Hayvan Çiftliği Kurulum Maliyeti 2023 (ANAHTAR TESLİM)

Bazı firmalar küçükbaş, büyükbaş veya tavuk çiftliği kurmak isteyen girişimciler için anahtar teslimi hazır hayvan çiftlikleri kuruyor. Bu firmalar, yatırımcı ve girişimcinin sermayesine göre her türlü inşaat seçeneğini kullanarak çiftliğin üretime hazır hale gelmesini sağlar.

Hayvan çiftliği kurulum maliyeti içeriğimizde anahtar teslim çiftlik kurulum fiyatları, ahır maliyeti nasıl hesaplanır, ahır ruhsat maliyeti, büyükbaş çiftlikler, koyun ahır maliyeti, mera nasıl kurulur, koyun yetiştiriciliği maliyeti ne kadardır? 100, 200 baş besi çiftliğinin maliyeti ne kadar, 50 baş besi çiftliğinin maliyeti ne kadar, 1000 besi çiftliği ve 1000 besi çiftliğinin maliyeti nedir ve devlet destekli bir çiftlik kurmanın şartları nelerdir? detaylandırdık.

Hayvan Çiftliği Kurulumunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Hayvan çiftliklerinde ahır ve ağıl yapımlarında kullanılan malzemeler aşağıdaki gibidir:

  • Betonarme yapı malzemeleri
  • Çelik konsültasyon
  • Prefabrik adı verilen yapı malzemesi.

Prefabrik yapı malzemesi daha çok tavuk, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının yetiştirildiği çiftliklerde tercih edilmektedir. Ancak inek veya koyun yetiştiriciliği için kurulan çiftliklerde hayvan barınakları dışında depo, yem depolama alanları, yaşam alanları gibi yerlere çelik kolsültasyon veya prefabrik yapılar yapılabilir.

Çiftlik ekipmanları ise şunlardır:

  • Gübre sıyırıcılar
  • Yemleme kilitleri
  • Yatak durak demirleri
  • Kauçuk hayvan yatakları
  • Kaşınma fırçaları
  • Yemlik ense demirleri
  • Hayvan bakım araçları (TRAVAY)
  • Besi yatak durak demirleri
  • Besi ara bölme ve kapılar
  • Besi aşı- operasyon yolları
  • Hayvan kantarları
  • Havalandırma fanları
  • Suluklar
  • Buzağı doğum arabaları
  • Süt sağım sistemleri
  • Plastık el arabaları
  • Yem ezme kırma karma markaları
  • Hayvan yatağı vb. çeşitli ekipmanlar ile çiftlik kurulur. Bu ekipmanlardan kaç tane alınacağı kapasitenin büyüklüğüne göre değişecektir. Alınacak ekipmanların sayılarına göre de maliyet ve gider kalemleri değişecektir.

Satın alınacak hayvanların sayısı ve fiyatları da farklı olacağından ahır maliyet hesabına hayvan alım maliyeti ekleyerek hesaplama yapılmamıştır.

Anahtar Teslim Hayvan Çiftliği Kuran Firmalar Hangileridir?

Anahtar teslim hayvan çiftliği kuran bir çok firma internet ortamında, sektörde hizmet verdiğini ifade etmektedir. Bu firmalar şunlardır; Ser Çiftlik, SerProfil, Ataks çiftlik, Fen ka, nadas tarım, Gencar, Paysa, Usda Group, Erenoğlu, Doğal çiftlik, Manas gibi firmalardır. Anahtar teslim çiftlik inşaatı, kurulumu hakkında teklif ve bilgi alıp araştırabilirsiniz.

Koyun, inek veya tavuk yetiştiriciliği projeniz için sıfırdan bir çiftlik kurmak yerine, hazır kurulmuş durumda satılan çiftlikleri sahibinden sitesinde satılık işyeri çiftlikler sayfası aramalarını inceleyebilirsiniz. Bu çiftliklerin internet fiyatları çok yüksek görülse de, inanılmaz derece de pazarlık payları olduğunu söylemek isteriz. Bu şekilde maliyetleri kendiniz belirleme imkanına sahip olabilirsiniz.

Hangi Şirketi Tercih Etmeliyim? diyorsanız:

%40-%70 Hibeli TKDK, Ipard, Kırsal Kalkınma Devlet Destekleri ve Hayvancılık projeleriniz ile ilgili proje ve danışmanlık ihtiyacınızda farklı kapasitelerde Büyükbaş Hayvan Çiftliği Ahır Projeleri ve Komple yapım işleri için şirketler ile çalışabilirsiniz. Bu şekilde anahtar teslim çiftlik kurulumu yapan firmalar, işe başlamadan önce girişimci ile bir sözleşme yaparlar. Bu sözleşmede, çiftliğin ne şekilde yapılacağı, kosgebkredisi.com inşaat süresinin ne kadar süreceği ve hizmet sözleşmesinin ayrıntıları yer alır. Bu sözleşmeyi imzalamadan önce, girişimcinin firma ile tüm ayrıntıları görüşmesi gerekmektedir. Unutulmaması açısından önemli ayrıntıları belirtmek isteriz.

  • Projenin ne kadar süre de tamamlanacağı
  • Hayvan çiftliği projesinde yer alan hizmetlerin listesi
  • Elektrik, su, kanalizasyon gibi alt yapılar
  • İnşa edilen yapının garanti süresi ve garantinin neleri kapsadığı
  • İlave yapı talebinde uygulanacak prosedürler ile ilgili tüm ayrıntıları firmalar ile yüzyüze görüşerek bir maliyet tutarı hakkında bilgi alabilirsiniz. Size en uygun gelen firmayı bu şekilde tercih edebilirsiniz.

Eğer herhangi bir firma ile anlaşmak istemiyorsanız, büyükbaş, tavuk veya keçi yetiştiriciliği girişiminiz için hayvan çiftliğinizi kendiniz inşa edebilirsiniz. Bunun için, aşağıda yer almakta olan adımları tek tek uygulamanız gerekmektedir.

Hayvan Çiftlik Kurulumunda Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

Hangi türden hayvan yetiştireceksiniz, çiftliğinize buna göre bir yer belirlemelisiniz. Seçilecek tarla veya bahçenin alanı, hem kapalı alana yetecek kadar, hemde hayvanların serbestçe dolaşabileceği bir açık alana sahip olması önemlidir.

