Halk Eğitimde Kurs Açma Şartları 2023-2024 (Dilekçe ve Evraklar)

Yediden yetmişe eğitimle açılan ve faaliyetlerini sürdüren Halk Eğitim Merkezleri, vatandaşlara birden fazla kursla hizmet veriyor. Hijyen kurslarından Kuran okumaya, ormancılık faaliyetlerinden spora ve fidan dikmeye kadar birçok kurs verilmektedir.

Halk eğitiminde nasıl öğretmen olunur, şartları, usta öğretici başvuru tarihleri, nasıl başvuru yapılır, hangi kursların açılacağı, kursların kaç dakika ve saat açık olduğu ve diğer detayları içeriğimizde bulabilirsiniz. .

Halk Eğitim Merkezi’nde Kimler Kurs Verebilir?

Halk eğitim merkezlerinde kadrolu öğretmenler, sözleşmeli ve ücretli usta öğreticiler ders verebilir. İhtiyaca göre usta öğreticiler kadrolu öğretmenler arasından seçilir. Kalıcı usta öğreticiler yeterli olmadığı takdirde mezuniyet durumları, gerekli belgeler, yeterli olduklarını ve bu dersi verebilecek yeterlilikte olduklarını kanıtlayan mesleki belgeler ile kurs açabilirler.

Halk Eğitim Merkezlerinde Öğretmen Olmak İçin Şartlar Nelerdir?

Çok sayıda kurs, mesleki eğitim, spor, müzik ve diğer hobi dersleri sertifikalı olarak sunulmaktadır. Bu kapsamda önlisans, lisans ve öğretmenlik mezunları seçilebileceği gibi mesleki beceri derslerinde meslek lisesi sertifikasına sahip olanlar da seçilebilir.

Halk eğitiminde kurs açabilenleri 3 kısımda sıralayabiliriz:

  • Öncelikle kadrolu, atanmış olan öğretmenler verebilmektedir.
  • Ön lisans veya lisans mezunları başvurulan alanlardaki tüm kurs listesinde belirtilen eğitici nitelikleri sağlıyorsa, bu belgeleri ibraz ederek başvuru yapabilmektedir.
  • Ayrıca usta öğretici belgesi ve yeterli mesleki belgesi ve mesleki bilgi gerektiren diğer derslerde deneyimi olan meslek lisesi mezunları da kurs açabilirler.

Halk Eğitim Merkezlerinde Kurs Açma Şartları Nelerdir?

Halk Eğitim Merkezlerinde kurs açılabilmesi için bu kurumlarda eğitimci niteliklerine sahip olanların meslek lisesi mezunu, lisans, ön lisans, yüksek lisans veya doktora mezunu ve öğretmen olması gerekir.

Bu yeterliliğe sahip kişiler, bu dersi usta öğretici olarak vermeye yetkili olduklarını kanıtlayan mesleki belgelerle halk eğitim merkezlerinde kurs açabilirler. Kurs açmak için gerekli belgeleri sunarak da başvurabilirsiniz. Hangi kursu açacak olursanız olun, o kursun eğitim ihtiyaçlarını karşılamanız yeterlidir.

Halk eğitiminde usta öğretici olarak kurs açmak için başvurularınızı e-Yaygın’dan ve bulunduğunuz yerdeki merkezlerden yapabilirsiniz.

Halk Eğitimde Ücretli Usta Öğretici Başvurusu Gerekli Belgeler Nelerdir?

İl veya ilçenizde başvuru tarihleri ​​genellikle Ağustos ayında başladığı için e-Devlet e-Partner sistemi üzerinden online başvuru yaparak belgelerini yükleyeceklerdir. Ayrıca hangi kuruma başvurmuş olursanız olun, taratıp sisteme eklediğiniz tüm belgeleri son başvuru tarihleri ​​içerisinde teslim etmeniz gerekmektedir.

