Kapalı Alanda Sigara İçmenin İşletmeye Cezası 2023 YENİ

Tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi, dumansız politikalar gereği bazı yerlerde yasaklanmıştır. Hastaları, sağlığı ve vatandaşların yaşam hakkını korumak ve savunmak için birçok kapalı alanda sigara içmek yasaklandı ve yasaklara uymayanlara para cezası uygulanmaya başlandı. Sigara içemeyen vatandaşlar, kendilerini nasıl koruyacaklarını düşünürken, tütün kullanım yasağına uymayanların yanı sıra uymayanların da ne kadar olduğunu araştırmaya başladı.

Kapalı mekanlarda, dükkanda, sigara içmenin yasak olduğu yerlerde sigara içmenin cezası iş yeri sahibine ne kadar ceza verilir? Yasak nasıl uygulanır, cezası ödenmezse ne olur? 2023 Kapalı Alanlarda Sigara İçme Cezası ile ilgili soruların cevaplarını ve detaylarını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Kapalı Alanda Sigara İçmenin Cezası Ne Kadar?

2023 yılı itibariyle kapalı alanda Tütün ve Tütün Mamulleri tüketen şahıslara 188 TL, sigara içimine müsaade eden işletmelere de 2 bin 579 ile 12 bin 938 TL ceza uygulanacak. Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigar içenlere de dahil olmak üzere, 188 TL‘ den başlayarak mekana ise 7 Bin 453 TL para cezası yazılacaktır. Kapalı alanlara ”Sigara İçilmez Uyarı levhası” asılmamasının cezası ise işletmeye 1.833 TL olarak belirlenmiştir.

Sigara içme yasağı ihlal edildiğinde her yıl değişen oranlarda idari para cezası verilmektedir. Sigara içme yasağının ihlali nedeniyle idari para cezası, hem sigara içen kişiye hem de söz konusu yer bir cafe, restaurant vb gibi bir işyeri ise işyeri sahibine de verilir.

Sigara İçmenin Yasak Olduğu Yerler

Cezaevleri, yaşlı bakımevleri, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, iş yerlerinde sigara içenlere ayrı bölümler oluşturuldu. Sigara içme yasağı kapsamında en önemli gelişmeler 2009 yılında yürürlüğe girerken, Temmuz ayında restoran, bar ve kafeler de bu yasak kapsamına alındı. Yasaklara uymayan işletme sahipleri ve esnaflara para cezaları kesilmeye başlandı. Kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olması yanı sıra belli başlı kuralların olması, sigara içmek yasaktır levhası ile uyarı yapılması gerekmekte, yapılmadığı zaman bununda ayrıca cezası bulunmaktadır.

Tütün ürünlerinin yasak olduğu yerler deniz, hava yolu, demir ve kara yolu ile taksiler dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarıdır. Bunlar ile birlikte Sigara İçmenin Yasak Olduğu Yerler şunlardır:

  • Kamu hizmet binalarının kapalı alanları
  • Okul Öncesi eğitim kurumları
  • Dershaneler
  • Kültür ve sosyal hizmet binaları kapalı ve açık alanları
  • Her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, üretim ,spor ve eğlence ve benzeri amaçlı ve birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanlar
  • Özel hukuk kişilerine ait lokantalar, kahvehane, kafeterya, restoran, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde yasak olması kendi sigara içmeyen ve başkasının içtiği sigaranın dumanından etkilenen kişilerde olabileceği için yasaktır.

Kapalı Alanlarda Sigara İçmenin İşletmeye Cezası

Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek Kapalı Alanlarda Sigara İçmenin İşletmeye Cezası işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 188 TL‘ den başlayarak mekana ise 7 Bin 453 TL para cezası yazılacaktır.

İşyerlerinde sigara içmenin cezası artırılırken, işyerine verilen para cezasının miktarı da artırıldı. İnsanların sağlık ve yaşam hakkını korumak amacıyla uygulanan bu cezaların önlenmesinden sorumlu kişiler:

  • İşyeri sahip ve yöneticileri
  • Kamu kurum yetkilileri
  • Gemi, deniz motoru kaptanları
  • Hava taşıma pilotları ve her birimiz.