Çiftliğiniz için seçeceğiniz arsanın yaz ve kış aylarında, hava koşulları, ulaşım ve ısınma yönünden değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Tarla fiyatlarının yüksek olması nedeniyle üreticilerin daha çok kendilerine ait arsaları kullanmaları veya kosgebkredisi.com  kiralama usulü ile arsa kiralamak isteyenlerin, proje süresince başlangıçta arsa sözleşmesi yapmaları tavsiye edilmektedir.

Kapalı Alan Çiftlik İnşası ve Maliyeti (Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı)

Kapalı alanda büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanlar için çiftlik inşaat maliyetleri ortalama olarak 500 bin TL‘yi bulmaktadır. Büyükbaş hayvancılık ahır maliyeti, Koyun veya Keçi Yetiştiriciliği Maliyetleri ve Tavuk Çiftliği İnşaat Maliyeti ne kadar aşağıda inceleyebilirsiniz.

Büyükbaş Hayvancılık Ahır Maliyeti

Ağıl ve ahır inşasında kapalı alan hesaplaması hayvanların sayısı ile orantılıdır. Büyükbaş hayvancılık sektörünün inşa maliyetleri diğer sektörlerden daha fazladır. Hedeflenen üretim kapasitesi haricinde, buzağılar için özel alanlar belirlenmeli, bununla birlikte yem odası, süt sağıma ünitelerinin saklandığı bölümler de hesaba katılmalıdır. Ortalama büyükbaş hayvancılık ahır maliyeti maliyeti 1 milyon liradır.

Büyükbaş hayvancılıkta adet başına 20 metre karelik alanların inşa edilmesi gerekirken 20 adet inek ile üretime başlayacak çiftçilerimizin 20×20 = en az 400 metre karelik bir ahır inşa etmesi gerekir. Bu metre kareye buzağılar ve diğer malzeme ve edavatların saklanma alanları da ilave edildiğinde 500 metre karelik bir alan başlangıç olarak yeterli görülmektedir. 250 baş besi çiftliği için kaç dönüm arazi 6-7 dönüm arazi olması yeterlidir.

Koyun veya Keçi Yetiştiriciliği Maliyetleri

500 metre karelik bir büyükbaş hayvan ahırının maliyeti ise, kullanılacak malzemeye ve biçime göre farklılıklar gösterecektir.

Koyun veya keçi yetiştiriciliğinde ise durum farklıdır. Eskiden köylerimizde tek bir ahırda iç bölmeler oluşturarak koyun ve keçi yetiştiriciliği yapılsa da, günümüzde bu ahırlar yerine modern tesislerin kurulumu tercih edilmektedir. Elbet eski usul ağıllar ile yeni sistem hayvan barınak maliyetleri birbirinden farklıdır. Ancak koyun ve keçi yetiştiriciliğinin barınak maliyetleri büyükbaş hayvancılık sektöründen daha düşüktür. 20-30 ineğin barınacağı bir alanda 100’den fazla küçükbaş hayvan rahatlıkla barınabilmektedir. Bu sebeple tesis tercihini yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Kaç yıl boyunca sektörde hizmet verileceğine dikkat edilir.
  • Kuzuların veya tekelerin satılıp satılmayacağı ve sürünün büyütülme durumu değerlendirilmelidir.

Tavuk Çiftliği İnşaat Maliyeti

Günümüzde kurulmakta olan tavuk çiftlikleri, etlik yetiştiriciliği veya yumurta yetiştiriciliği kategorilerine ayrılmaktadır. Yumurta yetiştiriciliği standart yumurta tavukları ile yapılabiliyor iken, son dönemde popüler olan organik köy yumurtası yetiştiriciliğine dönüşmüş ve salma tavukçuluk sektörü popüler hale gelmiştir. Bunun nedeni, organik yemle beslenen köy tavuklarının daha doğal yumurtlaması ve müşterilerin bu yönde ki talepleridir.

Okuyucularımız en çok 100 adet tavuk kapasiteli tavuk çiftliğinin kurulum maliyeti ne kadardır? 2.000 adet salma tavukçuluk yapabileceğim prefabrik tavuk çiftliği kaç paraya kurulur sorularını sormaktadırlar. Bu konuda kanatlı yetiştiriciliği sektörüne adım atmak isteyenlere önerimiz, hali hazırda çalışmakta olan hazır çiftlikleri gezmeleri ve sahipleri ile görüşerek iyi bir proje hazırlamaları yönündedir. Çünkü 3.000 tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliği 200 bin liraya kurulabiliyor iken, 500.000 TL’de tutabilmektedir. Maliyet kullanılan malzemenin ve çiftlikle bulunan modernizasyonun şekline göre değişmektedir.

Eğer inşa konusunda bilgi sahibi iseniz, anahtar teslim çiftlik almak yerine, baştan sona istediğiniz şekilde çiftliğinizi kendinizin inşa etmesini tavsiye etmekteyiz.

Örnek Hayvan Çiftliği Kurulum Maliyeti hesaplaması aşağıdaki gibidir:

  • 1.000 hayvan kapasiteli tavuk çiftliği 300.000 TL’ye,
  • 100 koyun kapasiteli küçükbaş hayvan çiftliği 300.000 TL’ye
  • 50 hayvan kapasiteli inek çiftliği 500.000 TL’ye inşa edilebilmektedir.

Küçükbaş mı Karlı Büyükbaş mı? Güncel Hesaplaması için tıklayınız.

Büyükbaş Hayvan Çiftliği Kurulum Maliyeti Ne Kadar?

Ahırın maliyeti hesaplamasında; Proje masrafı, Ruhsat masrafı, Çelik kondisyon çatı (En düşük nokta 3M en Yüksek nokta 5M uzunluğunda) masrafı, Beton masrafı, Duvar masrafı (Duvarlar kuzey tamamen kapalı 12 M, doğu batı 2 M yüksekliğinde 25 M uzunluğunda) olan 300 M2 İçerisinde bir adet doğumhane 1 adet revir 6 buzağı kulübesi, buzağı sosyalleşme alanı, Hayvan yatakları ve hayvan kilitleme sistemi dahil tüm kalemler hesaba katılmalıdır.

