KOSGEB Turizm Destekleri 2023 Online Başvuru

Ülkemiz dört mevsimin yaşanması nedeniyle yaz ve kış turizmine oldukça elverişli bir coğrafyada yer aldığından turizm cenneti olarak adlandırılmakta ve her türlü turizm faaliyetlerine elverişli olması nedeniyle otelcilik sektörü de oldukça gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan ülkemizde otel işletmeciliği sektörü de son yıllarda inanılmaz bir şekilde büyümüş ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde tatil köyleri ve otel, apart ve pansiyonlarda ağırlanan turistler sayesinde ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlanmaktadır. Bu sektörün her geçen gün büyüyerek gelişmesi otel, daha küçük işletmeler olan butik otel, motel veya apart, pansiyon işletmeciliği gittikçe rağbet gören bir meslek dalı haline gelmiştir. Bunun yanında kırsal alanlarda da Kırsal turizm yapılmakta olup ülkemiz genelinde bir çok alanda çeşitli konaklama faaliyetleri için kaplıca, bungalov evler, dağ ve ova evlerinde turizm faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bu sektörde işletmecilik yapmak isteyenlere KOSGEB kurumunda 60.000 TL, kırsal turizm yatırımları ise kırsal turizm hibe destekleri TKDK tarafından %70’e varan oranlarda hibe teşvik kredileri ile desteklenmektedir.

KOSGEB Turizm Destekleri Verilmeye Devam Ediyor!

KOSGEB turizm destekleri 2023 yılında turizm işletmeciliğine soyunan yeni girişimcilere Geleneksel Girişimcilik Destek programı kapsamında kuruluş ve çalıştırılan personellerin prim ödemesine göre 60.000 TL‘ye kadar hibe desteği sunuluyor. Hibe destekleri bu kapsamda butik otel, apart ve pansiyon açarak işletmecilik yapmak isteyenler için verilmektedir. Kosgeb otel teşvikleri ile kendine ait butik otel, apart ve pansiyon açmak isteyenler hibe desteklerinden yararlanabilir. Butik otel açmak için uygun bir iş planı hazırlayarak ve projeyi kurula sunum yaparak onay almanız halinde Kosgeb Turizm Destekleri 2023 yılında yararlanma şansını yakalayabilirsiniz.

KOSGEB destekleri sayesinde hayalini kurmuş olduğunuz işleri yürütmek ve iş yeri açmak oldukça kolay bir hal almaya başlamışken doğru sektöre giriş yapmakta oldukça önem taşımaktadır. Bu sebeple siz değerli okurlarımıza KOSGEB Turizm destekleri nasıl alınır, İş projesi nasıl hazırlanır? adlı başlıklarımıza değinerek bilgiler vermeye devam edeceğiz. Ayrıca KOSGEB’in destek vermiş olduğu sektörler ile NACE listesi sayesinde otel açmak isteyen vatandaşlarımız daha bilgili ve sağlam temeller atarak işlerini yürütebilecekler.

KOSGEB Turizm Hibe Destekleri 2023 Nasıl Alınır?

Açılacak olan ve yeni açılan işletmelerin devlet desteklerinden yararlanması için KOSGEB’e tam yetki verilmiş olup iş yeri açmak isteyen ve aynı zamanda hali hazırda kurulu olan fakat işletmesini büyütmek isteyen girişimcilere özel devlet destekli hibe desteği ve kredi imkanları sağlanmıştır. Bu imkanlardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın KOSGEB e-Devlet portalı e-Hizmet bölümünden başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruların kabul edilmesi için girişimcilerin bazı şartları sağlamaları gerekmektedir. Turizm Hibe Destekleri 2023 yılına alabilmek için uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmalı ve girişimcilik sertifikası alması, turizm konaklama faaliyetleri nace kodunu tespit ederek buna uygun iş planı hazırlayarak başvuruda bulunması gerekmektedir.

