Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Yasası (Borcu Olana Müjde)

Konular:
Koronavirüs salgını nedeniyle kanıt, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarının aşağıya çekilmesi ve tarihi bir düşüş ile %0,64 faiz oranları ile konut kredisi kullandırılması ile vatandaşlar yeniden bankalara borç yapılandırma için başvuruda bulunuyor. Bankaların bu krediler için yapılandırma taleplerini henüz değerlendirmeye almadıkları ve bunun için yasa tasarısı hazırlanmasını bekleyen vatandaşlar kredi kartı borçlarının da yapılandırma kapsamına alınmasını talep ediyor.
Geçtiğimiz yıllarda kredi kartlarında yeni bir dönem başlamıştı. Başlayan yeni dönem içinde kredi kartlarının borçlarının yapılandırması da bulunuyordu. 72 aya kadar bir yapılandırma yapılmasına dair yürürlüğe giren Kredi kartı borcu yapılandırma yasası kapsamında 12 milyon kredi kartı borçlusu bankalara başvuru yaparak yapılandırma talebinde bulunmuştu.
Bankalarda mevcut kredi kartlarının borçlarının ateşlerini hafifletmeye çalışan tüketiciler 72 ay yapılandırma uygulamasından yararlanarak kredi kartı borçlarını yapılandırarak daha uzun vadede 72 ay da borcunu kapatma fırsatı sunulmuştu. Türkiye 12 milyona yakın kredi kartı borçlusunu ilgilendirenler için borçları yapılandırma yasası yürürlüğe konulmuş ve Resmi Gazete‘de yayımlanan Borçları Yapılandırma Tasarısı kapsamında kredi borcu olanlar borçlarını 72 aya kadar yapılandırarak ödeyebilecekti. Bu salgın sürecinde kredi kartı borçlarını ödemekte zorluk yaşayan vatandaşlar bu yasadan yararlanıp yararlanamayacağı hakkında araştırma yapıyor. Kredi kartı borcu dondurulur mu? Kredi kartı borç yapılandırma nasıl başvuru yapılır; yapılandırma süreci ve merak edilenler yazımızda.
Kredi Kartı Borcu Nasıl Yapılandırılır?
Kredi Kartı Borcu Yapılandırma 72 Ay Vade ile Sınırlı
Yasa tasarısı geçtiğimiz yıl 27 Eylül tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre kredi kartı borçları 72 ay vadeye bölünerek ödenebilecek. Kanun bunu emrediyor. Ama bazı bankalardan edinilen bilgilere göre bankalar borçları 72 ay vadeye bölmek istemiyor. Bankalara olan kredi kartı borçluları için tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarını 72 ay vadelerde yapılandırılacağı ve Borçları yapılandırma yasasının yürürlüğe girdiğini belirtildi.
Borç Yapılandırma yasası kapsamında tüketici kredilerinden ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarının 72 aya varan vadelerde yapılandırma uygulamasının getirildiği açıklamada genel kredi kartı taksit sınırlandırmasının da 9 aydan 12 aya çıkarıldığını belirtilerek kredi kartı borç bakiyesini de bir defaya mahsus olmak şartıyla 72 aya kadar yeniden yapılandırılması imkanı getirileceği vaadinde bulunmuştu. Ayrıca ihtiyaç kredilerindeki vade azami 48 aydan, 60 aya çıktığını ve konut kredilerinde % 20 peşinatın % 10 ye indirilerek, özkaynak-kredi oranı % 85′ den yüzde 90’a çıkarıldığını ve minimum kredi kartı limiti asgari ücretin 4 katı olacağını açıklamıştı. Tüketiciler ise borçları bulunan bankalara kredi kartı borç yapılandırması için başvuruları yapmaya başlamıştır. Bankaların tutumu ise tartışma konusu olmuştu. Buna göre;
Tüketiciler ise yapılandırma talebinde bulunmak için borcunun bulunuğu bankaya gittiğinde iki farklı yanıt almakta. Tüketicilere bankalar yapılandırma yapabilmeleri için verdiği iki farklı yanıt ise; Borcunu düzenli ödeyenlere sadece icraya düşen borçların yapılandırıldığını söylüyor. Borcu icraya düşenlerin ise tam tersi sadece düzenli ödenen borçları yapılandırıyoruz diye yanıt veriyorlar. Yani bankalar yapılandırmaya yanaşmıyor.
