Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır? Geri Ödemesiz 2023

Tavuk çiftliği kredisi nasıl alınır konusu en çok serbest sistem gezen salma tavukçuluk, yumurta tavukçuluğu veya et pilici beslemek amacıyla tavuk çiftliği kurmak isteyenlerin ilgi duyduğu konulardır. Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır konusuna cevap vermek için bankaların kredi kullandırım şartlarını bilmek gerekiyor. Tavuk çiftliği açmak için bu alanlarda faaliyet göstermek isteyenlere özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarım ve Orman Bakanlığı İl İlçe Müdürlükleri belirli programlar dahilinde tavuk çiftliği kredisi şartları neler olduğunu içreğimizde bulabilirsiniz. avuk çiftçiliği kredisine konu olan maliyet hibe ve finansman destekleri ve nasıl alındığı, şartlarının neler olduğunu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Tavuk Çiftliği Kredisi Veren Kurumları Hangileridir?

Bakanlık geçtiğimiz yıl yine tavuk yetiştiriciliğine ve tavuk çiftliği kurulumuna 30 bin TL geri ödemesiz hibe kredi vermiştir. Ayrıca 7 Yıl vadeli tavuk çiftçiliği kredisi için yatırım ve işletme kredisi sunan Ziraat Bankası ve TKDK tarafından proje karşılığı %50 -70 tavuk çiftliği hibe destekleri de üreticiye sağlanmaktadır. Tavuk çiftliği kurmak istiyorum ne kadar sermayem olması lazım gibi sorularınıza cevaben kafes/ kümes tavukçuluğu maliyetinin ne olduğu aynı zamanda serbest sistem gezen salma tavuk çiftliğinin her detayını sizler için araştırdık.

Tavuk çiftliği kurmak için sermayesi olmayanlar için kredi ve geri ödemesiz hibe desteği veren kurumlar vardır. Tavuk çiftliği kredisi veren kurumlar aşağıdaki gibidir:

  • Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürlüğünce verilen devlet desteği,
  • Ziraat bankası düşük faizli 7 Yıl vadeli 2 yıl geri ödemesiz tavukçuluk kredisi,
  • TKDK’ da birçok hayvancılık sektörüne kredi ve destek vermektedir.

Tavuk Çiftliği Kredisi Veren Bankalar 2023

Kanatlı sektörü için çiftlik kurmak isteyenlere tavuk çiftliği için kredi veren bankalar aşağıdaki gibidir:

Özel bankalardan hayvan kredisi almak isterseniz, eğer talebiniz 5.000-10.000 TL. gibi düşük miktarlarda ise, maaş bordronuz ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, yüksek miktarda kredi istiyor iseniz bu kez banka ihtiyaç kredileri prosedürünü uygulayacak ve sizden kefil veya ipotek talep edecektir. Adınıza kayıtlı bir taşınmazının veya taşınır ipotek yönetmeliğine uyumlu bir taşınırınız varsa, bu malınızı ipotek ettirerek, malın ekspertiz değerinin %50′ si oranında tavuk çiftliği kredisi alabilirsiniz.

Bu desteklerin yanında her zaman çiftçilerin yanında olan gerek destekleme ödemeleri gerek hayvancılık krediler ile devlet ile çiftçi arasında köprü görevi gören kredi desteği sunan Kamu bankası olan Ziraat Bankası da tavuk çiftliği kredisi vermektedir.

Ziraat Bankası Tavukçuluk Kredisi Şartları Nelerdir? 2023

Tavuk çiftliği için en iyi kredi desteğini Ziraat Bankası vermektedir.  Ziraat Bankasında %75 sübvansiyon oranları ile kanatlı sektörü ve damızlık kanatlı yetiştiriciliği olarak 2 paket olarak işletme ve yatırım dönemleri için devlet destekli tavuk kredisi verilmektedir. Ziraat bankası tavuk çiftliği kredisi başvurularında hem alınacak hayvan sayısına hem de çiftçilerde bazı şartları sağlamaları istemektedir. Ziraat Bankası kanatlı sektörü ve damızlık kanatlı yetiştiriciliği olarak 2 şekilde verilen kredi şartları ayrı ayrı belirlenmiştir.