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kurulacak çiftliğin temelini ahır oluşturur. Büyük bir arazi seçimi ve hayvanların sayısı baz alınarak yapılan ahır ile güzel bir verim elde edebilirsiniz. Özenle kurulacak bir hayvan çiftliği ile yapacağınız maliyet ve masraflar işletmenin amacına göre değişkenlik gösterdiği söylemekte fayda var. Aynı zamanda hayvan ırklarına göre de değişkenlik gösteren maliyet tablosu alacağınız hayvanın fiyatlandırılması ile alakalıdır. Hayvan alımı arazi veya ağıl maliyetleri, makine ve ekipman alımı gibi yem maliyetlerini optimum düzeyde tutmanız gerekmektedir. Böylelikle kar marjına kısa sürede sahip olacaksınız.

Hayvan Yem Maliyetleri Ne Kadar?

Tarlanın satın alınması, binanın inşası sonrasında maliyetler yine bitmiyor. Besleyeceğimiz hayvan türüne göre, yem maliyetlerini de hesaplamamıza katmamız gerekiyor. Köylerde çiftçilik ile uğraşan halkımız özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yemleri, kendi tarlalarında yetiştirmekte veya üreticiden direk satın almaktadır. Bu şekilde inek veya koyun yetiştiriciliğinde yem maliyetleri yarı yarına düşmektedir. Ancak herhangi bir tarımsal faaliyeti olmayan ve sadece çiftlik kuran girişimci yonca, saman, buğday, fiğ, dağ otu, yaprak küspe, arpa, yeşil sebze, balya ve hayvanların tüketeceği tüm yemleri firmalardan satın almak zorunda kalacaktır.

Kış aylarına girmeden önce hayvanların tüketeceği tüm yemlerin satın alınması gereklidir. Her türlü yem fiyatlarını bu sayfadan görüntüleyebilirsiniz.

Ahır Ruhsatı Maliyeti Ne Kadar?

Ruhsat ve proje geçtiğimiz Şubat ayında başvuru yapanlar ruhsatı (960 m2 küçükbaş ahırı + 39.9 m2 bakıcı evi için) Proje 13.000 TL ve Ruhsat 8.000 TL ile 10.000 TL arasındadır.

Ahır yapımı ile ilgili olarak maliyet hesaplama ahır ruhsat maliyeti gibi sorulara geçmeden önce, öncelikli olarak hayvancılık işletmesi kurulum süreçlerine değinmek gerekir. Hayvancılık faaliyetlerinin sürdürüleceği işletmede ilk etapta fizibilite raporu hazırlamanızı tavsiye ederiz. Fizibilite raporunda bulunması gereken konular aşağıdaki gibidir:

  • Irk seçimi
  • Finansal analiz
  • Pazar araştırması
  • Yatırım bölgesinin seçimi
  • Sürü projeksiyonu hazırlanması
  • Yatırım faaliyetlerinin konusunun belirlenmesi
  • Gerekli makine ve ekipmanların belirlenmesi

Diğer araştırma ve hesaplamalarında tamamlanması ile beraber uygun meranın bulunması ve bu araziye yapılacak ağıl konumlandırılması ve inşa edilmesi, makine ve ekipman kurulumunun tamamlanması ile gerekli işgücünün sağlanması işletmeye istihdam kazandırılması ardından faaliyet amacı ile ilişkili hayvan alımı gerçekleştirilir.

Eğer kurulacak olan çiftlik 500 M2 den büyük olursa bu durumda yapım için müteahhitte verme zorunluluğu var. İş güvenliği ve SSK primleri + Mütaahit karı %25 + KDV dahil tüm kalemlerde maliyetler artıracaktır.

Küçükbaş ahırlarda da artık gübre çukuru şartı vardır. Yeni kanuna göre ahırın kapasitesine göre gübre çukuru hesaplanmaktadır. Devlet hayvan başı 2 m2 den gübre çukuru hesabı yapmaktadır. Yine en önemlisi proje m2 sine dahil ediyorlar. örneğin; 960m2 olan ahırı yapılacaksa 30m2 gübre çukuru hesaplayarak 930m2 ye düşüreceklerdir.

Ayrıca 1000m2 ve üzerinde ahırların yapımı için de 12-13 yerden izin almak gerekiyor hatta çed raporu bile gereklidir. Bundan dolayı 1.000 m2 değil de 960 üzerinden hesaplama yaptık.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Maliyetli mi?

Koyun yetiştiriciliği ve diğer küçükbaşları yetiştirmek teknik bilgi gerektiren bir iştir. Sadece bir ağıl kurmak ve hayvanları almak ile iş bitmez. Yatırım gerekir ve maliyetlidir. Bu yüzden kuracağınız işletmeye göre maliyet hesaplamaları değişiklik gösterir. Hayvanların nasıl besleneceği, uygun bakım koşullarının sağlanması, uygun yetiştirme alanlarının oluşturulması, yetiştirme sistemlerinin bilinmesi vb. tüm detaylara hakim olunması gerektiğidir. Hayvan cinsleri ne kadar kaliteli olursa olsun, alınacak olan verimi etkileyen en önemli unsur şüphesiz hayvanlara sunulan şartlar olacaktır.

Hayvan barınaklarının uygun koşullara sahip olması, havalandırma sistemlerine dikkat edilmesi, ağılda uygun ısının sağlanması, hayvanlara yeteri kadar yem verilmesi, suya ulaşımlarının kolay olması, gübrenin bir an evvel ağıl dışına çıkarılması gibi hususlar verimin sağlanması ve hayvan sağlığı açısından şüphesiz oldukça önemlidir. En kral ağılı yapın, en pahalı hayvan cinslerini alın, bakım ve beslenme koşularına dikkat edilmediğinde verim elde edilmesi mümkün olmayacaktır.

Koyun Çiftliği Kurulum Maliyeti Yem Gideri Ne Kadardır?

Koyun besleyecek olanlar öncelikle masrafları, yem giderlerini, meraların kullanılması, ağıl yapım maliyetlerini de göz ardı etmemelidir. Koyunlar kaba ve kesif yem olmak üzere 2 çeşit yem tüketir.

