Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?

Konular:
Daha yıllarda yetiştiriciliği yasaklanan kenevir için 19 ilde serbestlik kararı verildi. Normal standartlarda hem zararlarından ve uyuşturucu olmasından bahsedilen bu bitkinin yararlarının da bulunduğu kanısına varıldı. Endüstriyel kenevir üretiminin birçok alanda kullanıldığını ve sağlıklı imkanlar sağladığını düşünür isek üretiminin oldukça karlı olabileceğini söyleyebiliriz. TÜBİTAK tarafından da kenevir üretimine destek verilmektedir. Bu yazımızda sizler için keten kenevir, medikal kenevir gibi kenevir türlerinden ve kenevir lifi gibi ürünlerin fiyatlarından bahsedeceğiz. Kenevir yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığını ve kazancını incelemek için içeriğimizi dikkatlice inceleyebilirsiniz.
Endüstriyel Kenevir Üretimi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen bir karar neticesinde 19 ilde kenevir yetiştiriciliği yapılması için serbestlik izni verildi. “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik” geçtiğimiz yıllarda Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Getirilen yeni düzenleme işe birlikte kenevir yetiştiriciliğinde uyuşturucu madde üretiminin engellenmesini sağlamak amacı ile izinli ya da izinsiz kenevir üreticiliğini ele alan usul ve esaslar belirlendi. Kenevir üretimine izin verilen illeri incelemek için linke tıklayabilirsiniz.
Endüstriyel kenevirden birçok alanda yararlanıyor. Doğal yaşamımıza bile oldukça fayda sağlayan bu bitki birçok ülkede yasaklanmıştır. Bu ülkelerden bir tanesi de maalesef ki bizim ülkemizdir. Çünkü kenevir bitkisinin uyuşturucu ve esrar olduğuna inanılmaktadır. Ancak son zamanlarda bu bitkinin yararları ile ilgili de oldukça fazla haber yayımlanmaya başlanmıştır. Bu sebeple kenevir yetiştiriciliğinin yasalaştırılarak üretimine izin verilmesine karar verilmiştir. Kenevir bitkisi şu alanlarda yarar sağlamaktadır;
- ✿ Kenevir bitkisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi yüksek oranda oksijen veriyor olmasıdır. Yetiştiricinin bir dönümlük ektiği kenevir ortalama 25 dönümlük orman kadar oksijen üretimi yapmaktadır.
- ✿ Bu bitki kağıt üretimi için de kullanılabilmektedir. Normal standartlarda bir ağaç 3 defa kağıda dönüşebiliyor iken kenevir bitkisi 8 defa kağıda dönüşüm sağlayabilmektedir.
- ✿ Radyasyon alanında da oldukça başarılı olan bu bir bitki çeşididir.
- ✿ Kenevir bitlisi ile meydana getirilen tekstil ürünlerinin yoğun olarak imal edilmesi halinde tarım ilacı sektörü tamamen yok olabilir.
- ✿ Kenevirin bir diğer bilinen yararı ise kanser ve AIDS tedavilerinde radyasyon ve kemoterapi etkisini en aza indirmek amacı ile sara, kalp, uykusuzluk, mide, astım, romatizma, omurga rahatsızlıkları be psikolojik sorunlar gibi minimum 250 tane hastalık için kullanılabilmektedir.
- ✿ Hayvanların beslenme ihtiyacı için de kullanılan bu bitki sayesinde hayvanlar hormon takviyesine ihtiyaç duymadan gelişimlerini sağlayabileceklerdir.