Çok sayıda sektörü destekleyen bu Kosgeb NACE listesinde yer alan iş yerlerini destekleyici programlar vererek girişimcilerin daha sağlam temeller ile işlerinde ilerlemeleri konusunda da destek vermektedir. Destek verdiği iş ve sektörler ise nace kodlarını tespit edilerek bulunuyor. Peki otel, pansiyon, apart faaliyetinin nace kodu nedir hemen bakalım.

Kosgeb Turizm Destekleri NACE Kodu Listesi

Avrupa’da ekonomik faaliyetler üzerinde yürütülen bir sistem olan NACE kodlaması altı haneli olarak işletme sahiplerine verilmektedir ve bu kodlar sayesinde de bir çok işletme Avrupa Birliğine uyum çalışmaları kapsamında işlerini yürütmektedirler. NACE, Avrupa topluluklarında ekonomik faaliyetlerin istatiksel sıralaması olarak da bilinmektedir. KOSGEB Turizm Hibe Desteklerini alabilmek için Nace kodunu bilmek ve doğru tespit etmek oldukça önemlidir. Çünkü hibe desteği alabilmek için açılacak işletmenin faaliyet alanı Desteklenen sektörler arasında yer alması gerekmektedir.

Otel, pansiyon, apart yada motel bütün konaklama faaliyetleri içerisine girecek olan girişimciler bu hibe desteği imkanlarından yararlanabilmeleri için bazı şartları sağlamaları gerekmektedir.

Kosgeb Turizm Destekleri 2023 yılında yararlanabilmek için konaklama sektörüne ait NACE kodları Kosgeb desteklenen sektörler arasında yer alması gerekmektedir.

Desteklenen sektörler faaliyet kodunu nace kodu tespit etmek için tıklayınız.

Kosgeb desteklenen sektörler arasında otel konaklama yerlerinin faaliyetlerini nace kodunu doğru tespit etmeniz gerekmektedir. Desteklenen sektörlerde otel yazıp arama yaptık ve nace kodunu sizler için tespit ettik. İşte otel konaklama faaliyetlerine ait Nace kodu listesi;

NACE REV 2 KODU SEKTÖR ADI NACE TİPİ
55.1Oteller ve benzeri konaklama yerleriI
55.10Oteller ve benzeri konaklama yerleriI
55.10.02Otel vb. konaklama yerlerinin faaliyetleri (günlük temizlik ve yatak yapma hizmeti sağlanan yerlerin faaliyetleri) (kendi müşterilerine restoran hizmeti vermeyenler ile devre mülkler hariç)I
55.10.05Otel vb. konaklama yerlerinin faaliyetleri (günlük temizlik ve yatak yapma hizmeti sağlanan yerlerin faaliyetleri) (kendi müşterilerine restoran hizmeti verenler ile devre mülkler hariç)I
55.20.04 Tatil amaçlı pansiyonların faaliyetleriI
55.20.01Tatil ve diğer kısa süreli konaklama faaliyetleri (hosteller, devre mülkler, tatil evleri, apart oteller, bungalov, dağ evleri, vb.nde) (günlük temizlik ve yatak yapma hizmeti sağlanan oda veya süit konaklama faaliyetleri hariç)I
Kosgeb Turizm Destekleri Nace Kodu

Kosgeb Turizm hibe desteği Nace kodu I 55.1* olarak tanımlanmıştır.

Bu NACE kodları kapsamında Kosgeb turizm teşvik amacı ile sağlamış olduğu ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” destek tablosu da aşağıdaki gibidir;

Turizm Hibe Destekleri Ne Kadar?

KOSGEB Turizm Teşvikleri Kuruluş dönemi Performans dönemi ve sertifika desteği olarak toplamda 60 bin lira olmaktadır.