Devletin belirlemiş olduğu alanlarda sigara içmemeye özen gösterilirse, işyeri sahipleri ve bir çok kişiye kesilen cezaların önüne geçebilir. Kurallara uymayan ve tütün ürünlerinin kullanımına izin veren dükkanlar için denetim ekibinin bulunduğu, sağlık personeli, zabıta ve polis memurlarının günün her saati denetleme yapılmaktadır.

Dükkanda Sigara İçmenin Cezası 2023 Güncel Liste

Dükkanda Sigara İçmenin Cezası aşağıdaki gibidir:

  • Şahıslar için dükkanda sigara içmenin cezası 188 TL‘dir. Kapalı alanda sigara içmenin cezası 188 TL‘dir.
  • Dükkanlar için Sigara İçmenin İşletmeye Cezası 2 bin 579 ile 12 bin 938 TL‘dir.
  • İşyerine ve kapalı alanlara Sigara İçilmez Uyarı yazısını asmama cezası 1.833 TL‘dir.
  • Sigara içilmesine izin veren işletmeye 1.486 TL ile 7.453 TL arasında ceza yaptırımları uygulanmaktadır.
  • 18 yaşından küçüklere sigara satmanın cezası: 6 aydan 1 yıla kadar hapis olarak belirlenir.
Kapalı Alanlarda Sigara İçme YasağıPin
Kapalı Alanlarda Sigara İçme Yasağı Ne Kadar?

Kapalı Yerlerde Sigara İçme Cezası Nasıl Uygulanır?

Kurallara uymayıp, kapalı bir alanda sigara içtiyseniz ve bununla ilgili ceza kesildiyse, Kontrolü yapan ve ceza kesen zabıta, polis memuru veya jandarma 4207 sayılı kanunun 6. maddesinde, idari para cezaları başlığı altında ki ceza kağıdı verecektir. Bu durumlarda sadece size değil, tütün ürünleri kullandığınız mekanda size izin veren işletme sahibi de cezaya tabi tutulacaktır.

Kapalı Alanda Sigara İçme Cezası Ne zaman başladı?

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getiren “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun itibarı ile yürürlüğe girmesinin ardından 2008 mayıs ayında alışveriş merkezleri ve işyerleri dahil olmak üzere, Kapalı alanda sigara içme cezası kesin olarak bu tarihten sonra başladı.

Türkiye’de sigara yasağına yönelik ilk kanun 7 Kasım 1996 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. 4207 no’lu “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun” ile sigara içilemeyecek mekanlar, uyarı levhaları, tütün ürünlerinin reklamı ve alım yaşı hakkında düzenlemeler getirildi.

Bu kanuna göre, ikamete mahsus konutlar hariç tüm binaların kapalı alanlarında; taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında; özel lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahanelerde tütün ürünlerinin kullanımı yasaklandı.

4207 Sayılı Kanun Sigara İçme Cezası 2023

4207 Sayılı Tütün Mamullerinin İçilmesi Yasaklanan Yerler Kanunu’nun 2. maddesine göre bazı kapalı mekanlarda sigara içme yasağı vardır.

4207 sayılı Yasanın 6 maddesinde, “idari para cezaları” başlığı altında “Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki zorunluluğu yerine getirmeyen tütün veya tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı yerin memur olmayan yetkilisi veya amiri hakkında 1.486 TL ile 7.453 TL para cezası verilir.

2. Maddesinin 1. ve 4. fıkrasında yer alan yerler ise:

  • 1. fıkrasının;
    • a) Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında
    • b) Koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal
    • kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında
    • Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında
    • c) Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta
    • öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında
    • d) Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tüketilemez.
  • 4. fıkrasının;
    • Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamaz. Bu yerlerde tütün ürünü tüketenler 5326 sayılı kabahatler kanunu 39. mad hükmüne göre 2023 yılında 204 TL para cezası uygulanır.

Kanun sigara İçme cezası 2023 yılında şu şekildedir:

Lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün tüketilmesine ilişkin belirtilen yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirilmemesi halinde:

  • İlk seferde 1.486,00 TL ila 7.453,00 TL
  • 2. seferde (1. tekerrür) ilk seferde verilen para cezasının 2 katı
  • 3. seferde (2. tekerrür) ilk seferde verilen para cezasının 2 katı
  • 4. seferde (3. tekerrür) 10 gün ilâ 1 aya kadar kapatma cezası
  • Kanun 1 yıl içerisinde 4. ihlal (3. tekerrür) haline kadar verilecek cezaları öngörmüş ise de 5. veya sonraki ihlallere ilişkin bir hüküm getirmemiştir.