Halk eğitim merkezlerinde kurs açma koşullarını sağlayanların kuruma teslim etmesi gereken başlıca belgeler nelerdir:

  • Halk Eğitim Kurs Açma Başvuru Formu
  • Usta Öğretici Başvuru Dilekçesi
  • T.C. Kimlik Belgesi Fotokopisi
  • Diploma Aslı ve Fotokopisi
  • İkametgah Belgesi
  • Diploma ve varsa Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve Antrenörlük Belgelerinin Fotokopisi
  • Özgeçmiş (Güncel CV)
  • Adli Sabıka Kaydı (Son 6 Ay İçerisinde alınmış olması gerekmektedir.)
  • Askerlik Durum Belgesi (Erkek Adaylar İçin)
  • 1 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Eğiticiler için Oryantasyon Belgesi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası
  • Daha önce eğitim alanında çalışanlar için SGK Hizmet Dökümü
  • Ek Branşlar ile ilgili tüm sertifika ve belgeler (Spor kursları yıllık vize onay, antrenörlük belgesi gibi.)
  • Ücretli Usta Öğretici Hizmet Sözleşmesi (EK-1 Kurumda verilecektir.)
  • Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formu (EK-2 Komisyon Tarafından Doldurulacak Olan Form)
  • Almış olduğunuz diğer ek belgeler ve sertifikalar
  • Formasyon veya Oryantasyon Belgesi Fotokopisi
  • Sağlık Raporu (kurs açma onayı yapılıp, sigorta girişi yapıldığında teslim edilir)
  • Sigortalılık Tescil Ve Hizmet Kaydı Tesbiti-Sgk Uzun Vade Hizmet Dökümü Belgesi (e-devletten barkotlu olarak alınacaktır.) (Daha Önce Çalıştığınız İş Yerlerinin Listesinin bulunması gerekmektedir.)

Usta öğretici başvuruları için e-Devlet ile e-yaygın sistemine giriş yaptıktan sonra mezuniyet belgesi, başarı belgesi, belge, tecrübeniz varsa SGK gibi tüm belgeleri tarayıp yükleyerek halk eğitiminde kurs açmak için başvurabilirsiniz

Başvuru onayı Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılacak ve Ek-2 Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formu’na dayalı belgeler onay aşamasında Keskin Halk Eğitim Merkezi’ne teslim edilecektir.

Not 1: Belgelerin Asıllarını SGK Girişi yapılacağı gün ibraz etmeniz gerekmekte olup, asılları olmayan belgeler nedeniyle başvurularınız iptal edilecek ve tekrar görev verilemeyecektir.

Not 2:Yukarıdaki belgeler telli mavi dosya içerisinde Halk Eğitim Merkezlerine teslim edilecektir.

Halk Eğitim Kurs Açma Dilekçesi Örneği

Başvurduğunuz kurumun web sitesinde veya şahsen gittiğinizde size basılı bir form verilecektir. Online başvuru yaparken bu formu online olarak doldurmanıza gerek yoktur.

Herhangi bir Halk Eğitim Merkezinin Başvuru Dilekçesi Örneği aşağıdaki gibidir:

………. HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE

20… / 20…. Eğitim – Öğretim yılında açılacak olan kurslarda Usta Öğretici olarak görev almak istiyorum. Herhangi bir engelimin ve sabıka kaydımın bulunmadığını, aşağıda belirttiğim bilgilerin tarafımca doldurulduğunu, bilgilerde ve teslim ettiğim evraklarda herhangi bir yanlışlık olması durumunda hakkımda yasal işlem yapılmasını, dilekçede bulunan başvuru şartlarını, bilgilerini ve uyarılarını okuyarak kabul ettiğimi beyan ederim.

Haftanın 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasında verilebilecek görevi; görevlendirildiğim kursa gitmediğim/gitmeyi kabul etmediğim takdirde, eğitim öğretim yılı içinde hiçbir şekilde görev verilmeyeceği şartlarını kabul ediyorum. Yolluk, Yevmiye vs. ek ücret verilmeyeceğini biliyorum, talebim de yoktur.