Ziraat Bankası Kanatlı Kredisi Yumurta tavuğu, bıldırcın için kaz, ördek ve hindi etlik piliç yetiştiriciliği ve devekuşu yetiştiriciliğinde Resmi Gazete’de belirlenen kapasitelerde hayvan beslemesi veya sayıyı bu seviyenin üzerine çıkarması şarttır. Ziraat bankası tavuk çiftliği kredisinin şartlarını iki ayrı sektör için açıklayacak olursak:

Başvuru yapanlar Kanatlı sektörü kapsamında kredi alabilmek için aranan şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Etlik piliç yetiştiriciliği için asgari 10.000 adet,
  • Kaz, ördek, hindi için asgari 1000 adet,
  • Bıldırcın için asgari 2000 adet,
  • Deve kuşu için asgari 50 adet ve üzeri kapasitelerde işletme kuran veya kurulu işletme kapasitesini asgari bu kapasitelere çıkarmak şartıyla üreticilere kanatlı hayvan yetiştiriciliği kapsamında yatırım ve işletme kredisi kullandırılır.

Damızlık kanatlı yetiştiriciliği kredisi kullanabilmek için gerekli şartlar:

  • Damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 1.000 adet,
  • Damızlık yumurta tavuğu 10.000 adet,
  • Damızlık hindi yetiştiriciliğinde 5.000 adet,
  • Damızlık kaz, ördek veya bıldırcın yetiştiriciliğinde 1.000 adet,
  • Damızlık etlik piliç ve damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 10.000 adet,
  • Damızlık devekuşu yetiştiriciliğinde 100 adet asgari hayvan bulunması gerekmektedir.
  • Bu kapasitelerde işletme kurulması veya kurulu işletmelerin kapasitelerinin asgari bu kapasitelere çıkarılması şartıyla işletme ve yatırım kredisi kullandırılır.

Ziraat Bankasından kümes hayvanı yetiştiriciliği kapsamında tavuk çiftliği kredisi çekmek için Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğnamede ki yukarıda sıraladığımız şartların yanında belirlenen tüm şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Ziraat Bankası tavukçuluk kredisini Resmi Gazete’den okuyabilir, Uygulama Esasları tebliği’ne buradan ulaşabilirsiniz.

Başvurular TKK’ne veya Ziraat Bankasına şahsen yapılır.

Ziraat bankasından tavukçuluk kredisi alabilmek için;

  • Çiftçinin ÇKS kaydı olması gerekir.
  • Kredi teamülleri taşımayan KKB puanlaması düşük olanlara kredi verilmez.
  • Banka tarafından çekilecek faizsiz tavuk kredisi için, kefil, ipotek ve diğer teminatlar talep edilebilir.

İster 100 tavuk alın, ister 50 ördek, aklınızdaki plan ve proje ne ise krediyi çekmeden önce Ziraat ile mutlaka görüşün. Ayrıca Tarım ve Orman Müdürlüklerini de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Ziraat bankasına tavuk çiftliği kredisi başvurusunda istenen belgeler ve şartları yerine getirenler düşük faiz oranları ve uygun vadeli krediler ile tüm giderlerini karşılayabilirler.

Ziraat Bankası tarafından 84 ay vade ile finansman desteği sağladığı tavuk çiftliği gibi hayvansal üretim konularını buradan inceleyebilirsiniz.

Ziraat Bankası Tavukçuluk Kredisi Faiz Oranları ve Hesaplama Tablosu

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğnameye göre Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tavuk çiftliği kurulumu için 2 farklı kategoride kredi verecekler.

Bu krediler;

  • Kanatlı hayvan yetiştiriciliği,
  • Damızlık kanatlı yetiştiriciliği olarak adlandırıldığı söyledik. Şimdi bu iki farklı kategoriye bankanın uyguladığı sübvansiyon oranlarını yani faiz desteklerini inceleyelim.
KANATLI SEKTÖR YATIRIM İŞLETME EN YÜKSEK LİMİT
%25%507.500.000 TL
Atıl İşletme Alımı%10 –
Sözleşmeli Üretim –%10
Genç Çiftçi %10 %10
Kadın Girişimci Çiftçi %10 %10
Uygulanacak En Fazla Faiz İndirimi%55%80
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği sübvansiyon oranları

Kanatlı sektörü adı altında Ziraat bankası çiftçilerimize 7.500.000 TL üst limitli olarak kredi kullandırmaktadır. Yatırım dönemi için yalın %25 faiz desteği sağlarken işletme dönemi için %50 faiz desteği sağlamaktadır.

