Genç Çiftçi Projesinde Geçerli Olan Sertifika Nereden Alınır?

Konular:
- Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi
- Genç Çiftçi Sertifikası Hangi Amaçla Veriliyor?
- Genç Çiftçi Sertifikası Nasıl Alınır?
- Genç Çiftçi Eğitiminde Verilen Kurslar
- Genç Çiftçi Sertifikalarına Artı Puan Veriliyor!
- Genç Çiftçi Sertifikası Eğitimi Verilen Kuruluşlar
- Genç Çiftçi Hibe Verilen Konular
- Genç Çiftçi Değerlendirme Kriterleri
Tarım ve Orman Bakanlığınca genç çiftçilerimiz için bir eğitim programı düzenlenmekte olup, bu programa katılan gençlerimize Genç Çiftçi Sertifikası verilmektedir. Genç Çiftçi Sertifikası Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi ile karıştırılmamalıdır. ÇKS belgesi herhangi bir kursa katılmayı gerektirmeden tarımsal ve hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimize verilmektedir. Genç Çiftçi Sertifikası Nedir?; Bakanlık tarafından düzenlenen eğitim ve kurs programlarına katılan ve başarı gösteren katılımcılara verilen bir eğitim belgesidir.
Genç Çiftçi projesine son başvuru tarihine kadar başvurularınızı yapmanızı öneririz.
Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi
Tarım ve hayvancılık alanında devlet tarafından hibe ve kredi destekleri verilmektedir. Bu desteklerden yararlanmak için çiftçilerin ilk olarak yapmaları gereken Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmalarıdır. Bu sisteme kayıt olmayan kişiler verilen hiçbir desteğe ve düşük faizli kredilere başvuru yapamaz. Başvuru 3 şekilde yapılmaktadır;
- Arazi sahibi tarafından,
- Araziyi kiralayanlar tarafından,
- Arazi sahiplerinin birinci derece yakınları tarafından yapılmaktadır.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ilk defa kayıt yaptıracaksınız belli başlı evrakları tamamlamanız gerekecektir. Bu belgeler;
-
- Çiftçi Kayıt Başvuru Formu,
- Yapılan işin beyan edildiği form (B Formu)
- Arazi satılık ise; Tapu Sicil Müdürlüğünden onaylı tapu fotokopisi,
- Başvuru yapacak kişiye ait kimlik fotokopisi,
- Projenin yapılacağı arazi kiralık ise arazi sahipleri ile kiracı arasında gerçekleştirilecek olan sözleşme fotokopisi,
- Tapu Sicil Müdürlüğünden alınacak olan C Formu (Bu formun içerisinde mevcut tarlanın ve ekimi yapılacak olan ürünlerin bilgilerinin belirlenmesi gereklidir.)
- Keşif Raporu,
- Tespit Raporu,
- Taahhütname,
- Muvafakatname,
- Fiili Kullanım Taahhütnamesi gereklidir.
Bu belgeleri tamamlayan çiftçiler daha sonra Tapu Sicil Müdürlüğüne giderek “onaylanmıştır” izni alınması gereklidir. Arazi ve tapu bilgilerinin bulunduğu formu bağlı bulunduğunuz ilçe ve köy muhtarlıklarından imzalı ve onaylı bir şekilde alabilirsiniz. Ancak ekim yapılacak arazi merkezde ise Tarım İl Müdürlüğünden onay ve imza almalısınız. Bakanlıktan yetki verilmesi halinde başvurular açılan resmi web sayfasından ya da e-devlet kapısı üzerinden de gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda var olan başvurularınızın sorgulamasını da e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bu belge Genç Çiftçi Sertifikası ile alakalı değildir. Ancak desteklemelerden yararlanmak için gerekli bir belgedir.
Genç Çiftçi Sertifikası Hangi Amaçla Veriliyor?