Oysa BDDK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu her iki borcunda yapılandırılabileceğini söylüyor.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırma ve Borç Kapatma Kredileri sayesinde diyelim ki 10 bin lira kredi kartı borcunuz var 72 aya böldünüz, bu durumda bankaya ödemeyeceğiniz ortalama taksit tutarı faizi ile birlikte 207 Türk lirası olacak. 72 ay vadede ise bankaya vereceğiniz toplam para ise 15 bin lirayı buluyor. İşin içinde faizde var bankalar bunu neden kabul etmiyor?
10 milyon üzerinde vatandaşın kredi kartı borç ödemesi asgari ödemeler ile dönüyor. Bankalar % 1,70 kredi kartı borcunun faizine katlanıyorlar. İşte bu noktada bankalar 1,70 faizden daha aşağıda yapılandırma faizi olan % 1.1 % 1.2 gibi faize düşmek istemediklerinden yapılandırma talebi için bankaya başvuruda bulunan tüketicilerin yapılandırma başvurularını verdikleri iki farklı yanıt ile tabiri caizse yapılandırmamak için kıvırıyorlar. Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Kanunu linkinden Resmi Gazete’ye ulaşabilirsiniz.
Kredi Kartı Borçlarını Dondurmak Mümkün mü?
Yapılandırma veya borç kapatma kredisi ile borçlar ödenebiliyor iken, dondurma söz konusu olmuyor. Bu sebeple borç dondurmak ve ilerleyen yıllarda yapılandırarak ödemek isteyenlerin bir çoğu bankalardan eli boş dönüyor.
Bu konuda sıkıntıya düşmemek için gelir gider hesabını iyi yapmalı ve aylık kredi kartı kullanımı için kendimize kota uygulamamız gerekmektedir. Aynı zamanda gereksiz harcamalardan kaçınmamız ileride sıkıntı çekmememiz için uymamız gereken kurallar haline gelmelidir. Son yıllarda insanların büyük bir kısmı kredi kartları ile yaptıkları harcamaları taksitli yapmakta ve ödeme konusunda zorlanmamaktadırlar. Alışverişlerini taksitli yapmanın verdiği rahatlıktan dolayı insanlar savurganlıkla alıveriş yapmakta ve ay sonunda biriken bu taksitler yüksek meblağlara çıkmakta ve gelir gider dengesi yine bozulmaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda milyonlarca vatandaşın bankalar ile kredi kartı borcu yüzünden düştüğü sıkıntıların biraz olsun rahatlaması için bazı sektörlerdeki ürünlerin satışındaki taksit miktarlarında değişikliğe gitmesi kredi kartlarının daha az kullanılmasına neden olmuştur. İlk zamanlarda bu uygulama ile insanların kredi kartlarını kullanmaları azalmış olsa da belirlenen sektördeki satışlar farklı satış teknikleri ile satılmaya çalışılmıştır. İnsanların kredi kartlarının bu sektörde taksitsiz kullanamaması sonucunda bazı sektörlerde sıkıntılar meydana getirmiş ve bu ülke ekonomisine zarar vermeye başlamıştır.
11.1.2020 tarihli karar 9.6.2020 tarihli değişiklik işlenmiş hali olan Mevzuatı incelemek için tıklayınız. Bu mevzuata göre;
Banka kartları ve kredi kartları hakkındaki yönetmeliğin 26. maddesinin 7. ve 8. fıkraları şu şekilde değiştirilmiştir.