  • Yatırım Dönemine: %25 faiz desteği ile senelik %10,50 aylık ise %0,87 faizli kredi kullandırır.
  • İşletme Dönemine: %50 faiz desteği ile yıllık %7 aylık da ise bu oran %0.58 oranında olacak şekilde banka çiftçilerimize kredi kullandırmaktadır.

Bu faiz oranlarına yukarıda yer alan nitelikler/özellikler de var olup eklendiğinde ise

  • Yatırım dönemine en fazla %55 faiz indirimi ile senelik %6,24 aylık ise %0.52,
  • İşletme dönemine ise en fazla %80 faiz indirimi ile yıllık %2,78 aylık ise %0.23 faiz oranlı kredi kullandırılmaktadır.
DAMIZLIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YATIRIM İŞLETME EN YÜKSEK MİKTAR
Faiz indirimleri ( sübvansiyon) %75 %75 15.000.000 TL
Damızlık yetiştiriciliği faiz indirim oranları

Damızlık tavuk yetiştiriciliği için 15 Milyon TL üst limite kadar kredi olanağı Ziraat bankasınca sağlanmaktadır. Yatırım ve işletme dönemleri için ise %75 faiz desteği sağlanır. Damızlık büyük ebeveyn (grandparentstock) Damızlık ebeveyn (parentstock) olduklarını gösteren ve ispatlayan sağlık sertifikası ve alım faturası istenir.

Bu sübvansiyon oranları ile 5 yıl ve 7 yıl vadeye kadar damızlık tavukçuluk için uygulanacak olan kredinin faiz oranı yıllık %3,50 aylık ise %0.29’a düşmektedir.

0-12 aydan başlayıp 84 aya (7 yıl vadeli) olarak verilen Ziraat bankasın tavuk kredisinin hesaplama tablosu yukarıda ki faiz indirim tablosuna göre şu şekildedir:

5 Sene Vadeli %75 Faiz Destekli Olarak Aylık %0.29 Faizli Damızlık Tavuk Kredi Hesaplaması örnek ödeme tablosu aşağıda ki gibidir.

MİKTAR AYLIK ÖDEME TOPLAM MALİYET
75.000 TL1.007,31 TL84.613,68 TL
100.000 TL1.343,07 TL 112.818,24 TL
125.000 TL1.007,31 TL141.022,80 TL
150.000 TL2.014,61 TL169.227,35 TL
200.000 TL2.686,15 TL 225.636,47 TL
5 Sene Vadeli %75 Faiz Destekli Olarak Aylık %0.35 Faizli Damızlık Tavuk Kredi Hesaplaması

Ziraat bankasından %75 faiz destekleri ile alınacak tavuk kredisi için en net ödeme planı banka şubelerinden alınmalıdır. Ödeme planlarına dosya masrafı ve BSMV oranları da eklendiğinde ayrıca alınacak hayvanların sigortaları yapılacağından ödeme planında değişiklik olabilir.

Kosgeb Geri Ödemesiz Tavuk Çiftliği Hibesi Veriyor mu?

Kosgeb tavukçuluğa hibe desteği veren kurumlar arasında yer alıyor. Ancak Kosgeb hayvancılık sektörüne ve canlı hayvan alımlarına hibe veya faizsiz kredi desteği sağlamaz. Kurumdan bu kapsamda yalnızca hayvansal ürünleri paketlenmesi, satışa hazır hale getirilmesi ve ticareti için hibe desteği alınabilmektedir.

KOSGEB Tavuk Çiftliği Destekleri:

  • Canlı kümes hayvanı ile toplu olarak ticaret yapacak kişilere,
  • Yumurta ve yumurta ürünlerinin toptan ticareti için tavuk çiftliği kurmak isteyen kişilere,
  • Tezgah ve pazar yeri üzerinden şarküteri, süt ve süt ürünlerini satacak olan kişilere,
  • Belirlenen bir mala ait olan mağazalarda yumurta perakende ticareti yapacak olan kişilere,
  • Bu sektörlerde ki faaliyetler için bu işleri yapmak isteyen kişiler KOSGEB tarafından verilen hibe desteği verilir.

Kosgeb Tavuk çiftliği hibesini Toptan ve Perakende Ticaret-Kümes Hayvan olarak aşağıdaki nace kodları ile desteklenmektedir.