Endüstriyel Kenevir Üretimi Yararları
- ✿ Otomotiv sektöründe de kullanılabilen bu bitkiden üretilen arabaların dayanıklılığı normallerinden 10 kat fazla olabilecektir.
- ✿ İnşaat sektöründe de faydası olan bu bitki yalıtım amaçlı olarak da kullanılabilir. Bu kapsamda üretilen ürünler ucuz, esnek ve dayanıklıdır.
- ✿ İnsan vücudu için gerekli olan sabun ve diğer kozmetik ürünlerinin imalatında da kenevir kullanabilirsiniz. Bu sayede kenevirin suyu kirletmeme özelliğinin bulunması sebebi ile doğa hiçbir şekilde kirlenmeyecek ve zarar görmeyecektir.
- ✿ Plastik ürünlerin yapımında kenevir kullanarak siz de doğa dostu olabilirsiniz. Kenevir plastiği doğada çok kolay bir şekilde dönüşecektir.
- ✿ İnsanların gıda olarak da tüketebileceği bir besindir. İçerisinde protein ve içinde iki çeşit yağ asidi bulundurmaktadır.
- ✿ Giyim hususunda da oldukça etki sağlayan bir bitkidir. Geçmiş yıllarda ilk kot pantolonun kenevirden yapıldığını bilmenizi isteriz. Kanvas yazılı pantolonlar kenevirden üretilmiş pantolonlara verilmektedir.
- ✿ Kenevirin bir diğer artı yönü de çok çabuk yetişmesidir. Örneğin bir ağaç 20 ile 50 yıl arasında büyüme ve gelişme sağlıyor iken kenevir 4 ayda yetişmektedir.
- ✿ Bir dönümlük kenevirden dönüştürülecek olan kağıt 4 dönüm ağaca eşit olacak şekilde üretim sağlamaktadır.
- ✿ Tüm bunların yanı sıra dünyanın her yerinde yetişebilen bu bitki çok az suya gereksinim duymaktadır. Kendisini böceklerden koruma özelliğine de sahip olması sebebi ile tarım ilaçlarına gereksinim duymamaktadırlar.
- ✿ Kenevir bitkisinin üretimi soya gibi bitkilerin üretiminden daha ucuz olmaktadır.

Endüstriyel Kenevir Üretimi Kullanılan Alanlar
Kenevir Türleri
Kenevir denilince herkesin aklına esrar gibi uyuşturucu maddeler gelse de yukarıda belirttiğimiz gibi ilaç sanayinden kağıt yapımına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır. Bu kadar çok yararı olan bir bitkinin yasaklanması çok yerinde bir karar olmaması sebebi ile Recep Tayyip Erdoğan bu hususta açıklamalarda bulunmuştu. Yapılan açıklamalarda “Ülkemizde kenevir bitkisini yok ettik. Bize dost gibi görünen düşman kişilikler ülkemizden kenevir yetiştiriciliğini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı bu hususta birtakım çalışmalar yapmaya başladı. Birilerinin bu işi başlatması gerekiyordu.” şeklinde konuşmuştu. Daha evvelki zamanlarda kimsenin yetiştiriciliğine sıcak bakmadığı bir ürün iken şimdi yararını duyan birçok insan tarafından konuşulmaya başlandı.
Kenevir bitkisinin erkek ve dişi olmak üzere iki çeşit bitkisi bulunmaktadır. Yetiştirici ilk tohum alımında bunun erkek ya da dişi olduğunu anlaması mümkün değildir. Kenevir ekiminin gerçekleşmesinin ardından tohumlardan yüzde 30 ve yüzde 35 oranında erkek bitki, yüzde 65 ve yüzde 70 oranında dişi bitki çıkmaktadır. Almanya’da üretim izni verilen kenevirin 51 çeşidi bulunmakta olup ülkemizde pek çeşidi yoktur. Ancak ekiminde dikkat edilmesi gereken husus esrar maddesi bulundurmadan yetiştiriciliğini yapmaktır. Tarım Kredi Kooperatifi güncel tohum fiyatları hakkında bilginiz var mı?