Genç Çiftçi Eğitim Projesi genç çiftçilere verilecek eğitimlerle teknolojide yaşanan yeniliklerin kolayca uygulanması, tarımsal nüfusun gençleştirilmesi, genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer alması, üretimde verimlilik artışının sağlanması,
Genç nüfusun tarıma kazandırılması, modern üretimin gereklerini yerine getirebilen genç çiftçilerin yetiştirilmesi, kırsal göçün engellenmesi, tarımla uğraşan genç çiftçilerin profesyonelleştirilmesi, genç çiftçilerin yaşadıkları ortamda örnek birer çiftçi haline getirilmesi, gençlerin tarımsal yenilikleri takip etmesi ve uygulaması,
Kırsal alanda yaşayan gençlerin tarımsal üretime katılımını sağlamak için genç çiftçilerin eğitimine yönelik olarak çiftçi kursu eğitim çalışmalarının yapılması amaçlanmaktadır.
Genç çiftçi sertifikası verilen eğitimler, herkese açık, ihtiyaca göre, süreklilik sağlayan, bilimsel ve planlı, gelişmeye ve yeniliklere açık, gönüllülük esaslı eş güdüm ve iş birliği ile bir bütünlük içinde verilmektedir.
Genç Çiftçi Sertifikası Nasıl Alınır?
Çiftçi Sertifikası verilen kurslar, Bakanlık tarafından iş birliği yapılan kuruluşlarca da verilebilmektedir.
Bakanlık tarafından genç çiftçi eğitiminin verilebilmesi için Çiftçi Eğitim Kursları Öğretici Havuzu ÇEKÖH oluşturulmuş olup, bu kurslar Müdüriyetler de görevli ve yetkili kişiler tarafından da, organize edilmektedir.
Genç Çiftçi Eğitiminde Verilen Kurslar
- Bitki Zararlıları ile Mücadele
- Organik tarım,
- Süt sığırcılığı,
- Ekim, Dikim ve Gübreleme Makinelerinde Bakım ve Onarım
- Arıcılık,
- Antep fıstığı yetiştirme,
- Elma yetiştiriciliği,
ve benzeri konularda verilmektedir. Bu kurslardan bazıları Halk Eğitim Merkezlerince düzenlenerek genç çiftçi hibe projesi haricinde, diğer tarım ve hayvancılık desteklerine katılımda artı puan almanıza sebebiyet vermektedir. Eğitime katılarak sertifika almak isteyenler ayrıntılı bilgi için Tarım ve Orman İl/İlçe müdürlüklerince başvuru yapabilirler.
Genç Çiftçi Sertifikalarına Artı Puan Veriliyor!
Geçtiğimiz yılın Cuma günü başlayan başvuruların değerlendirme aşamasında Bakanlık ve il ilçe müdürlükleri, genç çiftçi sertifikası veya tarım ve hayvancılık sektöründe verilen kurslara katılanların kesin başvuru evrak teslim işleminde sertifikalarını ibraz etmeleri gerekiyor.
15 hayvandan az büyükbaş,
50 hayvandan az küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşıyor iseniz, Devlet desteği ile 30 bin lira genç çiftçi hibeye başvurabilirsiniz. Genç Çiftçi Sonuçları Neye Göre Değerlendiriliyor? isimli içeriğimizi inceleyerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Genç Çiftçi Sertifikası Eğitimi Verilen Kuruluşlar
- Türkiye Ziraat Odaları Birliği,
- Tarım ve Orman Bakanlığı
- Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)
Genç çiftçi eğitimi için bu kuruluşlara ulaşarak ayıntılı bilgi alabilir, tarım ve hayvancılık yatırımınız için 30 bin lira Devlet desteği sağlayabilirsiniz. Zaman geçirmeden Genç Çiftçi Sertifikası alın!
Genç Çiftçi Hibe Verilen Konular
Genç Çiftçi Projesi kapsamında hibe verilen konular aşağıdaki gibidir. Hibe desteği almak isteyen çiftçilerimizin üretim faaliyetleri bu yönde olmalıdır;
- Hayvansal üretim konuları
Hayvansal üretim konularında faaliyet göstermek ya da var olan işletmelerini büyütmek isteyen çiftçilerimizin Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, arı ürünleri üretimi, bal üretimi, serbest sistem tavuk yetiştiriciliği, ipekböceği yetiştiriciliği gibi konularda üretim yapmaları ya da yapıyor olmaları gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılık konusunda hibe almak isteyenlerin 50 baştan fazla, büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenlerin 15 baştan fazla hayvanı olmaması gerekmektedir.
Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi yapacak olanların 50 arılı kovandan fazla arısı olmamalıdır. Ayrıca polen, arı sütü gibi arı ürünleri konusunda üretim yapacak olanların ise arılarının TAB sistemine kayıtlı olması ve arı sayısının 50′ den fazla olması gerekmektedir.
- Bitkisel üretim konuları
Kapama meyve bahçesi, kontrollü örtü altı tarım yani seracılık faaliyetleri, fidan, fide, iç ve dış mekan süs bitkileri, çok yıllık yem bitkisi, kültür mantarı üretim tesisi, yöresel ürünlerin üretimi (çok yıllık tıbbi ve aromatik bitkiler, coğrafi işaretli ürünlerin üretimi, iyi ve organik tarım uygulamaları) başlıkları altında üretim yapan ya da yapmak isteyenler verilecek olan 30 bin TL. hibe için başvuru yapabilirler.
Genç Çiftçi Değerlendirme Kriterleri
Proje kapsamında destek alacak olanlar başvuru yaptıklarında müdürlük tarafından bir çizelge hazırlanmaktadır. Bu çizelge dahilinde puanlama aşağıdaki unsurlar dikkate alınarak yapılmaktadır;
➤ İçeriğimizde bahsettiğimiz sertifikaya sahip olmanız size 14 puan kazandırmaktadır. Tarım ve Hayvancılık konularında Halk Eğitim tarafından belirlenen Yaygın Eğitim Modüler programından yararlanmak isteyenlerin bitkisel üretim, organik tarım, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık gibi konuların herhangi birinden eğitime katılmış olması ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olan sertifika sahibi olunması puanlamada işinize yarayacaktır.
➤ Kadın çiftçilerimize ek olarak 6 puan verilir.
➤ Coğrafi işaretli ürünlerin üretimini yapacak olanlara 6 puan verilmektedir.
➤ Askerlik yapan beylere artı 10 puan verilir.
➤ Şayet projenin yapılacağı yer ile ikametgah adresi aynı ise, ilave olarak 10 puan daha alırsınız. Köyde yaşamayıp hibe almaya hak kazandıktan sonra ikametgahlarını aldıranlar bu ilave olarak verilen puanlardan yararlanamıyor.
➤ Resmi nikah ile evli olan çiftçilerimize artı 10 puan veriliyor.
➤ Engellilere bakmakla yükümlü olmanız, engelli, şehitlerin birinci dereceden yakını ya da gazi olmanız durumunda 10 puan daha alırsınız.
➤ Tedavileri yeşil kart ile sağlananlara 10 puan verilir.
➤ Kümes hayvancılığı yapmak isteyenler, şayet iyi ve organik tarım uygulamalarında bulunuyor ise kendilerine ilave olarak 6 puan verilecektir. Genç Çiftçiler için Gerekli Evraklar ve Belgeleri inceleyerek gerekli evraklar ile birlikte başvurunuzu yapabilirsiniz.
600 mt2 bahcesi olan bir gecekondu kiraladim ahirida var 8…10 civari koyun alip bakmak istiyorum yine bir yerelere kayit olmam gerekiyomu gerekiyosa hangi evraklar hazirlanmali
Pancar destegini ilçe tarım yada ziraahat odası sor
Mrb burak bey ben hayvancılık sertifikasi almak istiyorum nereye başvurabilirim
Büyükbas hayvancılık sertikifası halk egitim merkezi de veriyor
Çks çıkartcaksın ilçe tarım gitceksin muhtara gitceksin ziraahat odasına tarlan varsa olur
Pancar üretimi yapacagım genç çiftçi desteginden yararlanabilirmiyim
büyükbaş hayvancılık
Ben çiftçi sertifikası almak istiyorum nasıl alabılırım