NACE KODU SEKTÖR ADI Nace Tipi
46.23.02Canlı kümes hayvanları (tavuk, hindi, vb.) toptan ticaretiG
46.33.02Yumurta ve yumurta ürünleri toptan ticaretiG
47.29.11Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda yumurta perakende ticaretiG
47.81.13Tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla şarküteri ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta perakende ticareti (seyyar satıcılar hariç)G
KOSGEB Tavukçuluk Alanındaki NACE Destek Kodları

Tavuk çiftliği hibe kredisi Kosgeb İMALAT–Kümes hayvan olarak desteklenmektedir KOSGEB aşağıda ki nace kodları ile bu sektörlere destek vermektedir.

10.12Kümes hayvanları etlerinin işlenmesi ve saklanmasıC
10.12.01Kümes hayvanları etlerinin üretimi (taze/dondurulmuş) (yenilebilir sakatatları dahil)C
10.12.02Kümes hayvanlarının kesilmesi, temizlenmesi veya paketlenmesi işi ile
uğraşan mezbahaların faaliyetleri
C
10.12.03Kümes hayvanlarının yağlarının sofra yağına çevrilmesiC
10.13Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatıC
10.13.01Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen pişmemiş köfte vb. ürünlerin imalatıC
10.13.03Et ve sakatat unları imalatı (et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen)C

Geçen yıl genç çiftçi projesinde kanatlı yetiştiriciliğine hibe ve teşvikler verilmeye devam edilmiştir. Bunlar:

  • Kapalı sistem yumurta yetiştiriciliği,
  • Gezen serbest sistem tavukçuluk,
  • Besi tavuğu çiftçiliği kurulumu,
  • Civciv yetiştiriciliği tesisleri,

alanlarında devletten 60 bin liraya kadar hibe almanız mümkündür. Başvuru tarihlerini takip edin, sistem üzerinden ön başvurunuzu gerçekleştirin. Daha sonra hibe sözleşmesi aşamasında gereklilikleri yerine getirin. Kendinize ait bir arsanız ve tavuk bakabilecek bölgeniz var ise, daha da şanslısınız. Çünkü proje değerlendirme de tavuk çiftliği hibesi isteyenler için yerinin olup olmaması artı puan olarak değerlendiriliyor.

Salma Tavuk Çiftliği Kurmak İsterseniz, Salma Tavukçuluk Nasıl Yapılır? isimli yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

TKDK Salma Tavuk Çiftliği HİBE Destekleri

Kırsal kalkınmada önemli role sahip TKDK tavuk çiftliği projelerine destekler vermeye devam ediyor. TKDK yumurta tavukçuluğunu da desteklemektedir. TKDK yumurta üretiminde aktif olan mevcut tarımsal işletmeler, kapasitelerini artırmamak şartıyla tesislerinde ve ekipmanlarında yenileme ihtiyacı bulunan ve tesislerini, yerleşim bölgelerinden uzak bir alana taşıyanlara destekler vermektedir.

Destekleme ödemeleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

IPARD-2 12. Döneminde imzalanan sözleşmeler için tıklayınız.

TKDK:

  • 101-3 nolu tedbiri ile kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler için
  • 101-4 nolu tedbiri ile de Yumurta Üreten Tarımsal İşletmelere
  • 103-3 nolu tedbir, Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması için % 60-65 destek vermektedir.

Tkdk ile verilen desteklerden yararlanan açılacak çiftliklerin maliyeti hesaplamalarını yapacak olursak;

50.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Maliyeti

50.000 kapasiteli tavuk çiftliği kurmanın maliyeti için 2.000.000 TL veya 2.500.000 TL gözden çıkartmamız gerekmektedir. Tavuk çiftliği kurmak geçtiğimiz senelere göre daha maliyeti artan bir iş olmuştur. Dolar kurunun sürekli artış göstermesi ve inşaat maliyetlerinin dolar bazında fiyatlandığı için tavuk çiftliği kurma maliyetleri de artış göstermektedir. Fiyatlarımız kuracağınız çiftliğe göre değişim göstermektedir miktar azalabilir veya arta bilir. Tavuk çiftliği devlet desteği almayı unutmayın projeniz onaylanması durumunda hibe destekler alabilirsiniz.

Prefabrik Tavuk Çiftliği Maliyeti

Prefabrik tavuk çiftliğinin maliyeti adet başına aşağıdaki gibidir:

  • 500 Tavukluk Çiftlik Maliyeti 35-100 Bin TL
  • 1000 Tavukluk Prefabrik Tavuk Çiftliği Maliyeti 60-150 Bin TL
  • 2000 Tavukluk Prefabrik Çiftlik Maliyet 90-200 Bin TL

Prefabrik Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti Hesaplaması diğer konumuzda ayrıntıları ile ele alındığından salma gezen tavuk projesi maliyetine geçebiliriz.

