Yaşlı bakımı devlet desteği almak istiyorum diyenler, özel devlet bakım merkezleri ve evinin hizmetlerinden yararlanmak isteyenler tarafından araştırılan yaşlı bakım evi fiyatları 2023, huzurevi fiyatları, devlet desteğine nasıl başvurulur, Özel yaşlı bakım evleri, özel yaşlı bakım evleri fiyatları ne kadar, lüks huzurevleri 2023 fiyatları, devlet yaşlı bakım merkezi ve evlerinin güncel fiyatları ve ücretlerini merak edenleri içeriğimizde detaylandırdık.
- Yaşlı Bakım Devlet Desteği Almak İstiyorum
- Ankara İlinde Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Ücretleri
- Ankara İlinde Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Ücretleri
- İstanbul İlinde Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Ücretleri
- Yaşlı Bakımevi Fiyatları Ne Kadar?
- Yaşlı Bakımevi Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Yaşlı Bakımevi Başvurusu Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yaşlı bakım evleri, huzurevleri gibi bakıma muhtaç yaşlılara hizmet veren kurumların tüm fiyatlarını detaylandırdık.
Yaşlı Bakım Devlet Desteği Almak İstiyorum
Sosyal devlet ilkesinde devlet, yetim ailesi tarafından terk edilmiş bakıma muhtaç yaşlılara özel hizmetler kapsamında hizmet vermektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından rehabilitasyon adı altında verilen bakıma muhtaç yaşlıların her türlü bakımından sorumludur. Yaşlı bakımevi fiyatları ve uygulamaları, evde ailelerinde sağlık hizmeti almakta zorlanan yaşlıların yakınları tarafından araştırılmaya devam ediyor.
Yaşlı bakımevine başvurmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Yaşlı bakım evleri, huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri ve özel bakım bölümü olarak 3 grupta hizmet vermektedir.
- Huzur evleri: Yaşlının hasta olması şartı aranmaz. Yaşlının huzurlu bir ortamda yaşamaları ve korunmaları amacıyla kurulmuştur.
- Özel bakım evleri: Akıl ve ruh sağlığı yerinde olan, bulaşıcı hastalığı olmayan, yatağa bağımlı veya zihinsel veya fiziksel gerilemeleri sebebiyle özel bakıma ihtiyaç duyan yaşlılara özel bakım veren kurumdur.
- Rehabilitasyon merkezleri: Sürekli rehabilitasyon altında tutulması gerekli olan kişilere hizmet sağlayan kurumlardır.
Ankara İlinde Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Ücretleri
Ankara ilinde Yaşlı Hizmet Merkezlerinde 2023 yılında uygulanacak ücret artışı, güncel TÜFE-ÜFE verileri, sosyal ekonomik koşullar, personel, beslenme, kira, ısınma, onarım, cari gider vb. giderler ile özel kuruluş temsilcilerinin talepleri de göz önünde bulundurularak %8 KDV hariç olmak üzere aşağıdaki gibidir:
- a) Yıllık Üyelik Aidatı Taban: 192,74 TL+KDV
- b) Sağlıklı Yaşlılar İçin Gündüzlü Bakım Hizmeti (Günlük)
- Taban: 211,64 TL+KDV
- Tavan: 1.755,00 TL+KDV
- c) Alzheimer Demanslı Yaşlılar için Gündüzlü Bakım Hizmeti (Günlük)
- Taban: 224,44 TL+KDV
- Tavan: 1.755,00 TL+KDV
- ç) Evde Bakım Hizmeti (Aylık)
- Taban: 3.939,75 TL+KDV
- Tavan: 5.265,00 TL+KDV
- d) Temizlik ve Teknik Hizmet Ücreti (Günlük)
- Taban: 353,26 TL+KDV
- Tavan: 1.755,00 TL+KDV olarak belirlenmiştir.
Ankara İlinde Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Ücretleri
Ankara Yaşlı Bakım Evlerinin fiyatları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeniden belirlendi.
Ankara’da özel huzurevleri, huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinin fiyatları güncellendi. Yaşlı Huzurevleri Cari Fiyatları daha önce konaklayanlar için taban %20 artış yapıldı. Yeni kabul edilenler için 1.390 TL taban ve 12.000 TL tavan ücret olmaktadır.
İstanbul İlinde Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Ücretleri
Özel Huzurevleri, Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde uygulanacak ücretler:
- Taban Ücreti: 1.390 TL+KDV (%20 artış)
- Tavan Ücreti: 12.000 TL+KDV (%20 artış)
Özel Yaşlı Hizmet Merkezlerinde uygulanacak ücret artışı, güncel TÜFE-ÜFE verileri ve özel kuruluş temsilcilerinin talepleri dikkate alınarak bazda %20 olarak belirlenmiştir. Tavan ücretler, yatılı kurumlar için belirlenen tutarın günlük olarak bölünmesiyle belirlenmiştir.
Yaşlı Bakımevi Fiyatları Ne Kadar?
Tavan ve taban olarak Yaşlı Bakımevi Fiyatları aşağıdaki gibidir:
Tavan ve taban ücretleri:
- Yıllık Üyelik Aidatı
Taban: 94,16 TL+KDV Tavan: 780 TL+KDV - Sağlıklı Yaşlılar İçin Gündüzlü Bakım Hizmeti (Günlük)
Taban: 103,75 TL+KDV Tavan: 780 TL+KDV - Alzheimer Demanslı Yaşlılar için Gündüzlü Bakım Hizmeti (Günlük)
Taban: 110,02 TL+KDV Tavan: 780 TL+KDV - Evde Bakım Hizmeti (Aylık)
- Taban: 1.931,25 TL+KDV Tavan: 23.400 TL+KDV
- Temizlik ve Teknik Hizmet Ücreti (Günlük)
Taban: 173,17 TL+KDV Tavan: 780 TL+KDV olarak belirlenmiştir.