Danıştay ve Bölge İdare Mahkemeleri’nin konu hakkında güncel kararları mevcut olup; 3. tekerrür halinden sonra tekerrür zincirinin koptuğu ve yeniden kapatma cezasının verilemeyeceği yönünde görüş birliği sağlanmıştır.

Yasak Yerlerde Sigara İçenler Nereye İhbar Edilir?

Tüm yasaklara rağmen kapalı alanlarda sigara içmeye devam eden kişileri şikayet etmek için oluşturulan “ALO 184″ hattı, dumansız hava sahası sistemini desteklemeyi amaçlamaktadır. 31.05.2016 yılında sadece İstanbul ve Ankara’da hizmet veren bu numara 09.02.2017 tarihi itibari ile tüm Türkiye genelinde kullanılmaya başlamıştır. Bir diğer şikayet hattı ise, GPS teknolojisi ile çalışan “Yeşil Dedektör” isimli mobil uygulama olup kişilerin akıllı telefonlar ve tabletler aracılığı ile yasak olan yerlerde sigara içildiğini görmeleri halinde online olarak bildirim yapabilmekte ve işletmeye ait konum bilgisi ile bakanlığın dumansız hava sahası denetimi sistemine düşmektedir. Vatandaşların ihbarı üzerine denetim ekipleri tarafından en kısa sürede müdahale edilmektedir.

Sigara İçme Para Cezasına İtiraz

Sigara içme para cezasına itiraz, para cezasının verildiği yerin bağlı olduğu Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılır. İtiraz süresi, sigara içme para cezasının verildiği günden başlamak üzere 15 gündür.

Sigara içme idari para cezası itiraz dilekçesinde, ceza tutanağı bilgileri, sigara içme para cezasına esas teşkil eden olgular, itirazı temellendirecek her türlü delil veya bilgi dilekçeye eklenmelidir. İtirazı incelemeye yetkili Sulh Ceza Hakimliği, itirazı haklı bulursa idari para cezasını iptal eder.

Sigara Cezaları Nereye Ödenir?

Kesilen ceza borcu, idari para cezası olarak görüldüğü için Mal Müdürlüklerine nakit olarak ödemeniz gerekmektedir. İdari para cezasının peşin ödenmesi durumunda, cezanın 1/4’ü oranında indirim yapılmaktadır. Ödemenizi 15 gün içerisinde yaparsanız faiz uygulamasından faydalanabilirsiniz.  Kişilerin cezayı erken ödemesi itiraz etme haklarına engel değildir. Kişi cezayı öderken de itiraz edebilir.

İdari Para Cezaları Nereye Ödenir?

İdari para cezaları, genel olarak mal müdürlüklerine ödenir. İdari para cezasının peşin ödenmesi halinde, cezanın 1/4’ü oranında indirim yapılmaktadır. Erken ödeme yapmak isteyen kişi, cezanın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde cezayı ödemesi gerekir. Cezanın erken ödenmesi cezaya itiraz edilmesine engel değildir. Kişi bir taraftan cezayı öderken diğer taraftan cezaya itiraz edebilir.

SGK tarafından verilen idari para cezaları kurumun kendisi tarafından tahsil edilmekte olup bizzat kuruma, bankalara veya PTT şubelerine ödenebilmektedir.

Sigara İçme Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Kapalı alanda sigara içme cezasında belirtilen tarihler arasında ödeme işlemi gerçekleştirilmezse faiz işlemeye başlar, idari para cezası ödenmemesi durumunda hapis cezasına çevrilmez, idari para cezası tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. Kararın kesinleşmesiyle birlikte de ilgili kurum İcra Müdürlükleri aracılığıyla icra ve haciz işlemleri başlatılır. İdari para cezası, kabahat niteliğindeki suçlardan dolayı verildiğinden sabıka kaydına işlenmez.

Photo of author

Kosgeb Uzmanı

Kamu gündemi, Ekonomi konularını anlık takip ediyor ve bu konularda içerikler oluşturuyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1