Destek UnsuruDestek tutarı
Kuruluş DesteğiGerçek kişi işletme 5.000 TL
Sermaye şirketi işletme 10.000 TL
SGK PRİM ÖDEME PERFORMANS DESTEĞİ
Birinci Performans Dönemiİkinci Performans Dönemi
180-539 gün ise 5.000 TL360-1079 gün ise 5.000 TL
540-1079 gün ise 10.000 TL1080-1439 gün ise 15.000 TL
1080 ve üstü gün ise 20.000 TL1440 ve üstü gün ise 20.000 TL
Sertifika Desteği5.000TL
Destek toplam:60 bin TL
Turizm Sektörüne Verilen Hibe Destekleri
Kuruluş desteği5-10 bin
Performans desteği 20+20=40 bin
Sertifika desteği5 bin
Toplam Hibe Desteği:60 Bin TL
Kadın girişimciler ise +5 bin lira ile 65 bin lira Otel hibe desteği alabilir.

Kuruluş desteği: Yeni açacağınız bir konaklama sektörünün açılış giderleri için kurumdan 5.000 TL kuruluş desteği alırsınız.

Bu destek 30 yaşın altında ki genç girişimci ve kadın girişimci, engelli, gazi, 1. derece şehit yakını girişimciler için 10.000 TL çıkmaktadır.

Performans desteği olarak ise işletmenin 1 ve 2 yıl dönemleri olarak verilir.

  • 1. ay ve 12. ay arasında çalışanların prim ödeme günü 1080 puan yada üzerinde olması halinde 20.000 TL
  • İkinci performans desteği olarak 1440 prim gün sayısının üzerine çıkmanız halinde 20.000 TL daha hibe alırsınız.

Sertifika desteği olarak 5 bin lira daha alabilirsiniz.

Böylece Kosgeb’ten toplamda 60.000 TL Turizm Hibe desteği almış olursunuz.

NACE listesi ve hibe destek miktarlarının hakkında vermiş olduğumuz bu kısa bilginin ardından Butik açmak için girişimci desteğine başvurular nasıl yapılır adlı başlığımıza değinebiliriz.

KOSGEB Yaşayan Kültür Mirası işletmeler Destek Programı

Yaşayan Kültürel Miras İşletmeleri Destekleme Programı, kültürel ve sanatsal değeri olan ve yok olmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmelerin güçlendirilmesi, hayatta kalmalarının sağlanması ve birikimin gelecek nesillere aktarılması amacıyla KOSGEB tarafından desteklenmektedir.

Destek programına başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içinde gerçek kişi olarak kurulan işletmeye 5.000 TL kuruluş desteği sağlanmaktadır.

İşletme ve Yetiştirme desteği

  • 10-29 personeli olan işletmelere 5 bin TL
  • 30-75 personeli olan işletmelere 15 bin TL
  • 76 ve üstü personele sahip işletmelere 25 bin TL

Destek programı başlangıç tarihinden itibaren 3’er aylık dönemler dikkate alınarak geri ödemesiz olarak verilmektedir.

SGK kapsamında 4/A destek programı başvuru tarihinden önceki 12 ay içinde işletmede istihdam edilmemişler için verilen destekler şunlardır:

  • 10-29 personeli olan işletmelere 5 bin TL
  • 30-75 personeli olan işletmelere 15 bin TL
  • 76 ve üstü personele sahip işletmelere 25 bin TL İkinci dönem için destek verilmektedir.

Tam zamanlı olarak çalışan 1981 yıl ve sonrası doğumlu personel için destek sağlanır.

  • 10-29 olan işletmelere 5 bin TL
  • 30-75 olan işletmelere 15 bin TL
  • 76-150 olan işletmelere 35 bin TL
  • 151 ve üstü olan işletmelere 50 bin TL

KOSGEB yaşayan kültür mirası işletmeler destek programı kapsamında 5.000 TL makine ve teçhizat desteği sağlanır.