Devlet tarafından belirlenen bu ücret tarifeleri, özel kuruluşların fiyat politikalarında da geçerlidir. Özel yaşlı bakım evi hizmeti veren kurumlar, yaşlılardan bu rakamlar üzerinden aylık ödeme almaktadır. Özel yaşlı bakım evlerinin fiyatları belirlenirken bu fiyatlar esas alınmakta ve verdikleri özel bakım ücretleri de tahsil edilmektedir.
Fiyatların oluşturulmasında etkili olan başlıca faktörler aşağıdaki gibidir:
- Sürekli kalınacak olan odanın kaç kişilik olduğu
- Yaşlının sağlık durumu Yatalak yada ayakta olma durumu
- Fizik tedavi ücretleri
- Hasta bezi masrafı (bazı kurumlarda ücretsizdir)
- Alzheimer, demans vb akıl sağlığının durumu
- İlaç masrafları( bazı kurumlarda ücretsizdir)
- Hastane ücreti gibi faktörler özel bakım evlerinin fiyatlarını etkilemektedir.
Özel huzurevleri ile yaşlı bakım merkezlerinin ücretleri arasındaki fiyat farkı devlet huzurevlerine göre dikkat çekicidir. Özel huzurevlerinin yüksek fiyatları, verilen hizmetin kalitesini ortaya koymaktadır.
Özel Yaşlı Bakım evlerinin fiyatlarını almak veya yaşlı bakım evi hakkında bilgi almak için iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir:
- Kumsal Bakım evi 0212 727 00 78
- Tatlı Hayat Bakım Evi 0216 377 44 33
- Nurel Huzur evi 0232 351 5252
Yaşlı Bakımevi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Devlet huzurevleri ve yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden hizmet alabilmek için DSÖ Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre yaşlı olmak, yani 60 yaş ve üzeri olmak gerekmektedir. Yaşlı bakım evlerine başvurular kişinin kendisi tarafından yapılabileceği gibi yaşlıların aile üyeleri tarafından da yapılabilir. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu SHÇEK, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yardım ve bakıma muhtaç ailelere, engellilere, yaşlılara, çocuklara, gençlere, kadınlara ve diğer ihtiyaç sahiplerine sosyal hizmet vermeye devam ediyor.
Öncelikle yaşlı bakımevine başvurmak isteyenler; Kişinin bulunduğu ilde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) huzurevi varsa, huzurevine, aksi takdirde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürlüğüne (SHÇEK) veya kosgebkredisi.com kurumu genel müdürlüğüne yapılır. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Huzurevleri yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine de yerleştirme başvurusu yapılabilmektedir. Bu başvurular, kişinin T.C. e-devlet üzerinden kimlik numarası ve şifre.
Yaşlı bakım evlerine başvurarak hizmet almak isteyen kişilerden bazı belgeler istenmektedir. Huzurevine kayıt olabilmek için başvuru sırasında aşağıdaki belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Yaşlı Bakımevi Başvurusu Gerekli Belgeler Nelerdir?
Özel kurumlara yerleşmek için başvuru sürecinde istenen belgeler şunlardır:
- Dilekçe.
- T.C Kimlik Numarası beyanı.
- Yaşlının bulaşıcı hastalığı olmadığı, bulaşıcı hastalığı bulunduğu takdirde bu hastalığın enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanının toplu yaşam yerlerinde kalmasına mani bir bulaşıcı hastalık olmadığına dair raporu.
- Akıl ve ruh sağlığının yerinde veya akıl ve ruh sağlığı yerinde olmadığı halde huzurevi ve yaşlı bakım hizmetlerinin sunumunda diğer hizmet alan yaşlılara karşı herhangi bir olumsuz durum oluşturmadığı sağlık kuruluşlarının psikiyatri kliniklerinden alınacak huzurevi veya yaşlı bakım merkezinde kalmasında bir sakınca olmadığına dair tabip raporu.
- Uyuşturucu madde ve alkol bağımlısı olmadığını kanıtlayan ve yaşlının huzurevi hizmetinden veya yaşlı bakım merkezi.
- hizmetinden yararlanmasının uygun olacağını belirten özel veya resmi sağlık kuruluşlarının yalnızca ilgili bölümlerinden alınacak sağlık durumlarını gösterir rapor.
- Yaşlının bunlar dışında tıbbi takibi gerektiren kronik bir hastalığı var ise bu hastalığa ait bölüm uzmanından veya ilgili kliniklerden alınacak tabip raporu.
- Kuruluşa kabul edilecek yaşlılarda, ırk, renk, cinsiyet, dil, tabiyet, din, siyasi düşünce, felsefi inanç ve eğitim yönünden hiçbir ayrım yapılmaz ve geçmişteki mahkumiyetleri göz önüne alınmaz.
Devlet Bakım Evleri Ücretli mi?
Devlet yaşlı bakım evleri ve huzurevleri ücretsizdir.
Maddi Durumu İyi Olan Yaşlılar Devlet Huzur Evinde Kalabilir mi?
Yaşlıların gelirlerinin kötü olmadığı anlaşılırsa özel huzurevlerinde hizmet almaları gerekir.