Birinci ve 8. haftada kaba yem miktarları aşağıdaki gibidir:

  • Tek kuzulu koyun 1 kg- 1,5 kg
  • Çift kuzulu koyun 1,5 kg- 2 kg

Dokuzuncu – 16. hafta yem miktarı aşağıdaki gibidir:

  • Tek kuzulu koyun 1 kg -1,5 kg
  • Çift kuzulu koyun 1 kg -1,5 kg

1 ton kesif yem : kilosu 1,5 TL’ den 1000 kg= 1.500 TL

1 ton yonca (kaba yem) 1.000 TL olacaktır. Yıllık olarak 50 baş koyunun 36 bin 500 TL yem gideri olacaktır. 100 baş koyunun yem maliyeti ise 73 bin TL’dir. Bu maliyetlerin azaltılması için meraların tercih edilmesi gerekiyor. Ülkemizin büyük bir bölümü meralı hayvancılık yapıyor. Hayvanların beslenmesi, yem maliyetlerinin azalması, et ve süt verimi açısından mera hayvancılığı da uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Küçükbaş Yem Fiyatlarını inceleyebilir, Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer firmaların yem fiyatlarını kıyaslayabilirsiniz.

Koyun Ağıl Kurulum Maliyeti Ne Kadar?

.Ağılların yerinin seçiminde elektrik, su, meraya yakın olması, bitki örtüsü ve iklim gibi kriterlere dikkat edilmelidir. Ayrıca işletmenizin ilerde büyüyebileceğini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Ağıl inşa edilecek yerlerin çok fazla eğimli ve çok sıcak yerlerde olmamasına özen gösterilmelidir. Güneşten yararlanmak için ağıl girişlerinin güney yönüne bakması gerekiyor. Koyunlu kuzular için 1,5 metrekare, koçlar için 2 metre kare yer ayrılması gerekiyor. Ağıl duvarları da yüksek olmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus hayvan yemlikleridir. Yemliklerin tahtadan yapılması gerekiyor. Genişliklerinin 40 cm ile 50 cm arasında olması idealdir. Hayvanların kolayca yem yiyebilmeleri açısından yemliklerin ideal büyüklükte olması gerekmektedir. Diğer husus ise hayvanların su yalaklarıdır. Hayvanların dinlenecekleri alanlara bu yalakların yerleştirilmesi gerekmektedir. Suyun kirlenmemesine de özen göstermek gerekiyor.

Ağıl yapımı noktasında bir firma ile de görüşebilirsiniz. Anahtar teslimi yapan firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar hayvan sayısına göre ideal alanların inşa edilmesini sağlarlar. 100 bin TL’ ye  anahtar teslim bir koyun çiftliği kurabilirsiniz. 1 dekar alana 1500 koyun konulabilir. Kuzu başına 0,75 metrekare, kuzusuz koyun başına 1 metrekare, 1 kuzulu koyun için 2 metrekare, 2 kuzulu koyun başına 3 metrekare yer ayırmak gerekmektedir. Yine ağıllarda hayvanların barındıkları yerin iki katı büyüklüğünde gezinme alanları olmalıdır.

Mera Otlatma Kapasitesi Hesabı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde mera hayvancılığına çok sık rastlandığından söz ettik. 1 dönüm çayır üzerinden konuyu ele alalım. Büyükbaş hayvan için düşünecek olursak 1 dekar alan 1 ineğin otlaması için uygun olmaktadır. Küçükbaş hayvanlar daha az yer kapladıklarından dolayı 1 dekar arazide 10 koyun beslenebilir. Tabi sadece merada yenecek olan yemler yeterli olmamaktadır. Sabah çıkmadan evvel ve akşam meradan döndükten sonra hayvanlara 150′ şer gram kesif yem verilmesi gerekmektedir. Ancak meranın kış aylarında elverişsiz olması durumunda ot miktarı düşük olacağından kesif yemin 400 grama çıkarılması gerekmektedir. Doğum süresinin yaklaşması sebebi ile kesif yemin artırılması gerekecektir.

1 Dönüm Çayırda Otlayabilecek Koyun Sayısı

Koyun başına ne kadarlık mera alanı gerektiği, mera durumuna göre hesaplanmaktadır. 1 koyunun günlük olarak tüketmesi gereken kuru madde miktarı 6 ile 7 kilogram arasında olacaktır. Mera kalitesizse ve bu kadar ot sağlanmıyorsa, açık kesif yemler ile kapatılmalıdır. 4 ila 6 cm arasındaki çayır ve yonca karışımı koyunlar için ideal olmaktadır.

  • 1 dönüme = 10 koyun
  • 5 dönüme = 50 koyun

10 dönüme = 100 koyun gibi bir hesaplama normal şartlarda doğru olacaktır.

Ancak mera kalitesinin düşük olması sebebi ile 10 hayvan yerini 7 hayvana bırakabilir.

Mera hesaplaması bu şekilde yapılmaktadır. Ancak meraların kalite durumlarına göre hayvanlarınıza ek yem yedirmeyi unutmayınız.

1 dönüm arazinin 5 bin TL olduğunu farz edersek bu durumda 50 koyun için 25 bin TL, 100 koyun için 50 bin TL mera alımına harcamanız gerekecektir. 

Meranın seçilmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar ise şu şekilde ifade etmek mümkündür:

  • İşletmeyi kuracağınız yerin iklim yapısı oldukça önemlidir.
  • İşletmenin bölgesinde barındıracağınız hayvan ırklarının verimliliğinin tespit edilmesi
  • Yem gibi maliyeti yüksek olan giderlerin minimizasyonu için temin edilmesinin asgari düzeyde masrafsız olması gerekir.
  • Masraflarınızı karşılayacak pazara yakın konumlandırmak işletmenizin sağlığı için önemlidir.