Yaşayan kültür mirası işletme desteği kapsamında sağlanan diğer destekler aşağıdaki gibidir:

  • Tanıtım ve pazarlama desteği e-Ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli olarak 20 bin TL verilmektedir .
  • Dijital reklam ve tanıtım için 10 bin TL
  • WEB sayfası tasarım hizmetleri bedelleri için 5 bin TL
  • Kuruluş desteği ve işletme genişletme desteği olarak %75 destek oranı sağlanmaktadır.

KOSGEB Butik Otel Destekleri Başvuruları Nasıl Yapılır?

Butik açmak isteyen girişimcilerimiz sektöre ilk defa giriş yapacaklar ise yeni girişimciler destek programından yararlanarak ilk adımlarını atacaklardır. Başvuruda bulunabilmek için aşağıda ki adımları sırasıyla gerçekleştirmek gereklidir.

Başvuruların onaylanabilmesi için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Bu sektörde ilerlemek isteyen girişimcilerin öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmaları gerekmektedir.
  • Geleneksel girişimcilik destek programına başvuruda bulunabilmek için işyeri açılışından öncesinde Girişimcilik sertifikasına sahip olmak gereklidir.
  • Yeni girişimciler destek programına katılmak ve başvuruda bulunabilmek için sertifika almak gereklidir.
  • Girişimcilik sertifikası almak isteyen vatandaşlarımız Uygulamalı girişimcilik eğitimini online ve ücretsiz olarak bu eğitimi alabilir ve eğitim sonunda ise sertifikayı almaya hak kazanarak hibe desteklerinden yararlanabilecektir.
  • Daha sonra KOSGEB’e kayıt olmanız gerekir.
  • Kosgeb kayıt işlemleri e-hizmetler bölümünden yapılmalıdır.
  • KOBİ Beyannamesi doldurunuz.
  • Burada öğretilen yönergelere uygun olarak girişimcilerin kendilerine sağlıklı bir iş planı çıkarmaları gerekmektedir.
  • Daha sonrasında ise online olarak doldurulacak otel iş planı ile birlikte KOSGEB’e başvuru yapmaları gerekmektedir.
  • e-Devlet üzerinden buraya giriş yaparak, ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” altında yer alan ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” ön başvurusunda bulunun.
  • Girişimcilerin hazırladıkları Otel iş planlarını ve projelerine Kosgeb kurul yetkililerine onay alabilmesi ve başvurularının onaylanması gerekmektedir.
  • Tüm bu adımları tamamlayan girişimciler ise devlet desteklerinden yararlanarak işletmelerini açabilirler.

Kosgeb Turizm Destekleri 2023 başvuru işlemlerinizi gerçekleştirmek için tıklayınız.

KOSGEB Otel İş Planı Nasıl Hazırlanır?

KOSGEB Otel İş Planı hazırlamak isteyen girişimcilerin neler yapması gerekiyor bakalım.

  • Otel işletmeciliği yapmak için kesin onay alan bir iş projesi hazırlamak istiyorsanız eğer öncelikle yapmanız gereken KOSGEB’in internet sitesine giriş yaparak iş planı örneklerini incelemelisiniz veya indirmelisiniz.
  • İndirmiş olduğunuz bu iş planları üzerinde değişiklik yaparak kendinize uygun bir iş planı hazırlayabilirsiniz.
  • 2023 yılından Başvuru ve eğitimlerin online olarak yapılması ile iş planları da online Kosgeb sitesinden doldurulmaktadır.
  • Başvuru sonrasında doldurulması gereken belgeler ve iş projesi yine online olarak doldurulur ve onaya sunulur.
  • Ayrıca; Kosgeb 50 farklı iş planı örneklerinden otel işletmenize uyarlayarak da kendi iş planınızı bu örneklerden esinlenerek kendiniz doldurabilirsiniz.
  • Tüm bunların haricinde profesyonel bir yardım alarak iş planı projesi hazırlatabilir ve kesin onay alan bir iş projesi düzenleyebilirsiniz.
  • İş projenizi hazırlamadan veya hazırlatmadan önce yapmak istediğiniz işin üzerinde sıkı bir araştırma yapmalı ve bu sektörde ilerlemenin yollarını bulmalısınız.