Görev verildiği takdirde çalışma alanında Covid-19 önlemleri kapsamında kurallara uyacağımı ve kursiyerlere uygulayacağımı beyan ederim.

            Kadrosuz Usta Öğretici olarak görevlendirilmem hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.

ADRES:……………………………………………..                     İmza:

                                    Adı Soyadı:

Kişisel Bilgiler:

T.C. Kimlik bilgileri- Ad Soyad- Doğum yeri ve tarihi- Mezun olunan okul- Bölüm- GSM – Telefon numarası- SSK bilgileri

ÖĞRETİCİ OLARAK GÖREV ALMAK İSTEDİĞİM KURSLAR

1-…

2-…

3-…

(Bu dilekçe örnek olarak verilmiş olup, başvuru yapılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.)

Halk Eğitim Ücretli Öğretmenlik Başvuruları Nasıl Yapılır?

Kurumlarda okutman olabilmek için öncelikle ders programları listesinden alanınıza uygun ve yeterlilik sağladığınız dersleri seçmelisiniz. Koşulları sağlıyorsanız başvuru yapabilirsiniz.

Bir halk eğitim merkezi öğretim başvurusu için gereksinimler şunlardır:

  • Öncelikle, bu yıl online usta öğretici başvurusunu yapmak artık zorunlu hale gelmiştir. e-Yaygın sistemine web sayfasından, e-Devlet şifresi ile giriş yapılır. Burada mezuniyet bilgileri, kişisel bilgiler ve diğer tüm evraklar eklenir ve istenen tüm evraklar sisteme yüklenmelidir. Yüklendikten sonra ders seçimi yapılarak başvuru onaylanır.
  • İkinci olarak, aşağıda sayılan gerekli tüm belgelerinizi bulunduğunuz il ve ilçelerde Halk Eğitim Merkezleri’ne şahsen dosya ile teslim edebilirsiniz.

Başvuru yapabilmek için Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü sayfasından açılabilen kurs bölümlerinden eğiticilerin niteliklerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Toplamda 73 adet alan içinde 3627 adet açılacak kurs bulunmaktadır. Listeyi incelemek için TIKLAYINIZ.

e-Devlet Usta Öğretici Başvuruları Nasıl Yapılır?

Kuruma gitmeden online ve ücretsiz başvurularınızı gerçekleştirmenin bir diğer yolu da e-Partner başvuru ekranıdır. Bu sitede almış olduğunuz kursları ve sertifikaları görebilir, kurs açmak için başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.

e-Devlet usta öğretici başvurun adımları şunlardır:

  • e-Yaygın web sayfası aracılığı ile giriş yapılır.
  • Giriş yapabilmek için e-Devlet şifresi yeterli olmaktadır. Şifreniz ile sisteme kolaylıkla giriş yapabilirsiniz.
  • Başvurular bölümünden, Usta Öğretici Başvuru Ekranı seçilir.
Halk Eğitimde Kurs Açma Şartları 2023-2024 (Dilekçe ve Evraklar)Pin
Halk Eğitim Usta Öğretici Kurs Başvurusu Ekranı
  • Bu ekranda gerekli tüm bilgiler doldurularak taranmış olan evraklar eklenmektedir.

Doldurulacak alanlar şunlardır:

  • Kişisel, iletişim bilgileri
  • Mezuniyet Bilgileri
  • Mesleki Kurs Bitirme Belgeleri
  • İş Deneyimleri (Varsa Eğitim Alanında)
  • Başarı Belgeleri
  • Ders Açılacak Kurum Seçimi
  • Açmak İstediğiniz Derslerin Seçimi (Birden fazla seçebilirsiniz.)
  • Başvuruyu Tamamla ve Kaydet işlemleri sırasıyla yapılır.
Halk Eğitimde Kurs Açma Şartları 2023-2024 (Dilekçe ve Evraklar)Pin
Halk Eğitim Merkezi Usta Öğretici Başvuruları

Halk Eğitim Merkezi Usta Öğretici Başvuru Tarihleri

Usta öğretici başvuru tarihleri ​​her ilde ayrı ayrı belirlenmekte ve genellikle Ağustos-Eylül aylarında alınmaktadır.