Koyun yetiştiriciliğinde yapacağınız gider kalemleri de şu şekildedir:

  • Yem maliyetleri
  • Etüt proje giderleri
  • Anaç koyun ve koç alım maliyeti
  • Makine ve ekipman maliyetleri
  • Mera arazisi temini (satın alma veya kiralama)
  • Bina-inşaat maliyetleri (ağıl inşaatı, mera maliyeti)

Mera hesaplamasını da yaptıktan sonra sıra geliyor hayvanların seçimine. İşletmenizi kurmadan evvel bir fizibilite raporu hazırlamanızı tavsiye etmekteyiz. Bu raporlar iş planı mahiyetinde olup işletmenizi ileriye taşıyacaktır. Bu raporda aklınıza gelen tüm soruların cevaplarının olması gerekmektedir. Öncelikle küçükbaş hayvancılığı hangi amaçla devletdestekli.com yapacağınıza karar verin. Karara vardıktan sonra faaliyet alanınıza uygun hayvan alımı yapın. Hayvanları aldıktan sonra yem temini gibi sorunlara da çözümler arayın.

200 Küçükbaş Hayvan Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?

200 300 Küçükbaş Koyun Keçi Çiftlik Projesi Maliyet Hesaplamasında İnşaat Maliyet Hesaplaması aşağıdaki gibidir:

  • Ağıl dış yapısı 40*16 toplamda 640 m2 bir alana sahip olacaktır. Böyle bir kaba inşaatın maliyetinin m2 500 ile 600 TL olmaktadır. Totalde ise böylece bize yansıyacak olan maliyeti 352.000 TL olur.
  • Gübre Çukuru: 75 m2 bir alan yeterli olacaktır. M2 maliyeti 400 TL olacaktır. Toplamda ise bize yansıyacak olan rakam 30.000 TL olur. (hibe almak için gübre çukuru zorunludur.)
  • Kaba Yem Deposu: 200 m2 için maliyeti toplamda 80.000 TL olacaktır.
  • Bakıcı Evi: 75.000 TL olacaktır.

Toplam olarak inşaat harmacaları: 537.000 TL olacaktır. İnşaat giderlerinden zorunlu olmayan bakıcı evi ile kaba yem deposu çıktığı zaman ise 382.000 TL size bir maliyeti olacaktır.

Makine Maliyet Hesaplaması:

  • Yemlik: 35 adet alım için 750 TL tanesi olarak ele alırsak maliyeti 26.250 TL
  • Otomatik Yemlik: 6 adet alım için tanesi 1.400 TL den toplamda 8.400 TL
  • Suluk: 15 adet maliyeti 1.500 TL
  • Doğum Padokları: 25 adet 25.000 TL
  • Çit: 54 metre 4.300 TL
  • Gezinti Alanı: 15.000 TL

Toplamda makine maliyeti 80.450 TL yapar. 537.000 TL inşaat maliyeti ile birlikte 200 300 küçükbaş koyun keçi ahır projemizin bize maliyeti 617.450 TL yapmaktadır.

Küçükbaş Hayvan Hibesi Nasıl Alınır? isimli içeriğimizden bilgi alabilir ve 300 koyun projesi kapsamında verilecek olan desteklerden yararlanabilirsiniz.

Düşük Maliyetli Çiftlik Nasıl Kurulur?

Uygun maliyetli, hayvan refahına uygun hem süt hem de besi çiftliği kurabileceğiniz projelerinden bahsedebiliriz. Bu kapsamda %50 hibeli IPARD, TKDK, KKYDP için de uygun olan yeni ahır ağıl yapımı için ve çadır alımları inşaat ve makine ekipman desteği alarak kurabilirsiniz. 81 il için hibe başvurusu yapılabilmektedir. En önemli olan uygun maliyetli ve o bölgede kurulabilecek modern ahır modellerinin olmasıdır. Bahsedeceğimiz modelinin maliyeti de buna göre değişecektir. Aşağıda verilen ölçülere göre uygun maliyetli çiftlik, ahır kurabilirsiniz.

Uygun ahır kurulumu örneği aşağıdaki gibidir:

  • 1 yem yolu, 2 adet sıyırıcı, 2 yataktan oluşuyor. yem yollarının üzerinde trape saclar uygulanmıştır. Yatak ve yem yolunun çatısında 1 ve 1,5 saçak bırakılmalıdır.
  • Çünkü hayvanlar bu sayede güneş ve yağmurdan korunmuş olacaklardır.
  • Yatak kısmının kenarı beton veya kriketle kapalıdır.
  • Ön cephe ve arka cephesi yaklaşık 1,5 m veya 2 metre kapatılırsa hayvanlar rüzgardan korunabilir.
  • Yem yolu 4 veya 5 metre olsa da yeterlidir.
  • Yatak genişliği 6 metre olarak hesaplanmıştır. Sıyırıcı ise ortalama 4 metredir.
  • Ahırın yatak kısmında aşı yolu yapılabilir.
  • Zemin beton olduğu için gübre yönetimi daha kolay olacaktır. Gübre çukuru hayvan sayısına ve ahır büyüklüğüne göre düzenlenebilir.
  • Gezinti alanlı bir proje de yapabilirsiniz. 5 metre genişliğinde olabilir.
  • Padok demirleri taşınabilir olursa daha kolay olmaktadır.

Ahır kapasitesi hesaplamak için Yemlikte aynı anda kaç hayvan yem yiyebilecekse o şekilde ayarlanır ve hesap edilir. Mesela 90 adet hayvan varsa ve yem yolunda 60 tanesi yem yiyebiliyorsa ahır kapasitesi 60 hayvanlık olmaktadır. Önemli olan hayvan refahıdır. Besi hayvanlarında yem kilit sistemi yerine boru yemlikler kullanılmaktadır. Ortalama 1 hayvan için boru yemlik 60 cm-65 cm arasında olması idealdir. Süt hayvanlarında yem kilit sistemi tercih edilir ve buradaki alan 75 cm-80 cm olabilir.

50 Başlık Besi Çiftliği Kurulum Maliyeti Hesaplaması Güncel

50 başlık ahır projemizin maliyet kalemleri İnşaat giderleri şunlardır:

Ağıl: 25.530=765 m2 ağılın maliyeti 555 bin TL olacaktır. M2 maliyeti ortalama olarak 725 TL Sağımhane: 5.616.5 mt ebatlara sahiptir. Toplam 92.40 m2 alana sahiptir. Maliyeti ise 70.000 TL olacaktır.