Kenevir Türleri
Kenevir Yetiştiriciliği Yapmak İçin Gerekli Koşullar
Kenevir yetiştiriciliği için ülkemizde yalnızca 19 ilde yapılmasına izin verilmiştir. Bu illerin dışında bulunan yerler kenevir yetiştiriciliği yapamamaktadır. Belirlenen illerde yetiştiricilik yapmak için de beli başlı birtakım koşullar bulunmaktadır. Kenevir yetiştiriciliği;
- Amasya
- Antalya
- Çorum
- Rize
- Sinop
- Samsun
- Tokat
- Ordu
- Burdur
- Kayseri
- Kastamonu
- İzmir
- Uşak
- Bartın
- Yozgat
- Zonguldak
- Kütahya
- Malatya
- Karabük

Kenevir Yetiştiriciliği Yapmak İçin Gerekli Koşullar
Kenevir yetiştiriciliği için Resmi Gazete kararı ile serbestlik verilen iller bu şekildedir. Verilen illerde yetiştiricilik izinleri aşağıdaki koşulların kabulü halinde verilecektir;
- Kenevir yetiştiriciliği için başvuru esnasında; başvuru yapacak kişi daha önceden uyuşturucu yetiştirme, dağıtma ya da bu işin ticaretini yapma veyahut kullanma gibi suçlardan dolayı hüküm yememiş ve daha evvelden izinsiz ekim yapmamış olmadığını bildiren bir taahhütname imzalamalıdır.
- Kenevir yetiştiriciliğini yönetmelikte belirtildiğince; sap, lif ve tohum gibi amaçlar için kullanılacak ise başvuruyu takiben en fazla bir üretim dönemi boyunca, bilimsel araştırma yapmak için yapılan başvurularda ise en fazla üç sene geçerli olmak üzere izin verilmektedir.
- Yetiştiriciliğin gerçekleştirileceği yerlerde bulunan il veya ilçe müdürlükleri tarafınca yetkilendirilen teknik personellerince ekim yapılan alan ekim zamanından başlayarak hasat zamanına kadar ayda bir kere kontrol ve denetim sağlanacaktır.
Kenevir Yetiştiriciliği Kar Marjı
Kenevir bitkisi; tekstil sektöründe, otomotiv sektöründe, kozmetik ve sabun sektöründe, ilaç yapımlarında, kağıt yapımlarında, plastik ürün üretimlerinde, hayvan besinlerinde ve altlıkları gibi daha birçok alanda fayda sağlayarak kullanılmaktadır. Bu ürünlerde kullanması halinde doğaya hiçbir zarar vermemektedir. Tüm bu yararların ve kullanım alanlarının artması sebebi ile ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar neticesinde vatandaşlar ve yetiştiriciler tarafından yoğun ilgi görmeye başladı.
Kenevir yetiştiriciliği her ne kadar kolay gibi görünse de hakkında bilgi edinmediğiniz ve deneyiminizin olmaması halinde sizi zorlayabilir. Bu sebeple kenevir yetiştiriciliği işine başlamadan evvel bu işi yapan kişilerden fikir almalı, detaylı bir araştırma yapmanız gereklidir. Eğer bu işte tutunabilir ve satışını gerçekleştirebilir iseniz oldukça yüksek kar elde edebilirsiniz. Kenevir yetiştirirken çok dikkatli olmanız gereklidir. Uyuşturucu olarak üretim yapmanız halinde il ve ilçe müdürlükleri tarafından üretime son verilebilir. Yetiştirdiğiniz ürünleri;
- İlaç üretimi yapan yerlere ve eczanelere satabilirsiniz. Ağır ve kronik hastalık sahibi olan kişilere doktor kontrolünde kenevir bitkisi ile tedavi sağlanabilmektedir.
- Otomotiv sektöründe de kullanılan bu bitkiyi yine otomobil üretici firmalara da satış yapabilirsiniz.
- Bunların yanı sıra giyim sektörü ile uğraşan imalat firmalarına, kağıt dönüşüm firmalarına ve yakıt firmalarına satışını gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer belirlenen illerden bir tanesinde ikamet ediyor iseniz kenevir yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Bu hususta düzenli ve planlı bir şekilde çalışmanız halinde güzel bir kazanç elde edebilirsiniz.