Daha sonrasında ise rakiplerinize nazaran fark yaratacak parlak iş fikirleri ile projenizi hazırlamalı ve sektöre sağlam adımlarla giriş yapmalısınız.

Butik Otel Açmak İsteyenlere Tavsiyeler Nelerdir?

Butik otel açmak isteyenlere nacizane verilecek tavsiyeler aşağıdaki gibidir.

  • Butik açmak isteyen bir girişimci bu sektöre giriş yapmadan önce rakiplerini iyice araştırmalıdır.
  • Kar veya zarar olasılıklarını tespit etmeli ve bu duruma göre hareket etmelidir.
  • En çok tercih edilen ürünler üzerine yönelmeli ve arz talep konularını yakından takip etmelidir.
  • Yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelere yönelmeli ve bu bölgeler üzerinde işletmesini açmalıdır.
  • Dükkanın büyük veya küçük olması önemli değildir.
  • Önemli olan müşterinin dükkan içerisinde kendisini rahat hissetmesidir.
  • Aynı zamanda dış ve iç dekorasyona önem verilmeli ve müşterilerin dikkatini çekecek çıkışlar yapılmadır.
  • Örneğin zarar etmeyeceğiniz ürünler üzerinde haftalık veya aylık olarak indirim günleri düzenlemeli ve daha fazla müşteri kitlesine ulaşmayı hedeflemelisiniz.
  • Her zaman bir misyon ve vizyonunuzun olması ise sizi daha ileriye götürecektir.
  • Bu sebeple işinize dört elle sarılmalısınız ve müşterilerinizi memnun etmelisiniz.

Kosgeb Turizm desteklerinin yanında Kırsal Turizm Hibe Desteği de verilmektedir. Kırsal Turizm Hibe Desteği 2023 yılında ne kadar veriliyor, hangi kurumlar veriyor hemen bakalı.

Kırsal Turizm Hibe Desteği 2023 Yılında Ne Kadar?

Kırsal Turizm Destekleri TKDK ve KKYDP olmak üzere iki farklı kurum tarafından, Kırsal alanlarda ki turizm faaliyetleri için yapılan otel, motel veya pansiyon yatırımlarına, IPARD-2 çağrı ilanları ile birlikte çiftçilerimize hazırladıkları projeler ile %50 ile %70 oranlarında hibe olarak verilmektedir.

IPARD kapsamı dışında kalan illlerde ise teşvikler Tarım ve Orman Bakanlığının KKYDP (Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı) çerçevesinde veriliyor. Başvurular TKDK tarafından yapılan çağrıyı takip eden 3 ay içerisinde yapılır bu 3 ay dışında başvuru yapma imkanı bulunmamaktadır. TKDK 1-2 yılda bir olacak şekilde Kırsal Turizm Hibe Desteğine başvurular için çağrı yapmaktadır. Başvuruda bulunmak için bu başvuru çağrılarını takip etmeniz gerekmektedir. Önümüzdeki 6 ay içerisinde TKDK tarafından yeni bir çağrı yapılması beklenmektedir.

TKDK’dan Kırsal Turizm Yatırımlarına %55 Hibe

IPARD çağrısıyla “kırsal turizm” alanında yeni yatırımlar veya mevcut yatırımların modernizasyonu destek kapsamında olduğu açıklandı.

TKDK, nüfusu 20 bini geçmeyen kırsal yerleşim alanlarında, 5 bin ile 500 bin Avro aralığında proje bütçeli konaklama, yeme, içme ve rekreasyon tesisi projelerini % 55 hibe ile desteklemektedir.