Ders verebilmek için öncelikle KPSS tarafından atanan kadrolu öğretmenler ders açığına göre kontrol edilmekte, daha sonra ücretli öğretmenlik için başvuranların komisyon değerlendirmeleri dikkate alınmaktadır.

Başvuru Tarihleri: Bulunduğunuz il ve ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezlerinde her yıl belirlenmektedir. Genellikle başvurular Ağustos sonu ve Eylül başında başlar.

Halk Eğitimde Açılacak Hangi Dersler Var?

Herkese, her zaman, her yerde eğitim adı altında tüm yaş gruplarına yönelik çeşitli kurslar mevcuttur. İlkokul, ortaokul, lise öğrencilerinden yetişkin eğitimine kadar birçok hizmet verilmektedir. Tüm kurslar için MEB onaylı sertifikanızı alabilir ve e-Devlet’e giriş yaparak sertifikalarınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kurum bünyesinde açılacak derslerin listesi ve verilen başlıca dersler şu şekildedir:

  • Gıda Sektörü Hijyen
  • Bilgisayar İşletmenliği, Operatörlüğü
  • Muhasebe, Bilgisayar Destekli Muhasebe
  • Kur’an Kursu Hocalığı
  • Özel Eğitim (Ücretli Öğretmenlere yönelik)
  • Emlak Danışmanlığı
  • Destek ve Yetiştirme Kursları
  • KPSS Kursları
  • Okuma Yazma 1./2. Kademe
  • Kalorifer Atesçisi (Doğalgaz, katı,sıvı)
  • Kur’anı Kerim Okuma
  • El Sanatları,
  • Grafik ve Tasarım, Resim
  • Fotoğrafçılık
  • Futbol, Basketbol
  • Dart, Badminton,
  • Güreş, Okçuluk, Masa Tenisi
  • Satranç, Zeka Oyunları
  • Teakwondo, Voleybol, Tenis (Spor kursları da 6-9 yaş, 10-12, 13-15 ve diğer yaş grupları için verilebilmektedir.)
  • Mental Aritmetik
  • Step Aerobik
  • Ney ve Gitar
  • Saz, Bağlama, Keman, Piyano Kursları
  • Arıcılık
  • Ormancılık
  • Raylı Sistemler
  • İşaret Dili
  • İngilizce tüm seviyeleri
  • Almanca ve Fransızca
  • TYP Çalışanlarına verilen ücretsiz eğitimler

Bunun yanında tüm illerde verilen İngilizce özel dersleri hakkında bilgi almak istiyorsanız İngilizce özel ders ücretleri içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Halk Eğitim Merkezleri Dersler Kaç Dakika ve Kaç Saat?

Bu kurumlarda verilecek dersler kurumun çalışma saatleri içerisinde verilmektedir. Ocak ayında yeniden açılan ve öğretime devam eden Halk Eğitim Merkezlerinde hafta sonları ders yapılmamaktadır.

Halk eğitim merkezlerindeki kurs süreleri aşağıdaki gibidir:

  • Halk Eğitim Merkezlerinde çalışma şartları hafta içi 5 gün için düzenlenmiştir.
  • Başka bir kurumda çalışan usta eğitmenler haftada en fazla 10 saat ders verebilirler.
  • Kurumda ücretli öğretmen olarak çalışanlar sigortalı olarak günde en fazla 8 saat ve haftada 40 saate kadar kurs açabilirler.
  • Bununla birlikte günlük ders saatleri açılacak kursa ve planlamalara göre değişiklik gösterebilir.
  • Açılabilecek kursları Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden tüm kurs programları bölümünden inceleyebilirsiniz. Ayrıca her kurs için hazırlana PDF formatındaki belgelerde kurs açma şartları ile eğitici nitelikleri yer almaktadır.
  • Girdiğiniz saate kadar ek kurs ücretleri verilmektedir. Kaç saat ders verildiğine göre aylık bordro hazırlanır ve ücret ödenir.