  • Gübre Çukuru: 140 m2 alan için maliyeti 85.000 TL olacaktır.
  • Kaba Yem Deposu: 250 m2 yer için maliyeti 87.500 TL tir.
  • Silaj Çukuru: 5*25 ebatları için 37.500 TL maliyeti vardır.
  • Bakıcı Evi: 75 m2 için 65.000 TL (İsteğe bağlı)

Toplam olarak inşaat giderlerimiz 900.000 TL bulmaktadır. 50 sağmal çiftlik projemizin malzeme ve ekipman giderlerinin ne kaç TL şimdi de bu giderlere bakalım.

  • Gübre Sıyırıcı Sitemi: 30.000 TL
  • Gübre Karıştırıcı: 32.000 TL
  • Gübre Pompası: 10.000 TL
  • Yem Ezme Makinesi: 7.500 TL
  • Yem Karma Makinesi: 52.000 TL
  • 2.5 Süt Sağım Sistemi: 50.000 TL
  • 10 adet Hayvan Yatakları: 3500 TL
  • 2 Tonluk Süt Saklama Tankı: 32.500 TL
  • 50 Adet yemlik kilit sistemi: 17.500 TL
  • 50 adet Yatak Durak Demirleri: 24.000 TL
  • 1adet Devirmeli Suluk 200 cm: 7.000 TL
  • 4 Adet Kaşıma Fırçası: 14.000 TL (tanesi 3,500)
  • Padok Demirleri (dışarıdakiler dahil) 30.000 TL
  • 1 Adet Buzağı Kulübesi: 2.576 TL

Toplam Makine ve Ekipman: 315.000 TL tutacaktır.. Böylece 900.000 TL inşaat ve 315.000 TL makine ekipman giderleri olarak bize maliyeti 1.212.576 TL mal olacaktır.

100 Başlık Besi Çiftliği Maliyeti Hesaplaması

100 baş hayvanlık ahır yapım maliyetini hesaplayalım. Ahır uzunluğuna göre kapasitesine bakılır. Ahır 30 metre uzunluğunda ise ve besi hayvanı da 60 santimetrelik alan kaplıyorsa hem sağ hem de sol tarafta 50’şer tane besi hayvanı olacaktır. Toplam kapasite de de 50×2=100 besi hayvanlık ahır olmaktadır.

  • 30/0,60= 50 hayvan olur. 50×2=100 adete tekabül eder. (Ahırın hem sağ hem de sol tarafı için)
  • Ahır uzunluğu 60 metre olursa eğer yine besi hayvanının 60 cm alan kapladığını düşünürsek sağ veya sol tek bir taraf için hayvan sayısı 100 adet olacaktır.
  • 60/0,60=100 hayvan. 100x2taraf için= 200 besi hayvanı kapasitesi bulunacaktır.
  • Metrekaresi 350 liradan hesaplarsak, ortalama 495 m2’lik bir alanda besi hayvanı ahırı kurulum 173.250 TL olacaktır.

Sağımhane haricinde besi hayvan ahırı kurulumu malzemeleri ile birlikte maliyeti 173.250 TL+ 65.000 TL gübre çukuru+ 63.000 TL kaba yem deposu+ 34.800 TL silaj çukuru= 100 başlık besi çiftliği maliyeti 336.000 TL olacaktır.

100 Adet inek alacaklar için 7000 TL ortalamadan ceplerinden çıkacak para 700.000 TL olacaktır.

100 başlık bir canlı hayvan alım size ahırın maliyeti 1.036.000 TL olacaktır. Bu maliyet oranı ise 50 baş için 500 bin TL kadar düşecektir. Bu maliyet oranı ise 50 baş için 500 bin TL kadar düşecektir.

50 Başlık Ahır Maliyeti Güncel Hesaplama

50 Başlık Ahır Maliyeti ne kadar olacağının hesaplaması aşağıdaki gibidir:

  • 50 adet büyükbaş hayvan alacaklar için ortalama 4.000 TL’den 200.000 TL ödeme yapacaklardır.
  • 50 baş inek için inşa edilecek konforlu bir ahırın maliyeti 125.000 TL’dir.
  • Süt sağım, soğutma ve saklama depoları 50 baş hayvan için 10.000 TL’dir.
  • Yem karma ve dağıtma makinesi 15.000 TL’dir.
  • 50 baş hayvan için bir takım sıyırıcı yeterlidir. Onun fiyatı da 20.000 TL’dir.
  • Yatak ve kilit sistemleri için 15.000 TL’dir.
  • Gübre saklama çukuru için 100.000 TL yeterlidir.

Ortalama 50 baş hayvan için hayvanların alım fiyatı hariç ahır maliyeti 500.000 TL’dir.

200 Başlık Besi Çiftliği Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

200 Baş Besi Proje içeriğinde:

  • Mimari Projesi
  • Statik Projesi
  • Elektrik Projesi
  • Mekanik Projesi
  • Vaziyet ve Makine Yerleşim Projesinde maliyet hesaplaması Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Hibe Programına hazırlanmış olup sözleşmeye hak kazanmıştır.
İSİM İNŞAAT MEKANİK ELEKTRİK TOPLAM
AHIR631.712 TL8.728 TL5.244 TL645.684 TL
ÖN GÜBRE HAVUZU30.748 TL  30.748 TL
GÜBRE ÇUKURU56.068 TL  56.068 TL
REVİR57.075 TL1.974 TL2.436 TL61.485 TL
YEM DEPOLARI177.547 TL 2.481 TL180.028 TL
SLAJ ÇUKURU36.861 TL  36.861 TL
SU DEPOSU12.029 TL8.626 TL 20.655 TL
FOSEPTİK ÇUKURU6.751 TL  6.751 TL
İDARİ BİNA66.074 TL1.991 TL2.529 TL70.594 TL
ÇEVRE DÜZENLEME50.000 TL7.686 TL29.158 TL86.844 TL
GENEL TOPLAM1.124.865 TL29.005 TL41.848 TL1.195.718 TL
Besi Çiftliği Maliyeti

Besi ve Süt Hayvan Çiftliği Ekipman Maliyetleri Güncel Fiyatları

Yaklaşık hayvan çiftliği maliyetlerinin 330.000 TL ve 450.000 TL arasında değişebildiğini, kurduğunuz yere ve malzemelere göre farklı olduğunu anlattık. Bununla birlikte kullanacağınız makine ve ekipmanlarında ortalama fiyatlarına bakalım;

Besi çiftliği 100 başlık makine ekipman fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • Yem karma makinesi 6 metreküp: 60.000 TL
  • Yem ezme makinesi: 7.500 TL
  • Gübre sıyırıcı: 30.000 TL
  • Gübre pompası: 10.000 TL
  • Gübre karıştırıcı: 20.000 TL
  • Suluk 6 adet: 12.000 TL
  • Kaşıma fırçası 4 adet: 12.000 TL
  • Padok demirleri: 20.000 TL olmak üzere toplamda 171.500 TL olmaktadır.

