Özel Hastane Doğum Ücreti Geri Alma 2023 (Tüm Masraflar)

Özel hastaneye ödenen parayı geri alabilir miyim, muayene, tedavi, ameliyat ve doğum ücretini geri almak için ne yapmalıyım, bu konuda yasal haklarım nelerdir vs. Gibi soruların cevapları araştırılmaya devam ediyor.

Doğum zamanı geldiğinde kamu hastaneleri yerine özel hastaneleri tercih eden anne adaylarının doğum sonrası geri ödeme haklarının olup olmadığı ve özel hastanede doğum yapanlara devlet desteğinin olup olmadığı araştırılmıştır. İçeriğimiz özel hastane doğum ücreti tahsilatı ile ilgili tüm detayları içermektedir.

Özel Hastanede Doğum Doğum Ödeneği Alır mı?

Sağlık hizmetlerinin kalitesi ve özel hastanelerin sayısının artması nedeniyle günümüzde özel hastaneler vatandaşlar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Özellikle hamilelere yönelik doğum paketleri hizmetleri, özel hastanelerin tercih edilmesinde en önemli etkenlerden biridir.

Hamilelikte muayene ve muayene ücretleri, doğum ücreti, hastanede kalış, geceleme, bebeğin ilk aşısı, topuk kan testi, işitme ve doktor muayenesi gibi tüm sağlık hizmetleri teslimat paketlerine dahildir.

Bu paketlerden yararlanmak isteyenler doğum ücreti dışında bir miktar ödemektedir. Doğumun kabul edildiği özel hastanede doğum yapmaktan vazgeçenler ödedikleri ücretleri geri almak isterlerse ücret iadesi için başvuruda bulunma hakkına sahiptirler.

Özel Hastane Doğum Ücreti Geri Alma 2023 Yöntemi

Özel hastanelerde hastalardan belli bir miktar doğum ücreti alınır ve her hastanenin doğum ücreti farklıdır. Doğum ücretleri SGK tarafından belirlenmekte olup, doğum ücreti dışında ekstra ücret ödeyenler fark ücreti alma hakkı talep edebilirler.

Özel hastanelerde doğum yapmayı kabul ettiğiniz ve kabul ettiğiniz hastanede doğum yapmaktan vazgeçmiş olabileceğiniz ücrete ek olarak ödediğiniz bir miktar vardır. Bu durumda özel hastane doğum ücreti iadesi talep edebilirsiniz. Doğum ücretine ek olarak alınan ekstra ücretlerin geri alınması mümkündür.

Bu sayede özel hastanelere ödenen sağlık hizmetleri için yapılan ödemeleri kullanarak ve çekilme durumunda yasal haklarınızı kullanarak hastanelere başvurabilirsiniz.

Hastane ile anlaşma yaptıysanız, farklı ücretler tahsil edildiyse ve paranızı geri almak istiyorsanız ancak hastane fazla ödediğiniz tutarı iade etmiyorsa şikayet hakkınız olduğunu bilmelisiniz. Özel hastanelere ödenen fark ücretinin iadesini almak isteyenler için hasta hakları ile ilgili detaylı bilgileri yazımızda derledik.

Doğum Ücreti Geri Alma Talebi için Nereye Başvurulur?

Hastaneden talep ettiğiniz fark ücreti ve doğum ücretini geri almak istiyorsanız ilk yapmanız gereken SGK Müdürlüğü’ne şikayette bulunmaktır. Diğer adımlar aşağıdaki gibidir:

  • SGK müdürlüklerinde bulunan Sağlık Sosyal Merkezlerine giderek şikayet dilekçesi doldurarak talebinizi bu birime iletebilirsiniz.
  • Şikayetle ilgili tebligat alan SGK müdürlüğü, şikayeti değerlendirdikten sonra hastaneye 5 kata kadar para cezası kesecek.
  • Şikayetçi hasta ve hasta yakını tarafından hastaneye ödenen ücretin iade edilmesi dışında herhangi bir ceza uygulanmaz.
  • Yine hastaneler bu ücreti ödemezlerse ceza ücreti 10 kat artacak.
  • Aslında SGK SUT’da değişiklik yaparak hastanelerde fazla tahsil edilen ücretleri hastaya ödeyip hastaneye ödeyeceği tutardan mahsup etmektedir.

Bu tür durumlarla karşılaşmak istemeyen hastanelere yapılan başvuruların zamanında çözümlenmesi için hakem heyetine yapılan şikayetleri dikkate aldığı için en kolay yol hakem heyetine başvurmak olacaktır.

Doğum Ücretini Geri Almada Hakem Heyeti Şikayeti

SGK’ya şikayetinizden sonra olumlu yanıt almazsanız, hastanedeki “tahkim kurulu”na şikayette bulunabilirsiniz. Şikayetinizi doğrudan Hastane Hakem Heyeti’ne ileterek, yaşadığınız sorunu bildirebilir ve çözümü için destek alabilirsiniz.

Tüm başvuru ve şikayetlerinize çözüm bulamadıysanız, bu yöntemlerle oluşturulan şikayet talebinize olumsuz yanıt aldıysanız yapmanız gereken ALO 170‘i aramaktır. ALO 170’i arayarak şikayetinizi bildirerek talepte bulunabilirsiniz.

Özel Hastanelerden Detaylı Fatura İsteyin!