302 Tedbir kodu olan ”Çiftçilik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” altında yer alan ”Kırsal Turizm ve Reaksiyon Faaliyetleri” olarak TKDK yeni inşa edilecek olan konaklama yerlerine proje kapsamında hibe desteği vermektedir.

  • Yatırımlar, başvuru sahibinin statüsüne bakılmadan kırsal alanda olmalıdır.
  • İşletmenin kapasitesi ve Konaklama tesislerinin en az 25 odalı olması gerekmektedir.
  • 25 odadan daha az kapasiteye sahip yatırımlar desteklenmez.
  • Pansiyonlar veya mikro/küçük ölçekli konaklama tesisleri, yeme-içme tesisleri ve dağ bisikleti, rafting, doğa yürüyüşleri, at biniciliği, spor veya iç sularda rekreasyon balıkçılığı gibi rekreasyon faaliyetleri içeren yatırımlar için proje sunulacağını duyurdu.
  • Önce projenin yarısını kendi imkanlarınızla tamamlamalısınız.
  • Bu harcamalarınızı ispat eden Ödeme Talep Paketi hazırlayarak TKDK İl Koordinatörlüğüne sunmalısınız.
  • Teşvik, Ödeme Talep Paketinin tesliminden sonra en fazla 6 ay içinde ödenir.
  • Bu süreç projenin diğer yarısı için de aynı şekilde uygulanır.

TKDK turizm teşvik verilen illerde Ağrı, Ardahan, Balıkesir, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, Isparta, Karaman, Kars, Mersin, Muş, Tokat ve Yozgat illerindeki yatırımlar için projenizin toplam bütçesinin %65’i kadar teşvik sağlanırken, geri kalan illerde ise hibe desteğinin bu oranı %55 olarak uygulanır. Ayrıca projeniz kapsamında yaptığınız tüm satın almalar KDV’de hariçtir. Kırsal Turizm hibe desteği olarak kurumlardan alabileceğiniz toplam teşvik tutarı 330.000 Euro’yu geçemez.

Ipard Proje Çağrısı Alarmı formumuzu doldurmanız halinde eposta veya SMS yoluyla çağrı yapıldığında başvuru sahiplerine bilgilendirme yapılır. Desteklenen 42 ilde bu teşviklerden yararlanmak mümkündür, yatırım yapmak istediğiniz il TKDK illeri arasında değilse, turizm teşviğini KKYDP kapsamında alabilirsiniz.

Ayrıca Turizm Bakanlığı Otel Teşvikleri de sağlanmaktadır.

Turizm Bakanlığı Otel Teşvikleri Nelerdir?

2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu Kapsamında turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere teşvik ve destek sağlanmaktadır. Bu teşviklerden Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm Yatırımı veya İşletmesi Belgesi alan tesisler yararlanabilmektedir. Teşvikten yararlanabilmenin şartı ise turizm yatırımı belgesi veya turizm işletmesi belgesi alınmasıdır.

2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında turizm işletmecilerine veya yatırımcılarına verilen destekler ise aşağıdaki gibidir:

  • Taşınmaz Malların Turizm Amaçlı Kullanım Amacı İle Yapılan Tesisler (Hazine ve Orman arazilerini 49 yıla kadar tesis yapımı için verilen hibe desteğidir)
  • Yabancı Personel ve Sanatkar Çalıştırılması
  • Deniz Turizm Sağlanan Destekler
  • Elektrik, Su ve Hava Gazı Ücretler Desteği
  • Haberleşme Kolaylıkları
  • Orman Fonuna Katkının Taksitlendirilmesi
  • Yurt Dışı Turizm Fuarına Katılım Desteği yer almaktadır.
  • Turizm Bakanlığı kapsamında sağlanan bu desteklerin detaylarını ilgili bağlantıdan bulabilirsiniz.

KOSGEB Alkollü Mekana Destek Veriyor mu?

KOSGEB alkollü mekanlara destek vermemektedir.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1