Usta Öğretici Başvuru Sonuçları ve Değerlendirme Formu

Usta Öğretici değerlendirmeleri Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilgili komisyonları tarafından yapılır. Belirli puanlama sistemlerine sahip olan bu komisyonlar, mezuniyet durumları ve diğer bilgilere göre puanlanmaktadır. Bu puanlama sistemi 100 puan üzerinden yapılmaktadır.

Yüksek lisans öğrenci başvuru değerlendirme formu puanları aşağıdaki gibidir:

  • Ustalık belgesine sahip, Meslek lisesi mezunları 10
  • Önlisans 20
  • Lisans 30
  • Yüksek lisans veya Formasyonu olanlar 40
  • Tezli yüksek lisans 45
  • Doktora için 50 puan
  • Usta Öğretici Belgesine sahip olanlar 5
  • Küresel yarışmalarda ilk 3 derecesi için 4
  • Resmi yerli yarışmalarda ilk üç dereceye sahip olanlar 3
  • Üstün başarı belgesi olanlar 2
  • Minimum 1 adet başarı belgesine 1 puan üzerinden toplamda 100 puan ile değerlendirmeye alınır.

Bu komisyon, Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü, okul müdüründen oluşur ve başvurular Komisyonun değerlendirme formuna göre değerlendirilir. Başvuru sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanır, ilgili alanda en yüksek puanı alanlar ilk sıradan başlayarak kurs açmaya hak kazanır.

Ayrıca, sonuçları e-Devlet şifreniz ile e-yaygın başvurular bölümünden online olar kontrol edebilir, kaçıncı sırada olduğunuzu görebilirsiniz.

Halk Eğitimde Kurs Açma Şartları 2023-2024 (Dilekçe ve Evraklar)Pin
Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formu EK

Halk Eğitim Merkezlerinde Ders Açma Önceliği Verilen Öğretmenler

Kadrolu öğretmenler arasında da seçim yapabilmek için MEB Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği gereğince öncelik sıralaması mevcuttur. Bu sıralamaya göre öğretmen yoksa açılacak kurslara göre ücretli öğretmen ve usta öğretici arasından seçim yapılır.

Bu yönetmeliğe göre atamalar ek ders ücreti ile yapılır.

Ders ücreti karşılığı görevlendirme

Kurs açılacak alanda, kurumda ve kurumun bulunduğu eğitim bölgesinde yeterli sayıda öğretmen ve kadrolu usta öğretici bulunmaması durumunda ihtiyaç, ders ücreti karşılığı görev yapacak istekliler arasından karşılanır.

İhtiyaç hâlinde ders ücreti karşılığı görevlendirmeler, resmî kurumlardan veya ilan yoluyla yapılır.

Ders ücreti karşılığı görevlendirmeler, aşağıda belirtilen öncelik sırasına göre yapılır:

a) Örgün eğitim ve hayat boyu öğrenme kurumlarındaki öğretmenler ve kadrolu usta öğreticiler.

b) Emekli öğretmenler.

c) Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi ile öğretim görevlileri.

ç) Resmî kurumlarda çalışanlardan ihtiyaç duyulan alanda lisans mezunu kişiler.

Üçüncü fıkrada sayılanlardan görevlendirme yapılamaması durumunda ilan yoluyla ücretli usta öğretici görevlendirmesi yapılır.