Salma Gezen Tavuk Projesi Maliyeti

Serbest sistem salma tavuk projesinin yatırım maliyeti tavuk kapasitesine göre tavuk sayısı arttıkça yükseleceğinden farklılık gösterecektir yine de 1000 tavuk kapasiteli bir çiftlik için en az 120.000 TL sermaye yatırım yapabilirsiniz. Salma Gezen Tavuk Projesi Maliyeti 120 bin lira hesaplamasının içerisinde arazi maliyeti yoktur. Arazi maliyeti de eklendiğinde maliyet daha da artacaktır. Salma Gezen Tavuk Projesi Maliyeti kurulacak çiftlii türüne göre değişir o yüzdden maliyet hesaplaması yaparken çadır kurmak istiyorum maliyeti ne kadar olur diyorsanız ortalama 70 bin lirayı gözden çıkartmanız, ahır kurma düşünceniz varsa 120 bin lira ve üzeri sermaye bulundurmanız gerekir. Ayrıca salma tavuk çiftliği maliyeti hayvanın cinsi, ırkı, çiftliği kuracağınız bölge ve alacağınız malzemelerin kalitesine göre değişiklik gösterebilir.

Salma tavukçuluk yapmak isteyenlere önerebileceğimiz iki farklı yöntem vardır. Bunlardan biri çadır iken diğer ahır sistemi olacak ancak çadır pek tercih edilmez. Tavuk çiftliği maliyetinin öncelikle her bölgeye göre değiştiğini ve kullandığınız kosgebkredisi.com ekipman gibi yaptığınız harcamalar maliyetinizi etkilemektedir. Kesin bir dille tavuk çiftliği açmak için şu kadar para gerekir gibi bir durum ne yazık ki söz konusu olamaz. Alacağınız hayvanın ırkı, ekipmanların kalitesi gibi konular tavuk çiftliğinin maliyetini etkileyebilir. Gezen tavukçuluğun maliyeti hakkında sizlere verebileceğimiz tavsiyeler şu şekilde olacaktır.

  • Öncelikle açacağınız çiftlik ahırdan oluşmalı, beton ve tuğla yapıya sahip olmalıdır.
  • Bu işe girecek ve tek başınıza yapacaksanız 500 tavuk almak mantıklı ancak para kazanmak istiyorsanız ve tecrübeniz varsa ortaklı olarak 1.500 tavuk ve üzeri düşünmelisiniz.
  • 1.500 tavuk için size en az 200 m2 bir ahır gerekmektedir. Ahır’da 10 adet pencere bulunması ve 600’lük fan bulundurmanız gerekir.
  • Betonarme yapıdan söz ettik ancak zeminin beton üstüne 5-6 cm talaş dökülmesi gerekmektedir.
  • En az 5 adet tavuk çıkış kapısı bulundurmanız hayvanların çitler ile çevrilmiş bahçeye çıkabilmeleri için önemlidir.
  • Bahçeden söz etmişken bahçeye file çekmeli ve ya gölgelik yapmalısınız. File yapmayı düşünürseniz 1 dönüme 4.600 lira ortalama bir fiyat ödersiniz.
  • Ahır içerisinde follukların bulunması ve 7 hayvana 1 folluk düşmeli, hesaplamayı ona göre yapmalısınız.
  • Ahırda barındıracağınız tavuklardan gelir elde etmeyi düşünürseniz ahırın içerisinde paketleme bölümünüz olması gerekir.

Devlet Kaz Hindi Ördek Kanatlı Yetiştiriciliğine %75 Hibe Desteği

Tavukçuluk için verilen desteklerin yanında geçtiğimiz yıl hindi, ördek ve kaz yetiştiriciliği yapmak isteyenlere %75 oranında geri ödemesiz hibe veriliyor. Yani kaz, hindi ve ördek çiftliği kuran girişimci 25 bin lira yatırım yaparsa, Devlet tarafından da, 75.000 TL hibe veriliyor.

  • Kaz yetiştiriciliği için 500,
  • Hindi ve ördek yetiştiriciliği için en az 1.000 hayvan kapasiteli bir tesis kurmak gerekiyor.
Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
“Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır? Geri Ödemesiz 2023” üzerine 4 yorum
  1. 2 dönümlük fındık bahçem var.Bunun içerisinde gezen tavuk üretimi yapmak istiyorum. bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.

    Yanıtla
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1