7. Maddedeki değişiklik: Mal ve hizmet alımları sonrası bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödenmesinin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez.
8.Maddedeki değişiklik:Kurumsal kredi kartı ile mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez.
Ayrıca bu yönetmeliği aşağıda belirttiğimiz şu geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilir. Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenir.”Yapılandırma ile ilgili olarak; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 27 Eylül tarihinde yönetmelik değişikliğine gitmek zorunda kalmıştır. Resmi gazetede yayınlanan 29840 sayılı yönetmeliğin içeriği hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
Resmi Gazete’den Yasayı Okuyun!
Kredi Kartı Taksit Süresi Uzatıldı
18 Haziran 2020 Tarihinde Resmi Gazete‘ de yayınlanan Kredi Kartı kullanımına ilişkin kanunda perakende ticarette uygulanacak ilke ve kuralların değiştirilmesine dair yönetmeliğe göre turizm havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda on sekiz ay kredi kartına taksit yapabilecek.
MADDE 1 – 6/8/2016 tarihli ve 29793 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/B maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Birinci fıkradaki süre;
Fiyatı 3.500z Türk Lirasının üstünde olan cep telefonu satışlarında 3 ay,
Video, kamera ve ses sistemi gibi elektronik eşya ve tablet bilgisayar satışları ile fiyatı 3.500 Türk Lirasının üstünde olan televizyon satışlarında 6 ay,
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli ev aletleri gibi elektrikli eşya satışları ve mobilya satışları ile havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda 18 ay olarak uygulanır.
Bu maddeleri kısaca değerlendirmek gerekirse kredi kartları ile yapılacak alışverişlerde maksimum 12 aya kadar taksit yapma imkanı verilmiştir.
Ayrıca daha önceden taksit imkanı kaldırılan kuyumcu alışverişlerine 4 ay taksit, elektronik ürün satışlarına 6 ay taksit verilmiştir. Kredi kartı borcu yapılandırma yönetmeliğinin belkide en önemli yeniliği ise kredi kartı borçlarının 72 aya kadar taksitlendirilmesi olarak dikkat çekmektedir. Eğer sizinde kredi kartı borcunuz birikmiş ve ödemekte zorluk çekiyorsanız bu fırsattan yararlanarak borcunuzu sizin belirlediğiniz taksit sayısında rahatlıkla ödeyebilirsiniz.
Bankaya kredi kartı borcum var ve 3 taksit geçti yapılandırmak istiyorum ama yapmıyorlar bu konu ile ilgili yapabileceğim bir şey varmıdır .yardımcı olursanız sevinirim
Hepsi bankalar geçerlimi hepsi bankalar geçerlimi
Helal olsun deniz bey herkes borç batağında ama hükümet çıkıyor halkın durumu iyi diye bağırıyor insanlar kan ağlıyor
Ege Bölgesi’nde ve Trakya’da çiftçimiz üretim yapamadığı için topraklarının yüzde doksanı yabancı bankalara ipotekli bugün ekranlar şimdi al seneye öde şimdi al çocuğunu Sevindir gibi reklamlarla Bakkal dükkanlarında kredi kartı dağıtılarak ve şu an Türk bankasına yabancı Bütün herkesin cebine de üç dört tane kredi kartı koyarak yani toplumun bel kemiğini oluşturan işçi memur emekli köylü gibi herkes gırtlağına kadar borçlu gırtlağına diyorlar ki efendim niye kredi kartı alıyor 24 saat evimizde her gün sanatçılar çıkıyor Üstelik bir de göbek atarak bayram geliyor diyor çocuğunu Sevindir şimdi al seneye öde şimdi al 3 ay sonra öde diyor ve hükümet bankalarının yüzde 80 li yabancılara satıyor yabancı bankaların Türkiye’deki yıllık karı 13 milyar dolar Bizim paramız ve yabancıya gidiyor