(5) İlan yoluyla ücretli usta öğretici görevlendirmesinde aranacak şartlar şunlardır:

a) Görev alacağı kursun öğretim programında belirtilen eğitici şartını taşımak.

b) Türk vatandaşı olmak.

c) 18 yaşını doldurmuş olmak.

ç) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

d) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

e) Askerlikle ilişiği bulunmamak.

f) Sağlık durumu yönünden görevini yapmasına engel bir durumu olmamak.

Bağlı Okullarda Halk Eğitim Kursu Açmak

Halk oyunları, güzel sanatlar gibi alanlarda okullarda 6 saate kadar hizmet dışı ek ders açılabilir. Aktif olarak çalışan öğretmenler belirlenen alanlarla ilgili ek kurslar açabilirler. Egzersiz adı verilen ders dışı eğitimlerde de planlanabilir. Yaşasın Okullar Projesi ile Drama, Hızlı Okuma ve Akıl Oyunları gibi alıştırmalar açılıyor.

Halk Eğitimde Kadrolu Öğretmen Olmak

Çalışma koşulları olarak diğer kurumlarda kadrolu olan öğretmenler Halk Eğitiminde haftada 10 saat, 40 saat ders alabilirler. MEB’de kadrolu olarak atanan öğretmenler okullarda ve yaygın eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler.

Halk Eğitim Merkezinde İngilizce Öğretmeni, Kuran Kursu Öğretmeni, Almanca ve Diğer Diller, Aşçılık, İşaret Dili öğretmeni olmak için eğitim şartlarını sağlamak gerekli olduğundan, ders almak istediğiniz bölümleri seçerken bunları da göz önünde bulundurmalısınız.

Para Kazandıran Halk Eğitim Kursları 2023 Güncel Liste

Çoğu sertifika sahibi olabileceğiniz, en yüksek ücretli MEB Onaylı sertifikalı Halk eğitim kurslarını listeledik.

İşte para kazanabileceğiniz tüm halk eğitim kursları:

  • Yiyecek, içecek, aşçılık ve aşçı yardımcılığı alanında verilen kurslar,
  • Meslek edindirme eğitimleri (Bilgisayarlı muhasebe, Bilgisayar işletmenliği, Autocad vb. mesleki kurslar)
  • Dikiş, nakış, elbise dikimi kursları
  • Bilgisayar işletmenlik, yazılım
  • İşaret dili (her yaştan 7’den 70’e herkes için eğitim)
  • Çocuk Gelişimi
  • Güzellik, makyaj saç bakım hizmetleri gibi dersleri tamamlayarak hem sertifika alabilir hem de meslek edindirme kurslarını bitirerek iş sahibi olabilirsiniz.

Hangi kurslar para kazandırıyor derseniz bu tamamen sizin mesleği öğrenmenize bağlı. Kurum bünyesinde aldıkları dersleri başarı ile tamamlayanlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilir.

Bu sayede ilgili meslekte etkin bir şekilde çalışabileceklerini belgelemektedir. Bu sayede iş ve meslek bulma imkanları artmakta ve para kazanabilmektedirler.

Ayrıca tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorsanız arıcılık, ağaç işleri, bahçıvanlık, kurbanlık, tarım teknolojileri, çiçek aranjmanı, bağcılık, budama, bahçıvanlık gibi tarımın birçok alanında eğitim alarak sertifika alabilirsiniz.

Mesleki ve teknik kurslarda oldukça aktif rol oynayan halk eğitimi yaz döneminde ve 2023 eğitim öğretim yılında açılmaktadır. Hemen kuruma giderek kaydınızı yapabilirsiniz.

Ayrıca e-Yaygın sitesi T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak kurs açma talebinde bulunabilir, kayıt döneminde mevcut kurslara başvurabilirsiniz.

Herkes için eğitim sloganıyla herkesin değerlendirdiği Hayat Boyu Öğrenme Kurslarına 7’den 70’e tüm vatandaşlarımız, her zaman, her yerde katılabilirler.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
2