanlar
- Hükümlü yada tutuklu olanlar
Yukarıdaki şartları taşıyan kişiler durumlarını belgelendiremiyorlar ise kayıt ücretlerini ödemek durumunda kalacaklardır. Müdürlükçe yapılan değerlendirmeler sonucunda belgesi bulunan kişilerden kayıt ücreti alınmayacaktır.
Açık Öğretim Lisesinde Nasıl Ders Seçilir?
Açık Öğretim Lise ders seçimleri için;
- Açık öğretim lisesi resmi internet sayfasında yer alan ”Öğrenci Girişi” butonuna basınız.
- T.C. kimlik veya öğrenci numarası ile birlikte şifre ve görsel yer alan kodlar ilgili alana yazılarak sisteme erişim sağlanmalıdır.
- Açılan ekranın sol tarafında yer alan ”Kayıt Yenileme/Ders Seçme” bölümündeki ”Ders Seçme” menüsüne giriniz.
- Burada dersler ”Dönem Başlığı” altında 1. dönemden itibaren başlamaktadır.
- 1. dönem ortak derslerinden başlayarak ders seçimi yapabilirsiniz.
- İlgili dersin başında yer alan mavi simgeye tıklamalısınız.
- Seçtiğiniz tüm dersler tabloda görünecektir.
- Oturum başlığı altında yer alan bilgilerde ilgili dersin hangi oturuma ait olduğu gösterilmektedir,
- Bir oturum için en fazla 8 ders seçilebilmektedir,
- Birinci dönemden 8 ders seçtikten sonra diğer dönemdeki ders seçimlerinizi yapabilirsiniz,
- Ders seçme sayfanızda uyarı görünceye kadar ders seçme işlemine devam edebilirsiniz.
Ders seçme işleminize öncelikle zorunlu olan derslerden başlamanız daha iyi olacaktır. Zorunlu derslerin seçimi tamamlandıktan hemen sonra seçmeli derslerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Toplamda 35 kredi hakkınız bulunmaktadır. Toplamda belirlenen kredi miktarına ulaştıktan sonra sistem tarafından ”Bu dönem için belirlenen kredi miktarı kadar ders seçtiniz.” uyarısı yapılacaktır. Ders seçimi işleminizi tamamlandığında ”Kaydet” butonuna basmanız yeterli olacaktır. Sistem otomatik olarak kaydedecektir.
Açık Öğretim Sınav Sonuçları Hangi Kurum Tarafından Açıklanmaktadır?
Açık Öğretim Lise sınav sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. AÖL sayfası üzerinden öğrenci girişi işe sınav sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz. Ayrıca sınav sonuçları öğrencinin isteği doğrultusunda belirttiği adrese yazılı olarak da gönderilmektedir.
AÖL Bir Dönemde Kaç Kredi Alınmalı?
Öğrencilerin derslerinde başarılı olma durumları kredi ile hesaplanıyor, öğrencinin açık liseden mezun olabilmesi için yeterli olacak krediler ise aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır. 1 eğitim-öğretim dönemi, örgün öğretimde sınıf olarak adlandırılmaktadır.
- AÖL bir dönemde en fazla 35 kredilik ders seçimi yapılmaktadır.
- Açık lise öğrenimi 4 yıl sürmektedir ve 4 yılın sonunda alınması gereken kredilerin toplamı en az 170’tir.
- 4 yıllık süreçte 8 dönem ders gördükleri için her dönem 35 kredi alan öğrenci liseyi bitirdiği zaman toplamda 280 krediye sahip olmaktadır.
- Her dönem 25 kredi alan bir öğrenci 4 yıl sonunda toplamda 200 kredi alacağı için, lise mezuniyeti için yeterli kredi biriktirmiş olacaktır.
Açık Lise Kayıt Yenileme Ücreti Ne Kadar?
2021 yılında bir dönem için geçerli olan kayıt yenileme ücreti 50 TL olarak belirlenmiştir. Halk Eğitim Merkezi’nin belirttiği banka hesabına ya da elden olmak kaydı ile 5 TL daha yatırılması gerekmektedir.
Kayıt ücretinin yatırılacağı anlaşmalı bankalar ise;
- Ziraat Bankası
- Halk Bankası
- Vakıfbank
Belirtilen bankaların ATM’leri ve internet bankacılığı sistemi üzerinden kayıt ücretinizi yatırabilirsiniz.
Açık Öğretim Lisesinde Hangi Şartlar Altında Askerlik Tecil Ettirilebilir?
Lise ve dengi okulda öğrenci olan kişiler 22 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar tecil hakları bulunmaktadır. Lisede öğrenciliği devam edenlerin, tecil haklarına dair 7179 Sayılı Asker alma kanunun 20. maddesinin 2. ve 3. bentlerinde açıklanmıştır. Bu kişilerin öğrenciliği devam ettiği sürece askerliklerini erteleyebilirler. Bu kanun sadece 22 yaşını doldurmamış kişiler için geçerlidir. 23 yaşını doldurmuş ve halen mezun olmamışlar, askerlik tecil hakkından yararlanamazlar.
Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programı Nedir?