Muayene ve tahlilleriniz sonucunda fatura talep etmediğiniz takdirde özel hastaneler sizden daha fazla ücret talep edebilir. Ne olursa olsun özel hastanelerde aldığınız tüm sağlık hizmetleri için fatura almayı unutmamalısınız.

Doğum ücreti dışında haksız bir ücret talep eden özel hastaneleri karşılaştırabileceğiniz için fatura sayesinde faturanın elinizde olması gerekir.

Özel hastanelerdeki sağlık hizmetleri 100 TL ve üzeri ise fatura keserek bu belgeyi size vermeleri gerekmektedir. Hastaneye ödediğiniz tutarları bu fatura ile karşılaştırıp fazla ödeme yapıp yapmadığınızı kontrol ederek ve herhangi bir fark ücreti olması durumunda şikayet dilekçesi ile hemen ilgili kurumlara başvurabilirsiniz ancak bu şekilde işiniz daha kolay ol.

Fazla Ödenen Muayene Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Hastanede teşhis için muayene edilen hastaların da fark ücretlerini alma hakları vardır. Tedavi, ameliyat ve muayene ücretini geri almak isteyenler öncelikle hastanenin ilgili birimlerine başvurmalı, ücretin iadesi kabul edilmezse şikayet hakkını kullanmalıdır. Özel hastane muayene ücretleri bilindiği üzere SGK tarafından belirlendiğinden tedavi ücretlerine yansıtılacak farkın da geri alınması mümkündür.

Bazı hastaneler muayene ücretinin %200’üne varan ücret farkı talep edebiliyor ve bu durumla karşılaşan hasta ve yakınları da ne yapacaklarını araştırıyor. Vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için bu ücretin iadesi için hastanelere başvurduktan sonra hastanenin iade edip etmeyeceği beklenmelidir.

Ödemelerinizi kanıtlamak, kolaylık sağlamak ve Sayıştay denetimi için ödemelerinizi kredi kartı ile yapın. SGK tarafından belirlenen ücretten fazlasını ödemiş ve ödemek istemiyorsa detaylı fatura ve beyanname ile SGK’ya şikayet dilekçesi vermelidir.

Hastanelerden alacağınız hizmetler için ödeme yaparken, detaylı hizmet dökümü ile fatura istenerek ve ödediğiniz miktar ile ödemeniz gereken miktar karşılaştırılarak aradaki fark yansıtılıyorsa bu belgelere sahip olmanız büyük önem taşımaktadır. Bu fark ücretini geri alabilmek için şikayetinizin haklı olduğunu kanıtlamak.

Yaptığınız ödemelerin fazla olup olmadığını SGK web sitesi üzerinden “Ne Kadar İlave Ücret Ödeyeceğim?” kısmından sorgulama yaparak öğrenebilir ne kadar fark yansıtılmış kendiniz inceleyebilirsiniz.

Doğum Ücretleri Nasıl Öğrenilir?

SGK Özel Hastanesi sorgulamasını yaparak öncelikle hangi hastanede tedavi görüp doğum yapacağınızı ve ne kadara mal olacağını öğrenmelisiniz. Hastane, doktor görüşmesi, tıbbi işlem (analiz, muayene, tedavi) ve ek ücret hesaplama gibi tüm sorgulamalarınızı aynı link üzerinden yapabilirsiniz.

Doğum ücretleri için sorgulama yaparken mutlaka tedavi türünü ayaktan değil, yatarak yapmalısınız. Branş olarak da “Kadın Hastalıkları ve Doğum” seçilmelidir.

Özel Hastane Doğum Ücreti Geri Alma 2023 (Tüm Masraflar)Pin
SGK İlave Ücret Hesaplama Uygulaması

Aynı bağlantı üzerinde bulunan Tıbbi Süreç Arama menüsüne tıklayınız. SUT işlem aramasında “Doğum” yazarak arama yapın. Size uygun bölümler listelenecektir. Tercih ettiğiniz bölümü seçerek devam edin.

Özel Hastane Doğum Ücreti Geri Alma 2023 (Tüm Masraflar)Pin
Doğum Ameliyat Ücreti Sorgulama

Sorgulama ekranında belirtilen tüm doğum tiplerine göre fiyatları görüntüleyebilirsiniz. Özel hastanelerde fazla ödeme yapmak istemiyorsanız önceden hesaplama yapabilirsiniz. Fazla ödediğiniz ücret, muayene, tedavi ve ameliyat ücretlerini tespit etmek ve geri ödeme almak için tüm bu işlemleri yaparak haklarınızı geri alabilirsiniz.

Özel Hastanede Doğum Yapana Devlet Desteği Var mı?

Özel hastanede doğum yapanlara devlet desteği yani SGK tarafından yapılacak indirimler var. Ancak bu destek özel hastanenin SGK ile anlaşması olup olmamasına bağlıdır. Özel hastane doğum ücretleri hastanenin SGK ile yaptığı anlaşmaya göre değişmekle birlikte doğum sonrası hastanede kaldığınız süre boyunca doğum ücretini etkiler.

Yani SGK anlaşmalı özel hastanelerde normal doğum fiyatları genellikle 7.000 TL ile 15.000 TL arasında değişmektedir.

SGK Özel Hastane Masraflarını Karşılar mı?

SGK, özel hastane muayene ücretlerinin belirli oranlarını karşılamaktadır. SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde muayene olmanız durumunda masraflarınızın bir kısmı SGK tarafından karşılanacaktır. Kalan ücret hastane tarafından ödenir.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1