40 baş süt hayvancılığı maliyeti aşağıdaki gibidir:

  • Süt sağım sistemi: 50.000 TL
  • Süt tankı (2 adet): 30.000 TL
  • 40 adet yem kilit sistemi: 12.000 TL
  • Rulo hayvan yatağı: 15.000 TL
  • Buzağı kulübesi: 8 adet için 12.000 TL olmak üzere maliyeti 119.000 TL yapmaktadır.
  • Süt sağma makineleri Tek güğüm çift sağım makinesi almak isterseniz 2.500 TL- 5.000 TL tutarında uygun ekipman alabilirsiniz.

Süt Hayvanı Ahır Maliyeti Hesaplaması Nasıl Yapılır?

40 sağmal hayvan olan çiftlik maliyetini hesapladık. Süt hayvanlarında yeni kilit sistemi alanı 75 cm üzerinden hesaplanacağı için, kapasiteleri de buna göre belirlenir.

Süt hayvanı ahır maliyeti hesaplaması aşağıdaki gibidir:

  • Uzunluğu 30 metrelik ahırda, süt hayvanları sağ yem yolunun olduğu tarafta 30×0,75=40 tane sağlıklı hayvan bulunur. 40×2=80 adet hayvan hem sağ hem de sol taraftaki yem yolundaki toplam sayıdır.
  • Uzunluğu 90 metrelik ahırda, süt hayvanları sağ yem yolunun olduğu tarafta 90×0,75=120 tane sağlıklı hayvan bulunur. 120×2=140 adet hayvan hem sağ hem de sol taraftaki yem yolundaki toplam sayıdır.

Süt hayvanlarında sağımhane binası yapılır. Silaj çukuru, kaba yem deposu da yapılabilir. Ahırın metrekare maliyeti 350 TL-400 TL olmaktadır.

  • 30 metre, 100 adet besi olan, 80 baş süt çiftliği için 17 metre genişliği olduğundan 495 metrekare alan olmaktadır. 495m2x350= 173.250 TL olmaktadır.
    • 120m2lik bir gübre çukuru maliyeti ortalama 65.000 TL
    • Sağımhane varsa ortalama 90 metrekare olduğunu düşünürsek, 90×750 TL= 67.500 TL olacaktır.
    • Kaba yem deposu varsa, 180 m2 ise, 350 TLX180= 63.000 TL maliyeti olacaktır.
    • Silaj çukurunun ise m2 fiyatı 300 TL’den hesaplarsak, ortalama 116 m2’lik alan için 300×116=34.800 TL olacaktır.

Süt hayvanı için ortalama maliyeti 173.250 TL+ 65.000 TL+ 67.500 TL+ 63.000 TL+ 34.800 TL= 403.500 TL ahır maliyeti olacaktır.

30 Başlı Sağmal İnek Çiftliği Kurma Maliyeti

30 başlı sağmal inek çiftliği kurmak isteyenler için maliyet ortalama ne kadar olur?

Ahır küçülür gübre çukuru da 30 adet hayvan için sağımhane içeride yapılabilir yada kilit arkası sağım sistemi yapılabilir maliyet düşer bundan dolayı da Hesaplama yapmak gerekir ancak tahminen 500 bin civarı bir rakam olabilir. Yine de tam giderlerin toplamını hesaplamak gerekir.

30 başlık çiftlik içinKaba yem deposu ve silaj çukuru yapma zorunluluğu olmadığından daha uygun maliyetli yapılabilir.

Hayvan Çiftliği Kurmak Geri Ödemesiz %50 Hibe Desteği

Hayvan çiftliği kurmak için verilen devlet desteğinin yatırım konularını 3 ana başlıkta inceleyebiliriz. Hibe verilen alanlar Yatırım, Çadır Alımı ve Makine, Alet ve Ekipman Alımı olarak belirlenmiştir.

  • Hayvan Çiftliği kurulumu amacıyla Yeni Ahır veya ağıl yapımı için %50 hibe veriliyor.
  • Hayvan barınağı amaçlı çadır alımı için %50 hibe veriliyor.
  • Yem Hazırlama, süt sağma makinesi ve Gübre sıyırıcı sistemi makine ekipman alımı içinde %50 oranında geri ödemesiz hibe veriliyor.

Verilecek hibe desteği geçtiğimiz yıl GAP , DAP, Dokap desteği kapsamında sağlanan hibe desteğidir. Ancak, yayınlanan yeni tebliğ ile hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi için %50 hibe desteği sadece 42 ilde de artık 81 ilin tamamında ki ahır yapımı ve çiftlik kurmak isteyen çiftçilere sağlanacaktır.

Devlet Destekli Çiftlik Kurma Şartları Nelerdir?

Hayvan Çiftliği Kurulumunda Devlet Desteği Alarak Maliyeti Düşürün. Köyünüze dönüş yapıp, bu tesisleri kendiniz kurmak isterseniz veya Devletten hibe desteği almak isterseniz yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Tarım ve Orman Bakanlığı her yıl hayvancılık işletme yatırımlarının desteklenmesi amacıyla 81 ilde ahır ağıl yapımı inşaat malzeme giderleri ve çadır alımlarını %50 hibe desteği veriyor. Bu hibe desteği GAP, DOP, DOKAP Bölgesinde yer almakta olan illerimizde ikamet ediyor edenlere sağlanıyordu ancak yeni tebliğ ile artık 81 ilin tamamında ki Ahır ve ağıl yapımı için Devletten %50 hibe desteği verilecektir.
  • Büyük çaplı et ve süt üretim tesisi kurmak isteyen yatırımcılar Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) Ipard ve IPARD2 projelerine başvuru yapabilirsiniz.
  • Ziraat Bankası tarafından çiftçi ve üreticilere sağlanan tarım ve hayvancılık kredisi desteklerinden faydalanabilirsiniz.