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı İle Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile birlikte, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan kişiler, soydaş ve Türkçe bilen herkes için AÖL Batı Avrupa Programı uygulanmaktadır. Türkiye’deki diğer liseler eşit düzeyde olup, Türkiye’de alınan lise diploması ile eşdeğerdir. Batı Avrupa faaliyetleri programı ile birlikte orada yaşayan vatandaş ve soydaşlara yönelik;
- Berlin
- Bern
- Brüksel
- Den Haag
- Essen
- Frankfurt
- Hamburg
- Köln
- Londra
- Lyon
- Münih
- Nurnberg
- Paris
- Stuttgart
- Viyana
- Filibe
- Gostivar
- Prizren
- Saraybosna
Dahil olmak üzere 11 ülkede 19 sınav merkezi yapılmıştır. Yerleşik durumda olan öğrenciler, büro hizmetlerine Köln’deki Batı Avrupa Bürosu’na gelmek zorunda değiller. Mezun olduklarında diplomaları adreslerine posta yoluyla gönderilmektedir.
Açık Lisede Batı Avrupa Programına Kimler Başvuru Yapabilir?
- Türkiye’de ilkokul ve ortaokulu bitirmiş olanlar, Türkiye’de meslek lisesi veya dengi okullara devam ederken tasdikname ile ayrılanlar.
- Yurtdışında eğitim görüp, eğitimimi tamamlayamamış , lise eğitimini yarım bırakmış, denklik sonucunda lise mezunu olmadığı öğrenilen kişiler,
- Avrupa yada EFTA ülkelerinde yerleşik olan ve en az 6 ay süreli oturma iznine sahip olanlar,
- Denkliğinde meslek lisesi yazan adaylar da başvuru yapabilirler,
- Yabancı uyruklu olan öğrenci adayları da Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına kayıt yaptırabilirler.
Batı Avrupa Programı Sınavlarına Türkiye’de Girilebilir Mi?
Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına kayıt yaptırıp, yıl içerisinde Türkiye’ye kesin dönüş yapanlar, bulundukları eğitim-öğretim yılının sonuna kadar Batı Avrupa programının öğrencisi olmaya devam etmektedirler. Kesin dönüş yapan kosgebkredisi.com öğrencilerin dönüşlerini belgelendirmeleri durumunda, Türkiye’de devamlı olarak kullandıkları bir yazışma adresi vermeleri halinde kendilerine ulaştırılacak evraklar bu adres üzerinden gönderileceği gibi sınavlara da Türkiye’de katılmaları mümkündür.
Açık Öğretim Lisesi Orta Doğu Programına Kimler Başvuru Yapabilir?
T.C. Milli Eğitim Bakanlığınca Orta Doğu ülkelerinde yaşayan kişiler için Açık Öğretim Lisesi Orta Doğu Programı uygulanmaktadır.
- Türkiye’de İlköğretim veya ortaokulu bitiren ve yurtdışında geçerli bir ikamet izini olanlar,
- Türkiye’de bulundukları dönemlerde lise ve dengi okullara devam ederken öğrenimlerini yarım bırakanlar,
- Yurtdışında eğitim görüp, lise eğitimini yarım bırakmış, denklik sonucunda lise mezunu olmadığı öğrenilen kişiler, başvuru yapabilirler.
Orta Doğu Programı Sınavları Nerede Yapılıyor?
Orta Doğu Programına kayıt yaptıran öğrenciler 2 kez sınava girmektedir. Sınav günleri Türkiye’de uygulanan takvime göre belirlenen cumartesi ve pazar günleri yapılmaktadır. Herhangi bir sebep ile sınava girmeyen öğrencilere tekrar bir sınav yapılmaz.
Sınavlar, şehirlerde bulunan Türk okullarında, Eğitim Müşavirliklerinde yapılır. Türk okullarının bulunduğu şehirler ise;
- Özbekistan (Taşkent)
- Türkmenistan (Aşkabat)
- Kırgızistan ( Bişkek)
- Kazakistan (Almatı)
- Çin (Pekin)
- Kuveyt
- İran (Tahran)
- Suudi Arabistan (Medine Riyad, Cidde)
- Katar (Doha)
- Azerbaycan (Bakü)
- Gürcistan (Batum)
- KKTC ( Lefkoşa)
Bu ülkelerdeki vatandaşlar Açık Öğretim Lisesi Orta Doğu programına kayıt yaptırmak için bulundukları yerlerdeki Eğitim Ataşeliği, Eğitim Müşavirliği veya Türk okullarına başvuru yapabilirler.
Açık Öğretim Lisesi Balkanlar Programı Nedir?
Balkan ülkelerinde yaşayan vatandaş, soydaş ve Türkçe bilen herkes için bu program uygulanmaktadır. Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlar Balkan programına kayıt yaptırmak için Anadolu üniversitesinin Balkan ülkelerinde bulunan irtibat bürolarına bir dilekçe yazarak başvuru yapabilirler. İlk başvuru sırasında dilekçe dışında herhangi bir belge istenmemektedir. Yurt dışında geçerli bir ikamet izni olan herkes başvuruda bulunabilir. Yapılan tüm başvurular, her yıl Eylül ayında toplu olarak cevaplandırılıp, adaylardan kayıt için gerekli belgeler istenir.
Öğrencilerin büroya ulaştırdıkları belgeler eksiksiz ve doğruysa kabul edilir. Açık Öğretim Lisesi Balkanlar Programı öğrencisi olarak kayıtlarının yapılması için Ankara’ya Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne iletilir. Öğrencilerden, Anadolu Üniversitesi tarafından eğitim materyali, sınav hizmetleri ve büro hizmetleri gibi giderlerinin karşılanması için katkı payı alınmaz.