Devlet Destekli Çiftlik Kurmak için gerekli şartları sağlamanız gerekiyor. Hangi devlet desteğinden yararlanacaklarda almak istedikleri destek türüne göre yatırım yapacakları illerde ikametgah etmeleri şarttır. Cks belgeniz yada bakanlığın verdiği sizin çiftçi yada üretici olduğunuzu ispatlayan belge olmalıdır. Ayrıca çiftlik yapılacak arazide ipotek olmayacak. Belediyenin ruhsat verebileceği her yerde hibe alınabilir.

Çiftçiler başvuru yapmak için hayvancılık işletmelerine ait iş proje hazırladıktan sonra bu projeleri tarım ve hayvancılık ilçe müdürlüklerine sunmaları gerekiyor. Projelerin beğenilmesi halinde hayvancılık işletmelerine sağlanan devlet hibesi alınır ve destekten faydalanılmaya başlanır.

Büyükbaş ahır yapımı için destek almak isteyenler aşağıdaki tadilat işlemleri için aldığınız destekten yararlanabilir:

  • Soğutma sistemi inşaatı
  • Süt sağım odası
  • Gübre sıyırıcı
  • Silaj çukuru

Devlet destekli çiftlik kurma şartlarını taşıyan üreticiyseniz, 100 başlık besi çiftliği için 500.000 TL maliyetiniz varsa, %50 hibe desteği ile 250.000 lira alarak, 80 baş hayvan için süt hayvanı ahır maliyeti 690.000 TL toplam maliyet ile yapılırsa, %50 hibe desteği ile 345.000 lira ödersiniz. 50,100, 200 baş hatta 1.000 baş hayvan kapasiteli ahır, ağıl yapımı desteği alabilirsiniz.

Çiftlik desteği almak isteyen kişiler en fazla bir desteklerden bir kez yararlanabilir. Hibe veren kurum ile ortaklığı olan tüzel kişilerin bu desteklerden yararlanması mümkün değildir. Başvuru tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. Başvuruların tarihlerini takip etmeniz gerekmektedir. TKDK ‘dan yararlanacaksanız çağrı teklifi verilen günleri takip etmelisiniz. % 50 ahır desteğin ise temmuz ayında başvuruları bitmiştir.

Çiftlik kurmak için devlet desteğine gerekli başvuru evrakları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayvan listesi
  • Ön proje formatı
  • Çiftçi Kayıt Belgesi
  • Termin plan tablosu
  • Onaylı tapu kaydı
  • İşletme tescil belgesi
  • Hibe başvuru formu
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Tahmini sabit yatırım tablosu
  • Eğer varsa hayvancılık konusunda eğitim belgeleri ve sertifikalar
  • Çiftlik desteği almak için başvuru formunu Tarım ve Orman Bakanlığı sayfasında bulabilirsiniz. Başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Aksi halde yapılan başvurular değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir.

Çiftlik kurmaya hibe desteği var peki hayvan alımında destek var mı diyorsanız Canlı hayvan alımına hibe desteği yok ancak ziraat bankası ipotek karşılığında kredi imkanı vardır.

Tarla Üzerine Çiftlik Kurulur mu?

Çiftlik yapmak istediğiniz tarla hazırsa ve belirli bir alanda organik tarım faaliyetlerine başlamak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey tarlanız için çiftlik ruhsatı almaktır. Çiftlik ruhsatı alarak tarla üzerine çiftlik kurulumu yapabilirsiniz.

Devlet Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Devlet hibe desteklerinden yararlanmak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, KOSGEB ve Kamu Bankalarına hibe başvurusunda bulunabilir, gerekli koşulları sağlamanız halinde desteklerden yararlanabilirsiniz.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
“Hayvan Çiftliği Kurulum Maliyeti 2023 (ANAHTAR TESLİM)” üzerine 14 yorum
  1. Merhaba yeni bir proje geliştirip çiftlik kurmak istiyorum da maliyet araştırması yapıyorum yardımcı olabilirmisiniz

    Yanıtla
  2. Merhabalar Ağrı ilinde 500 başlık büyük baş beri veya süt inekçiliği ağılı kurmak istiyorum.
    İstişare etmek ve teklif almak istiyorum.

    Yanıtla
  3. Hayvan çiftliği kurulum maliyeti 2023 anahtar teslim
    Konu başlıklı yazınız üzerine iletişime geçiyorum Manisa/Alaşehir de 50 başlık süt çiftliği kurmak istiyorum

    Yanıtla
  4. 100 başlık besi çiftliği kurmak istiyorum ne yapma gerekiyor nerelere müracaat etmek lazım
    Bide kaç 100 başlık besi maliyeti nedir

    Yanıtla
  5. besi hayvanı başlığı altında süt işletmeciliği gider kalemleri verilmiş!! çok saçma. etçi sığır işletmesi ile ilgili bir bilgi yok.

    Yanıtla
  6. gamze hanım merhaba bende 300 adet süt inekçiliği yapmak istiyorum bize bili bakımından nasıl yardımcı olursunuz…..

    Yanıtla
  7. 50 başlık besi işletmesi kurmak istiyorum orta düzey gelismislikte maliyeti nekadar olur bilgilenmek istiyorum

    Yanıtla
  8. Merhabalar ben şanlı nin Bozova ilçesinde 250buyukbas süt et besiciliği mi yapmak istiyorum ama yardimci olurmusunuz sonsistem bir çiftlik kurmak istiyorum

    Yanıtla
    • Merhaba Ramazan bey,
      Ben Met Farm’dan Gamzenur Canayakın. Dilerseniz Mail adresime iletişim bilgilerinizi yazın. Gün içerisinde size dönüş sağlayalım.

      Yanıtla
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1